Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η “Ενωτική πρωτοβουλία” ανταπαντά στην “Συνεργασία πολιτών”

Published

on

Με-Αρκα-απάντηση-ενωτική-πρωτοβουλία

Απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της “Συνεργασίας Πολιτών”  δίνει με ανακοίνωσή του το  γραφείο τύπου της “Ενωτικής Πρωτοβουλίας”. Αναφέρει σε αυτή:

Ανοικτή επιστολή προς τους φίλους της ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (Β. Γκίζας)

Με-Αρκα-απάντηση-ενωτική-πρωτοβουλία

Επίσης ίσως να προτιμούσατε στα λιβάδια να βόσκουν έτοιμα μοσχαρίσια φιλέτα, αντί για αγελάδες και κομμάτια ψαρονέφρι αντί για χοιρινά. Η ζωή όμως αποφάσισε διαφορετικά.

Αγαπητοί φίλοι της Συνεργασίας Πολιτών. Το να διοικείς τον δήμο Ναυπακτίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα το καταλάβατε όταν γεμίσατε τα πεζοδρόμια με «αγάνες», με πινακίδες που καταργούν, αν δεν προσβάλλουν, την προσβασιμότητα. Τώρα τρέχετε να βγάλετε τα εμπόδια που εσείς οι ίδιοι βάλατε στα πεζοδρόμια.

πινακίδες-πεζοδρόμια-ναυπακτος-ανάπλαση

Χωρίς κανένα νέο επιχείρημα, επαναλαμβάνετε σε ανακοίνωσή σας, τις ανακρίβειες προηγούμενης. Δεν χρειάζεται να σας απαντήσουμε. Θα θέλαμε όμως να σας επισημάνουμε ότι τώρα είναι η ώρα που ο τόπος μας απαιτεί από εσάς «λιγότερα συνθήματα και πιό πολλή δουλειά». Επί έξι μήνες τώρα συμπεριφέρεστε σαν να κάνετε αντιπολίτευση στην προηγούμενη δημοτική αρχή. Η μόνη δική σας μελέτη που μας παρουσιάσατε είναι αυτή για τις δίποδες κυκλοφοριακές πινακίδες, που εμποδίζουν την κίνηση των πεζών, καταλαμβάνοντας τα πεζοδρόμια.

Αν θέλετε να πείτε κάτι στους πολίτες της Ναυπακτίας αφήστε την παρελθοντολογία και απαντήστε επιτέλους στο επίκαιρο ερώτημα που σας έχουν απευθύνει πολλές φορές.

Θα προσθέσετε κάτι στην Ναυπακτία ή μόνο θα αφαιρέσετε;

Μέχρι όμως να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον αποφύγετε τις τερατώδεις ψευδολογίες.

Λέτε στην μάλλον πρόχειρη ανακοίνωσή σας, απευθυνόμενοι στην προηγούμενη δημοτική αρχή:

«Ως δημοτική αρχή, δεν καταφέρατε να υλοποιήσετε ούτε ένα έργο!»

Εαν αυτό το πιστεύετε και δεν είναι συνειδητό ψέμμα, τότε μάλλον ελάχιστη είναι η επαφή σας με την πραγματικότητα ή απλώς το λέτε στον εαυτό σας μήπως και το πιστέψετε.

Προς το παρόν θα σας απαντήσουμε με ένα μικρό κατάλογο υλοποιημένων έργων. Αν επιμείνετε, ευχαρίστως θα σας κοινοποιήσουμε αναλυτικό κατάλογο έργων ανά Δημοτική Ενότητα  συνοδευόμενο από φωτογραφίες.

Μετρήστε μαζί μας:

Γήπεδο Λυγιά, γήπεδο Γαβρολίμνης, πλατεία Λυγιά, προαύλειο 3ου Γυμνασίου, προαύλεια 1ου Γυμνασίου, ΕΠΑΛ, 1ου, 2ου, 3ου , 4ου Δημοτικού, Δημοτικού Λυγιά, Ξηροπηγάδου, Δάφνης κ.α, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου ΞΕΝΙΑ (ποταμάκι του Νόβα), συντήρηση κτιρίου ΞΕΝΙΑ και εκκίνηση εργασιών για την πλήρη αναβάθμισή του, δεκάδες παιδικές χαρές, παραλιακός Παλαιοπαναγιάς, φωτισμός λιμανιού, πλωτή εξέδρα, ασφαλτόστρωση παζαριών, επανεκκίνηση ΓΠΣ, αύξηση 2,5 φορές του συντελεστή δόμησης – οικιστικό, πεζοδρόμια μετά τον Σκα, κλειστό Γυμναστήριο στο 2ο Γυμνάσιο, δημιουργία 10 parking, επίλυση του προβλήματος στις πηγές της Βαρναρράχης, τηλεμετρία για την μείωση των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης,, μάντρα στο 3ο Δημοτικό, έργα προστασίας των γεωτρήσεων στον Εύηνο, δημιουργία των ΚΔΑΠ, Δημιουργία του κέντρου Κοινότητας και του Κοινωνικού παντοπωλείου, Ενεργειακή αναβάθμιση 1ου και 3ου Δημοτικού, υδροδότηση Δυτικών περιοχών, αναβάθμιση Βιολογικού καθαρισμού, νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ, έργα εκατομμυρίων στις Δημοτικές Ενότητες εκτός Ναυπάκτου (π.χ. η αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στην Αράχωβα κλπ) και πολλά ακόμη.

Μερικά δε από αυτά, ήταν έργα που αντιμετώπισαν χρόνια προβλήματα, που πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να τα επιλύσουν χωρίς να  τα καταφέρουν.

Σήμερα συνεχίζονται επίσης πολλά έργα που θα ολοκληρωθούν άμεσα όπως το Πολιτιστικό μονοπάτι, το Ειδικό σχολείο, η αναβάθμιση και επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ κ.α.

Επίσης στην δική μας θητεία ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν μια σειρά έργων, τις χρηματοδοτήσεις των οποίων είχαν εξασφαλίσει προηγουμενες δημοτικές αρχές όπως το κτίριο στο 2ο Γυμνάσιο Λύκειο, η ανάπλαση ανατολικά της Ναυπάκτου,το κτίριο της Αλκυόνης, το κτίριο Τσώνη, το κτίριο Ναυπακτία. Και σε αυτά τα έργα βγάλαμε αρκετές αγάνες, χωρίς πολλή φασαρία και τυμπανοκρουσίες, γιατί όταν διοικείς απαιτείς από τον εαυτό σου να είσαι αποτελεσματικός, χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες.

Είμαστε βέβαια υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε, ότι σωστά παραδέχεστε στην ανακοίνωσή σας πως η δημοτική αρχή του Τάκη Λουκόπουλου, εξασφάλισε – πάρα πολλές – χρηματοδοτήσεις έργων στην θητεία της. Αποκτώντας εμπειρία στην διάρκεια της θητείας σας, θα καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό.

«δεῖ δή χρημάτων, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων»

Μεταφράζοντας:

Χρειάζονται χρήματα και χωρίς αυτά τίποτε δε μπορεί να γίνει απ΄όσα χρειάζονται (Δημοσθένης προς Ολυνθίους).

Επίσης θα καταλάβετε ότι αυτό το πετυχαίνεις μόνο αν έχεις τις απαραίτητες προϋποθέσεις και μελέτες. Επισημαίνουμε δε, πως στα περισσότερα προγράμματα χρηματοδότησης οι προτάσεις μας βαθμολογήθηκαν πολύ ψηλά για να κερδίσουν την χρηματοδότηση. Η πρόταση για το ΞΕΝΙΑ κατατάχθηκε 2η πανελλαδικά, ενώ η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου καθώς και η μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ ξεπέρασαν σε βαθμολογία πολύ μεγαλύτερους δήμους και κατατάχθηκαν επίσης πολύ ψηλά.

Θα μας επιτρέψετε κλείνοντας, μια φιλική συμβουλή που πιθανόν να σας βοηθήσει να είστε αποτελεσματικοί και να προσθέσετε κάτι στην Ναυπακτία αντί να αφαιρείτε.

Προέρχεται από τον Αμερικανό στρατηγό Τζορτζ Πάτον, σύμφωνα με τον οποίο:

«Ένα καλό σχέδιο που εκτελείται άμεσα είναι καλύτερο από ένα τέλειο σχέδιο που θα εκτελεστεί την επόμενη εβδομάδα.»

 Το γραφείο τύπου της Ενωτικής Πρωτοβουλίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέο Εξοικονομώ: Χρονοδιάγραμμα αιτήσεων ανά Περιφέρεια • Επιδότηση έως 85%

Published

on

By

Επιδότηση μέχρι 85% του κόστους των επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες και μέχρι 50.000 ευρώ ανά σπίτι προβλέπει το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ- Αυτονομώ” που ανακοίνωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ στο οποίο μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες, με απλοποιημένο σύστημα. Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται σταδιακά από 2 Νοεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν  για επιχειρήσεις και κτίρια του Δημοσίου.

Για πρώτη φορά εκτός από τις παρεμβάσεις για μόνωση, αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης-ψύξης κλπ, το πρόγραμμα θα ενισχύει και επενδύσεις για ενεργειακή αυτονόμηση του κτιρίου (συστήματα ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα έξυπνου φωτισμού και απομακρυσμένου ελέγχου του συστήματος θέρμανσης/ψύξης, αναβάθμιση του ανελκυστήρα.

Αλλάζει επίσης το σύστημα διαχείρισης του προγράμματος καθώς η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα είναι διαρκώς ανοιχτή από το 2021 ή θα υπάρχουν τακτικοί κύκλοι ανά τρίμηνο, γνωστοί εκ προτέρων, προς αποφυγή αιφνιδιασμού της αγοράς καθώς και φαινομένων “συνωστισμού”.

Οι αιτήσεις ανά Περιφέρεια θα υποβάλλονται με το εξής πρόγραμμα:

 • Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 02.11.2020
 • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 04.11.2020
 • Δυτικής Μακεδονίας: 09.11.2020
 • Κεντρικής Μακεδονίας: 11.11.2020
 • Θεσσαλίας: 16.11.2020
 • Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 18.11.2020
 • Αττικής: 23.11.2020
 • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 26.11.2020
 • Δυτικής Ελλάδας: 30.11.2020
 • Πολυκατοικίες: 03.12.2020

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος

Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα με εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία και εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια ενίσχυσης. Για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (ατομικό εισόδημα ως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό ως 20.000 ευρώ) το βασικό ποσοστό επιχορήγησης είναι 65%, στο οποίο προστίθεται 10% ως “ρήτρα κορονοϊού” για τη διετία 2020-2021 και επιπλέον 10% για κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατάταξης (Ζ/Η). Για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης προστίθεται επιπλέον 10% οπότε στις περιοχές αυτές η επιχορήγηση φθάνει μέχρι 95%.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει υψηλότερα ποσοστά επιδότησης των δαπανών ενώ παράλληλα έχουν διευρυνθεί και τα όρια για τα εισοδήματα περιλαμβάνοντας ακόμη και ατομικά εισοδήματα έως 90 χιλ. ευρώ και οικογενειακά έως 120 χιλιάδες ευρώ. Πιο αναλυτικά:

 • Για ατομικό εισόδημα έως 10 χιλιάδες και οικογενειακό έως 20 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 65%
 • Για ατομικό εισόδημα έως 20 χιλιάδες και οικογενειακό έως 30 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 55%
 • Για ατομικό εισόδημα έως 30 χιλιάδες και οικογενειακό έως 40 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 50%
 • Για ατομικό εισόδημα έως 50 χιλιάδες και οικογενειακό έως 70 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 45%
 • Για ατομικό εισόδημα έως 90 χιλιάδες και οικογενειακό έως 120 χιλιάδες το βασικό ποσοστό είναι 35%

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να:

 • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από το Ε1
 • Υφίσταται νόμιμα.
 • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο έχει εκδοθεί μετά την 26/11/2017 σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ (αντί για Δ στο προηγούμενο πρόγραμμα).
 • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
 • Οι παρεμβάσεις σύμφωνα με τα ΠΕΑ που θα εκδοθούν πριν και μετά την υλοποίησή τους θα πρέπει να οδηγούν στην βελτίωση της κατάταξης κατά 3 τουλάχιστον βαθμίδες.

Για πολυκατοικίες διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

Για παρεμβάσεις και στα διαμερίσματα ή μόνο στους κοινόχρηστους χώρους:

Αίτηση Τύπου Α:

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας, και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν μη κοινόχρηστες ενεργειακές παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

 • Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.
 • Απόφαση Γενικής Συνέλευσης, υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο καθώς και επιμέρους αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων
 • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.

Αίτηση Τύπου Β :

Υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή, να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

 • Η πολυκατοικία πρέπει να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.
 • Απαιτείται απόφαση Γενικής Συνέλευσης και υποβολή αίτησης από εκπρόσωπο
 • Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτηρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία.
 • Αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης

Για τις παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και ανελκυστήρες θα παρέχεται ενιαίο ποσοστό ενίσχυσης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος (συν 10% σαν “ρήτρα κορονοϊού” και 10% για τις λιγνιτικές περιοχές) προκειμένου να διευκολυνθεί η υποβολή αιτήσεων.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων (ενεργειακής εξοικονόμησης, έξυπνων συστημάτων και ενεργειακής αυτονόμησης) είναι 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ Ωφελούμενου Δικαιούχου (για περισσότερες κατοικίες) και 80.000 ευρώ για παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Μόνο για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας το όριο του προϋπολογισμού είναι 1,2 ευρώ ανά εξοικονομούμενη κιλοβατώρα.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας είναι:

 1. Αντικατάσταση Κουφωμάτων με υποχρεωτική ανακύκλωση των παλιών και δυνατότητα αντικατάστασης υαλοπινάκων σε κτίρια προστατευόμενα ή ιστορικής αξίας ή ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής
 2. Τοποθέτηση/αντικατάσταση θερμοκάλυψης κελύφους: Επιλέξιμες παρεμβάσεις θεωρούνται και οι τυχόν εργασίες μικρής κλίμακας για την υποστήριξη της θερμομόνωσης (ρηγματώσεις, στεγανοποιήσεις).
 3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης- ψύξης
  • Επιλέξιμη παρέμβαση θεωρείται και η αποξήλωση καυστήρων πετρελαίου και των σχετικών δεξαμενών
  • Καταργείται η επιλεξιμότητα για καυστήρες πετρελαίου
  • Καταργείται η επιλεξιμότητα για ενεργειακά τζάκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
 4. Σύστημα Ζεστού Νερού Χρήσης με χρήση ΑΠΕ: Υποχρεωτική εγκατάσταση για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει.

Για ενεργειακή αυτονόμηση οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

 1. Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ : Είναι επιλέξιμα μόνο εφόσον η κατοικία αναβαθμίζεται, με τις κύριες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ενεργειακή κατηγορία τουλάχιστον Β+.
  Επιλέξιμη παρέμβαση αποτελεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού μόνο για την κάλυψη της ζήτησης (net metering)
 2. Συστήματα αποθήκευσης: Επιλέξιμη μόνο ως συμπληρωματική παρέμβαση στην εγκατάσταση νέου Φωτοβολταϊκού σταθμού
 3. Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων: επιλέξιμες μόνο οι συσκευές που είναι κατάλληλες, βάσει προτύπων ΕΛΟΤ, και προορίζονται για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων σε οικιακό περιβάλλον

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις Έξυπνων Συστημάτων (Smart Home) είναι:

Ψηφιακά συστήματα και τεχνολογίες που συμβάλουν στην εξοικονόμησης ενέργειας

 1. Έξυπνου φωτισμού (π.χ. έξυπνες πρίζες, φωτισμός χαμηλής κατανάλωσης LED)
 2. Έξυπνης διαχείρισης του συστήματος θέρμανσης/ψύξης (π.χ. έξυπνοι θερμοστάτες)
 3. Απομακρυσμένου Ελέγχου (π.χ. έξυπνοι αισθητήρες διαρροής, υγρασίας κλπ)

Επιλέξιμες είναι μόνο οι παρεμβάσεις που:

 • προσαρμόζουν και διατηρούν την κατανάλωση ενέργειας (συσκευές, φωτισμός, θέρμανση, ζεστό νερό κλπ) στα επίπεδα που επιλέγουν οι χρήστες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας ή/και
 • καταγράφουν και επεξεργάζονται στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας ή/και
 • προσαρμόζουν και διατηρούν τα επίπεδα σκίασης

Οι λοιπές επιλέξιμες κοινόχρηστες παρεμβάσεις για πολυκατοικίες περιλαμβάνουν:

1.Αναβάθμιση ανελκυστήρα

Επιλέξιμες μόνο οι παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πιστοποίηση ανελκυστήρων και η υποχρεωτική εγκατάσταση inverter στους ανελκυστήρες προκειμένου να επιτυγχάνεται μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος δίχως να επηρεάζεται η ασφάλεια και η λειτουργικότητά τους

2. Αναβάθμιση συστήματος φωτισμού:

 • Αντικατάσταση λαμπτήρων με χαμηλής κατανάλωσης (π.χ. LED)
 • Αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού με έξυπνο σύστημα διαχείρισης, αναλόγως χρονικής στιγμής (ημέρα/νύχτα), φωτεινότητας, σημείο εισόδου/εξόδου κ.α.
 • Αντικατάσταση του κυκλώματος ενεργοποίησης με αυτοματισμό με αισθητήρες κίνησης. πηγή:B2green

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναθεωρούνται τα Δημοτικά και Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων

Published

on

By

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μ.Γραφάκος, έθεσε από χθες  6 Αυγούστου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το “Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων” (ΕΣΔΑ).  Το ΕΣΔΑ καθορίζει τη στρατηγική, τις πολιτικές και τους στόχους για τη διαχείριση των αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο, και η σύνταξή του αποτελεί υποχρέωση της Χώρας μας που προκύπτει από την Οδηγία 2008/98/ ΕΚ.

Εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και εγκρίνεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από δημόσια διαβούλευση.

Μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ, θα αναθεωρηθούν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων των 13 Περιφερειών, καθώς και τα Τοπικά Σχέδια όλων των Δήμων.

Το ΕΣΔΑ αφορά την περίοδο 2020 – 2030 και μπορεί να αναθεωρείται κάθε πέντε έτη.  Προδιαγράφει τις πολιτικές, καθώς και  τα μέτρα και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στη Χώρα για τη διαχείριση του συνόλου των αποβλήτων, τα οποία προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα των 30 – 32 εκατ. τόνων ετησίως την περίοδο 2020 – 2030.

Σε ότι αφορά στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων προβλέπει:

α) ανακύκλωση σε ποσοστό 55% κατά βάρος των αστικών αποβλήτων το 2025 και αντίστοιχα 60% το 2030

β) παραγωγή ενέργειας σε ποσοστό 10% το 2025 και άνω του 25% το 2030

γ) ποσοστό ταφής 10% κατά βάρος των αστικών αποβλήτων το 2030, δηλαδή πέντε έτη νωρίτερα από το έτος στόχο της  οδηγίας της ΕΕ.

Περιλαμβάνει: δράσεις για πρόληψη παραγωγής αποβλήτων / κίνητρα επαναχρησιμοποίησης / πρόγραμμα και δράσεις για διαλογή στην πηγή / οργάνωση δικτύων χωριστής συλλογής – ανακύκλωσης (βιοαπόβλητα και ανακυκλώσιμα υλικά) / δημιουργία μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων και μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων / δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας.

Στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων το ΕΣΔΑ, είναι δεσμευτικόΌλες οι πολιτικές, δράσεις και έργα στον τομέα αυτό που θα υλοποιηθούν τα επόμενα 10 χρόνια στη Χώρα, πρέπει να συμβαδίζουν με αυτό.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00 μ.μ. πηγή:airetos

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 131ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 131ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Εξελίξεις για την εξέδρα:

Πριν ακριβώς δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2018, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας έξω από το Λιμάνι Ναυπάκτου. Για τις τελευταίες εξελίξεις, μιλά στο Nafsweek ο πρόεδρος του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου,  Σπύρος Τσέλιος…

#   Πανίσχυρη η Οικονομική Επιτροπή. Ποιος ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου;

Kαι η αρμοδιότητα σύναψης Προγραμματικών Συμβάσεων περνάει από το Δημοτικό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή «προς χάρις της αποτελεσματικότητας και της απλούστευσης»…

Τοπικά  Πολεοδομικά Σχέδια :

Ανάμεσα στους δήμους της χώρας που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση για το Πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ήταν και ο Δήμος Ναυπακτίας…

#  Αποκατάσταση αρχαίων θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας από την Περιφέρεια  :

Xρηματοδοτούνται με το συνολικό ποσό των 3,2 εκατ. ευρώ, καθώς με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»…

#  Σε e – λειτουργία με τηλε και κεκλεισμένων θυρών αποφάσεις  (Άρθρο) :

Έχουμε περάσει στην εποχή των τηλεσυνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου  τις οποίες  ελάχιστοι παρακολουθούν όχι μόνο γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι αλλά γιατί είναι και ιδιαίτερα κουραστικές…

Συνάντηση  Δήμου με Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων:

Βασικοί στόχοι των εμπλεκόμενων φορέων είναι να θωρακισθεί αποτελεσματικά η περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς, να περιοριστούν οι κίνδυνοι πτώσεων δέντρων και κλαδιών και ταυτόχρονα να επιλεγεί η κοπή δέντρων, ώστε να συνάδει με το τοπίο και την ανάδειξη των τειχών της πόλης…

 

 Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ