Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γέφυρα που ενώνει (;)

Published

on

Το μεγάλο έργο της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αιτία το μεγάλο κόστος για τη διέλευση, που ιδιαίτερα στις μέρες μας, κάνει απαγορευτική τη χρήση της γέφυρας για τους κατοίκους της Ναυπακτίας αλλά και της Πάτρας που θέλουν να κινούνται γρήγορα και οικονομικά για τις ανάγκες τους.

Το όραμα της Γέφυρας που θα ένωνε την Πάτρα με τη Ναύπακτο αποδείχθηκε απατηλό. Το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα άλλαζε τα δεδομένα για το Αντίρριο και την ευρύτερη περιοχή μάλλον την οδήγησε σε μαρασμό. Αυτό λένε  κάτοικοι στο Αντίρριο και αυτό υποστηρίζει και ο Δήμος Ναυπακτίας, όπως προκύπτει με την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το πολεοδομικό συγκρότημα Πάτρας-Ναυπάκτου θα ήταν ενιαίο στην πράξη αν τα διόδια δεν καθιστούσαν απαγορευτική τη διέλευση για τους κατοίκους των δύο Δήμων.

Δυστυχώς η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Γέφυρας ΑΕ δεν πρόβλεψε ειδικό τιμολόγιο για τους κατοίκους των δύο δήμων που ενώνει η γέφυρα. Αυτό αποτελεί εξαίρεση του κανόνα που ισχύει για άλλες περιοχές της χώρας όπου για τον τοπικό πληθυσμό ισχύουν ειδικά τιμολόγια. Με ομόφωνη απόφαση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπακτίας έβαλε το θέμα της μείωσης των διοδίων για συγκεκριμένες κατηγορίες μετακινουμένων αλλά δυστυχώς βρήκε ελάχιστη ανταπόκριση.

Η απάντηση της Γέφυρας ΑΕ στηρίζεται στη σύμβαση που έχει και δεν είναι διατιθεμένη να την αλλάξει.  Για να είμαστε πιο ακριβείς, η Γέφυρα ΑΕ θα ήθελε να προβεί σε μείωση των διοδίων με παράταση της σύμβασης με το δημόσιο για κάποια ακόμα χρόνια.

Γι αυτό και παραπέμπει το όλο θέμα στο υπουργείο. Στο σημείο αυτό ο δήμος Ναυπακτίας παραμένει στη θέση ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μια μέρα παράταση στη σύμβαση που χαρακτηρίζεται λεόντεια υπέρ των συμφερόντων της γέφυρας. Μάλιστα στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το πρώτο που υπογραμμίζεται είναι ότι ο δήμος Ναυπακτίας είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα για παράταση και γνωστοποιεί τη θέση του στο υπουργείο για να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη.

Πάντως πρέπει να παραδεχτούμε ότι το θέμα έχει αναδειχθεί και ανάγκασε και τον υπουργό επικρατείας κ. Φλαμπουράρη να πάρει δημόσια θέσει υπέρ της μείωσης των διοδίων στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο που έγινε αυτές τις ημέρες στην Πάτρα.

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ειδικό τιμολόγιο για τους δημότες των δήμων  Ναυπακτίας και Πατρέων, ώστε η γέφυρα πραγματικά να ενώνει.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Βροντερό «παρών» στην 24ωρη πανελλαδική απεργία

Published

on

By

Με συγκέντρωση στην πλατεία Κεφαλόβρυσου η απεργιακή επιτροπή εκλεγμένων σε Σωματεία Ναυπακτίας και Δωρίδας και το Π.Α.ΜΕ έδωσαν βροντερό «παρών» συμμετέχοντας στην 24ωρη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Μετά τους χαιρετισμούς από εκπροσώπους σωματείων της περιοχής ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Ναυπάκτου.

Οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν για να μην ξεχαστεί και συγκαλυφτεί το έγκλημα στα Τέμπη – ενάντια στην ακρίβεια – για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς – για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας – για μόνιμες προσλήψεις σε υγεία παιδεία πρόνοια – για την εμπλοκή της χώρας στους πολέμους στην Ουκρανία και στην αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα, καθώς και για την στελέχωση του κέντρου υγείας στην Άνω Χώρα και την υγειονομική κάλυψη της ορεινής Ναυπακτίας.

Στην  Πανελλαδική  απεργία συμμετείχαν η  ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), οι δάσκαλοι και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με την  ΔΟΕ και την ΟΙΕΛΕ, αυτοκινητιστές οδηγοί ταξί, συνταξιούχοι, και πολλοί ακόμα κλάδοι και εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απεργία  Συνδικάτου Οικοδόμων την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του το  Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπακτίας & Δωρίδας αναφέρει:

“Συνάδελφοι οικοδόμοι,

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ναυπακτίας & Δωρίδας, αποφάσισε  την συμμετοχή του στην 24ωρη Απεργία την Τετάρτη  28 Φεβρουαρίου  2024 που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής.
  • Άμεσα επαναφορά της  Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.
  • Αναγνώριση & διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Ένταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα & Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.)
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας.

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  

ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΩΡΑ 9:30 π.μ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ  

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ”

 

                                               ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΟΤΣIΑΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                         ΣΧΙΖΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυναμική η συγκέντρωση για την γέφυρα του Μόρνου (video)

Published

on

By

Με μία δυναμική κινητοποίηση κάτοικοι της Τοπικής κοινότητας Δάφνης του Δήμου Ναυπακτίας και όχι μόνο, συγκεντρώθηκαν στο κόμβο Μαλαμάτων διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της αποκατάστασης της ιστορικής γέφυρας του Μόρνου ποταμού που παραμένει κλειστή για πεζούς και οχήματα ένα  χρόνο τώρα.

Δυναμικό «παρών» έδωσαν εκατοντάδες κάτοικοι σε μία ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024 στον κόμβο Μαλαμάτων, μέσω του οποίου πλέον διεξάγεται η κυκλοφορία μετά το κλείσιμο της γέφυρας.

Αν και τα πρόσφατα νέα ήταν καλά,  μια και βρέθηκε η χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για την αποκατάσταση της γέφυρας και από τις δύο περιφέρειες,  Στερεάς και Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, οι κάτοικοι παραμένουν δύσπιστοι ως προς την εκταμίευση του ποσού αλλά και του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση η Συντονιστική Επιτροπή αγώνα θα παρακολουθεί τις εξελίξεις μία και η κατάσταση που έχει ως σήμερα διαμορφωθεί έχει αλλάξει άρδην τις ζωές των κατοίκων και των επαγγελματικών της περιοχής.

Παρόντες στην συγκέντρωση ήταν η βουλευτής Αιτωλ/νιας  του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ  Χριστίνα Σταρακά, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Χρήστος Παίσιος, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Ναυπακτίας Ντίνος Τσουκαλάς και Νίκος Ραυτόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρίνα Πατακοπούλου -Ρισβά, Γιώργος Σιαμαντάς, Γιώργος Γούλας,  Γιώργος Ασημακόπουλος, Σπύρος Γουρζής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, Πάνος Κεχαγιάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Αριστομένης Χάρος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δάφνης  Νίκος Σιτίστας, η επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Μαρία Γράψα, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κατοίκων.

Ηχηρή ήταν η απουσία της δημοτικής αρχής του Δήμου Δωρίδας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ