Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η διαχείριση των απορριμμάτων εκπέμπει SOS

Published

on

Πολλά τα δημοσιεύματα τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Ο φόβος να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής λόγω κορεσμού προβάλλεται έντονα αυξάνοντας την ανησυχία για τους τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύονται καθημερινά.

Και είναι βέβαιο ότι δεν είναι μόνο η περίπτωση του ΧΥΤΑ Φυλής, αντίστοιχες περιπτώσεις κορεσμού και αδυναμίας διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πολλές.

Η διαχείριση των απορριμμάτων ανέκαθεν ήταν μια «βόμβα» ή αλλιώς η «καυτή πατάτα» που πρωτίστως σκάει στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ ή β’ βαθμού.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράζεται και στις οδηγίες προς τα κράτη μέλη είναι πολύ σύντομα να κλείσει και ο τελευταίος Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ).

Επίσης στόχος είναι η ανακύκλωση να φθάσει το    50 % ως το 2020 .

Ως το 2020 θα πρέπει να αξιοποιείται το 65 % των απορριμμάτων είτε ως πρώτες ύλες είτε ως Ενέργεια και να φθάσουμε με βάση και τις αρχές του μοντέλου της οδηγίας για την Κυκλική Οικονομίας σε 90 % Αξιοποίηση των απορριμμάτων ως το 2030.

Ως χώρα έχουμε ήδη πληρώσει μεγάλα πρόστιμα όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων.

Ο νομός Αιτ/νίας βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο, αν συγκριθεί με τους άλλους νομούς της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο από την Ηλεία όσο και από την Αχαΐα έχει πλείστες φορές απασχολήσει τη Ναυπακτία.

Και έχει αποδειχθεί ότι η πρόσκαιρη λύση της «εξαγωγής» στερεών αποβλήτων σε άλλους νομούς και περιφέρειες  μπορεί να θεραπεύει πρόσκαιρα, και όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά πιθανότατα διογκώνει το πρόβλημα «κουκουλώνοντάς  το»

Το ότι ο νομός Αιτ/νίας  βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και ότι δεν εγείρονται ανησυχίες για τα αμέσως επόμενα στάδια.

Υπάρχουν για παράδειγμα φωνές που λένε ότι εξαντλείται τους προσεχείς μήνες η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ στη Βλαχομάνδρα.

Αν αυτό όντως ισχύει, η νέα δημοτική αρχή πρέπει με την ανάληψη των καθηκόντων της να είναι ήδη έτοιμη για την εφαρμογή σχεδίου άμεσης αντιμετώπισης του θέματος και επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η νέα διοίκηση του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πρέπει να απαρτίζεται από ικανά στελέχη που να φέρουν σε πέρας γρήγορα και αποτελεσματικά το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και με έλεγχο του κόστους επιβάρυνσης των δημοτών.

Πολλές λοιπόν οι ψηφίδες που πρέπει να συνθέσει ο νέος δήμαρχος προκειμένου ο δήμος σε αυτή την τετραετία του Κλεισθένη λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς όφελος του συνόλου των δημοτών. Αυτό απαιτεί πέρα όλων των άλλων συμβατικών προϋποθέσεων θάρρος και τόλμη.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισορροπιστές… !

Published

on

By

Η πρόσβαση στο ρολόι της Ναυπάκτου, τον γνωστό Σεραφείμ, από την ανατολική πλευρά προσφέρει εξαιρετικό θέαμα, με την πόλη να απλώνεται στα πόδια του επισκέπτη.

Αν τυχόν ο επισκέπτης όμως είναι και κάποιας ηλικίας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το πάλαι ποτέ προστατευτικό κάγκελο είναι σε άθλια κατάσταση, με το κενό  να  χάσκει  έτσι και δεν έχεις ισορροπία…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για μια τρύπα !!!

Published

on

By

Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί! Με το που πεζοδρομούνται οι παραλίες της Ψανής και του Γριμπόβου, πολλοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στις μπάρες και καμαρώνουν μάλιστα, ως οι μοναδικοί ξύπνιοι που βρήκαν θέση.

Αν χρειαστεί να περάσει κάποιο ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα στον παραλιακό δρόμο, θα ψάχνει τα στενά να βρει που υπάρχει τρύπα…

Τις προάλλες το φαινόμενο επαναλήφθηκε στην παραλία στο Γρίμποβο καθώς ασθενοφόρο έψαχνε την… τρύπα για να παραλάβει ασθενή!

Από την άλλη, σε τρύπα έπεσε το πόδι παραθεριστή, που αμέριμνος περπατούσε στο ξύλινο πάτωμα – παγίδα στο Γρίμποβο. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

Ως πότε όμως θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσλαμβάνονται 13 Περιφερειακοί Συντονιστές για την Πολιτική Προστασία

Published

on

By

Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (ν.4623/2019) επήλθαν σημειακές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατ’ αρχάς, συστήνεται “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”.  Πρόκειται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, για διεύρυνση των συντονιστικών μηχανισμών του Κράτους και έργο του θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων αποτροπής επέλευσης της επικίνδυνης καταστάσεως ή αποκατάστασης της δημιουργηθείσας ζημίας.

Για το Συντονιστικό Όργανο, δημιουργείται μία θέση Διοικητή, για την οποία θα επιλέγεται “πρόσωπο εγνωσμένου κύρους”, με διορισμό (σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) ή ανάθεση καθηκόντων. Η δαπάνη για τη μισθοδοσία του Διοικητή εκτιμάται στις 39.000 ευρώ περίπου (Έκθεση ΓΛΚ).

Ταυτοχρόνως, σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται μία θέση “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”, για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Οι νέες θέσεις ΔΕΝ προσμετρώνται στον αριθμό των Συμβούλων και Συνεργατών που ήδη προβλέπονται για τους Περιφερειάρχες στο αρ.243 του ν.3852/2010.

Οι Περιφερειακοί Συντονιστές θα επιλέγονται και διορίζονται με Απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΗΣ γνώμης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (β’ εδάφιο παρ.4 αρ.93).

Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων θα ξεκινά με δημόσια γνωστοποίηση διά του τύπου, από τον Περιφερειάρχη. Θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), η διάρκεια της οποίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία της περιφερειακής περιόδου εντός της οποίας προσλήφθηκαν.  Θα παύουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και θα απολύονται, αυτοδικαίως, αμέσως μόλις ο Περιφερειάρχης που τους προσέλαβε, παύσει να ασκεί, για οποιονδήποτε λόγο, τα καθήκοντά του.

Οι 13 Περιφερειακοί Συντονιστές θα έχουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες θα τους μεταβιβάζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ