Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρίση και οι «Απολιτίκ»

Published

on

Τίποτα δεν γεννιέται από το μηδέν και τίποτα δεν επιστρέφει στο μηδέν. Έτσι και αυτό που ονομάζουμε και βιώνουμε ως κρίση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα ήταν εμφανέστατα κυρίως για τους ειδικούς, οι περισσότεροι  εκ των οποίων είχαν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή ή έχουν ρόλο συμβούλων και πολιτικών αναλυτών και έτσι με τον έναν ή με τον άλλον ρόλο έχουν θέση και βήμα στα μίντια. Τα προμηνύματα όμως τότε, όταν έβρεχε δανεικά και επιδοτήσεις, καλύπτονταν με χρυσόσκονη,

Και όταν πλέον άρχισε η κοινωνία να νιώθει σε ατομικό επίπεδο την κρίση (βασικά την οικονομική, γιατί η κοινωνική και πολιτισμική κρίση ανήκει στα ψιλά γράμματα της ιστορίας) με την κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος, την ανεργία και το κύμα μετανάστευσης των παιδιών της  και μάλιστα με αυξημένα προσόντα και δεξιότητες, οι περισσότεροι επαναπαύτηκαν με την ελπίδα ότι μετά το σκοτάδι  έρχεται το φως. Μετά από τόσα χρόνια οικονομικής ύφεσης και βαθιάς κρίσης όχι μόνο δεν φάνηκε το φως στο τούνελ αλλά η κρίση έγινε παρακμή.

Και είναι η παρακμή, που είναι ορατή από την καθημερινότητα ως τους πιο θεμελιώδεις θεσμούς αλλά είναι και η παρακμή που δύσκολα τη συνειδητοποιείς και είναι αυτή που τρώει τα θεμέλια και τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας.

Γέννημα και επιδημία αυτής της παρακμής είναι ο πολλαπλασιασμός των «απολιτίκ» που τείνει να γίνει μόδα και στάση ζωής. Η κοινωνία και κυρίως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική  ως έννοια γενικά και κυρίως αποστρέφονται τους εκφραστές της, τους πολιτικούς. Ο κόσμος πλέον δεν συζητά πολιτικά, δεν ενημερώνεται σωστά, αδιαφορεί συνειδητά ή ασυνείδητα για ό,τι γίνεται έξω από τα «τείχη» του, κλείνεται στο καβούκι του και ασχολείται με τα δικά του προβλήματα χωρίς να μπορεί να κατανοήσει ότι τα δικά του προβλήματα βρίσκονται σε συνάρτηση με την πολιτική.

Ακόμα και όταν γίνεται προσπάθεια πολιτικής προσέγγισης (κυρίως από τους ενδιαφερόμενους να βρουν υποψηφίους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019) οι συνομιλητές τους παρακολουθούν χωρίς να ακούν και μέσα τους σιγοτραγουδούν: «Εγώ μετράω τα ρέστα μου να βγάλω κι άλλο μήνα, ανοίγω και δε βλέπω ουρανό, εσύ έχεις στο πιάτο σου ολόκληρη Αθήνα, ανοίγεις και χαζεύεις το κενό».

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η επιδημία της ατομικιστικής περιχαράκωσης και της συλλογικής κατάθλιψης, δεν είναι όμως και ανέφικτο. Η κρίση έφερε στο φως όλες τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όπως τον ανορθολογισμό, τον υπερσυγκεκτρωτισμό, τον νομικισμό και τον παραγοντισμό. Η επαναθεμελίωση του κράτους με μεταρρυθμίσεις, που όλοι υπόσχονται και ευαγγελίζονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, δεν γίνονται για έναν απλό λόγο, γιατί οι  μεταρρυθμίσεις προσαρμόζονται σε συντεχνιακές λογικές, πρακτικές και νοοτροπίες και παύουν να λειτουργούν ως μεταρρυθμίσεις.

Επομένως, η μεταρρύθμιση της «απολιτίκ» νοοτροπίας είναι η πρόκληση των καιρών μας και το κλειδί για επανεκκίνηση.

Οι συλλογικότητες από τα κάτω έχουν τον πρώτο λόγο. Αρχίζοντας από το σπίτι μας, τη γειτονιά μας, το χωριό μας, την πόλη μας, το δήμο μας την περιφέρεια, τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Όλα μας αφορούν και για όλα πρέπει να έχουμε θέση. Ο καθένας μας ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Ας το πιστέψουμε. Κανένας δεν θα κάνει για μας τη δουλειά που μας αναλογεί.  

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση δημάρχων Πατρών, Ναυπάκτου και Μεσολογγίου για τα διόδια της Γέφυρας

Published

on

By

Τα διόδια της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης των Δημάρχων, Πατρέων Κώστα Πελετίδη, Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου και Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα συνεργασίας για κοινή δράση, με στόχο όχι απλώς τη μη αύξηση, αλλά και τη μείωση των διοδίων, σε ό,τι αφορά τους διερχόμενους των τριών περιοχών, δεδομένου ότι υπάρχουν εργαζόμενοι, γιατροί, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και φοιτητές, που την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

«Η Γέφυρα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει», δήλωσαν μετά την συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να υπάρξει μια σειρά ενεργειών που θα γίνουν από κοινού, η ανακοίνωση των οποίων θα γίνει αφού ενημερωθούν και τα Δημοτικά Συμβούλια των τριών Δήμων.

Στόχος είναι, σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις οριστικοποιηθεί το πλαίσιο διεκδίκησης, να υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και να δοθεί η μοναδική αποδεκτή λύση, η μείωση του κόστους διέλευσης.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινή δράση κατά των αυξήσεων της Γέφυρας από Δήμους και φορείς

Published

on

By

Ολοκληρώθηκε η κοινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε  πριν λίγη ώρα,  σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και 5των Σωματείων της δυναμής του, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του νομού και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς, ο αντιδήμαρχος δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων πρ. δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Γιάννης Νταουσάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Σιαμαντάς και Ανδρέας Κοτσανάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος, η πρόεδρος του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Βάσω Νταουσάνη, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αριστομένης Χάρος, εκπρόσωποι Σωματείων και φορέων.

Κατά την συνάντηση κατατέθηκαν προτάσεις, με τον βουλευτή του νομού να σημειώνει πως το θέμα θα πρέπει να απαντηθεί κεντρικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα την σύμβαση που έχει το κράτος με την Γέφυρα ως “Δρακόντεια”.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν περιλάμβαναν την κοινή στόχευση για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας με τις δημοτικές αρχές  της περιοχής να συντονίζονται άμεσα για τον περεταίρω προγραμματισμό των ενεργειών τους.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και με την καταγραφή των προτάσεων αναμένεται άμεσα η σύνταξη ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει:

Την άμεση συνάντηση των δημάρχων των όμορων με την Γέφυρα δήμων, τον συντονισμό για συνάντηση με Περιφέρεια και τον αρμόδιο υπουργό και κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των διοδίων της Γέφυρας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα ορίστηκε μια προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τους δημάρχους  Ναυπακτίας και Δωρίδας, τους προέδρους του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ,  όπου άμεσα θα συντονιστούν για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα (18:30) η συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο για τις αυξήσεις στη Γέφυρα

Published

on

By

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της εταιρίας ΓΕΦΥΡΑ ΑΕ για αυξήσεις στα διόδια της

Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία Μέλη του δηλώνουν

την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναπροσαρμογή λειτουργεί επιβαρυντικά στους

εξυπηρετούμενους εργαζόμενους και δημότες της περιοχής μας.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ενέργεια, τρόφιμα, είναι συνεχείς εξανεμίζοντας το

εισόδημα των εργαζομένων, ενώ, αντιθέτως, οι αποδοχές των εργαζομένων

παραμένουν αμετάβλητες.

Το Ε.Κ.Ν.Δ. και τα Σωματεία της δύναμής του καλούν τους

Δήμους Ναυπακτίας-Δωρίδας και όλους τους φορείς της περιοχής μας σε κοινή

συνάντηση την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του

Εργατικού Κέντρου για τη διαμόρφωση ενιαίας πρότασης, ώστε να μην εφαρμοστεί

μία αύξηση στα διόδια της Γέφυρας, η οποία θα επηρεάσει δυσμενώς όλους τους

τομείς της καθημερινότητας, την εργασία, την υγεία, την εκπαίδευση κ.ά.

ΑΠΟ ΤΟ Ε.Κ.Ν.Δ.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ