Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μάσκα

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού παγκόσμια, καλλιεργεί κλίμα σημαντικής ανησυχίας. Το γεγονός αυτό οδηγεί το σύνολο σχεδόν των χωρών του πλανήτη στη θέληση αυστηρών υγειονομικών μέτρων προστασίας. Είναι απλά πράγματα τα οποία καθένας μπορεί να τηρήσει ανεπιφύλακτα. Η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών, είτε κινούνται, είτε μένουν ακίνητοι. Η καθολική χρήση μάσκας, όχι μόνο στους κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική αλλά και στους ανοιχτούς αντίστοιχα.

Η προσαρμογή στους κανόνες υγιεινής, όπως παρέχονται από τους ειδικούς. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν αρκετοί αδιάφοροι για όσα ανησυχητικά συμβαίνουν γύρω μας. Κάποιοι άλλοι αμφισβητούν την ύπαρξη επικίνδυνης πανδημίας κορωνοϊού.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις γιατί να λείπουν οι κερδοσκόποι. Φυσικά κοντά σ’ αυτούς και οι απληροφόρητοι.

Πολύς θόρυβος προκαλείται από τη χρήση ή μη της μάσκας. Αν είναι αποτελεσματική στην προστασία αυτού που τη φέρει ή του διπλανού. Σοβαρές αλλά και ευτράπελες ιστορίες συμβαίνουν καθημερινά γύρω από τη χρήση της μάσκας.

Σε ιερό ναό εισέρχεται κυρία, ανάβει το κεράκι της, ασπάζεται τις εικόνες και κάθεται σε περίοπτη θέση. Φυσικά χωρίς να φορά μάσκα. Οι περίπου ογδόντα εκκλησιαζόμενοι  έχουν τη μάσκα τους κανονικά στο πρόσωπό τους. Υπεύθυνος του ναού, ευγενέστατα υποδεικνύει στην κυρία να δεχθεί μάσκα.

Αρνείται και με τσαμπουκά τονίζει ότι δεν την ενδιαφέρει το πρόστιμο, έχει ευρώ να πληρώσει. Συμπολίτης παρακολουθεί τη σκηνή, νομίζω υπεύθυνος πολίτης, τηλεφωνεί αρμόδια. Το τηλέφωνο αντιλαμβάνεται η κυρία και εξέρχεται ναού, ενώ την ίδια στιγμή καταφθάνει αστυνομικός. Τη θεωρώ σοβαρή υπόθεση και ευθύνη καταλογίζω στην πολιτεία. Για την αμέλεια που δείχνει στην εφαρμογή της χρήσης μάσκας.

Όπως γράφει ο Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μάσκα είναι το κάλυμμα τμήματος ή ολόκληρου του προσώπου, που το φορά κανείς, για να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά του. Παράλληλα κρύβει όλα εκείνα τα σημάδια που μας οδηγούν να καταλαβαίνουμε τους διπλανούς μας, γνωστούς ή αγνώστους.

Μια παιγνιδιάρικη έκφραση, μια χαρούμενη γκριμάτσα, ένα αυθόρμητο χαμόγελο, καλλιεργούν μια άλλη σχέση. Όμως η μάσκα, μπαίνει στη ζωή μας. Είναι ένα μέτρο προστασίας στον κορωνοϊό.

Αν έρθουν στιγμές αγανάκτησης μεταξύ συμπολιτών για τη χρήση μάσκας, σίγουρα ο εκνευρισμός οδηγεί σε ανεξέλεγκτες παρενέργειες.

Για την αποφυγή κρουσμάτων που οδηγούν στην περιφρόνηση των υγειονομικών μέτρων, επιβάλλεται οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με την άψογη λειτουργία της χρήσης της μάσκας, να δίνουν το παράδειγμα. Έτσι αποφεύγονται σοβαρά ή ευτράπελα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκπαιδευτικοί του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου στην Ιταλία

Published

on

By

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS + – ΚΑ122-SCH με κωδικό αριθμό 2022-1-EL01-KA122-SCH–000073008 και τίτλο «Σχολική διδακτική αποτελεσματικότητα μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο» ομάδα πέντε εκπαιδευτικών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου, αποτελούμενη από τις κ.κ. Μαρία Μαραγκού (ΠE70), Αθηνά Αγγελοπούλου (ΠΕ70), Μαρία Ασπρούλια (ΠΕ70), Μαρία Ελένη Μπόκαρη (ΠΕ79.01), Βικτώρια Τσιάρα (ΠΕ06) συμμετείχαν από τις 27 Μαρτίου έως τις 1 Απριλίου 2023 σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Σοβεράτο της Ιταλίας με τίτλο «Lets make INCLUSION at school Non formal education is the answer».

Οι πέντε εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν πάνω σε θέματα διαμόρφωσης συμπεριληπτικού μαθησιακού περιβάλλοντος, το οποίο δίνει ισότιμη συμμετοχή σε όλους τους μαθητές μέσα από τη δημιουργία και υπαίθριων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, στα πλαίσια της επίσκεψης οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Καλαβρίας, όπως το Soverato Superiore, το Badolato και το Catanzaro.

Τέλος, η δημιουργία προσωπικών σχέσεων ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες θα αποτελέσει βασικό άξονα για τη συνέχιση της συνεργασίας σε μελλοντικές δράσεις στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+ και eTwinning.

Η Διευθύντρια του Σχολείου

Μαρία Μαραγκού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ναύπακτος:  Τι καιρό θα κάνει αύριο Κυριακή του Πάσχα

Published

on

By

Με καλό καιρό, όπως δείχνουν τα πρόσφατα προγνωστικά από την μονάδα Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα σουβλίσουμε τον οβελία την Κυριακή του Πάσχα στη Ναύπακτο. Η ημέρα θα ξεκινήσει με νεφώσεις αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας, με ήπιους ανέμους και θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Μετά τις 3 το μεσημέρι τα σύννεφα θα πυκνώσουν με την πιθανότητα για βροχή να υπάρχει μετά τις 6 το απόγευμα.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ευχετήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη για το Πάσχα

Published

on

By

Στο μήνυμά του, ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει:

«Πάσχα σημαίνει μετάβαση.

Από τον θάνατο (κάθε είδους) στη ζωή.

Από το σκοτάδι στο φως και από τη θλίψη στη χαρά. 

Από την ασθένεια στην υγεία και από το «εγώ» στο «εμείς».

Ας είναι αυτό το Πάσχα η αρχή της μετάβασης που ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο επιθυμεί. Αλλά και το ξεκίνημα πολύ καλύτερων ημερών για τη χώρα και την κοινωνία μας, μακριά από τις κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Πολλές ευχές από καρδιάς στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, σε κάθε πόλη και χωριό αυτού του μοναδικού τόπου.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ