Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας & Λευκάδας για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Published

on

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, δημοσιοποιεί για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό εύρημα από την αρχαιολογική της συλλογή.

Η ναυμαχία που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto)  αποτέλεσε ορόσημο στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή ιστορία, και διαδραματίστηκε στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, στις Εχινάδες Νήσους, στις 7 Οκτωβρίου 1571. Στη Ναυμαχία, που αποτέλεσε το σύμβολο της αναμέτρησης των δύο κύριων δυνάμεων του τότε γνωστού κόσμου, συγκρούστηκαν οι  δυνάμεις του Ιερού Συνασπισμού (SacraLiga), δηλαδή των χριστιανικών δυτικών δυνάμεων, και του Οθωμανικού Στόλου.

Η έκβαση της ναυμαχίας  σήμανε την καθαρή νίκη των δυτικών δυνάμεων με σημαντικές απώλειες όμως και για τις δύο πλευρές. Η νίκη πανηγυρίστηκε εύλογα, ως μια νίκη συμβολική σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, ενώ πλήθος ποιητών και καλλιτεχνών απαθανάτισαν το βαρυσήμαντο γεγονός.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου δεν σήμανε την οριστική επικράτηση επί του Οθωμανικού Στόλου, αλλά αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής της οθωμανικής επεκτακτικής ορμής. Το ιστορικό γεγονός εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συγκρούσεων των δυνάμεων του τότε δυτικού, χριστιανικού κόσμου, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέγουμε να παρουσιάσουμε το αναμνηστικό μετάλλιο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, το οποίο μνημονεύει τη νίκη των Ενετών έναντι των Οθωμανών στην δυτική είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, 116 χρόνια μετά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1687, από το αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο εξέδωσε το ίδιο έτος (1687) η Βενετία, προκειμένου να εορτάσει το γεγονός της νίκης επί των Οθωμανών, απεικονίζει με μεγάλη λεπτομέρεια ένα στιγμιότυπο του πολέμου.

Βρισκόμαστε το 1686-1687 όταν ο ανασυγκροτημένος στόλος των Ενετών υπό την διοίκηση του δόγη Φραντσέσκο Μοροζίνι επιχείρησε κατά τη διάρκεια του έκτου Ενετοτουρκικού πολέμου την ανακατάληψη της Πελοποννήσου και της Ναυπάκτου από τους Τούρκους. Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα όπου η πανώλη χτύπησε τα στρατεύματα του Μοροζίνι στο Ναύπλιο, η Αρμάδα μεταφέρθηκε στον κάμπο του Νυδρίου (campodiClimino), στη Λευκάδα, όπου και ενισχύθηκε με τρία επιπλέον καράβια από τη Βενετία. Στις αρχές του καλοκαιριού πάρθηκε η απόφαση για την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Πελοποννήσου. Στις 21 Ιουλίου 1687 ο Ενετικός στόλος εμφανίστηκε μπροστά στην Πάτρα. Το φρούριο της Πάτρας κατακτήθηκε από τους Βενετούς χωρίς βοήθεια συμμάχων, ενάντια στο στρατό του Αχμέτ Πασά Serraschiere. Την επομένη στράφηκαν για την κατάκτηση των δύο φρουρίων στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου (σημερινά φρούρια στο Ρίο και Αντίρριο), τα οποία αποκαλούσαν Δαρδανέλλια. Το νότιο φρούριο (Ρίο) αποκαλούνταν Κάστρο του Μοριά και το βόρειο (Αντίρριο) Κάστρο της Ρούμελης. Στη συνέχεια ο στόλος του Μοροζίνι κατευθύνθηκε προς τη Ναύπακτο (Λεπάντο), από όπου τούρκοι στρατιώτες και κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω μόνο τους Έλληνες κατοίκους.Στις 26 Ιουλίου 1687 ο Μοροζίνι οργάνωσε μία λαμπρή γιορτή για τις νίκες που κατάφεραν.

Η σύντομη πολεμική σύγκρουση που οδήγησε τον Μοροζίνι στην κατάληψη των κάστρων της Πάτρας, του Ρίου, του Αντιρρίου και της Ναυπάκτου σε μόλις δύο ημέρες απεικονίζεται με κάθε λεπτομέρεια στο αναμνηστικό αργυρό μετάλλιο που εξέδωσε η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας το ίδιο έτος, 1687, σε γερμανικό νομισματοκοπείο. Ο χαράκτης GeorgHautchαποδίδει με λεπτομέρεια τη σκηνή της μάχης. Ο ενετικός στόλος απεικονίζεται στην είσοδο των στενών του Κορινθιακού Κόλπου (Δαρδανέλια) μπροστά από τα δύο φρούρια, Κάστρο του Μοριά και Κάστρο της Ρούμελης, έξω από το λιμάνι της Πάτρας, όπου γίνεται απόβαση των ενετικών δυνάμεων, και έξω από τη Ναύπακτο. Γύρω από το Κάστρο της Πάτρας μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών. Το τοπίο, αλλά και οι οχυρώσεις αποδίδονται με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια. Το Κάστρο της Ναυπάκτου απεικονίζεται με τα πέντε διαζώματα της οχύρωσης, τον κλειστό λιμένα, τον οχυρό πύργο της κορυφής, και τρία τζαμιά, εικόνα που αντιστοιχεί στις αντίστοιχες γκραβούρες και απεικονίσεις της περιόδου.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

Εμπρόσθια όψη: Απεικόνιση της Μάχης. Επιγραφή: «Οι όρκοι της πόλης και του κόσμου»

Οπίσθια όψη: Επιγραφή σε 12 σειρές. Μετάφραση:

«Ο Μοριάς. Παρόμοιος με φύλλο πλάτανου, στολίζει τον Λέοντα της Βενετίας με φοίνικα και δάφνη. Αποσπώντας από τους Τούρκους μέσα σε 24 ώρες τις ακαταμάχητες πόλεις της Πάτρας και της Ναυπάκτου και τα δύο φρούρια των Δαρδανελίων, γεγονότα που έλαβαν χώρα ανάμεσα στις 14/24 και 15/25 Ιουλίου 1687. LazaroGottliebLauffer»

Δημιουργός: D/ (εμπρόσθιας όψης)GeorgHautsch, R/ (οπίσθιας όψης) LazaroGottliebLauffer

Τόπος παραγωγής: Νομισματοκοπείο Νυρεμβέργης. Διάμετρος: 42,4 mm – Παραχθέν Μέταλλα: Αg. 29,5γρ. – C.R.N. Μιλάνο  ΑΕ- Coll. Voltolina

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και

Λευκάδας

Δρ. Ολυμπία Βικάτου

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση  βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας για την Υγειονομική κάλυψη της Ορεινής Ναυπακτίας

Published

on

By

Ερώτηση προς τον υπουργό υγείας για την κατάσταση που παρατηρείται στον υγειονομικό τομέα στην Ορεινή Ναυπακτία κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, συγκεκριμένα, ο βουλευτής Αιτωλ/νίας Παπαναστάσης Νίκος, ο βουλευτής Αχαΐας Καραθανασόπουλος Νίκος και ο βουλευτής Λάρισας Λαμπρούλης Γιώργος, με θέμα, την  Υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της Ορεινής Ναυπακτίας.

Αναλυτικά αναφέρεται στην ερώτηση:

«Η κατάσταση στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία είναι εκρηκτική, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, συνεχόμενες μέρες και η υγεία των κατοίκων του νομού να τίθεται σε κίνδυνο.

Το Κέντρο Υγείας της Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας, που είναι και η μοναδική δημόσια υπηρεσία υγείας στην Ορεινή Ναυπακτία, εξυπηρετώντας μεταξύ άλλων κατά την τουριστική περίοδο πολλαπλάσιους επισκέπτες από τους μόνιμους κατοίκους, από το καλοκαίρι του 2023, λόγω συνταξιοδοτήσεων και μη αναπλήρωσης τους, δεν διαθέτει Διευθυντή και οδηγό και η διοίκηση του ανατέθηκε στην υπεύθυνη του Κ.Υ. Ναυπάκτου.

Σαν να μην έφταναν αυτά, με πρόσχημα την έλλειψη οδηγού, αντί για την μόνιμη αντικατάσταση του, η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και η Υπεύθυνη του Κ.Υ. Ναυπάκτου μετακίνησαν το 4Χ4 επιβατικό όχημα του Κ.Υ. Άνω Χώρας στο Κ.Υ. Ναυπάκτου, παρά το γεγονός ότι είχε γίνει δωρεά στο Κ.Υ. Άνω Χώρας, όπως αντίστοιχα είχε γίνει και με ασθενοφόρο που επίσης μετακινήθηκε σε άλλο Κ.Υ. σε άλλο νομό.

Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια της πολιτικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας, που εφαρμόστηκε από όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις με αποτέλεσμα την υποστελέχωση, αποδυνάμωση και συνολική απαξίωση νοσοκομείων και κέντρων υγείας. Η ντροπιαστική κατάσταση στο Κ.Υ. της Άνω Χώρας Ναυπακτίας έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη λίστα προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν νοσοκομεία και δομές υγείας σε όλη την χώρα. Επίσης, χτυπιέται το δικαίωμα των ασθενών να απολαμβάνουν δημόσιες και δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και το δικαίωμα των εργαζομένων στα νοσοκομεία να εργάζονται αξιοπρεπώς το 2024.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

– Να γίνει άμεση μετακίνηση του 4Χ4 επιβατικού οχήματος πίσω στο Κ.Υ. Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας, αλλά και πρόσληψη αντίστοιχου οδηγού, και ταυτόχρονα να εξοπλιστεί ο νομός με όλον τον απαραίτητο αριθμό και κατάλληλο εξοπλισμό σε μονάδες του ΕΚΑΒ.

– Να γίνει άμεση διάθεση νέου κατάλληλου Ασθενοφόρου στο Κ.Υ. Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας.

– Να γίνουν άμεσα προσλήψεις όλου του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού στο Κ.Υ. Άνω Χώρας Ορεινής Ναυπακτίας.

– Να υπάρξει λειτουργία Σταθμού Α’ Βοηθειών με ιατρό (σ.σ. του ΕΚΑΒ με όχημα ή μηχανή) στην κοινότητα Πλατάνου Ναυπακτίας, για την υγειονομική κάλυψη των κοινοτήτων της Δυτικής Ορεινής Ναυπακτίας.

– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των Κ.Υ. συνολικά της περιοχής από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορούν να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα με σύγχρονο εξοπλισμό, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των κατοίκων της Ορεινής Ναυπακτίας και όλης της περιοχής».

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκος

Λαμπρούλης Γιώργος

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την ενίσχυση των δομών υγείας του απαιτεί με ψήφισμά του ο Δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του που έλαβε χώρα την Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, εξέδωσε ψήφισμα ζητώντας την «αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των μονάδων υγείας της περιφέρειας» του Δήμου και τον «σεβασμό των δωρεών» σε αυτές με δεδομένα τόσο τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των περιοχών όσο και την υψηλή επισκεψιμότητα.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα έρχεται σε συνέχεια της έγγραφης διαμαρτυρίας των προέδρων Κοινοτήτων της ορεινής Ναυπακτίας, που πραγματοποιήθηκε μετά τη μετακίνηση ενός επιβατικού οχήματος ιατρικών υπηρεσιών από το Κέντρο Υγείας Άνω Χώρας, το οποίο αποτελούσε δωρεά προς την εν λόγω δομή, σε υγειονομική μονάδα άλλου Νομού.

Αναλυτικά στο ψήφισμα αναφέρεται:

«Το δημοτικό συμβούλιο έχοντας ως στόχο την παροχή υψηλής υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων της Ναυπακτίας, και λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των περιοχών του Δήμου, που εκτείνονται από το Γαλατά έως τη Γραμμένη Οξυά, καθώς και την υψηλή επισκεψιμότητα της περιοχής, απαιτεί την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των μονάδων υγείας της περιφέρειάς μας και τον σεβασμό των δωρεών που εξυπηρετούν τον σκοπό αυτό.

 Συγκεκριμένα:

• Την αναπλήρωση της ειδικότητας οδηγού και κάθε άλλης ειδικότητας υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Κ.Υ. Άνω Χώρας

• Την επιστροφή του επιβατικού οχήματος (πινακίδας ΚΗΥ7535) ιατρικών υπηρεσιών – Δωρεάς ΟΠΑΠ – πίσω στο Κ.Υ. Άνω Χώρας

• Την κάλυψη της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Άνω Χώρας με ασθενοφόρο όχημα

• Τη πλήρη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Πλατάνου Ναυπακτίας για την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες της δυτικής Ναυπακτίας.»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ