Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μάσκα

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Η αναζωπύρωση του κορωνοϊού παγκόσμια, καλλιεργεί κλίμα σημαντικής ανησυχίας. Το γεγονός αυτό οδηγεί το σύνολο σχεδόν των χωρών του πλανήτη στη θέληση αυστηρών υγειονομικών μέτρων προστασίας. Είναι απλά πράγματα τα οποία καθένας μπορεί να τηρήσει ανεπιφύλακτα. Η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των πολιτών, είτε κινούνται, είτε μένουν ακίνητοι. Η καθολική χρήση μάσκας, όχι μόνο στους κλειστούς χώρους που είναι υποχρεωτική αλλά και στους ανοιχτούς αντίστοιχα.

Η προσαρμογή στους κανόνες υγιεινής, όπως παρέχονται από τους ειδικούς. Δυστυχώς όμως, υπάρχουν αρκετοί αδιάφοροι για όσα ανησυχητικά συμβαίνουν γύρω μας. Κάποιοι άλλοι αμφισβητούν την ύπαρξη επικίνδυνης πανδημίας κορωνοϊού.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις γιατί να λείπουν οι κερδοσκόποι. Φυσικά κοντά σ’ αυτούς και οι απληροφόρητοι.

Πολύς θόρυβος προκαλείται από τη χρήση ή μη της μάσκας. Αν είναι αποτελεσματική στην προστασία αυτού που τη φέρει ή του διπλανού. Σοβαρές αλλά και ευτράπελες ιστορίες συμβαίνουν καθημερινά γύρω από τη χρήση της μάσκας.

Σε ιερό ναό εισέρχεται κυρία, ανάβει το κεράκι της, ασπάζεται τις εικόνες και κάθεται σε περίοπτη θέση. Φυσικά χωρίς να φορά μάσκα. Οι περίπου ογδόντα εκκλησιαζόμενοι  έχουν τη μάσκα τους κανονικά στο πρόσωπό τους. Υπεύθυνος του ναού, ευγενέστατα υποδεικνύει στην κυρία να δεχθεί μάσκα.

Αρνείται και με τσαμπουκά τονίζει ότι δεν την ενδιαφέρει το πρόστιμο, έχει ευρώ να πληρώσει. Συμπολίτης παρακολουθεί τη σκηνή, νομίζω υπεύθυνος πολίτης, τηλεφωνεί αρμόδια. Το τηλέφωνο αντιλαμβάνεται η κυρία και εξέρχεται ναού, ενώ την ίδια στιγμή καταφθάνει αστυνομικός. Τη θεωρώ σοβαρή υπόθεση και ευθύνη καταλογίζω στην πολιτεία. Για την αμέλεια που δείχνει στην εφαρμογή της χρήσης μάσκας.

Όπως γράφει ο Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ στο λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, μάσκα είναι το κάλυμμα τμήματος ή ολόκληρου του προσώπου, που το φορά κανείς, για να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά του. Παράλληλα κρύβει όλα εκείνα τα σημάδια που μας οδηγούν να καταλαβαίνουμε τους διπλανούς μας, γνωστούς ή αγνώστους.

Μια παιγνιδιάρικη έκφραση, μια χαρούμενη γκριμάτσα, ένα αυθόρμητο χαμόγελο, καλλιεργούν μια άλλη σχέση. Όμως η μάσκα, μπαίνει στη ζωή μας. Είναι ένα μέτρο προστασίας στον κορωνοϊό.

Αν έρθουν στιγμές αγανάκτησης μεταξύ συμπολιτών για τη χρήση μάσκας, σίγουρα ο εκνευρισμός οδηγεί σε ανεξέλεγκτες παρενέργειες.

Για την αποφυγή κρουσμάτων που οδηγούν στην περιφρόνηση των υγειονομικών μέτρων, επιβάλλεται οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με την άψογη λειτουργία της χρήσης της μάσκας, να δίνουν το παράδειγμα. Έτσι αποφεύγονται σοβαρά ή ευτράπελα.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαστήριο της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου: Ενδιαφέρουσες ομιλίες στο κτήριο «Ναυπακτία» το Σάββατο 24/9

Published

on

By

Πανελλήνιοι-αγώνες-Τοξοβολίας-Ναύπακτος-Παπαχαραλάμπειο-στάδιο

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνδιοργανώνουν υπό την Αιγίδα του Δήμου Ναυπακτίας, σειρά ομιλιών στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου του Εργαστηρίου της Τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου.

Αναλυτικότερα, αυτό το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 18:00’ θα πραγματοποιηθούν στο κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος) δύο εξόχως ενδιαφέρουσες ομιλίες στα ελληνικά με θέμα «Ελλάδα και Σεισμοί» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σεισμολογίας-Σεισμικής Ανισοτροπίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθ. Γεώργιο Καβύρη και «Η Τάφρος του Κορινθιακού Κόλπου: Ένα γεωφυσικό Εργαστήριο» από τον εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ.Παναγιώτη Ηλία.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

Προλογίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από το 2016 στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου διενεργείται το λεγόμενο «Σχολείο του παρατηρητηρίου της τάφρου του Κορινθιακού Κόλπου» (https://nfo.crlab.eu/crl-school) το οποίο και αποτελεί την εκπαιδευτική συνιστώσα του εν λόγω παρατηρητηρίου. Ο κύριος σκοπός του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη. Στο Σχολείο έχουν συμμετάσχει 58 πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ως εισηγητές, καθώς και 63 καθηγητές μέσης Εκπαίδευσης και 86 υποψήφιοι διδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές πανεπιστημίων ως εκπαιδευόμενοι. Στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του εργαστηρίου του Κορινθιακού Κόλπου (Corinth Rift Observatory) 2022, μεταξύ άλλων, θα διενεργηθούν επιδείξεις λειτουργίας εκπαιδευτικού σεισμογράφου σε μαθητές σε Γυμνάσιο της Ναυπάκτου, εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο και  παρουσιάσεις/διαλέξεις από 23 διακεκριμένους επιστήμονες της ημεδαπής και αλλοδαπής σε περίπου 17 φοιτητές και 14 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης  που έχουν επιλεχθεί, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Σημειώνεται ότι, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος του εν λόγω Σχολείου, έχει αναγνωριστεί από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022 (Υ.ΠΑΙ.Θ., Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία, τμήμα Α΄, αρ. πρωτ. Φ1/ΝΔ/8978/38161/Δ7/04-04-2022).

Πληροφορίες για το εργαστήριο του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και το πλήρες πρόγραμμα και υλικό για το φετινό αλλά και τα περασμένα θερινά σχολεία μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο http://crlab.eu. Το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου καθώς και σχετικές πληροφορίες (υπό διαρκή ενημέρωση) βρίσκεται στο https://nfo.crlab.eu/crl-school-2022 .

Το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες, με επιχορήγηση των φοιτητών και των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και  υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωφυσικής (European Geosciences Union). Χορηγός του Σχολείου είναι η Uni-systems. Ο Δήμος Ναυπακτίας παρέχει το χώρο διεξαγωγής και πούλμαν για τις μετακινήσεις των εκπαιδευομένων στο πεδίο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H’ Θεολογικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Published

on

By

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 «Ἐκκλησιαστικὴ Παράδοση καὶ Πολιτισμὸς τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τό Σάββατο 1 Ὀκτωβρίου 2022, στό Πνευματικό της Κέντρο ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου διοργανώνει τό Η΄ Θεολογικό Συνέδριο, μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Ἱεροθέου Α΄ Ἐπισκόπου Ἀθηνῶν μέ γενικό θέμα: «Ἐκκλησιαστική παράδοση καί πολιτισμός τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τό Συνέδριο θά μεταδοθεῖ καί διαδικτυακά ζωντανά στήν διεύθυνση: https://parembasis.gr.

Τήν Κυριακή 2 Ὀκτωβρίου 2022 θά τελεσθῆ θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

09.00 Χαιρετισμοί
09.30 Χρῆστος Τερέζης, Ὁμότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν. Πατρῶν: «Ἡ ἀναζήτηση τοῦ Θεοῦ στούς Ἴωνες φιλοσόφους»
09:50 Κωνσταντῖνος Μπελέζος, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α.:  «Οἱ Ἐκκλησίες τῆς Ἀποκαλύψεως»
10:10 Ἐμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α: « Προδρομικά στοιχεῖα τῶν ἡσυχαστῶν στήν διδασκαλία τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
10.30 – 11.30 Συζήτηση – Διάλειμμα.
11.30 Μητρ. Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος: «Οἱ Καππαδόκες Πατέρες κατά τόν Καππαδόκη π. Ἰωάννη Ρωμανίδη»
11:50 Σωτήριος Ἰ. Μπαλατσούκας, Δρ. Καθηγητής Ἁγιολογίας: « Σύγχρονοι Μικρασιᾶτες Ἅγιοι»
12:10 Renée Hirschon, Καθηγήτρια Κοινωνικῆς Ἀνθρωπολογίας, St. Peter’s College, Oxford Univ.: «Κληρονόμοι τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς»
12.30 – 01.30 Συζήτηση – Λήξη.

 

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο ΔΣ για τον Ελληνοαμερικανικό Σύλλογο Ναυπάκτου

Published

on

By

Ελληνοαμερικανικός-σύλλογος-ναυπάκτου

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοαμερικανικού Συλλόγου Ναυπάκτου σε ένα πραγματικά εξαιρετικό κλίμα.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Ντίνος Τσουκαλάς, όπου είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει για την αγαστή συνεργασία, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κώστα Μούρτο και τα μέλη του νέου ΔΣ,   Βίκυ Τηλιγάδα, Βασιλική Αλεξοπούλου, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Σίμωνα Αρβανιτίδη, Αγγελική Κατσούδα, Γιώργο Παπαβλαχόπουλο, Θανάση Πατίλη, Μαρία Τσαντίλη, Χαράλαμπο Λυμπέρη και Χρήστο Σιαμά.

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ