Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η «κατάρα» των χωρών με πηγές ενέργειας

Published

on

Ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek

Η εξασφάλιση ενεργειακών πόρων για οποιαδήποτε κοινωνία είναι πρώτη προτεραιότητα. Μια σύντομη ματιά στην ιστορία των οικονομικών πολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων που έγιναν στο παρελθόν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στις μέρες μας αναδεικνύει τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών με εκατομμύρια θύματα.

Στις μέρες μας η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πόρων της περιοχής με θύματα τους λαούς που αντί να απολαμβάνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωρών τους έχουν μετατραπεί σε ανεπιθύμητους πρόσφυγες.     Η χώρα μας από τη στιγμή που εντοπίσθηκαν ενεργειακά κοιτάσματα στις θαλάσσιες περιοχές της δέχεται την απειλή της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ ως σύμμαχος χώρα, αντί να τοποθετούνται απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα με βάση το διεθνές   δίκαιο και τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες ουσιαστικά ενθαρρύνουν τις επιθετικές βλέψεις της γειτονικής χώρας.

Σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο η θέση της χώρας μας είναι πραγματικά ευαίσθητη. Συνεπώς κάθε προσπάθεια για ενεργειακή απεξάρτηση δεν μπορεί παρά να γίνεται     ευρέως αποδεκτή και θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η αξιοποίηση των δικών μας φυσικών πόρων και    ιδίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εθνικής στρατηγικής που θα συσπειρώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να εστιάζει στην προστασία του μοναδικού Ελλαδικού περιβάλλοντος και να έχει ως στόχο την αειφορία. Είναι προφανές ότι η επενδυτική πολιτική σε ΑΠΕ πρέπει να υπακούει σε ένα ειδικό   χωροταξικό σχέδιο στο οποίο οι πραγματοποιούμενες επενδύσεις δεν θα αντιπαρατίθενται σε άλλες δραστηριότητες όπως οι τουριστικές, πολιτιστικές κλπ.

Στη Ναυπακτία έχουν ήδη γίνει επενδύσεις για αξιοποίηση τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας. Πρόσφατα έγιναν εξαγγελίες από το Υπουργείο για παραχώρηση αδειών σε περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί σημαντικές τουριστικές υποδομές που έχουν εντάξει την Ορεινή Ναυπακτία στους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η περιοχή του  Πλατάνου και της Αποδοτίας που βρίσκονται σε ανοδική τουριστική εξέλιξη έχουν την προτίμηση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών τόσο  των   επενδυτών όσο και της Κυβέρνησης. Τι θα γίνει όμως με το περιβάλλον όταν σε κάθε βουνό θα φυτρώσει σε λίγο και ένα δάσος ανεμογεννητριών; Πώς θα λειτουργήσει αυτή η «βάρβαρη» επέμβαση στο περιβάλλον για τον τουρισμό της περιοχής;

Αν κατασκευασθούν οι ανεμογεννήτριες με τις άδειες που δόθηκαν πρόσφατα η Ορεινή Ναυπακτία θα γίνει αγνώριστη. Το παράδειγμα του πρώην δήμου           Αντιρρίου είναι πολύ χαρακτηριστικό. Τόσο οι επενδυτές όσο και το κράτος που ενέκρινε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν σεβάστηκαν ούτε το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. Γιατί να θεωρήσουμε ότι θα  σεβαστούν το περιβάλλον στον Πλάτανο ή το μοναδικό τοπίο στη Σαράνταινα;

Πώς θα συνυπάρξουν οι        τουριστικές επιχειρήσεις με τις ανεμογεννήτριες που θα κατακλύσουν τα ομορφότερα σημεία του Δήμου    Ναυπακτίας;    Οι πολίτες κατανοούν τις ενεργειακές ανάγκες της  χώρας και θεωρούμε ότι στηρίζουν κάθε προσπάθεια που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδέχονται άκριτα τον παραλογισμό κάθε επενδυτή ο οποίος με σύμμαχο το κράτος κακοποιεί το περιβάλλον που οφείλουμε να σεβόμαστε και να παραδώσουμε στις  επόμενες γενιές.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το Seatrac θα τοποθετηθεί φέτος νωρίτερα στην παραλία Ψανής

Published

on

By

Σε ενημέρωση του Δήμου Ναυπακτίας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου σχετικά με την τοποθέτηση του ειδικού βοηθητικού εξοπλισμού Seatrac,στην παραλία Ψανής, αναφέρεται:

 

“Ο Δήμος Ναυπακτίας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπάκτου ενημερώνουν ότι ο ειδικός βοηθητικός εξοπλισμός Seatrac φέτος θα τοποθετηθεί στην παραλία Ψανής νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Προς ενημέρωση όλων, ο συγκεκριμένος ειδικός βοηθητικός εξοπλισμός, που χρησιμοποιείται από άτομα με κινητική αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στη θάλασσα, το 2019 τοποθετήθηκε στις 22 Ιουνίου (!)  Ως εκ τούτου, προκαλεί εύλογη απορία το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα η παράταξη της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας» του κ.Τάκη Λουκόπουλου κάνει λόγο για …καθυστερήσεις.

Η δημοτική αρχή και η σημερινή διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έχουν θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους την εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς έχουν αντιληφθεί τη σημαντικότητά του για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα, εξασφαλίζοντάς τους αυτονόητα δικαιώματα, αλλά και το ότι καθιστά την Ναύπακτο πόλη φιλική και φιλόξενη προς όλους”.

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αίγιο- Άγιος Νικόλαος: Μέσα στο καλοκαίρι θα επαναλειτουργήσει η πορθμειακή  γραμμή

Published

on

By

Θετικές είναι οι εξελίξεις με την επιχειρούμενη επαναλειτουργία της Πορθμειακής Γραμμής Αιγίου -Αγίου Νικολάου Φωκίδας. Μετά από αναμονή 4 μηνών, το υπουργείο Ναυτιλίας ενέταξε τελικά στις «Αγονες Γραμμές» της χώρας την παλιά ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κορινθιακού, συμπεριλαμβάνοντας ως ενδιάμεσο σταθμό του δρομολογίου το νησί «Τριζόνια». Στην απόφαση αυτή του ΥΕΝ μέτρησε πάρα πολύ η πιο κοντινή υγειονομική κάλυψη των κατοίκων του νησιού από το Νοσοκομείο Αιγίου, έναντι της Αμφισσας, του Μεσολογγίου ή ακόμα και του Αγρινίου.

Ωστόσο η πεποίθηση πως η χρηστικότητα της γραμμής θα είναι  μεγάλη για τους εκατέρωθεν τοπικούς πληθυσμούς, έκανε τους δύο δήμους να το παλέψουν πολύ επίμονα.

Αν μάλιστα, κάποια ακτοπλοϊκή εταιρεία εναντιωθεί δικαστικά στο «άγονο» της γραμμής, τότε υποχρεούται αυτή να εκτελέσει δρομολόγια για 2 χρόνια αυτοτελώς. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει διαφανεί.

Σε αυτή τη φάση, η επαναλειτουργία τοποθετείται χρονικά μέσα στο καλοκαίρι, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί το γεγονός να μην προλάβει τη θερινή περίοδο το Φ/Β «Παναγία Τρυπητή», που βρίσκεται στην τελευταία φάση επισκευών για ναυσιπλοΐα, αλλά την επόμενη περίοδο θα πρέπει να θεωρείται κάτι το δεδομένο.

Πηγή:dete.gr

Γίνε συνδρομητής στην εφημερίδα μας ΕΔΩ,  με 20 ευρώ τον χρόνο.

Κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σε 4 μήνες με ταρτάν το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο

Published

on

By

Ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 οι εργασίες για την κατασκευή του ταρτάν στο Εθνικό Παπαχαράμπειο Στάδιο Ναυπάκτου. Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα αθλητικών υποδομών για την περιοχή γίνεται πραγματικότητα, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής.

Το έργο, προϋπολογισμού 640.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αναμένεται βάσει του χρονοδιαγράμματος να αποδοθεί  προς χρήση μετά από τέσσερις μήνες. Μεταξύ άλλων, το φυσικό αντικείμενο του έργου προβλέπει την κατασκευή-επίστρωση ελαστικού συνθετικού τάπητα 400 μέτρων 6 διαδρόμων, καθώς και την κατασκευή μίας σειράς υποδομών για αγωνίσματα κλασικού αθλητισμού όπως είναι ο ακοντισμός, η σφαιροβολία, η δισκοβολία, το άλμα εις ύψος, το άλμα επί κοντό,  το άλμα εις μήκος, το τριπλούν, καθώς και τα φυσικά εμπόδια (στίπλ) για το αντίστοιχο αγώνισμα.

Το Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει κάνει ένας αποφασιστικής σημασίας βήμα ώστε και τις ανάγκες της περιοχής να ικανοποιήσει, ως προς τον κλασικό αθλητισμό, αλλά και να θεωρείται πλέον ένα Στάδιο πλήρες με όλες τις απαραίτητες υποδομές άθλησης.

Γ. Μίχος: «Ολοκληρώνουμε ότι παραλάβαμε και σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης, κ. Γεώργιος Μίχος, σε δήλωσή του ευχαρίστησε καταρχάς όλους εκείνους που κατά το παρελθόν εργάστηκαν ώστε να δρομολογηθεί το εν λόγω έργο, και κυρίως τους προκατόχους του στην Επιτροπή, κ. Γεώργιο Αλεξόπουλο και λοιπά μέλη της. Αντιστοίχως ευχαρίστησε τον πρώην Γενικό Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Ιούλιο Συναδινό, επί ημερών του οποίου εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση, αλλά και δημοπρατήθηκε το έργο, καθώς και τον νυν, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, επί θητείας του οποίους έγινε η συμβασιοποίησή του. «Ένα αίτημα πολλών ετών γίνεται πραγματικότητα για την περιοχή μας. Χρέος μας ήταν να ολοκληρώσουμε ότι αναλάβαμε δρομολογημένο, αλλά και να χαράξουμε νέες σημαντικές παρεμβάσεις για το Στάδιο κοιτάζοντας με εμγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη ημέρα του αθλητισμού στη Ναυπακτία. Αυτό κάνουμε ήδη, εργαζόμενοι καθημερινά σε παράλληλους δρόμους…», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μίχος.

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ