Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καρδιά του ΠΑΣΟΚ χτυπάει ακόμα δυνατά

Published

on

Σε ανακοίνωση με αφορμή τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφέρει:

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η καρδιά της Δημοκρατικής Παράταξης που πρωταγωνίστησε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης χτυπάει ακόμα δυνατά. Οι πρόσφατες εκλογές, εθνικές αυτοδιοικητικές ή ευρωπαϊκές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Ο πυρήνας και η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανή. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να αφήσουμε τα όσα μας κληροδότησε ο εμβληματικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου στα χέρια των πολιτικών μας αντιπάλων, που στην πολιτική τους διαδρομή προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν την πολιτική αξία και το έργο του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο είναι τις βασικές αρχές και αξίες της Παράταξης του ριζοσπαστισμού, της ανατροπής και της Αλλαγής να τις μετατρέψουμε σε καθημερινή πολιτική πράξη.

Η αντιμετώπιση τελικά της κρίσης, των οικονομικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην αποδυνάμωση της Παράταξης έγινε μέσα από τη στρατηγική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010. Τη στρατηγική που λοιδόρησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην οποία, όμως, τελικά προσχώρησαν για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Κι όσο κι αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπίσει τα ιδεολογικοπολιτικά του όρια, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα δεσμά των πολλών συνιστωσών και των πολλών αφηγημάτων. Κι αν ορισμένοι βιάστηκαν να θεωρήσουν το ΠΑΣΟΚ νεκρό πολιτικό κύτταρο, τους διέψευσε ο χρόνος. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο, ωστόσο, μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι εκείνο που οριοθετεί τη σοσιαλδημοκρατία από τα υπόλοιπα ιδεολογικά ρεύματα.

Οι κοινωνικές δομές και σχέσεις έχουν αλλάξει σημαντικά μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας. Η διάλυση της μεσαίας τάξης, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η εμφάνιση του “brain drain”, η παραγωγική συρρίκνωση είναι ορισμένες από τις διαστάσεις της κρίσης. Την ίδια στιγμή στον κόσμο γίνονται τεκτονικές αλλαγές, πέρα από το συνηθισμένο τρίπτυχο τεχνολογία- αυτοματοποίηση- παγκοσμιοποίηση. Ρομποτική, προηγμένες βιοεπιστήμες, κωδικοποίηση του χρήματος, αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τεχνητή νοημοσύνη. Πεδία τα οποία πυροδοτούν μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη, αλλάζουν όμως τις γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τις σχέσεις εργασίας και βεβαίως τη βάση και την ουσία της κοινωνικής εκπροσώπησης.

Επομένως, οικονομία, κοινωνία και πολιτική πρέπει να βρουν τους κατάλληλους τρόπους προσαρμογής και αναπαραγωγής. Ιδίως, η πολιτική που είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να βρει τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες, οι οικογένειες και τα άτομα θα προκόβουν και θα ευημερούν. Υπό αυτή τη διάσταση, οι στόχοι της 3ης του Σεπτέμβρη για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση επανέρχονται στο προσκήνιο φέροντας ένα προοδευτικό πρόσημο. Υπαγορεύουν πολιτικές για την αυτοδύναμη και ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που συνδυάζεται με την πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του τόπου μας. Υπαγορεύουν σαφείς θέσεις έναντι του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, που υπηρετεί την οικονομία χωρίς φραγμούς στη διεθνή κίνηση κεφαλαίων, τη «συσσώρευση μέσω της αποστέρησης», όπως εύστοχα έχει αποκαλέσει ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ αυτή την τάση του καπιταλισμού. Υπαγορεύουν πολιτική δράση που θα δίνει έμφαση στο πολιτικό πλαίσιο και όχι στην εκλογική στόχευση.

Όπως το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράξη την ενσωμάτωση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι κι εμείς σήμερα οφείλουμε με τις προτάσεις μας να ανταποκριθούμε στην αντίστοιχη σύγχρονη πρόκληση.

Η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 45 χρόνων ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και έχει στόχο να αναδείξει τη συνεισφορά της Παράταξης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της στήριξης του αγροτικού κόσμου. Πρόκειται επίσης και για μια συμβολική επιλογή για να τονίσουμε τη σημασία που έχει στη μετα-μνημονιακή περίοδο πλέον να θέσουμε ως πυρήνα της εθνικής στρατηγικής την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, έχει αξία να αναλογιστούμε ότι οι πολλαπλοί μετασχηματισμοί, οι συνεχείς αλλαγές στα ονόματα και τα σύμβολα βλάπτουν αντί να συνεισφέρουν. Βλάπτουν γιατί στέλνουν ένα λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία, ότι έχουν σπιλωθεί. Ένα τεράστιο μύθευμα που διαμόρφωσαν ορισμένοι με υψηλά κομματικά αξιώματα που σήμερα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, απλώς και μόνο για να αποκρύψουν δικές τους ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, τα προοδευτικά πολιτικά αφηγήματα της ενσωμάτωσης των μη προνομιούχων και του εκσυγχρονισμού, το πράσινο και ο ήλιος του.

Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι η πολιτική παρακαταθήκη του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου που εξέφρασε το όραμα όλων των Ελλήνων για Δημοκρατία -Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εθνική Υπερηφάνεια! Και μπορεί, είμαι βέβαιος, να αποτελέσει και πάλι πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιωάννα Μαρή:  «Προγεννητική Αγωγή, τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου»

Published

on

By

Η Ιωάννα Μαρή ίδρυσε στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, ειρηνικής και πνευματικής, με την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής.

«Είναι αναγκαία  η προετοιμασία των μελλοντικών γονέων  για τον αυριανό γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να συμπράξουν σ’ αυτό το μεγάλο έργο, την δημιουργία άξιων αυριανών πολιτών», μου είπε, ξεκινώντας την συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek.gr.

Τι είναι η προγεννητική αγωγή κα Μαρή ;

«Είναι η αγωγή, που οι γονείς έχουν να προσφέρουν στο παιδί τους πριν από την γέννησή του, από την σύλληψη έως την γέννησή του, δηλαδή στο προγεννητικό στάδιο της ζωής του. Σ’αυτή την περίοδο όμως τίθενται τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου. Αυτή η Προγεννητική Παιδαγωγική είναι μια νέα Παιδαγωγική Επιστήμη που συμπληρώνει –χωρίς φυσικά να καταργεί- την μέχρι τώρα Παιδαγωγική, η οποία ασχολείτο με την αγωγή του παιδιού, μετά την γέννησή του, στα διάφορα στάδια της μετά την γέννηση ζωής του.

Η Προγεννητική Αγωγή βασίζεται στις νέες ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης, Ιατρικής, Βιολογίας, Γενετικής, Επιγενετικής, Νευροεπιστήμης, Ψυχολογίας, οι οποίες συμπλήρωσαν με τις νέες έρευνές τους σημαντικά κεφάλαια, αναφερόμενα στην προγεννητική περίοδο της ζωής.

Ανακάλυψαν πρώτα με την Επιγενετική, ότι  το επι-γενετικό περιβάλλον του Ανθρώπου, δηλαδή αυτό που έρχεται μετά από τα γονίδια –και το πρώτο περιβάλλον είναι το ενδομήτριο περιβάλλον-  επηρεάζει πολύ βαθειά το έμβρυο: η επίδραση φθάνει μέχρι την γενετική του ιδιοσυστασία, δηλαδή τις ιδιότητες των γονιδίων του».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το έμβρυο;

«Αυτό σημαίνει ότι σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα της μητέρας-εγκύου έχουν την δύναμη να επιτρέψουν την έκφραση των ομοίων γονιδίων και να αφήσουν σιωπηρά τα ανόμοια γονίδια.

Ανακάλυψαν έπειτα ότι τα κύτταρα έχουν μνήμη. Κι επομένως ό,τι προέρχεται από την έγκυο, τον πατέρα και τον περίγυρό τους εγγράφεται στα κύτταρα του εμβρύου και το επηρεάζει στην μετέπειτα ζωή του.

Επίσης ότι η ψυχική ζωή της εγκύου μετατρέπεται σε ορμόνες που από το αίμα της φθάνουν στο έμβρυο και του δίνουν τις ίδιες ψυχικές καταστάσεις…

Αυτά και πολλά άλλα καθιστούν την ενδομήτρια περίοδο, μια περίοδο θέσης θεμελίων για όλη την ζωή, για την υγεία και ισορροπία σώματος και ψυχισμού της νέας ζωής. Δεν μας επιτρέπεται να αφήνουμε στην τύχη της αυτή την σπουδαία περίοδο της ζωής».

 Τι θα συμβουλεύατε τα νέα ζευγάρια

« Πρέπει να πληροφορήσουμε τους νέους μέλλοντες γονείς, διότι αυτοί θα αναθρέψουν τα παιδιά τους στη αρχή της ζωής τους. Αυτοί θα τους δώσουν την πρώτη αγωγή: την προγεννητική αγωγή και πρέπει να μάθουν.

«Οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες των παιδιών τους. Επείγει αυτό να το μάθουν» εξηγεί ο Αμερικανός βιολόγος καθηγητής dr Bruce Lipton.

Τα μεγαλύτερα ονόματα σης σύγχρονης έρευνας έχουν ασχοληθεί με την προγεννητική αρχή της ζωής.

Επίσης όμως οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι της αρχαιότητας, και σπουδαίες μορφές της θρησκείας μας, καθώς και οι παραδόσεις πολλών λαών… Όλοι είναι σύμφωνοι με την επιστήμη».

Ποια είναι η Ιωάννα Μαρή

Η Ιωάννα Μαρή,  με σπουδές Νομικής και Ψυχολογίας στην Αθήνα και στο Παρίσι, είναι ανωτάτη δικαστικός: Σύμβουλος Επικράτειας, ήδη επίτιμη, ( τρίτη γυναίκα που εισήλθε στον κλάδο), υπηρέτησε  τα τελευταία 15 έτη της σταδιοδρομίας της στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ίδρυσε στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, ειρηνικής και πνευματικής, με την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής.

Η Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής είναι μέλος της «ΟΜΑΕΡ»: της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής , που συγκεντρώνει ήδη 25 σωματεία από αντίστοιχες χώρες και 4 ηπείρους σ΄ όλον τον κόσμο, έχει δεχθεί από τον ΟΗΕ το «ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς» (2005), και έχει πρόσβαση σε διεθνείς συναντήσεις στην Γενεύη στην Ν. Υόρκη και διεθνή συνέδρια.

Παρουσίασε την Προγεννητική Αγωγή στην Γενεύη, στον ΟΗΕ,  σε πάνελ εργασίας  με θέματα σχετικά με την διεθνή σύμβαση για τα  δικαιώματα του Ανθρώπου και του Παιδιού του ΟΗΕ, με την Ειρήνη στον κόσμο, με την Παιδεία, με το Περιβάλλον, και σε διεθνή ανά τον κόσμο συνέδρια,

Ίδρυσε νέα σωματεία στην Βραζιλία, στην Αφρική: τρία (Κογκό: Brazzaville, kinshasa, Benin,), στην Κύπρο, στην Βουλγαρία, με επιτόπια μετάβαση και συντονισμό  Συνεδριακών εκδηλώσεων,

Δημιούργησε έντυπα που μεταφράσθηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ( βραζιλιάνικα), τούρκικα,

Δίδαξε την Προγεννητική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο της Perugia, Ιταλίας, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στο ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Μαιευτικής, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Ιωαννίνων κλπ, Κρήτης, Κομοτηνής, Φιλοσοφικής, Νομικής Αθηνών και σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε ελληνικό επίπεδο, ως Πρόεδρος του Ελληνικού  Σωματείου, οργάνωσε συνέδρια διεθνή και ελληνικά, συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Υγείας,  Παιδείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέγραψε βιβλία, οργανώνει συναντήσεις και σεμινάρια επιμόρφωσης, σε συνεργασία με τα μέλη της Οργάνωσης.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων της 451ης Επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Published

on

By

Σήμερα 3/10/22  η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σπετσέρης του Λεπάντο»

Ο Δήμος Ναυπακτίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 451ης επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, διοργανώνει την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Σπετσέρης του Λεπάντο».  Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό Μπότσαρη, στις 20:00′, με την υποστήριξη της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.

Ομιλητές θα είναι ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών κ.Νίκος Τριψιάνος, η φιλόλογος κ.Ελένη Αδαμοπούλου και η φιλόλογος-ποιήτρια κ.Μαρία Δρογγίτη.

Αφήγηση: Κωνσταντίνα Αντωνιάδου, εκπαιδευτικός-συγγραφέας και Δημήτρης Σιούντας, ηθοποιός-θεατρολόγος.

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Pink the City 2022 – Οι εγγραφές ξεκίνησαν

Published

on

By

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

Την Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022 ξεκινούν, στο ειδικό περίπτερο στην Πλατεία Γεωργίου, οι εγγραφές για το φετινό PINK THE CITY.

Οι γυναίκες του δυναμικού Συλλόγου δίνουν και πάλι το παρόν συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση του Οκτώβρη, μήνα διεθνώς καθιερωμένου για τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

Το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ ΞΑΝΑ-βάφει την πόλη ροζ και καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στην κορυφαία αυτή δράση, στον Περίπατο Ζωής, την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022, με εκκίνηση τα Ψηλα Αλώνια.

Με την εγγραφή σας στηρίζετε το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν.ΑΧΑΙΑΣ για να μπορεί να συνεχίζει τις δράσεις και τα προγράμματα του, που παρέχονται δωρεάν στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο μαστού  (ψυχοκοινωνική στήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενημέρωση για παροχές και δικαιώματα, περούκες, επιθέματα, υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης φροντιστών ογκολογικών ασθενών ) και παίρνετε δώρο το συλλεκτικό μπλουζάκι των 10 χρόνων Pink the City (μέχρι εξαντλήσεως του αποθέματος).

Επίσης στις 5-6-7-8 Οκτωβρίου, Τετάρτη- Πέμπτη – Παρασκευή και Σάββατο θα διενεργηθούν οι καθιερωμένες κλινικές εξετάσεις μαστού για τον γενικό πληθυσμό από τους πλέον έγκυρους και εξειδικευμένους χειρουργούς της πόλης στην Κινητή Μονάδα Υγείας της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, που θα βρίσκεται στην Πλατεία Γεωργίου ως εξής:

-Τετάρτη 5 Οκτωβρίου  10:00-14:00

-Πέμπτη 6 Οκτωβρίου  10:00-14:00 & 18:00-21:00

-Παρασκευή 7 Οκτωβρίου  10:00-14:00 & 18:00-21:00

-Σάββατο 8 Οκτωβρίου  10:00-14:00

Το Σάββατο, στις 8 Οκτωβρίου, εξάλλου, το Pink the City θα μεταφερθεί για λίγο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αγρινίου, προκειμένου να διαχυθεί η προσπάθεια ενημέρωσης και κινητοποίησης των γυναικών και εκεί, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας &  Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου , την Ακτίνα Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και τον Δήμο Αγρινίου.

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου, στις  20:00, θα ανάψει στα χρώματα του PINK THE CITY 2022, o ιστορικός κυματοθραύστης της πόλης υπό τους ήχους του σαξόφωνου του Νίκου Βεντούρα. Σας περιμένουμε στο Μώλο για την ιδιαίτερη αυτή στιγμή.

Μείνετε συντονισμένοι στους ρυθμούς PINK THE CITY 2022 !!!

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

 

Pink-the-city-2022-Άλμα-Ζωής

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ