Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η «κατάρα» των χωρών με πηγές ενέργειας

Published

on

Ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek

Η εξασφάλιση ενεργειακών πόρων για οποιαδήποτε κοινωνία είναι πρώτη προτεραιότητα. Μια σύντομη ματιά στην ιστορία των οικονομικών πολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων που έγιναν στο παρελθόν ή βρίσκονται σε εξέλιξη στις μέρες μας αναδεικνύει τον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών με εκατομμύρια θύματα.

Στις μέρες μας η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πόρων της περιοχής με θύματα τους λαούς που αντί να απολαμβάνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των χωρών τους έχουν μετατραπεί σε ανεπιθύμητους πρόσφυγες.     Η χώρα μας από τη στιγμή που εντοπίσθηκαν ενεργειακά κοιτάσματα στις θαλάσσιες περιοχές της δέχεται την απειλή της Τουρκίας για συνεκμετάλλευση.

Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ ως σύμμαχος χώρα, αντί να τοποθετούνται απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα με βάση το διεθνές   δίκαιο και τις υφιστάμενες διεθνείς συμφωνίες ουσιαστικά ενθαρρύνουν τις επιθετικές βλέψεις της γειτονικής χώρας.

Σ’ αυτό το γενικό πλαίσιο η θέση της χώρας μας είναι πραγματικά ευαίσθητη. Συνεπώς κάθε προσπάθεια για ενεργειακή απεξάρτηση δεν μπορεί παρά να γίνεται     ευρέως αποδεκτή και θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η αξιοποίηση των δικών μας φυσικών πόρων και    ιδίως των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εθνικής στρατηγικής που θα συσπειρώνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μια τέτοια στρατηγική θα πρέπει να εστιάζει στην προστασία του μοναδικού Ελλαδικού περιβάλλοντος και να έχει ως στόχο την αειφορία. Είναι προφανές ότι η επενδυτική πολιτική σε ΑΠΕ πρέπει να υπακούει σε ένα ειδικό   χωροταξικό σχέδιο στο οποίο οι πραγματοποιούμενες επενδύσεις δεν θα αντιπαρατίθενται σε άλλες δραστηριότητες όπως οι τουριστικές, πολιτιστικές κλπ.

Στη Ναυπακτία έχουν ήδη γίνει επενδύσεις για αξιοποίηση τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας. Πρόσφατα έγιναν εξαγγελίες από το Υπουργείο για παραχώρηση αδειών σε περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί σημαντικές τουριστικές υποδομές που έχουν εντάξει την Ορεινή Ναυπακτία στους ορεινούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η περιοχή του  Πλατάνου και της Αποδοτίας που βρίσκονται σε ανοδική τουριστική εξέλιξη έχουν την προτίμηση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών τόσο  των   επενδυτών όσο και της Κυβέρνησης. Τι θα γίνει όμως με το περιβάλλον όταν σε κάθε βουνό θα φυτρώσει σε λίγο και ένα δάσος ανεμογεννητριών; Πώς θα λειτουργήσει αυτή η «βάρβαρη» επέμβαση στο περιβάλλον για τον τουρισμό της περιοχής;

Αν κατασκευασθούν οι ανεμογεννήτριες με τις άδειες που δόθηκαν πρόσφατα η Ορεινή Ναυπακτία θα γίνει αγνώριστη. Το παράδειγμα του πρώην δήμου           Αντιρρίου είναι πολύ χαρακτηριστικό. Τόσο οι επενδυτές όσο και το κράτος που ενέκρινε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν σεβάστηκαν ούτε το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. Γιατί να θεωρήσουμε ότι θα  σεβαστούν το περιβάλλον στον Πλάτανο ή το μοναδικό τοπίο στη Σαράνταινα;

Πώς θα συνυπάρξουν οι        τουριστικές επιχειρήσεις με τις ανεμογεννήτριες που θα κατακλύσουν τα ομορφότερα σημεία του Δήμου    Ναυπακτίας;    Οι πολίτες κατανοούν τις ενεργειακές ανάγκες της  χώρας και θεωρούμε ότι στηρίζουν κάθε προσπάθεια που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδέχονται άκριτα τον παραλογισμό κάθε επενδυτή ο οποίος με σύμμαχο το κράτος κακοποιεί το περιβάλλον που οφείλουμε να σεβόμαστε και να παραδώσουμε στις  επόμενες γενιές.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες προστασίας και μάσκες υποκρισίας

Published

on

By

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρολάρουν τις γιγάντιες για τα παιδικά και εφηβικά πρόσωπα μάσκες που διανεμήθηκαν στα σχολεία με το πρώτο κουδούνι. Η ελληνική κοινωνία γελά για άλλη μια φορά με ένα ακόμα φιάσκο.

Το ελληνικό κράτος πήρε την πρωτοβουλία να  μοιραστούν δωρεάν στα σχολεία μάσκες για τα παιδιά για προστασία από τον ιό. Αποδείχτηκε όμως για άλλη μια φορά ότι οι πολίτες δεν κινδυνεύουν μόνο από τον κορωνοϊό  αλλά και από τη διαχρονική ασθένεια που μαστίζει το ελληνικό δημόσιο από την εποχή της συγκρότησής του.

Ο δημόσιος τομέας της χώρας μας πάσχει κυρίως λόγω της κακοδιοίκησης. Η κακοδιοίκηση οφείλεται  στην μη εκτέλεση του υπηρεσιακού καθήκοντος από κάποιους δημοσίους υπαλλήλους. Τι φταίει;  Μακροχρόνια αδιαφορία,    ευθυνοφοβία, λανθασμένη επιλογή με πολιτικά και όχι   αξιοκρατικά κριτήρια ατόμων σε θέση ευθύνης, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσεως τους.

Τα φαινόμενα αυτά είναι καθημερινά και διαχρονικά, κάποια καταγγέλλονται δημόσια χωρίς όμως να εντυπωσιάζουν κανένα, επειδή έχουμε αποδεχτεί όλοι ως θεμιτή και δεδομένη τη λειτουργία του πελατειακού κράτους.

Η πρακτική αυτή όμως έχει πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις. Καθιστά το κράτος αναποτελεσματικό σε κατεπείγουσες καταστάσεις,  μειώνει το κύρος του ως αξιόπιστου θεσμού και προκαλεί επιπλέον δαπάνες στη σημερινή  δύσκολη εποχή.

Οι εκπρόσωποι της πολιτείας από την εμφάνιση της πανδημίας ζητούν από τον πολίτη να επιδείξει ευθύνη. Ατομική ευθύνη. Η απαίτηση αυτή ωστόσο είναι μονόπλευρη.      Την ίδια ευθύνη δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν οι δημόσιοι λειτουργοί.

Με μια ανακοίνωση η Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας   επιρρίπτει τις ευθύνες για την αστοχία στο ότι οι αρμόδιες επιτροπές, που σημαίνει διάχυση ευθύνης, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και  εκπαιδευτικών.

Οι διαστάσεις αυτές είναι σύμφωνες  με τις διεθνείς προδιαγραφές, πλην όμως αφορούσαν το μέγεθος του   υφάσματος πριν από τη  συρραφή  και όχι το τελικό   μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της    συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής  και τελικής  διάστασης δεν ήταν σαφής με αποτέλεσμα να έχει μέγεθος  μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Με την ανακοίνωση αυτή  το Δημόσιο ομολογεί την ευθύνη  του, που συνίσταται ότι δεν έδωσε στον κατασκευαστή των  μασκών σαφείς οδηγίες.

Μήπως λοιπόν αντί τις οδηγίες να τις δίνουν οι επιτροπές, που ενδεχομένως ο αρμόδιος υπάλληλος  να μην γνώριζε αρκετά αγγλικά, ώστε να διαβάσει σωστά τις διεθνείς προδιαγραφές, θα ήταν καλύτερα να προσλάβουν μία μοδίστρα, που με το μάτι θα έβλεπε τη διαφορά αμέσως;

Η ανακοίνωση επέρριψε ευθύνες και φαίνεται πως τελείωσε τη «δύσκολη» αποστολή της. Δεν μας είπε όμως κανείς αν διατάχθηκε έρευνα για τη διαπίστωση τυχόν ευθυνών και εάν το δημόσιο υπέστη ζημία από την προμήθεια των ακατάλληλων μασκών.

Βέβαια ακόμα κι αν αυτό έγινε ή θα γίνει, το αποτέλεσμα δεν θα γίνει γνωστό, γιατί η υπόθεση θα έχει ξεχαστεί.

Οι πολίτες για άλλη μια φορά βιώνουν μια παρωδία.    Την παρωδία της μάσκας. Μήπως κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να πέσουν οι μάσκες και να αντικρίσουμε την πραγματικότητα κατάματα;

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα βρεθεί και μάλλον σύντομα, θεραπεία για τη λειτουργία του κράτους μας δεν   φαίνεται να εφευρίσκεται.

Ανίατη η ασθένεια του.

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΠΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥΝ όπως αυτοί που αγαπάς! – Νέα ενημερωτική καμπάνια της ΓΓΠΠ

Published

on

By

Το σποτ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εξοικείωση των παιδιών με τη μάσκα, έχει τίτλο: “Οι μάσκες που χαμογελούν, όπως αυτοί που αγαπάς”.

Στη νέα αυτή καμπάνια, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά φορούν τις μάσκες τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αγαπούν και οι μάσκες κάνουν τα μαγικά τους! Γιατί οι αγαπημένοι μας καταλαβαίνουν ότι νοιαζόμαστε για αυτούς. Και μέσα από τις δικές μας μάσκες, μας χαμογελούν.

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Με επιπλέον 15.000.000 ευρώ ενισχύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το νέο «Εξοικονομώ»

Published

on

By

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, με το ποσό των 15.000.000 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» ενισχύει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το νέο κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται εντός του προσεχούς Νοεμβρίου.

Κατανοώντας τις ανάγκες των πολιτών της Περιφέρειας και την αυξημένη ζήτηση που υπήρξε στον προηγούμενο κύκλο του Προγράμματος, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να μην καταφέρουν τελικά να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό, η Περιφέρεια αποφάσισε την σημαντική ενίσχυσή του σε πόρους, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του από τους πολίτες και τους επαγγελματικούς κλάδους της περιοχής.

Φαρμάκης-Νεκταριος-περιφέρεια-δυτικής-Ελλάδας

Ο Περιφερειάρχης, δήλωσε: «Οι πόροι της Περιφέρειας είναι πόροι για την κοινωνία και πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος των πολιτών με κάθε δυνατό τρόπο. Το Πρόγραμμα “Εξοικονομώ”  απέδειξε την αξία και την αποδοχή του, προσφέροντας πολύτιμες ενισχύσεις ενεργειακής αναβάθμισης των οικιών και αποτελώντας παράλληλα, έναν πολύτιμο οικονομικό πνεύμονα για πληθώρα επαγγελματιών της περιοχής μας. Για τον λόγο αυτό, αποφασίσαμε την επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση του Προγράμματος, προκειμένου να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της Δυτικής Ελλάδας».

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ