Το Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο κατάφερε να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τους στόχους που είχε θέσει. Να καταγραφούν δηλαδή τα δεδομένα, να επισημανθούν οι δυσκολίες και οι ανασταλτικοί παράγοντες, να αποδοθεί το πλαίσιο των δυνατοτήτων, να κατατεθούν προτάσεις και να τονιστούν οι προοπτικές της περιοχής, ώστε να φτάσει και να μείνει η Ναυπακτία ψηλά.
Το πρώτο βήμα από την πλευρά της ΟΣΥΝ επιτεύχθηκε. Το αν η προσπάθεια αυτή θα έχει συνέχεια, αν δηλαδή θα γίνουν τα επόμενα βήματα, ώστε από τη θεωρία να περάσουμε στην υλοποίηση των επόμενων στόχων, είναι πλέον το ζητούμενο.
Και την ευθύνη την έχουν όλοι, η ΟΣΥΝ αλλά κυρίως οι φορείς που σχεδιάζουν και υλοποιούν αλλά και η κοινωνία που οφείλει να ασκεί έλεγχο.
Μετά λοιπόν τον ενθουσιασμό, που λογικό είναι να φέρνει η επιτυχία ενός εγχειρήματος, η ΟΣΥΝ οφείλει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες και να παραδώσει τη σκυτάλη των ενεργειών στους καθ’ ύλην αρμοδίους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων ανάπτυξης της Ναυπακτίας.
Η δημοσιοποίηση και η κοινοποίηση τόσο των εισηγήσεων και πολύ περισσότερο των συμπερασμάτων του Συνεδρίου κρίνεται επιτακτική, γιατί θα συμβάλλει όχι μόνο στο σχεδιασμό και στην περαιτέρω υλοποίηση δράσεων και έργων αλλά και στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.
Περιμένοντας λοιπόν να δοθούν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της ΟΣΥΝ, ώστε να αποτελέσουν βάση περαιτέρω συζήτησης δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ιεράρχησης και εστίασης σε συγκεκριμένους στόχους, θα περιοριστούμε στην επισήμανση των κύριων παραγόντων που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ναυπακτίας.
Ο πρώτος παράγοντας είναι το οδικό δίκτυο. Βασική προτεραιότητα είναι η συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου, ώστε να είναι ευκολοπρόσιτο και ασφαλές και κατά δεύτερο λόγο η δημιουργία αξόνων που θα συντομεύουν τις αποστάσεις.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η τουριστική ανάπτυξη, που όπως φαίνεται είναι και η στόχευση της Ναυπακτίας. Επισημάνθηκε ότι δεν νοείται η τουριστική ανάπτυξη της Ναυπακτίας χωρίς την ενδοχώρα της.
Καταγράφηκε για άλλη μια φορά ότι η ορεινή Ναυπακτία έχει καταστεί τουριστικός προορισμός, ωστόσο φάνηκε ότι δεν έχει αναπτυχθεί ισόρροπα το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της.
Η περιοχή της Ευηνολίμνης, της Λουτροπηγής Στάχτης και της Βαράσοβας βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλών εισηγήσεων αναδεικνύοντας τις πολύ μεγάλες αναξιοποίητες μέχρι και σήμερα δυνατότητες τους. Τονίστηκαν επίσης η ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης της Καστροπολιτείας της Ναυπάκτου καθώς και οι τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το παραλιακό μέτωπο της Ναυπακτίας με τις αναγκαίες παρεμβάσεις και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών.
Αυτό που όμως έχει ιδιαίτερη αξία και τονίστηκε από τα πλέον έγκριτα χείλη και στο Β’ Πανναπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο και αφορά όχι μόνο τη Ναυπακτία αλλά και τη χώρα γενικότερα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη «παράγοντας αέρα» πουλώντας δηλαδή μόνο υπηρεσίες.
Αναγκαία λοιπόν παράμετρος για την ανάπτυξη καθίσταται η αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα.
Με την ευχή και την ελπίδα ότι το Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο υπήρξε η αφετηρία, αναμένουμε τα επόμενα βήματα στο δρόμο που θα οδηγήσει τη Ναυπακτία ψηλά.