Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καρδιά του ΠΑΣΟΚ χτυπάει ακόμα δυνατά

Published

on

Σε ανακοίνωση με αφορμή τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφέρει:

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η καρδιά της Δημοκρατικής Παράταξης που πρωταγωνίστησε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης χτυπάει ακόμα δυνατά. Οι πρόσφατες εκλογές, εθνικές αυτοδιοικητικές ή ευρωπαϊκές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Ο πυρήνας και η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανή. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να αφήσουμε τα όσα μας κληροδότησε ο εμβληματικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου στα χέρια των πολιτικών μας αντιπάλων, που στην πολιτική τους διαδρομή προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν την πολιτική αξία και το έργο του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο είναι τις βασικές αρχές και αξίες της Παράταξης του ριζοσπαστισμού, της ανατροπής και της Αλλαγής να τις μετατρέψουμε σε καθημερινή πολιτική πράξη.

Η αντιμετώπιση τελικά της κρίσης, των οικονομικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην αποδυνάμωση της Παράταξης έγινε μέσα από τη στρατηγική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010. Τη στρατηγική που λοιδόρησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην οποία, όμως, τελικά προσχώρησαν για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Κι όσο κι αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπίσει τα ιδεολογικοπολιτικά του όρια, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα δεσμά των πολλών συνιστωσών και των πολλών αφηγημάτων. Κι αν ορισμένοι βιάστηκαν να θεωρήσουν το ΠΑΣΟΚ νεκρό πολιτικό κύτταρο, τους διέψευσε ο χρόνος. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο, ωστόσο, μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι εκείνο που οριοθετεί τη σοσιαλδημοκρατία από τα υπόλοιπα ιδεολογικά ρεύματα.

Οι κοινωνικές δομές και σχέσεις έχουν αλλάξει σημαντικά μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας. Η διάλυση της μεσαίας τάξης, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η εμφάνιση του “brain drain”, η παραγωγική συρρίκνωση είναι ορισμένες από τις διαστάσεις της κρίσης. Την ίδια στιγμή στον κόσμο γίνονται τεκτονικές αλλαγές, πέρα από το συνηθισμένο τρίπτυχο τεχνολογία- αυτοματοποίηση- παγκοσμιοποίηση. Ρομποτική, προηγμένες βιοεπιστήμες, κωδικοποίηση του χρήματος, αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τεχνητή νοημοσύνη. Πεδία τα οποία πυροδοτούν μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη, αλλάζουν όμως τις γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τις σχέσεις εργασίας και βεβαίως τη βάση και την ουσία της κοινωνικής εκπροσώπησης.

Επομένως, οικονομία, κοινωνία και πολιτική πρέπει να βρουν τους κατάλληλους τρόπους προσαρμογής και αναπαραγωγής. Ιδίως, η πολιτική που είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να βρει τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες, οι οικογένειες και τα άτομα θα προκόβουν και θα ευημερούν. Υπό αυτή τη διάσταση, οι στόχοι της 3ης του Σεπτέμβρη για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση επανέρχονται στο προσκήνιο φέροντας ένα προοδευτικό πρόσημο. Υπαγορεύουν πολιτικές για την αυτοδύναμη και ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που συνδυάζεται με την πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του τόπου μας. Υπαγορεύουν σαφείς θέσεις έναντι του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, που υπηρετεί την οικονομία χωρίς φραγμούς στη διεθνή κίνηση κεφαλαίων, τη «συσσώρευση μέσω της αποστέρησης», όπως εύστοχα έχει αποκαλέσει ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ αυτή την τάση του καπιταλισμού. Υπαγορεύουν πολιτική δράση που θα δίνει έμφαση στο πολιτικό πλαίσιο και όχι στην εκλογική στόχευση.

Όπως το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράξη την ενσωμάτωση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι κι εμείς σήμερα οφείλουμε με τις προτάσεις μας να ανταποκριθούμε στην αντίστοιχη σύγχρονη πρόκληση.

Η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 45 χρόνων ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και έχει στόχο να αναδείξει τη συνεισφορά της Παράταξης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της στήριξης του αγροτικού κόσμου. Πρόκειται επίσης και για μια συμβολική επιλογή για να τονίσουμε τη σημασία που έχει στη μετα-μνημονιακή περίοδο πλέον να θέσουμε ως πυρήνα της εθνικής στρατηγικής την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, έχει αξία να αναλογιστούμε ότι οι πολλαπλοί μετασχηματισμοί, οι συνεχείς αλλαγές στα ονόματα και τα σύμβολα βλάπτουν αντί να συνεισφέρουν. Βλάπτουν γιατί στέλνουν ένα λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία, ότι έχουν σπιλωθεί. Ένα τεράστιο μύθευμα που διαμόρφωσαν ορισμένοι με υψηλά κομματικά αξιώματα που σήμερα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, απλώς και μόνο για να αποκρύψουν δικές τους ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, τα προοδευτικά πολιτικά αφηγήματα της ενσωμάτωσης των μη προνομιούχων και του εκσυγχρονισμού, το πράσινο και ο ήλιος του.

Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι η πολιτική παρακαταθήκη του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου που εξέφρασε το όραμα όλων των Ελλήνων για Δημοκρατία -Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εθνική Υπερηφάνεια! Και μπορεί, είμαι βέβαιος, να αποτελέσει και πάλι πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και συνεχίζουμε να πρασινίζουμε τα σχολεία μας!

Published

on

By

Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία

Συνεχίζονται οι δράσεις της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου με δενδροφυτεύσεις  στα σχολεία της πόλης.

Αυτή τη φορά σειρά είχε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου, με τους μαθητές να συμμετέχουν με χαρά στη διαδικασία της δεντροφύτευσης του προαυλίου του σχολείου τους.

Το Δ.Σ της Τοπικής Κοινότητας ευχαριστεί τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Νίκο Φούντα καθώς και τους δασκάλους για την άψογη συνεργασία.

Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία Τοπικη-κοινοτητα-Ναυπάκτου-δενδροφύτευση-σχολεία

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλωματία Πόλεων, ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ναύπακτο

Published

on

By

οι-δρόμοι-του-Lepanto

Η Πολιτιστική Διπλωματία είναι μια νέα διάσταση της εξωτερικής πολιτικής κάθε κράτους ή πόλης, προσφέροντας σημαντικά αναπτυξιακά κίνητρα.  Ένα κοινό χαρακτηριστικό των επτά μεγάλων (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Ιταλία), εκτός της οικονομικής δύναμής τους, είναι η προτεραιότητα που δίνουν στον πολιτισμό τους.

Τα πολιτιστικά αγαθά, όπως και το όνομα Lepanto, αποτελούν, εκτός από τρόπο διάδοσης, διείσδυσης και επιρροής, σημαντικό παράγοντα στην αύξηση των μεγεθών του τουρισμού με συνακόλουθο αποτέλεσμα την εισροή κεφαλαίων. Η πολιτιστική δραστηριότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη με την οικονομική.

Ο πρόεδρος της διυπουργικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Συνεργασίες των ΟΤΑ  του υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Αντώνης Καρβούνης, που συνεργάστηκα μαζί του την περίοδο δημιουργίας του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων, με τίτλο «Δρόμοι του Lepanto» και έδρα την Ναύπακτο, γράφει (17/2/2020) στην εφημερίδα  ΤΑ ΝΕΑ, ότι σήμερα η πολιτιστική διπλωματία των πόλεων, είναι ένα ανοικτό παράθυρο ευκαιριών στη Μεσόγειο.

Με αυτά τα δεδομένα, το Δίκτυό μας, περπάτησε σχετικά εύκολα σε χώρες που γνωρίζουν πολύ καλά την κοινή  ωφέλεια των συμμετεχόντων μελών, όπως πόλεις από την Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο και Μάλτα. Εξαιρετικό υπήρξε το ενδιαφέρον όλων σχεδόν των Μεσογειακών χωρών, οι πρέσβεις των οποίων ζητούσαν πληροφορίες  και ζητούσαν επιμόνως την είσοδό τους στο Δίκτυό μας! Ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη 3 Πρέσβεων (Κροατίας, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και Ουκρανίας), απροειδοποίητα στο Δήμο μας, ζητώντας πιεστικά από εμένα, ως Προέδρου, την είσοδο πόλεων των χωρών των.  Πιέσεις δεχτήκαμε και από ανώτατους θεσμικούς παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την είσοδο της Αμμοχώστου. Ίδιες συζητήσεις έκαναν τηλεφωνικά και Πρέσβεις ή εκπρόσωποί τους, πολλών Μεσογειακών χωρών όπως, Αιγύπτου, Λιβάνου, Τυνησίας, Λιβύης, Αλγερίας και Μαρόκου!

Ένα παράθυρο τεράστιων ευκαιριών λοιπόν, άνοιξε η Ναύπακτος στην  Μεσόγειο και θα πρέπει να το δουν με προτεραιότητα και την ανάλογη σοβαρότητα, η διοίκηση της νέας Δημοτικής μας αρχής.

Γιάννης Ράπτης

Πρόεδρος περ. τμημ. ΕΕΣ Ναυπάκτου-

πρώην πρόεδρος Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων «Δρόμοι του Lepanto»

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

24ωρη Απεργία του ΠΑΜΕ για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

Published

on

By

ΠΑΜΕ=24ωρη-απεργία-28-Φεβρουαρίου-2020

Συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης Γενικής απεργίας της 18ης Φεβρουαρίου 2020 σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, πραγματοποίησε σήμερα στις 10:30 το ΠΑΜΕ  στην κεντρική πλατεία της Ναυπάκτου.

Αίτημα των εργαζόμενων, άνεργων, συνταξιούχων, ελευθεροεπαγγελματιών και αγροτών να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Στις ομιλίες τους μέλη του ΠΑΜΕ τόνισαν πως:

«Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης”. Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοτσέτ.

Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα».

Με τις κινητιποιήσεις Διεκδικούμε:

Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.

Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.

Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.

Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων».

ΠΑΜΕ=24ωρη-απεργία-28-Φεβρουαρίου-2020 ΠΑΜΕ=24ωρη-απεργία-28-Φεβρουαρίου-2020

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ