“Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη συγκλόνισε τον Ελληνισμό και ολόκληρη η ανθρωπότητα υποκλίνεται μπροστά στον παγκόσμιο Έλληνα που με τη μουσική του δίδαξε ανθρωπισμό, και αγώνα για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Μπροστάρης στους αγώνες του λαού μας υπήρξε η συνείδησή του. Στην κατοχή, στη χούντα, στη μεταπολίτευση και μέχρι την τελευταία του πνοή πάλευε για τα δικαιώματα των αδυνάτων. Φυλακίσεις, εξορίες διωγμοί από το αντιλαϊκο κατεστημένο της χώρας μας δεν έκαμψαν ποτέ τα πιστεύω του.
Με τη μουσική του μας δίδαξε ποίηση και ανέδειξε από τα βάθη της ιστορίας τις φωτεινές πλευρές του Ελληνισμού που τις μπόλιασε με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ο Μίκης με τη μουσική του δίδαξε Ποίηση, Ιστορία, Πολιτική με τρόπο μοναδικό και κατανοητό για τους απλούς ανθρώπους του μόχθου και άγγιξε τις πιο ευαίσθητες χορδές τους. Τους κινητοποίησε, τους ξεσήκωσε για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να ζουν περήφανοι και να δημιουργούν, να μάχονται για την ειρήνη και ο καθένας να βλέπει την πρόοδό του μέσα από την πρόοδο της κοινωνίας.
Ως δήμαρχος Ναυπακτίας το 2011-2014 είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον Παγκόσμιο Έλληνα ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ και να τον συμβουλευτούμε μαζί με συνεργάτες μου για το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου στο οποίο χάρισε το όνομά του, γεγονός που αποτελεί ύψιστη τιμή για την πόλη μας. Το ενδιαφέρον του για την παιδική χορωδία ήταν συγκλονιστικό και μας συνεπήρε όλους με το εφηβικό του πάθος για την πρόοδο των νέων. Αποτέλεσμα ήταν η διοργάνωση του πρώτου φεστιβάλ παιδικών χορωδιών που έγινε στην πόλη μας το 2013.
Ο Μίκης με την τιτάνια μορφή του και με απλωμένα τα χέρια του αγκαλιάζει και ενώνει τον ελληνισμό και ταυτόχρονα μας δείχνει το δρόμο του ΧΡΕΟΥΣ, του ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ που φέρουμε όλοι μας ως Έλληνες και ως Άνθρωποι.
Νέος Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Καταστατική θέση αιρετών – Μελέτη ΕΕΤΑΑ για λειτουργικό κόστος των Δήμων – Νέο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ για τους Δήμους
Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους την τρέχουσα περίοδο, συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων στο Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 14/07/2026.
1. Ειδικότερα έγινε συζήτηση για το μείζον θέμα που προέκυψε με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου από το ΥΠΕΣ για την καταστατική θέση των αιρετών, σύμφωνα με την οποία όλοι οι αντιδήμαρχοι που είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή εργάζονται ως ΙΔΑΧ στο Δημόσιο, ιατροί του ΕΣΥ και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, τίθενται πλέον σε αναστολή καθηκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Η ως άνω ρύθμιση, ειδικά για τους άμισθους αντιδημάρχους, οδηγεί στην ουσία στην απώλεια του εισοδήματός τους, καθώς οι απολαβές τους περιορίζονται στην αντιμισθία, που εν προκειμένω δεν υπάρχει.
Κάτι τέτοιο δημιουργεί μεγάλες δυσλειτουργίες στους Δήμους αφ’ ενός, που σε συνδυασμό με τη μη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των στελεχών, αποθαρρύνεται περαιτέρω η συμμετοχή στα κοινά της Τ.Α.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε να ζητήσει να υπάρξει τροπολογία – μεταβατική διάταξη που να ορίζει ότι οι αλλαγές θα γίνουν από τη νέα δημοτική περίοδο και η οποία επιβάλλεται να έχει αναδρομική ισχύ.
2. Ως προς τη μελέτη λειτουργικού κόστους των Δήμων που εκπόνησε η ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, κρίνεται ως θετική πρωτοβουλία. Επισημαίνουμε προς τούτο τα πάγια αιτήματά μας για: σταδιακή αύξηση των ΚΑΠ σε βάθος πενταετίας, ώστε να φτάσουν στο 8% του ΑΕΠ, απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην Τ.Α., θεσμική δέσμευση ότι κάθε αρμοδιότητα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχους πόρους, π.χ. η χρηματοδότηση για τα αδέσποτα θα έπρεπε να είναι 1 δισ. 900 εκατ. ευρώ και αποδίδονται μόνο 350 εκατ. ευρώ περίπου στους ΟΤΑ της χώρας και νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπικών υποδομών με προτεραιότητα στο οδικό, αγροτικό, δασικό δίκτυο και την αντισεισμική θωράκιση.
3. Ως προς την κατανομή επιπλέον θέσεων στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ της ΔΥΠΑ, προτείνονται τα παρακάτω:
Να διασφαλιστούν 8.000 θέσεις απασχόλησης ανέργων για την Τ.Α.
Κριτήρια κατανομής πέραν του πληθυσμιακού και της έκτασης να είναι η ορεινότητα, η νησιωτικότητα και το παραλιακό μέτωπο κάθε Δήμου.
Η έναρξη του νέου προγράμματος να μετατεθεί για το Νοέμβριο του 2026, καθότι οι Δήμοι απασχολούν εργαζόμενους (2μηνα, 3μηνα) για δράσεις πυροπροστασίας και λοιπές έκτακτες ανάγκες.
Να εξεταστεί η δυνατότητα κάλυψης δαπάνης με έκτακτη χρηματοδότηση για όσους έχουν παραμείνει με προσωρινές διαταγές στους Δήμους, μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, διότι η επιβάρυνση αυτή τη στιγμή καταβάλλεται αποκλειστικά από τους Δήμους.
Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα άνεργοι που είχαν απασχοληθεί στα προηγούμενα.
Να υπάρξει πρόβλεψη ώστε να μην απαιτείται τίτλος σπουδών Δ.Ε. για τους οδηγούς αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για ευνόητους λόγους.
Τέλος, μετά από διαλογική συζήτηση, επισημάνθηκε ότι με δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διευκρινιστικές εγκύκλιοι επί του συνόλου του νέου δημοτικού κώδικα, με αφορμή τον αιφνιδιασμό στο ζήτημα της καταστατικής θέσης των αιρετών, πάγια θέση των ΟΤΑ είναι ότι όταν υπάρχουν αλλαγές, αυτές πρέπει να συζητούνται και να καθορίζονται έγκαιρα με διαβούλευση και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς που δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα και απαιτούν διορθωτικές παρεμβάσεις εκ των υστέρων.
Μέχρι την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Δημόσιες ΣΑΕΚ.
Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα αρχίσει η τελική αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής.
Συνολικά 89.032 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, διεκδικώντας μία από τις 68.788 διαθέσιμες θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από το υπουργείο Παιδείας, η ανακοίνωση θα πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου.
► Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα μέχρι τώρα, δεν αναμένεται να υπάρξουν ιδιαίτερες μεταβολές στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Ειδικότερα, εκτιμάται ότι οι στο 1ο και το 4ο (Ανθρωπιστικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν πτωτικές τάσεις.
Στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά.