Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρούσμα COVID19 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας – Κλειστό το κτήριο

Published

on

By

δΗΜΑΡΧΕΙΌ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-2020

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 σε εργαζόμενο Τμήματος που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτηρίου του Δημαρχείου, τέθηκαν σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.  Άμεσα εκκενώθηκε το κτήριο και προχωρούν εκτεταμένες απολυμάνσεις.

Παρακαλούνται οι δημότες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού, να μην προσέρχονται σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο, καθώς το κτήριο θα παραμείνει κλειστό έως ότου ολοκληρωθεί η διενέργεια των εξετάσεων ανίχνευσης του ιού στο σύνολο των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι, την τρέχουσα εβδομάδα, οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου-Ναυπακτίας υπό την εποπτεία της Τ.Ο.Μ.Υ. Μεσολογγίου πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests χωρίς ραντεβού (με σειρά προτεραιότητας), ως εξής:

  • Δευτέρα 1.3.2021

Αντίρριο: 10:00-13:00 (Καινούργιο Ιατρείο Αντιρρίου)

  • Τρίτη 2.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Τετάρτη 3.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

  • Πέμπτη 4.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Παρασκευή 5.3.2021

Ναύπακτος: 12:00-14:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

 

Όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για rapid test στο Κτήριο Τσώνη, μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας testing.gov.gr. Για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές άνω των 16 ετών, υπάρχει η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Των Ελλήνων τις Κοινότητες τις θυμόμαστε στις εκλογές

Published

on

By

Παρόλο που είναι επίκαιρο δεν είναι τωρινό θέμα η μετάθεση ευθυνών μέσω της μετάθεσης και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων στο νεοελληνικό κράτος. Τις αρμοδιότητες τις εκχωρεί ή τις αφαιρεί η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω των νόμων που ψηφίζονται σχεδόν πάντα με αντιδράσεις από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφού  παρόλες τις     μεταρρυθμίσεις δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το αυτοδιοίκητο.

Στο βωμό της ανάπτυξης, (που πάντα κάπου σκοντάφτει και ποτέ δεν φτάνει)  η Αυτοδιοίκηση γίνεται πολυδαίδαλη, φορτωμένη με αρμοδιότητες χωρίς το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την απαραίτητη οργάνωση, χωρίς τους αναγκαίους πόρους,  με αρμοδιότητες που περιορίζονται στο ρόλο της γνωμοδότησης και της εισήγησης αφήνοντας σε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις. Και για να γίνουμε πιο πειστικοί ξεκινώντας από τα του οίκου μας, ας δούμε αν όλα αυτά  αποτυπώνονται στο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο και στις ανεμογεννήτριες, ως ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα.         Κι όλα αυτά γιατί, η αυτοδιοίκηση ήταν πάντα προσδεμένη στο άρμα της κεντρικής εξουσίας όχι για λόγους αναπτυξιακούς, όπως συνηθίζουν να επικαλούνται οι ασκούντες την κεντρική εξουσία, αλλά για λόγους εκλογικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ο τελευταίος τροχός του άρματος, λειτουργούν οι τοπικές κοινότητες.

Ο μεγάλος αριθμός κοινοτήτων και οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες τους συνθέτουν ένα περίπλοκο θέμα που φτάνει να γίνεται γόρδιος δεσμός. Είναι βέβαιο πως ο μεγαλύτερος αριθμός κοινοτήτων σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές βρίσκονται σε πληθυσμιακή κατάρρευση παρόλο που αυτό δεν αποτυπώνεται στην απογραφή. Βάσει της απογραφής όμως  καθορίζεται η εκλογική εκπροσώπηση και τα κριτήρια χρηματοδότησης. Τα θέματα αυτά έχουν απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο με αναφορές στην εκπροσώπηση των Δ.Ε Χάλκειας (2 δημοτικοί σύμβουλοι) και Αποδοτίας (3 δημοτικοί σύμβουλοι) και στην πρόσθετη χρηματοδότηση του δήμου λόγω ορεινότητας με  αιχμές ότι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό μπαίνει στο γενικό κορβανά και δεν αποδίδεται με έργα ή υπηρεσίες στις ορεινές κοινότητες του δήμου.

Οι παραπάνω ενδεικτικές στρεβλώσεις του συστήματος δεν επιλύονται από το κράτος με πολιτικές που θα οδηγούσαν στην πραγματική αποκέντρωση πληθυσμού και αρμοδιοτήτων. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα  έδιναν κίνητρα και απτές δυνατότητες για πραγματική ανάπτυξη και περιορισμό των αδικιών και των ανισοτήτων που τροφοδοτεί το σημερινό σύστημα. Αντί λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις να έχουν διαρθρωτικό και ουσιαστικά αναπτυξιακό προσανατολισμό, σχεδιάζονται και υλοποιούνται με καθαρά εκλογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά μεγεθύνοντας τις στρεβλώσεις και    αυτό-αναπαράγοντας το ίδιο το σύστημα.

Έτσι οι κοινότητες εκλέγουν προέδρους και συμβούλια με «διακοσμητικό» χαρακτήρα, αφού στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα αποφασιστικό ρόλο παρά μόνο γνωμοδοτούν. Η Κοινότητα της Ναυπάκτου, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη και ως εκ τούτου έχει και τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Όσο για τις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων οι πιο επικριτικοί του συστήματος θεωρούν πως ούτε υποψήφιος θα βρισκόταν, αν δεν υπήρχε το κίνητρο των μηνιαίων αποδοχών κι αν δεν επιτρεπόταν να μένουν εκτός των ορίων της κοινότητας που εκπροσωπούν. Ο ρόλος κι αυτών περιορίζεται στο να «πιέζουν» τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή και τον ίδιο το δήμαρχο να κάνει μικρο-παρεμβάσεις στην κοινότητα προκειμένου να φανεί έργο τους και να επανεκλεγούν.

Ωστόσο ενόψει του νέου εκλογικού συστήματος πιο ευνοημένοι φαίνονται να είναι οι πρόεδροι και τα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των 500 κατοίκων. Ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τώρα έχουν κάθε λόγο να «καλοπιάνουν» αυτή την κατηγορία των προέδρων με συνεχείς παρεμβάσεις και έργα,  γιατί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές χρειάζονται υποψηφίους με «πέρασμα»  σε αυτές τις κοινότητες.

Δυστυχώς η κομματικοποίηση υπήρξε ανέκαθεν ανασταλτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε προσδοκία, πρόθεση ακόμα και απόπειρα ανάπτυξης. Και αυτό σχεδιάζεται από τα ψηλά, το κράτος, που  απλώνει τα πλοκάμια και τα δίχτυα του μέχρι τα πιο χαμηλά, την πρώτη κοιτίδα διοικητικής     οργάνωσης, «των Ελλήνων τις κοινότητες».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράταση του Lockdown – Στις κόκκινες περιοχές και η Αμφιλοχία

Published

on

By

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έως τις 8 Μαρτίου – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, ποιες στο βαθύ κόκκινο.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν 

Αττική
Αρκαδία
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.

Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ