Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μάσκα

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού παγκόσμια, καλλιεργεί κλίμα σημαντικής ανησυχίας. Το γεγονός αυτό οδηγεί το σύνολο σχεδόν των χωρών του πλανήτη στη θέληση αυστηρών υγειονομικών μέτρων προστασίας. Είναι απλά πράγματα τα οποία καθένας μπορεί να τηρήσει ανεπιφύλακτα. Η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών, είτε κινούνται, είτε μένουν ακίνητοι. Η καθολική χρήση μάσκας, όχι μόνο στους κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική αλλά και στους ανοιχτούς αντίστοιχα.

Η προσαρμογή στους κανόνες υγιεινής, όπως παρέχονται από τους ειδικούς. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν αρκετοί αδιάφοροι για όσα ανησυχητικά συμβαίνουν γύρω μας. Κάποιοι άλλοι αμφισβητούν την ύπαρξη επικίνδυνης πανδημίας κορωνοϊού.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις γιατί να λείπουν οι κερδοσκόποι. Φυσικά κοντά σ’ αυτούς και οι απληροφόρητοι.

Πολύς θόρυβος προκαλείται από τη χρήση ή μη της μάσκας. Αν είναι αποτελεσματική στην προστασία αυτού που τη φέρει ή του διπλανού. Σοβαρές αλλά και ευτράπελες ιστορίες συμβαίνουν καθημερινά γύρω από τη χρήση της μάσκας.

Σε ιερό ναό εισέρχεται κυρία, ανάβει το κεράκι της, ασπάζεται τις εικόνες και κάθεται σε περίοπτη θέση. Φυσικά χωρίς να φορά μάσκα. Οι περίπου ογδόντα εκκλησιαζόμενοι  έχουν τη μάσκα τους κανονικά στο πρόσωπό τους. Υπεύθυνος του ναού, ευγενέστατα υποδεικνύει στην κυρία να δεχθεί μάσκα.

Αρνείται και με τσαμπουκά τονίζει ότι δεν την ενδιαφέρει το πρόστιμο, έχει ευρώ να πληρώσει. Συμπολίτης παρακολουθεί τη σκηνή, νομίζω υπεύθυνος πολίτης, τηλεφωνεί αρμόδια. Το τηλέφωνο αντιλαμβάνεται η κυρία και εξέρχεται ναού, ενώ την ίδια στιγμή καταφθάνει αστυνομικός. Τη θεωρώ σοβαρή υπόθεση και ευθύνη καταλογίζω στην πολιτεία. Για την αμέλεια που δείχνει στην εφαρμογή της χρήσης μάσκας.

Όπως γράφει ο Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μάσκα είναι το κάλυμμα τμήματος ή ολόκληρου του προσώπου, που το φορά κανείς, για να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά του. Παράλληλα κρύβει όλα εκείνα τα σημάδια που μας οδηγούν να καταλαβαίνουμε τους διπλανούς μας, γνωστούς ή αγνώστους.

Μια παιγνιδιάρικη έκφραση, μια χαρούμενη γκριμάτσα, ένα αυθόρμητο χαμόγελο, καλλιεργούν μια άλλη σχέση. Όμως η μάσκα, μπαίνει στη ζωή μας. Είναι ένα μέτρο προστασίας στον κορωνοϊό.

Αν έρθουν στιγμές αγανάκτησης μεταξύ συμπολιτών για τη χρήση μάσκας, σίγουρα ο εκνευρισμός οδηγεί σε ανεξέλεγκτες παρενέργειες.

Για την αποφυγή κρουσμάτων που οδηγούν στην περιφρόνηση των υγειονομικών μέτρων, επιβάλλεται οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με την άψογη λειτουργία της χρήσης της μάσκας, να δίνουν το παράδειγμα. Έτσι αποφεύγονται σοβαρά ή ευτράπελα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Φιλόδημος ΙΙ”: Αύξηση 11,4 εκατ. στην Πρόσκληση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων

Published

on

By

ναύαπακτος-από-ψηλά-Nafsweek
Την Πρόσκληση VII του Προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ” τροποποιεί Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε χθες 24 Σεπτεμβρίου 2020.

Η Πρόσκληση VII αφορά τη χρηματοδότηση της «σύνταξης / επικαιροποίησης σχεδίων και μελετών στο πλαίσιο της κατασκευής, βελτίωσης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων».

Με τη νέα Απόφαση (συνολικά στη σειρά είναι η 5η τροποποιητική που εκδίδεται) επήλθαν οι εξής μεταβολές:

Ι] Τροποποιήθηκε ο συνολικός προϋπολογισμός της, από 22.891.850,00 € σε 34.300.000,00 €.  Επήλθε δηλαδή αύξηση κατά 11.408.150,00 €.

ΙΙ] Άλλαξε η διάρκεια εφαρμογής, καθώς ορίστηκε ότι «το Πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2022».

Υπενθυμίζεται ότι:

– η Πρόσκληση VII είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, τον Απρίλιο του 2019, με συνολικό π/υ 20.000.000,00 €,

– στις 7 Νοεμβρίου 2019, ο Π.Θεοδωρικάκος τον είχε μειώσει στο μισό  , συγκεκριμένα στα 10.000.000,00 €,

– στις 22 Ιουνίου 2020, η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου τον είχε τροποποιήσει, από τα 10.000.000,00 σε σε 22.891.850,00 €. πηγή:airetos

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρόγραμμα Υποστήριξης Γονέων από τον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

By

δΗΜΑΡΧΕΙΌ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-2020

Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με στόχο την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και ιδιαίτερα των γονέων μαθητών των Βρεφονηπιακών Σταθμών, προχωρούν στην υλοποίηση του «Προγράμματος Υποστήριξης Γονέων» με παροχή Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης.

Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί συγκροτούν την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος, αντικείμενο της οποίας θα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και των θεμάτων που  απασχολούν τις οικογένειες με παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Το Πρόγραμμα θα είναι ευέλικτο και το ωράριο, καθώς και το περιεχόμενό του, θα διαμορφωθούν κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των γονέων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2634038645 (Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και 2634023112 (Κ. Ράπτη).

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η “Ανανέωση και Δημιουργία” για την (μη) λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Published

on

By

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη “Ανανέωση και Δημιουργία” διαμαρτύρεται για την συνεχιζόμενη δια περιφοράς λειτουργία του Δημοτικού συμβουλίου, δηλώνοντας της άρνησή της να συμμετέχει από τούδε και εις το εξής.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Με έκπληξη λάβαμε σήμερα την έβδομη συνεχόμενη πρόσκληση σε Δημοτικό Συμβούλιο διά περιφοράς.  Το Όργανο έχει να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης από τις 22 Ιουλίου.

Ως Παράταξη, συνεργασία με το προσωπικού του Δήμου και τον Δήμαρχο, φροντίσαμε το Όργανο να συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης με το σύστημα epresence, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Τζάμπα κόπος, αφού μετά τον Ιούλιο το σύστημα… εγκαταλείφθηκε.
Μαθαίνουμε για σημαντικά νέα του Δήμου από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Μας έχουν στερήσει τη φωνή μας, δεν μας επιτρέπουν να ασκήσουμε τον έργο μας. Ως Σύμβουλοι και Παρατάξεις δεν μπορούμε να παίξουμε το ρόλο που μας έχουν αναθέσει ο Νόμος και οι Πολίτες με την ψήφο τους.
Πρόκειται για κοροϊδία. Όχι μόνο προς εμάς, αλλά προς τους Πολίτες και τα αιρετά όργανα. Τέτοια κατάσταση είναι πρωτόγνωρη. Πρώτη φορά στα χρονικά έχουμε τέτοια υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τους παραπάνω λόγους, δεν θα συμμετάσχουμε ξανά σε διά περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και, και απαιτούμε την σύγκληση του Οργάνου όπως προβλέπει ο Νόμος.
Γιώργος Γούλας
Γιώργος Κων. Ασημακόπουλος
Δημοτικοί Σύμβουλοι Ναυπακτίας
Ανανέωση και Δημιουργία”

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ