Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η «Δύση», όπως την ξέραμε, δεν υπάρχει πια

Published

on

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά την υπογραφή του Σχεδίου Μάρσαλ και τη μετέπειτα ίδρυση του ΝΑΤΟ, λίγα φαίνεται να έχουν απομείνει πια που να θυμίζουν τη μεταπολεμική στενή συμμαχία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Μόλις στον πρώτο μήνα της εποχής Τραμπ 2.0 το ρήγμα στο ευρωατλαντικό μοντέλο δείχνει να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνα βαθύ, ακόμη κι αν δεν καταλήξει τελικά σε πλήρη ρήξη.

Υπό τη βαριά «σκιά» της εκατέρωθεν δυσπιστίας, δείχνουν να μην είναι πολλά -από συμφέροντα, έως αξίες- αυτά που θα μπορούσαν να διατηρήσουν ζωντανή τη μέχρι σήμερα στρατηγική και εταιρική σχέση.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές μιλούν με βεβαιότητα για το τέλος μιας σημαντικής, μακράς περιόδου της ιστορίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μπορεί στις συναντήσεις που είχαν μέσα στην εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ να μην εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από τον Λευκό Οίκο, όπως συνέβη την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όμως για τους Ευρωπαίους ηγέτες γίνεται όλο και πιο πιεστικό ένα θεμελιώδες πια ερώτημα για την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου.

Στην τραμπική εποχή «Πρώτα η Αμερική», παραμένουν οι ΗΠΑ σύμμαχος της Ευρώπης;

Αν και ο αμερικανικός προστατευτισμός και ηγεμονισμός δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, τώρα πλέον συνδυάζεται με τον άκρατο αναθεωρητισμό και επεκτατισμό της δεύτερης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Με ρεβιζιονισμό, ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ μετατρέπει τη Ρωσία από παρία σε εταίρο στις διαπραγματεύσεις για τον  τερματισμό της πλήρους -συνεχιζόμενης για τέταρτο έτος πια- εισβολής της στην Ουκρανία.

Αξιώνει από το εμπόλεμο Κίεβο συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου και υποδομών και από τους Ευρωπαίους την παροχή των μεταπολεμικών -και δη πολυδάπανων- εγγυήσεων ασφαλείας.

Λέει ότι «στηρίζει» το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής άμυνας, αλλά εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που κλείσει «ντιλ» με τον -έτερο μέγα αναθεωρητή- Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γιατί «τον γνωρίζω εδώ και πολύ καιρό», υποστήριξε, και «πιστεύω ότι θα κρατήσει το λόγο του» σε μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία…

Για το Κίεβο -υπό την υφιστάμενη ή όχι ηγεσία του- το τίμημα θα είναι η συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των ουκρανικών ορυκτών σπάνιων γαιών, ενεργειακών πόρων και έργων υποδομής, καθώς και η απώλεια εδαφών.

Για την Ευρώπη της πολυκρίσης, που υφίσταται μια βίαιη «αφύπνιση» έπειτα από δεκαετίες «επανάπαυσης» στην -ουδόλως δεδομένη πια- βεβαιότητας της συμμαχικής «ομπρέλας» των ΗΠΑ, οι δύσκολες μέρες φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη έρθει.

Η πολυσυζητημένη, πολυαναβαλλόμενη, αλλά τώρα όψιμα επιταχυνόμενη -κόντρα στο χρόνο, στους πόρους και στις ευρωπαϊκές αμυντικές δυνατότητες- στρατηγική αυτονομία της αποτελεί μόνο μέρος μιας δύσκολης νέας γεωπολιτικής «εξίσωσης» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η προαναγγελία Τραμπ για την επιβολή δασμών 25% στην ΕΕ «που δημιουργήθηκε για να πηδ@ξ@@ την Αμερική», όπως και οι ωμές πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς από τον τεχνο-ολιγάρχη Έλον Μασκ (ευρέως χαρακτηριζόμενο πια «σκιώδη» πρόεδρο των ΗΠΑ) και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, βάζουν την Ευρώπη σε νέο «κάδρο».

Κατά τη θεώρηση του νέου «ενοίκου» του Λευκού Οίκου -που βλέπει τις διεθνείς σχέσεις σαν business και το διεθνές δίκαιο ως περιττό… εμπόδιο στην επιβολή του «νόμου του ισχυρού»- η Ευρώπη θα πρέπει να αρκεστεί στο ρόλο του πειθήνιου υποτελή, εάν δεν θέλει να βρεθεί στη θέση του αδύναμου αντιπάλου.

Μετά την πρωτόγνωρα επεισοδιακή συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και το κύμα αλληλεγγύης από Ευρωπαίους ηγέτες προς τον Ουκρανό πρόεδρο, η Εσθονή επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, απεφάνθη ότι «ο ελεύθερος κόσμος χρειάζεται έναν νέο ηγέτη».

«Εναπόκειται σε εμάς, τους Ευρωπαίους, να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση», συμπλήρωσε.

Δεν διευκρίνισε όμως το πώς, με ποιους στο «τιμόνι» της διχασμένη ΕΕ -που τώρα συσκέπτεται σε… δόσεις μίνι συνόδων- ή με ποια μέσα.

Ένα πρώτο τεστ ρεαλισμού και αποφασιστικότητας μάλλον δεν αργεί.

Θα έρθει με τη νέα σύνοδο κορυφής Τραμπ-Πούτιν.

«Η ειρωνεία», παρατηρεί στην εφημερίδα Les Echos ο Γάλλος πολιτικός αναλυτής Ντομινίκ Μουαζί, «είναι ότι, περιθωριοποιώντας την Ευρώπη, η Αμερική επιτάχυνε και εμβάθυνε τη διαδικασία περιθωριοποίησης της Δύσης σε παγκόσμια κλίμακα».

Όμως «τι θα γινόταν αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν -όπως έχει την αλαζονεία να πιστεύει- ο νέος ρυθμιστής, αλλά μάλλον ο “χρήσιμος ηλίθιος” του Πούτιν σήμερα, πριν γίνει αύριο του [Κινέζου προέδρου] Σι Τζινπίνγκ;»

Μ. Βεργολιά

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Στη διεθνή έκθεση Τουρισμού Salon Mondial du Tourisme η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος δράσεων της αποστολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη Γαλλία, στο πλαίσιο συμμετοχής της με δικό της περίπτερο για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή έκθεση Τουρισμού Salon Mondial du Tourisme 2025, που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Μαρτίου 2025, στο Παρίσι, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δρ. Παναγιώτη Μπράμου.

Στο παραπάνω πλαίσιο και σε συνεργασία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη με την Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Πατρών Γεωργία Πετροπούλου, την Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2025 η αποστολή της Περιφέρειας επισκέφτηκε την ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Δρ. Μαριέττα Καραμανλή. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση της Δρ. Καραμανλή για τις δράσεις εξωστρέφειας, τον σχεδιασμό, τις επιδόσεις και το αναπτυξιακό έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης η παρουσίαση των προοπτικών που μπορούν να αναδειχθούν μέσα από την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με αντίστοιχη γαλλική.

Η Δρ. Καραμανλή τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνιστά μία δυναμική περιοχή με ποικιλόμορφη σύγχρονη ταυτότητα που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω μέσα από τη συνεργασία με γαλλικές περιφέρειες έτσι ώστε να προωθηθούν θέματα που αφορούν κοινά πεδία ενδιαφέροντος. Στο τέλος της συνάντησης αποφασίσθηκε η ανάπτυξη συνεργατικών πρωτοβουλιών και η χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού, προκειμένου να προωθηθούν δράσεις μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και να αναδειχθούν ζητήματα που αφορούν την τεχνογνωσία, την προστασία του περιβάλλοντος, την τουριστική βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και την προαγωγή της γαλλικής και ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Περαιτέρω, η παρουσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη διεθνή έκθεση Τουρισμού Salon Mondial du Tourisme 2025, ενδυναμώθηκε φέτος, υπό το πρίσμα του ισχυρού αποτυπώματος της διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι το καλοκαίρι του 2024, γεγονός που ενίσχυσε το ενδιαφέρον για την Αρχαία Ολυμπία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνολικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Δρ. Παναγιώτης Μπράμος υπογράμμισε ότι: «βασική επιδίωξη των πρωτοβουλιών εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, αποτελεί η σύζευξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς μας με την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την παγίωση της θέσης της Ολυμπιακής Γης στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, ιδιαίτερα δε μέσα από την ολοκλήρωση βασικών υποδομών όπως αυτής της Ολυμπίας Οδού».

Καθώς η Γαλλική τουριστική αγορά αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αγορά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το brand name “Olympian Land”, προβλήθηκε ιδιαίτερα μέσα από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν με το γαλλικό κοινό, αλλά και τους Γάλλους επαγγελματίες του τουρισμού, αναδεικνύοντας το τουριστικό προϊόν της Δυτικής Ελλάδας και ενισχύοντας την επικοινωνία με σημαντικούς φορείς τουρισμού στη Γαλλία, αλλά και δυνητικούς μεμονωμένους επισκέπτες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία αποτέλεσαν εφαλτήρια για την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους επισκέπτες της έκθεσης αλλά και μοναδική ευκαιρία για να αναδειχθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως ένας ελκυστικός τόπος φιλοξενίας και βιώματος που αντανακλά τις κοινές αξίες και τη μακραίωνη ιστορία φιλία της πατρίδας μας με τη Γαλλία».

Στην αποστολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν ακόμη  ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού και Απασχόλησης, Δρ Λαυρέντιος Βασιλειάδης  και η Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής  Γεωργία Παπασπύρου.  Τέλος, στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν αιρετοί και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυβερνοεπίθεση στην  ΕΕΤΑΑ – Οι επιπτώσεις

Published

on

By

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης)  με σοβαρότατες επιπτώσεις στις πληρωμές δήμων και φορέων αλλά κυρίως στο ενδεχόμενο διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των ανήλικων παιδιών των παιδικών σταθμών.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΕΤΑΑ διαχειρίζεται προγράμματα και δράσεις όπως:

Παιδικοί Σταθμοί – ΚΔΑΠ – Βοήθεια στο σπίτι – Κέντρα Κοινότητας –  Δομές για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών- Υπηρεσίες Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης – Βάση Δεδομένων Δικτύου Δομών κατά της έμφυλης βίας- Κέντρα STEM και άλλα.

Σύμφωνα με πληροφόρηση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ζητήθηκαν και λύτρα, αλλά εκτός αυτών η αποκατάσταση της ζημιάς απαιτεί το ποσό των 250.000 ευρώ.

Εντωμεταξύ έχουν μπλοκαριστεί και e-mail της εταιρείας, ενώ έχουν πέσει όλα τα συστήματα και δεν μπορούν να γίνουν οι πληρωμές των φορέων.

Τεράστιο όμως το πρόβλημα είναι με την διαρροή των δεδομένων καθώς ευαίσθητα δεδομένα από τους Παιδικούς Σταθμούς ενδέχεται να βρίσκονται σε υπολογιστές κακόβουλων χρηστών.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

«Αθλητισμός -σωματική δραστηριότητα και καρκίνος» – Ημερίδα στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο

Published

on

By

Ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός -σωματική δραστηριότητα και καρκίνος» θα πραγματοποιηθεί στη Ναύπακτο τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025 και ώρα 17.00 στο κλειστό γυμναστήριο του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

17.00 Έναρξη -Χαιρετισμοί

17.30 ΕΙΣΑΓΩΓΗ προέδρου Παπαχαραλάμπειου Σταδίου κ. Χρήστου Παΐσιου

17.45 ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

– Άννα Μαστοράκου (Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας)

– Αχιλλέας Νικολακόπουλος (Ογκολόγος Md, phD- εντεταλμένος διδάσκων Πανεπιστιμίου Πατρών)

– Εμμανουέλα Μιχαηλίδου (Ψυχολόγος στο σύλλογο γυναικών με καρκίνο μαστού “Άλμα Ζωής”

– Πένυ Ρόγκα (διεθνής αθλήτρια βόλλεϋ)

 

 

 

 

 

 

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ