Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καρδιά του ΠΑΣΟΚ χτυπάει ακόμα δυνατά

Published

on

Σε ανακοίνωση με αφορμή τα 45 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ – ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφέρει:

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η καρδιά της Δημοκρατικής Παράταξης που πρωταγωνίστησε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης χτυπάει ακόμα δυνατά. Οι πρόσφατες εκλογές, εθνικές αυτοδιοικητικές ή ευρωπαϊκές έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα. Ο πυρήνας και η κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ είναι ζωντανή. Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι να αφήσουμε τα όσα μας κληροδότησε ο εμβληματικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου στα χέρια των πολιτικών μας αντιπάλων, που στην πολιτική τους διαδρομή προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μειώσουν την πολιτική αξία και το έργο του ΠΑΣΟΚ. Το ζητούμενο είναι τις βασικές αρχές και αξίες της Παράταξης του ριζοσπαστισμού, της ανατροπής και της Αλλαγής να τις μετατρέψουμε σε καθημερινή πολιτική πράξη.

Η αντιμετώπιση τελικά της κρίσης, των οικονομικών κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην αποδυνάμωση της Παράταξης έγινε μέσα από τη στρατηγική που χάραξε το ΠΑΣΟΚ το 2010. Τη στρατηγική που λοιδόρησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην οποία, όμως, τελικά προσχώρησαν για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Κι όσο κι αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπίσει τα ιδεολογικοπολιτικά του όρια, δεν κατάφερε να ξεφύγει από τα δεσμά των πολλών συνιστωσών και των πολλών αφηγημάτων. Κι αν ορισμένοι βιάστηκαν να θεωρήσουν το ΠΑΣΟΚ νεκρό πολιτικό κύτταρο, τους διέψευσε ο χρόνος. Αυτό που έγινε ξεκάθαρο, ωστόσο, μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι εκείνο που οριοθετεί τη σοσιαλδημοκρατία από τα υπόλοιπα ιδεολογικά ρεύματα.

Οι κοινωνικές δομές και σχέσεις έχουν αλλάξει σημαντικά μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας. Η διάλυση της μεσαίας τάξης, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η εμφάνιση του “brain drain”, η παραγωγική συρρίκνωση είναι ορισμένες από τις διαστάσεις της κρίσης. Την ίδια στιγμή στον κόσμο γίνονται τεκτονικές αλλαγές, πέρα από το συνηθισμένο τρίπτυχο τεχνολογία- αυτοματοποίηση- παγκοσμιοποίηση. Ρομποτική, προηγμένες βιοεπιστήμες, κωδικοποίηση του χρήματος, αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τεχνητή νοημοσύνη. Πεδία τα οποία πυροδοτούν μια πρωτόγνωρη ανάπτυξη, αλλάζουν όμως τις γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τις σχέσεις εργασίας και βεβαίως τη βάση και την ουσία της κοινωνικής εκπροσώπησης.

Επομένως, οικονομία, κοινωνία και πολιτική πρέπει να βρουν τους κατάλληλους τρόπους προσαρμογής και αναπαραγωγής. Ιδίως, η πολιτική που είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη να βρει τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες, οι οικογένειες και τα άτομα θα προκόβουν και θα ευημερούν. Υπό αυτή τη διάσταση, οι στόχοι της 3ης του Σεπτέμβρη για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση επανέρχονται στο προσκήνιο φέροντας ένα προοδευτικό πρόσημο. Υπαγορεύουν πολιτικές για την αυτοδύναμη και ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που συνδυάζεται με την πολιτιστική και πνευματική αναγέννηση του τόπου μας. Υπαγορεύουν σαφείς θέσεις έναντι του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, που υπηρετεί την οικονομία χωρίς φραγμούς στη διεθνή κίνηση κεφαλαίων, τη «συσσώρευση μέσω της αποστέρησης», όπως εύστοχα έχει αποκαλέσει ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ αυτή την τάση του καπιταλισμού. Υπαγορεύουν πολιτική δράση που θα δίνει έμφαση στο πολιτικό πλαίσιο και όχι στην εκλογική στόχευση.

Όπως το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πράξη την ενσωμάτωση της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, έτσι κι εμείς σήμερα οφείλουμε με τις προτάσεις μας να ανταποκριθούμε στην αντίστοιχη σύγχρονη πρόκληση.

Η επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 45 χρόνων ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα και έχει στόχο να αναδείξει τη συνεισφορά της Παράταξης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της στήριξης του αγροτικού κόσμου. Πρόκειται επίσης και για μια συμβολική επιλογή για να τονίσουμε τη σημασία που έχει στη μετα-μνημονιακή περίοδο πλέον να θέσουμε ως πυρήνα της εθνικής στρατηγικής την αγροτική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Ολοκληρώνοντας, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα, έχει αξία να αναλογιστούμε ότι οι πολλαπλοί μετασχηματισμοί, οι συνεχείς αλλαγές στα ονόματα και τα σύμβολα βλάπτουν αντί να συνεισφέρουν. Βλάπτουν γιατί στέλνουν ένα λανθασμένο μήνυμα στην κοινωνία, ότι έχουν σπιλωθεί. Ένα τεράστιο μύθευμα που διαμόρφωσαν ορισμένοι με υψηλά κομματικά αξιώματα που σήμερα βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, απλώς και μόνο για να αποκρύψουν δικές τους ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ όμως είναι οι κοινωνικές συμμαχίες, τα προοδευτικά πολιτικά αφηγήματα της ενσωμάτωσης των μη προνομιούχων και του εκσυγχρονισμού, το πράσινο και ο ήλιος του.

Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη είναι η πολιτική παρακαταθήκη του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου που εξέφρασε το όραμα όλων των Ελλήνων για Δημοκρατία -Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εθνική Υπερηφάνεια! Και μπορεί, είμαι βέβαιος, να αποτελέσει και πάλι πηγή έμπνευσης και κινητοποίησης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένα έτος διορία στους Δήμους για ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις

Published

on

By

Προθεσμία ενός έτους προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας, από τα μεγάλα στάδια έως τις μπασκέτες της γειτονιάς, που εποπτεύονται από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού και από την τοπική αυτοδιοίκηση να εναρμονιστούν με τις προδιαγραφές ασφαλείας και να λάβουν νόμιμη άδεια δίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Το ζήτημα αφορά σχεδόν το 95% των γηπέδων της χώρας, που χρησιμοποιούνται είτε για αγωνιστικό αθλητισμό είτε για να ασκούνται οι πολίτες.

Οι δήμοι ειδικότερα έχουν στη διάθεσή τους χρηματοδότηση συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «ΦιλόΔημος», ώστε να προβούν στις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου οι χώροι άθλησης να είναι απόλυτα ασφαλείς και να μην συμβούν ξανά δυσάρεστα περιστατικά όπως αυτό με τον έφηβο στη Χίο που βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από μπασκέτα.

Το θέμα της ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων αποτέλεσε αντικείμενο της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και του υφυπουργού  Πολιτισμού, αρμοδίου για θέματα Αθλητισμού Λευτέρη    Αυγενάκη.

Εκτός από την ασφάλεια, οι διαχειριστές των αθλητικών χώρων θα πρέπει να μεριμνήσουν και για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ, τον φωτισμό, την περίφραξη.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι έχει καλέσει τους δημάρχους να διεξάγουν τους σχετικούς ελέγχους και εργασίες προκειμένου οι εγκαταστάσεις τους να έλθουν σε αυτό το επίπεδο, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα άλλο χρονικό περιθώριο από αυτό το συγκεκριμένο που δίνουμε σήμερα».

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βοήθεια στο Σπίτι»: Παραμονή των εργαζόμενων -Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και επέκταση

Published

on

By

Για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ξεκαθάρισε ότι  θα συνεχιστεί και μάλιστα θα ενισχυθεί.  «Οι εργαζόμενοι θα μείνουν στις θέσεις τους μέχρι να έρθουν και οι επόμενοι», οι προσλήψεις θα γίνονται από το ΑΣΕΠ και θα είναι μόνιμοι εργαζόμενοι, ανάφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και την πρόσληψη των περίπου 3.000 εργαζομένων που θα στελεχώνουν το πρόγραμμα, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Για την αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος, όπως εξήγησε ο υπουργός, υπάρχει συνεργασία με τους 270 Δήμους που συμμετέχουν σε αυτό, ώστε να υπάρξει βελτίωσή του προς όφελος συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα (τρίτη ηλικία, ΑΜΕΑ).

Για την συνέχιση του προγράμματος έχουν εξασφαλισθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  62,5 εκατομμύρια ευρώ.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάγια Προκαταβολή: Τι ποσό παίρνουν οι Κοινότητες

Published

on

By

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ. Β’ 3440/11.9.2019) Απόφαση του Υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου, που ρυθμίζει τη σύσταση πάγιας προκαταβολής στις Κοινότητες.

Το προσχέδιο της Υ.Α. είχε σταλεί στην ΚΕΔΕ για την παροχή γνώμης και εξετάστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση λοιπόν, το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε Κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, ανέρχεται στο ποσό των:

α)1.000 ευρώ για τις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό έως και 300 κατοίκους,

β) 2.000 ευρώ για τις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 301 έως και 2.000 κατοίκους,

γ) 4.000 ευρώ για τις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 2.001 έως και 10.000 κατοίκους,

δ) 6.000 ευρώ για τις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 10.001 έως και 50.000 κατοίκους,

ε) 8.000 ευρώ για τις Κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων.

 

Υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο οποίος θα ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι

– ο Πρόεδρος της Κοινότητας (αρ.82 παρ.2 περ.ια΄ ν.3852/2010), όταν αυτή έχει μόνιμο πληθυσμό έως και 300 κατοίκους και

– ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας όταν αυτή έχει μόνιμο πληθυσμό από301 κατοίκους και άνω (αρ.81 περ.δ΄ ν.3852/2010).

Ο υπόλογος διενεργεί τις πληρωμές, χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές τουΔημάρχου.

Τα ποσά της πάγιας προκαταβολής κατατίθενται σε Πιστωτικά Ιδρύματα που εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε λογαριασμούς ειδικού σκοπού που ανήκουν στον οικείο Δήμο για κάθε Κοινότητα ξεχωριστά, μετά από πρόταση των υπόλογων διαχειριστών και Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπεύθυνοι κίνησης των λογαριασμών είναι ο υπόλογος Πρόεδρος της Κοινότητας ή ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας ή οι αναπληρωτές αυτών που είναι υπάλληλος ή υπάλληλοι του οικείου Δήμου. Οι ανωτέρω ορίζονται με Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ποιες δαπάνες πληρώνονται

Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος στις Κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως:

α) η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης (ν.3852/2010 αρ.82 περ.γ΄),

β) η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού (ως άνω περ.δ΄),

γ) η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών (ως άνω περ.ε΄),

δ)  η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων (ν.3852/2010 αρ.83 παρ.2 περ.δ΄).

 

Κατά τα λοιπά, για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, τη διαδικασία αποκατάστασης και απόδοσης (επιστροφής) του ποσού, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των υπολόγων, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 173 του ν.3463/2006, 35 του β.δ. της 17.5-15.6.1959, 152 του ν.4270/2014, καθώς και αυτές του ν.4129/2013.

Επισημαίνουμε ότι από την εφαρμογή των διατάξεων της νέας Υ.Α., δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού ενώ, σε βάρος του Προϋπολογισμού του συνόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε σχέση με την προκαλούμενη από την προϊσχύουσα όμοια Υ.Α., που εκτιμάται στο ποσό των 3.899.000 ευρώ περίπου ετησίως.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ