Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας & Λευκάδας για την επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Published

on

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, δημοσιοποιεί για πρώτη φορά ένα ξεχωριστό εύρημα από την αρχαιολογική της συλλογή.

Η ναυμαχία που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως Ναυμαχία της Ναυπάκτου (Lepanto)  αποτέλεσε ορόσημο στη μεσαιωνική ευρωπαϊκή ιστορία, και διαδραματίστηκε στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, στις Εχινάδες Νήσους, στις 7 Οκτωβρίου 1571. Στη Ναυμαχία, που αποτέλεσε το σύμβολο της αναμέτρησης των δύο κύριων δυνάμεων του τότε γνωστού κόσμου, συγκρούστηκαν οι  δυνάμεις του Ιερού Συνασπισμού (SacraLiga), δηλαδή των χριστιανικών δυτικών δυνάμεων, και του Οθωμανικού Στόλου.

Η έκβαση της ναυμαχίας  σήμανε την καθαρή νίκη των δυτικών δυνάμεων με σημαντικές απώλειες όμως και για τις δύο πλευρές. Η νίκη πανηγυρίστηκε εύλογα, ως μια νίκη συμβολική σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, ενώ πλήθος ποιητών και καλλιτεχνών απαθανάτισαν το βαρυσήμαντο γεγονός.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου δεν σήμανε την οριστική επικράτηση επί του Οθωμανικού Στόλου, αλλά αποτέλεσε σημαντικό σημείο καμπής της οθωμανικής επεκτακτικής ορμής. Το ιστορικό γεγονός εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των συγκρούσεων των δυνάμεων του τότε δυτικού, χριστιανικού κόσμου, με την Οθωμανική Αυτοκρατορία για τον έλεγχο της ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό επιλέγουμε να παρουσιάσουμε το αναμνηστικό μετάλλιο της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, το οποίο μνημονεύει τη νίκη των Ενετών έναντι των Οθωμανών στην δυτική είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου, 116 χρόνια μετά τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1687, από το αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Το αναμνηστικό μετάλλιο, το οποίο εξέδωσε το ίδιο έτος (1687) η Βενετία, προκειμένου να εορτάσει το γεγονός της νίκης επί των Οθωμανών, απεικονίζει με μεγάλη λεπτομέρεια ένα στιγμιότυπο του πολέμου.

Βρισκόμαστε το 1686-1687 όταν ο ανασυγκροτημένος στόλος των Ενετών υπό την διοίκηση του δόγη Φραντσέσκο Μοροζίνι επιχείρησε κατά τη διάρκεια του έκτου Ενετοτουρκικού πολέμου την ανακατάληψη της Πελοποννήσου και της Ναυπάκτου από τους Τούρκους. Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα όπου η πανώλη χτύπησε τα στρατεύματα του Μοροζίνι στο Ναύπλιο, η Αρμάδα μεταφέρθηκε στον κάμπο του Νυδρίου (campodiClimino), στη Λευκάδα, όπου και ενισχύθηκε με τρία επιπλέον καράβια από τη Βενετία. Στις αρχές του καλοκαιριού πάρθηκε η απόφαση για την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Πελοποννήσου. Στις 21 Ιουλίου 1687 ο Ενετικός στόλος εμφανίστηκε μπροστά στην Πάτρα. Το φρούριο της Πάτρας κατακτήθηκε από τους Βενετούς χωρίς βοήθεια συμμάχων, ενάντια στο στρατό του Αχμέτ Πασά Serraschiere. Την επομένη στράφηκαν για την κατάκτηση των δύο φρουρίων στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου (σημερινά φρούρια στο Ρίο και Αντίρριο), τα οποία αποκαλούσαν Δαρδανέλλια. Το νότιο φρούριο (Ρίο) αποκαλούνταν Κάστρο του Μοριά και το βόρειο (Αντίρριο) Κάστρο της Ρούμελης. Στη συνέχεια ο στόλος του Μοροζίνι κατευθύνθηκε προς τη Ναύπακτο (Λεπάντο), από όπου τούρκοι στρατιώτες και κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω μόνο τους Έλληνες κατοίκους.Στις 26 Ιουλίου 1687 ο Μοροζίνι οργάνωσε μία λαμπρή γιορτή για τις νίκες που κατάφεραν.

Η σύντομη πολεμική σύγκρουση που οδήγησε τον Μοροζίνι στην κατάληψη των κάστρων της Πάτρας, του Ρίου, του Αντιρρίου και της Ναυπάκτου σε μόλις δύο ημέρες απεικονίζεται με κάθε λεπτομέρεια στο αναμνηστικό αργυρό μετάλλιο που εξέδωσε η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας το ίδιο έτος, 1687, σε γερμανικό νομισματοκοπείο. Ο χαράκτης GeorgHautchαποδίδει με λεπτομέρεια τη σκηνή της μάχης. Ο ενετικός στόλος απεικονίζεται στην είσοδο των στενών του Κορινθιακού Κόλπου (Δαρδανέλια) μπροστά από τα δύο φρούρια, Κάστρο του Μοριά και Κάστρο της Ρούμελης, έξω από το λιμάνι της Πάτρας, όπου γίνεται απόβαση των ενετικών δυνάμεων, και έξω από τη Ναύπακτο. Γύρω από το Κάστρο της Πάτρας μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ των δύο στρατών. Το τοπίο, αλλά και οι οχυρώσεις αποδίδονται με τη μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια. Το Κάστρο της Ναυπάκτου απεικονίζεται με τα πέντε διαζώματα της οχύρωσης, τον κλειστό λιμένα, τον οχυρό πύργο της κορυφής, και τρία τζαμιά, εικόνα που αντιστοιχεί στις αντίστοιχες γκραβούρες και απεικονίσεις της περιόδου.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ

Εμπρόσθια όψη: Απεικόνιση της Μάχης. Επιγραφή: «Οι όρκοι της πόλης και του κόσμου»

Οπίσθια όψη: Επιγραφή σε 12 σειρές. Μετάφραση:

«Ο Μοριάς. Παρόμοιος με φύλλο πλάτανου, στολίζει τον Λέοντα της Βενετίας με φοίνικα και δάφνη. Αποσπώντας από τους Τούρκους μέσα σε 24 ώρες τις ακαταμάχητες πόλεις της Πάτρας και της Ναυπάκτου και τα δύο φρούρια των Δαρδανελίων, γεγονότα που έλαβαν χώρα ανάμεσα στις 14/24 και 15/25 Ιουλίου 1687. LazaroGottliebLauffer»

Δημιουργός: D/ (εμπρόσθιας όψης)GeorgHautsch, R/ (οπίσθιας όψης) LazaroGottliebLauffer

Τόπος παραγωγής: Νομισματοκοπείο Νυρεμβέργης. Διάμετρος: 42,4 mm – Παραχθέν Μέταλλα: Αg. 29,5γρ. – C.R.N. Μιλάνο  ΑΕ- Coll. Voltolina

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και

Λευκάδας

Δρ. Ολυμπία Βικάτου

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 142 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 142ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

 

#  Συνέντευξη Τάκη Λουκόπουλου:  

Ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» και επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Τάκης Λουκόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek  μιλά…

#   Καθαρισμοί χειμάρρων, ρεμάτων και υπονόμων:

Ένα από τα θέματα που ομόφωνα ψήφισε το ΔΣ της Δημοτικής  Κοινότητας Ναυπάκτου και εισηγήθηκε στον Δήμο Ναυπακτίας είναι αυτό του καθαρισμού των χειμάρρων της περιοχής.  Σε αναμονή λοιπόν της χειμερινής περιόδου,  εδώ και έναν μήνα, ομόφωνα αποφασίστηκε…

#  262.489 ευρώ για πυροπροστασία σχολικών μονάδων από τον Δήμο:

Χρηματοδότηση ύψους 262.489,96 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, εξασφάλισε ο Δήμος Ναυπακτίας με στόχο την αντιπυρική θωράκιση των σχολικών του μονάδων…

Νέα Πρόσκληση 130 εκατ. από το “Αντώνης Τρίτσης”:

Εκδόθηκε στις 19 Οκτωβρίου η αριθμ. ΑΤ08 Πρόσκληση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Δυνητικοί δικαιούχοι που μπορούν να υποβάλουν προτάσεις είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της Χώρας. Η Πρόταση αφορά έργα…

#  Επιχορήγηση πολιτιστικών συλλόγων, ένα θέμα πάντα επίκαιρο  (Άρθρο) :

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι συνδεδεμένοι με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι ένας θεσμός που δημιουργεί δεσμούς και γι’ αυτό είναι βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση των ανθρώπων. Είναι ταυτισμένος…

#  Αντιρρήσεις του ΤΕΕ για το νέο χωροταξικό και πολεοδομικό Νομοσχέδιο : 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ διατυπώνει τις σοβαρές επιφυλάξεις της, με επιστημονικά και πολιτικά επιχειρήματα, για τις προωθούμενες αλλαγές στο ζήτημα των εκτός σχεδίου περιοχών στο υπό κατάρτιση χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων σε έξι Δήμους της Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Την απόκτηση απορριμματοφόρων και καφέ κάδων για τη συλλογή και μεταφορά βιοαποβλήτων χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τους Δήμους Πατρέων, Αγρινίου, Ι.Π Μεσολογγίου, Ήλιδας, Πηνειού και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Με αντίστοιχες αποφάσεις που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης έξι έργα, που ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,5 εκατ. ευρώ, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», δηλαδή εξασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους και δίνεται η δυνατότητα τους Δήμους να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να αναπτύξουν το πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων.

Οι καφέ κάδοι θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων ενώ η αποκομιδή των βιοαποβλήτων από αυτούς, θα πραγματοποιείται από τα νέα οχήματα συλλογής και μεταφοράς (απορριμματοφόρα) αστικών βιοαποβλήτων απορριμμάτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενεργοποίησης, καθοδήγησής και ενημέρωσης του κοινού, συνεχούς ευαισθητοποίησης των πολιτών με στόχο οι τοπικές κοινωνίες να υιοθετήσουν νέα πρότυπα στη διαχείριση αποβλήτων και οι πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια για μια περισσότερο ορθολογική διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μείωση των ΚΑΠ κατά 300 εκ. ευρώ – Δύσκολη χρονιά για τους δήμους

Published

on

By

Δύσκολη θα είναι για τους δήμους η επόμενη χρονιά, γιατί, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, προβλέπεται σημαντική μείωση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς πόροι – Επιχορήγηση από το κράτος), που θα φτάσει στα 300 εκ. ευρώ.

Αυτό υπογραμμίστηκε από το ΔΣ της ΚΕΔΕ στη χθεσινή του συνεδρίαση όπου συζητήθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι θα υπάρξει αύξηση των μεταβιβάσεων λόγω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο το 2021 προβλέπεται ότι η Αυτοδιοίκηση θα μειώσει κατά 50% το έλλειμμά της σε σχέση με το 2020. Δυσμενής εξέλιξη είναι η πρόβλεψη για τις κοινωνικές παροχές των ΟΤΑ , οι οποίες προβλέπεται ότι θα μειωθούν κατά το 1/3 το 2021, σε σχέση με το 2020.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το Δ.Σ. της η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ξεκινήσει επαφές με την πολιτική ηγεσία τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να επισημανθούν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει στη λειτουργία των δήμων την επόμενη χρονιά η μείωση της χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ.

«Με δεδομένο ότι ήδη και φέτος οι δήμοι λειτουργούν στα όρια τους, λόγω της μείωσης των εσόδων τους και της αύξησης των δαπανών τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα αν εξακολουθήσει η υγειονομική κρίση να θέτει σε δοκιμασία τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Ενώ θα επισημανθεί ότι χωρίς επαρκή οικονομική στήριξη και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και βιωσιμότητας των Δήμων , δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει καμία ουσιαστική αλλαγή προς την κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης» επισημαίνει η ΚΕΔΕ.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ