Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η “Ενωτική πρωτοβουλία” ανταπαντά στην “Συνεργασία πολιτών”

Published

on

Με-Αρκα-απάντηση-ενωτική-πρωτοβουλία

Απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της “Συνεργασίας Πολιτών”  δίνει με ανακοίνωσή του το  γραφείο τύπου της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”. Αναφέρει σε αυτή:

Ανοικτή επιστολή προς τους φίλους της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (Β. Γκίζας)

Με-Αρκα-απάντηση-ενωτική-πρωτοβουλία

Επίσης ίσως να προτιμούσατε στα λιβάδια να βόσκουν έτοιμα μοσχαρίσια φιλέτα, αντί για αγελάδες και κομμάτια ψαρονέφρι αντί για χοιρινά. Η ζωή όμως αποφάσισε διαφορετικά.

Αγαπητοί φίλοι της Συνεργασίας Πολιτών. Το να διοικείς τον δήμο Ναυπακτίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα το καταλάβατε όταν γεμίσατε τα πεζοδρόμια με «αγάνες», με πινακίδες που καταργούν, αν δεν προσβάλλουν, την προσβασιμότητα. Τώρα τρέχετε να βγάλετε τα εμπόδια που εσείς οι ίδιοι βάλατε στα πεζοδρόμια.

πινακίδες-πεζοδρόμια-ναυπακτος-ανάπλαση

Χωρίς κανένα νέο επιχείρημα, επαναλαμβάνετε σε ανακοίνωσή σας, τις ανακρίβειες προηγούμενης. Δεν χρειάζεται να σας απαντήσουμε. Θα θέλαμε όμως να σας επισημάνουμε ότι τώρα είναι η ώρα που ο τόπος μας απαιτεί από εσάς «λιγότερα συνθήματα και πιό πολλή δουλειά». Επί έξι μήνες τώρα συμπεριφέρεστε σαν να κάνετε αντιπολίτευση στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Η μόνη δική σας μελέτη που μας παρουσιάσατε είναι αυτή για τις δίποδες κυκλοφοριακές πινακίδες, που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, καταλαμβάνοντας τα πεζοδρόμια.

Αν θέλετε να πείτε κάτι στους πολίτες της Ναυπακτίας αφήστε την παρελθοντολογία και απαντήστε επιτέλους στο επίκαιρο ερώτημα που σας έχουν απευθύνει πολλές φορές.

Θα προσθέσετε κάτι στην Ναυπακτία ή μόνο θα αφαιρέσετε;

Μέχρι όμως να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον αποφύγετε τις τερατώδεις ψευδολογίες.

Λέτε στην μάλλον πρόχειρη ανακοίνωσή σας, απευθυνόμενοι στην προηγούμενη δημοτική αρχή:

«Ως δημοτική αρχή, δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε ούτε ένα έργο!»

Εαν αυτό το πιστεύετε και δεν είναι συνειδητό ψέμμα, τότε μάλλον ελάχιστη είναι η επαφή σας με την πραγματικότητα ή απλώς το λέτε στον εαυτό σας μήπως και το πιστέψετε.

Προς το παρόν θα σας απαντήσουμε με ένα μικρό κατάλογο υλοποιημένων έργων. Αν επιμείνετε, ευχαρίστως θα σας κοινοποιήσουμε αναλυτικό κατάλογο έργων ανά Δημοτική Ενότητα  συνοδευόμενο από φωτογραφίες.

Μετρήστε μαζί μας:

Γήπεδο Λυγιά, γήπεδο Γαβρολίμνης, πλατεία Λυγιά, προαύλειο 3ου Γυμνασίου, προαύλεια 1ου Γυμνασίου, ΕΠΑΛ, 1ου, 2ου, 3ου , 4ου Δημοτικού, Δημοτικού Λυγιά, Ξηροπηγάδου, Δάφνης κ.α, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ΞΕΝΙΑ (ποταμάκι του Νόβα), συντήρηση κτιρίου ΞΕΝΙΑ και εκκίνηση εργασιών για την πλήρη αναβάθμισή του, δεκάδες παιδικές χαρές, παραλιακός Παλαιοπαναγιάς, φωτισμός λιμανιού, πλωτή εξέδρα, ασφαλτόστρωση παζαριών, επανεκκίνηση ΓΠΣ, αύξηση 2,5 φορές του συντελεστή δόμησης – οικιστικό, πεζοδρόμια μετά τον Σκα, κλειστό Γυμναστήριο στο 2ο Γυμνάσιο, δημιουργία 10 parking, επίλυση του προβλήματος στις πηγές της Βαρναρράχης, τηλεμετρία για την μείωση των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης,, μάντρα στο 3ο Δημοτικό, έργα προστασίας των γεωτρήσεων στον Εύηνο, δημιουργία των ΚΔΑΠ, Δημιουργία του κέντρου Κοινότητας και του Κοινωνικού παντοπωλείου, Ενεργειακή αναβάθμιση 1ου και 3ου Δημοτικού, υδροδότηση Δυτικών περιοχών, αναβάθμιση Βιολογικού καθαρισμού, νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ, έργα εκατομμυρίων στις Δημοτικές Ενότητες εκτός Ναυπάκτου (π.χ. η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στην Αράχωβα κλπ) και πολλά ακόμη.

Μερικά δε από αυτά, ήταν έργα που αντιμετώπισαν χρόνια προβλήματα, που πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να τα επιλύσουν χωρίς να  τα καταφέρουν.

Σήμερα συνεχίζονται επίσης πολλά έργα που θα ολοκληρωθούν άμεσα όπως το Πολιτιστικό μονοπάτι, το Ειδικό σχολείο, η αναβάθμιση και επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ κ.α.

Επίσης στην δική μας θητεία ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν μια σειρά έργων, τις χρηματοδοτήσεις των οποίων είχαν εξασφαλίσει προηγουμενες δημοτικές αρχές όπως το κτίριο στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο, η ανάπλαση ανατολικά της Ναυπάκτου,το κτίριο της Αλκυόνης, το κτίριο Τσώνη, το κτίριο Ναυπακτία. Και σε αυτά τα έργα βγάλαμε αρκετές αγάνες, χωρίς πολλή φασαρία και τυμπανοκρουσίες, γιατί όταν διοικείς απαιτείς από τον εαυτό σου να είσαι αποτελεσματικός, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

Είμαστε βέβαια υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε, ότι σωστά παραδέχεστε στην ανακοίνωσή σας πως η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, εξασφάλισε – πάρα πολλές – χρηματοδοτήσεις έργων στην θητεία της. Αποκτώντας εμπειρία στην διάρκεια της θητείας σας, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό.

«δεῖ δή χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων»

Μεταφράζοντας:

Χρειάζονται χρήματα και χωρίς αυτά τίποτε δε μπορεί να γίνει απ΄όσα χρειάζονται (Δημοσθένης προς Ολυνθίους).

Επίσης θα καταλάβετε ότι αυτό το πετυχαίνεις μόνο αν έχεις τις απαραίτητες προϋποθέσεις και μελέτες. Επισημαίνουμε δε, πως στα περισσότερα προγράμματα χρηματοδότησης οι προτάσεις μας βαθμολογήθηκαν πολύ ψηλά για να κερδίσουν την χρηματοδότηση. Η πρόταση για το ΞΕΝΙΑ κατατάχθηκε 2η πανελλαδικά, ενώ η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου καθώς και η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ ξεπέρασαν σε βαθμολογία πολύ μεγαλύτερους δήμους και κατατάχθηκαν επίσης πολύ ψηλά.

Θα μας επιτρέψετε κλείνοντας, μια φιλική συμβουλή που πιθανόν να σας βοηθήσει να είστε αποτελεσματικοί και να προσθέσετε κάτι στην Ναυπακτία αντί να αφαιρείτε.

Προέρχεται από τον Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Πάτον, σύμφωνα με τον οποίο:

«Ένα καλό σχέδιο που εκτελείται άμεσα είναι καλύτερο από ένα τέλειο σχέδιο που θα εκτελεστεί την επόμενη εβδομάδα.»

 Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ημερίδα για τις Ενεργειακές Κοινότητες από Εμπορικό Σύλλογο – Ομοσπονδία

Published

on

By

Ημερίδα-εμπορικός-σύλλογος-Ναυπάκτου-Ομοσπονδία

Επενδυτικές Ευκαιρίες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!!!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδος  διοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για τις Επενδυτικές Ευκαιρίες, που δίνει σε επιχειρηματίες και ιδιώτες, ο νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες…

Έως τώρα τα οφέλη από τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ) τα είχαν μόνο εταιρείες με μεγάλα διαθέσιμα κεφάλαια.

Ο νέος νόμος για τις Ενεργειακές Κοινότητες δίνει τα εξής πλεονεκτήματα:

  • οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένα είδος τοπικού συνεταιρισμού που επιτρέπει σε ανθρώπους να επενδύσουν ακόμη και μικρό κεφάλαιο στις Α.Π.Ε.
  • οι μέτοχοι των ενεργειακών κοινοτήτων δεν αποκτούν την ιδιότητα του επαγγελματία καθώς τα έσοδα δεν θεωρούνται έσοδα από ελεύθερο επάγγελμα. Επομένως στις ενεργειακές κοινότητες μπορεί να συμμετέχουν οι πάντες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Δημόσιοι Υπάλληλοι ακόμη και συνταξιούχοι. Επίσης δεν χρειάζεται να ασφαλιστούν στον ΕΦΚΑ.
  • η τιμή αγοράς του παραγόμενου ρεύματος από τις Ενεργειακές Κοινότητες είναι 10% ακριβότερη σε σχέση με τις άλλες εταιρείες παραγωγής ρεύματος.

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να έρθουν στην ημερίδα για να συζητήσουμε την προοπτική ίδρυσης και επένδυσης σε ενεργειακές κοινότητες στη Ναύπακτο.

Η Ημερίδα θα γίνει την Τετάρτη 11 Μαρτίου στις 7μμ, στο κτήριο Ναυπακτία, στο Λιμάνι της Ναυπάκτου.

Εκ του ΔΣ του

Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου

Ο Πρόεδρος

Αποστόλης Παπαϊωάννου

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ομοσπονδία: Υποβιβάστηκε ο θεσμός του Συμπαραστάτη από την Δημοτική αρχή

Published

on

By

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ομοσπονδία με αφορμή την μη εκλογή από το Δημοτικό συμβούλιο του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Αναφέρει σε αυτή:

 

” Σύμφωνα με το νόμο για την Αυτοδιοίκηση στους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων προβλέπεται η εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Στις δύο προηγούμενες Αρχές, τόσο του κ. Μπουλέ όσο και του κ. Λουκόπουλου, αν και υπήρχαν αρκετές υποψηφιότητες συμπολιτών μας για τον θεσμό αυτό, δεν κατέστη δυνατόν να εκλεγεί κανένας αφού δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Φθάσαμε στη σημερινή Δημοτική Αρχή της συνεργασίας τεσσάρων παρατάξεων και τη σοβαρή αυτή και υπεύθυνη θέση διεκδίκησε ένας και μοναδικός υποψήφιος, ο κ. Σούζας Ταξιάρχης – Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών και πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας.

Όμως, κατά τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και παρατάξεις, άλλοι ήταν υπέρ της εκλογής, άλλοι δεν εκφράστηκαν καθόλου ή εκφράστηκε ακόμη ότι δεν χρειάζεται Συμπαραστάτης του Δημότη γιατί οι πολίτες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να διαλέξουν μία από τις επτά παρατάξεις για να εκφράσουν τα προβλήματά τους. Αποτέλεσμα ήταν για άλλη μια φορά ο Δήμος Ναυπακτίας, αν και είχε τη δυνατότητα εκλογής να μην εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, με ομόφωνη απόφαση, εκφράζει τη λύπη του γιατί ένας τόσο σοβαρός θεσμός υποβαθμίστηκε από τη Δημοτική Αρχή αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι, όπως δεν ήθελαν τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στα ΔΣ των εταιρειών του Δήμου, όπως δεν μας προσκάλεσαν να εκφράσουμε τη γνώμη μας στις συσκέψεις για την Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης και τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου, όπως δεν συμμετείχαμε στην επίσκεψη στο ΤΑΥΠΕΔ για τους εργοταξιακούς χώρους του Αντιρρίου, έτσι και τώρα δε θέλουν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και μάλιστα προερχόμενο από την πάντα διεκδικητική Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας.”

Για το ΔΣ

 Ο Πρόεδρος                                     Ο Γραμματέας

Δαβανέλλος Θεμιστοκλής             Μπακατσιάς Βασίλειος

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σχεδιασμός και υλοποίηση δημοτικών έργων

Published

on

By

Ανάπλαση-Ναύπακτος-2020

Σε δύο πρόσφατες ανακοινώσεις, μία του δημάρχου και μία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, αναδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας σχετικά με τον τρόπο που προγραμματίζονται και υλοποιούνται τα δημόσια έργα στα οποία περιλαμβάνουμε και τα έργα που κάνει ο δήμος μας.

Με αφορμή την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης και ιδιαίτερα του πυρήνα της που είναι το λιμάνι και     ο περίγυρός του, ο δήμαρχος δήλωσε ότι η μελέτη, που σε λίγες μέρες θα αρχίσει η υλοποίησή της, δεν περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των σπηλαιώσεων που υπάρχουν και δημιουργούν κίνδυνο καθίζησης στο πιο νευραλγικό      σημείο της πόλης.

Επίσης δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των λυμάτων αφού δεν προβλέπεται η αλλαγή του  υπάρχοντος  αγωγού που είναι παντοροϊκός (μαζί με τα πηγαία και τα όμβρια νερά συγκεντρώνει και τα λύματα) και όταν υπάρχει υπερχείλιση τα λύματα θα συνεχίσουν να χύνονται στη θάλασσα. Ένα τρίτο σημείο που ανέφερε ως παράλειψη ο δήμαρχος είναι η μη πρόβλεψη για την υπογειοποίηση των κάδων στο λιμάνι που αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης μας.

Κατά το δήμαρχο οι προαναφερόμενες παραλείψεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου ταλαιπωρία της πόλης και των δημοτών στο μέλλον.

Η αντίδραση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας του κ. Λουκόπουλου δεν άργησε να έλθει συνοδευόμενη από ψημένη  συναγρίδα σερβιρισμένη στο πιάτο έτοιμη να φαγωθεί  υποτίθεται από τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία όμως πρέπει να βγάλει τις αγάνες.  Δεν το κάνει όμως και διαμαρτύρεται γιατί  ήθελε τη συναγρίδα έτοιμη για μάσημα.

Πέρα από τη χιουμοριστική πλευρά της ανακοίνωσης της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ας δούμε την ουσία του θέματος.

Κατά τη γνώμη μας το έργο της ανάπλασης είναι ένα    ενιαίο έργο του δήμου σε ένα κομβικό σημείο για τη λειτουργία της πόλης. Η υλοποίηση αυτού του έργου δεν  είναι μια απλή υπόθεση. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι,  πολίτες και επαγγελματίες να αποδεχθούμε την ταλαιπωρία από τις αλλαγές στην κυκλοφορία, το σκάψιμο, τη σκόνη, τη λάσπη κ.λ.π, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο σε δύο τουλάχιστον χρόνια.  Το ότι θα χρειασθεί να ξανασκάψουμε την πόλη μετά την ολοκλήρωση του έργου, για να διαχωρίσουμε τα λύματα από τα όμβρια νερά, θα το οφείλουμε στον κακό σχεδιασμό και τις σκοπιμότητες που υπηρετεί η συγκεκριμένη παράλειψη.

Ο διαχωρισμός των λυμάτων από τα όμβρια έπρεπε να είναι τμήμα του ίδιου έργου και να υλοποιηθεί από τον ίδιο εργολάβο για να υπάρχει προσωποποιημένη και      η ευθύνη της σωστής λειτουργίας του έργου συνολικά.

Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να δουλέψουν δύο εργολάβοι στο ίδιο έργο την ίδια περίοδο χωρίς να     υπάρξουν προβλήματα.  Αν το έργο μπορεί θα γίνει από τη ΔΕΥΑΝ θα έπρεπε να έχει έγκαιρα σχεδιασθεί και  να έχουν δεσμευθεί και τα αντίστοιχα χρήματα που θα χρειασθούν. Αυτό λέει η κοινή λογική αλλά και η εμπειρία που υπάρχει στις υπηρεσίες του δήμου από την ανάπλαση που έγινε την περίοδο 2011-14 στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια λογική; Αν ο λόγος  που δεν ακολουθήθηκε η ίδια λογική είναι τα χρήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρότερο έργο, αλλά ολοκληρωμένο.

Αν αυτή τη λογική επιβάλλουν οι πολιτικές σκοπιμότητες και  οι εκλογικές αναμετρήσεις  συνιστά πισωγύρισμα της κοινωνίας σε πρακτικές που τις πληρώνει πολύ      ακριβά και τις οποίες πρέπει δια παντός να απορρίψει.

Το ράβε ξήλωνε τόσο τα δημόσια όσο και τα δημοτικά έργα πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν τιμά τη χώρα μας ούτε το στελεχικό της δυναμικό. Είναι θέμα βαθύτατα πολιτικό και σ’ αυτό  τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν   οι πολίτες.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ