Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Κρίση και οι «Απολιτίκ»

Published

on

Τίποτα δεν γεννιέται από το μηδέν και τίποτα δεν επιστρέφει στο μηδέν. Έτσι και αυτό που ονομάζουμε και βιώνουμε ως κρίση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι ενδείξεις και τα συμπτώματα ήταν εμφανέστατα κυρίως για τους ειδικούς, οι περισσότεροι  εκ των οποίων είχαν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή ή έχουν ρόλο συμβούλων και πολιτικών αναλυτών και έτσι με τον έναν ή με τον άλλον ρόλο έχουν θέση και βήμα στα μίντια. Τα προμηνύματα όμως τότε, όταν έβρεχε δανεικά και επιδοτήσεις, καλύπτονταν με χρυσόσκονη,

Και όταν πλέον άρχισε η κοινωνία να νιώθει σε ατομικό επίπεδο την κρίση (βασικά την οικονομική, γιατί η κοινωνική και πολιτισμική κρίση ανήκει στα ψιλά γράμματα της ιστορίας) με την κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος, την ανεργία και το κύμα μετανάστευσης των παιδιών της  και μάλιστα με αυξημένα προσόντα και δεξιότητες, οι περισσότεροι επαναπαύτηκαν με την ελπίδα ότι μετά το σκοτάδι  έρχεται το φως. Μετά από τόσα χρόνια οικονομικής ύφεσης και βαθιάς κρίσης όχι μόνο δεν φάνηκε το φως στο τούνελ αλλά η κρίση έγινε παρακμή.

Και είναι η παρακμή, που είναι ορατή από την καθημερινότητα ως τους πιο θεμελιώδεις θεσμούς αλλά είναι και η παρακμή που δύσκολα τη συνειδητοποιείς και είναι αυτή που τρώει τα θεμέλια και τα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας.

Γέννημα και επιδημία αυτής της παρακμής είναι ο πολλαπλασιασμός των «απολιτίκ» που τείνει να γίνει μόδα και στάση ζωής. Η κοινωνία και κυρίως οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στην πολιτική  ως έννοια γενικά και κυρίως αποστρέφονται τους εκφραστές της, τους πολιτικούς. Ο κόσμος πλέον δεν συζητά πολιτικά, δεν ενημερώνεται σωστά, αδιαφορεί συνειδητά ή ασυνείδητα για ό,τι γίνεται έξω από τα «τείχη» του, κλείνεται στο καβούκι του και ασχολείται με τα δικά του προβλήματα χωρίς να μπορεί να κατανοήσει ότι τα δικά του προβλήματα βρίσκονται σε συνάρτηση με την πολιτική.

Ακόμα και όταν γίνεται προσπάθεια πολιτικής προσέγγισης (κυρίως από τους ενδιαφερόμενους να βρουν υποψηφίους για να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019) οι συνομιλητές τους παρακολουθούν χωρίς να ακούν και μέσα τους σιγοτραγουδούν: «Εγώ μετράω τα ρέστα μου να βγάλω κι άλλο μήνα, ανοίγω και δε βλέπω ουρανό, εσύ έχεις στο πιάτο σου ολόκληρη Αθήνα, ανοίγεις και χαζεύεις το κενό».

Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί η επιδημία της ατομικιστικής περιχαράκωσης και της συλλογικής κατάθλιψης, δεν είναι όμως και ανέφικτο. Η κρίση έφερε στο φως όλες τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όπως τον ανορθολογισμό, τον υπερσυγκεκτρωτισμό, τον νομικισμό και τον παραγοντισμό. Η επαναθεμελίωση του κράτους με μεταρρυθμίσεις, που όλοι υπόσχονται και ευαγγελίζονται σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, δεν γίνονται για έναν απλό λόγο, γιατί οι  μεταρρυθμίσεις προσαρμόζονται σε συντεχνιακές λογικές, πρακτικές και νοοτροπίες και παύουν να λειτουργούν ως μεταρρυθμίσεις.

Επομένως, η μεταρρύθμιση της «απολιτίκ» νοοτροπίας είναι η πρόκληση των καιρών μας και το κλειδί για επανεκκίνηση.

Οι συλλογικότητες από τα κάτω έχουν τον πρώτο λόγο. Αρχίζοντας από το σπίτι μας, τη γειτονιά μας, το χωριό μας, την πόλη μας, το δήμο μας την περιφέρεια, τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Όλα μας αφορούν και για όλα πρέπει να έχουμε θέση. Ο καθένας μας ας αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Ας το πιστέψουμε. Κανένας δεν θα κάνει για μας τη δουλειά που μας αναλογεί.  

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από 8:00 έως 20:00 το ωράριο λειτουργίας στο Κάστρο της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, για 5η συνεχή χρονιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Κάστρου της Ναυπάκτου λειτουργεί με το διευρυμένο θερινό ωράριο: 8:00′-20:00‘.

Το συγκεκριμένο ωράριο τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά το 2020, έπειτα από κοινές προσπάθειες του Δήμου Ναυπακτίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας που ισχύει για επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους εφαρμόζεται έως και την 31η Οκτωβρίου 2024.  Ενώ, λόγω της σταδιακής μείωσης της διάρκειας της ημέρας, το φθινόπωρο διαμορφώνεται ως εξής:

1-15 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:30′

16-30 Σεπτεμβρίου: 8:00′-19:00′

1-15 Οκτωβρίου: 8:00′-18:30′

16-31 Οκτωβρίου: 8:00′-18:00′

Σημειώνεται ότι, για το Κάστρο Αντιρρίου ισχύει το ωράριο λειτουργίας: 8:30′-15:30‘ και το Φετιχιέ Τζαμί (Λιμάνι Ναυπάκτου) είναι επισκέψιμο μετά από επικοινωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Η προσέλευση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους επιτρέπεται έως και 20′ λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου. Οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν ανοικτοί καθημερινά πλην Τρίτης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΝ: Ανακοίνωση για ληξιπρόθεσμες οφειλές και λογαριασμούς θανόντων

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η Δ.Ε.Υ.Α.Ν. ενημερώνει τους καταναλωτές ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150 ευρώ θα βεβαιώνονται στο εξής στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες που έχουν λογαριασμούς με όνομα θανόντος να προβαίνουν σε ενημέρωση των σχετικών στοιχείων στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προβεί ακόμη σε ρύθμιση ή εξόφληση των λογαριασμών τους υπόκεινται, με βάση τον κανονισμό της ΔΕΥΑΝ, σε διακοπή των παροχών τους, διαδικασία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή.

Οι ανωτέρω ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής της Δ.Ε.Υ.Α.Ν. για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων και συσσωρευμένων οφειλών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβολιασμός κατά της Ιλαράς από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ναυπακτίας και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Published

on

By

Στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη της έξαρσης της Ιλαράς, κλιμάκιο του τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με  το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Ναυπακτίας και τον Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου, πραγματοποίησαν την Παρασκευή  5 Απριλίου 2024, εμβολιασμό σε παιδιά ηλικίας από 12 μηνών έως και 14 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο εμβολιασμός υλοποιήθηκε με τη συμβολή των Κινητών Μονάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στους καταυλισμούς Σκα, Πούντου, Αντιρρίου (Αμπελόκηποι) τηρώντας όλα τα επιδημιολογικά πρωτόκολλα.  Αναλυτικότερα, το κλιμάκιο του Τμήματος Μετακινούμενων Πληθυσμών, η Νοσηλεύτρια του Κέντρου Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά κ.Αγγελική Σταματίου και ο Διαμεσολαβητής κ.Ιωάννης Παναγιωτόπουλος προκειμένου να προβούν στον εμβολιασμό των παιδιών κατέγραψαν τις εμβολιαστικές ανάγκες τους ελέγχοντας τα ατομικά βιβλιάρια υγείας.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια των εμβολιασμών παρούσα ήταν και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υπεύθυνη των θεμάτων Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ναυπακτίας, κ. Μαρίνα Ρισβά Πατακοπούλου, η οποία με δήλωσή της εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες της στο σύνολο του προσωπικού του ΕΟΔΥ, στον Προϊστάμενο Μετακινούμενων Πληθυσμών κ. Κωνσταντίνο Μήτρου, τις συνεργάτιδές του κ .Ελένη Πουλακίδα,  κ. Πολύμνια Βελκίδου και κ. Αικατερίνη Τσέκου, και στο προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Δ.Ναυπακτίας για τον επαγγελματισμό και την άψογη οργάνωση της διαδικασίας.

Όπως σημείωσε η κ.Ρισβά-Πατακοπούλου «το σύνολο του προσωπικού επέδειξε επαγγελματισμό και εξαιρετικό συντονισμό, στοιχεία που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης εμβολιασμού.  Αντιμετώπισαν τη διαδικασία με σεβασμό, αξιοπρέπεια και αγάπη αναδεικνύοντας ανάγκη του εμβολιασμού σε ύψιστο αγαθό για την υγεία».

 *Ο Δήμος Ναυπακτίας λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά αξιοποιώντας χρηματοδότηση μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027», δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ΕΣΠΑ 2021-2027.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ