Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας παρουσίασε σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο Ναυπάκτου, το πρόγραμμα Interreg COHEN – Coastal Heritage Network, που συμμετέχει και υλοποιεί ως επικεφαλής εταίρος.
To έργο «Coastal Heritage Network – CoHeN» που ολοκληρώνεται στα τέλος του χρόνου συγχρηματοδοτείται από το διασυνοριακό στρατηγικό πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2012-2020, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση με συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600 €.
Στοχεύει στη δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής με την εμπλοκή σημαντικών μνημείων κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου από τις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος.
Μέσα από τις παρουσιάσεις των πέντε εταίρων του προγράμματος έγινε παρουσίαση του σημαντικού αναστηλωτικού έργου που πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένα μνημεία των εμπλεκόμενων περιοχών της Αδριατικής και του Ιονίου αλλά και η δημιουργία νέων μουσείων και ψηφιακών εκθέσεων που ενισχύουν την επισκεψιμότητα, τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα και την προσέλκυση του τουριστικού κοινού.
Χαιρετισμούς απεύθυναν η Προϊστάμενη της ΕφΑ Αιτ/νίας και Λευκάδος, Δρ. Ολυμπία Βικάτου ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, καθώς και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας. Στην ημερίδα έδωσαν επίσης το «παρών» ο αντιδήμαρχος Ντίνος Τσουκαλάς καθώς και ο πρόεδρος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής/ δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοτρώνης .
Ακολούθησε η παρουσίαση του Προγράμματος «CoastalHeritageNetwork – CΟHΕN» από την:
ΕΦΑ Αιτ/νίας και Λευκάδας : «Τα παράκτια Κάστρα Ναυπάκτου, Βόνιτσας και Ακτίου στους πλόες προς το Ιόνιο και την Αδριατική».
Την ΕΦΑ Ηλείας : «Κάστρο Χλεμούτσι: το μεσαιωνικό παλάτι της Ηλείας-αποκατάσταση των μαγειρείων του»,
την ΕΦΑ Θεσπρωτίας : «Τα μεσαιωνικά Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου: δύο σταθμοί στην παράκτια διαδρομή Αδριατικής—Ιονίου»,
την ΕΦΑ Κέρκυρας: «Δίκτυο φρουρίων νήσου Κέρκυρας» και την Περιφέρεια Απουλίας: «Τα Μνημεία της Απουλίας και η δημιουργία της Παράκτιας Διαδρομής Adriatic coastal route».
Με την ολοκλήρωση της Ημερίδας ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στο υπό διαμόρφωση νέο Βυζαντινό Μουσείο Κάστρου Ναυπάκτου από την Προϊσταμένη της Εφορείας, Δρα Ολυμπία Βικάτου και την αρχαιολόγο Φραγκούλα Γεώρμα.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει για το θέμα της κοπής δένδρων στο κάστρο της Ναυπάκτου:
« Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ναυπακτίας και Δωρίδος, συνεδρίασε στις 25/8/2026 στα γραφεία της με μοναδικό θέμα:
Κοπή και απομάκρυνση των δέντρων από το χώρο του Κάστρου της Ναύπακτου.
Το Κάστρο είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλη μας άλλα και ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδος.
Έχει δε μεγάλη συμβολή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχή μας.
Για τον λόγο αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση στο Κάστρο, μας αφορά άμεσα.
Να επισημάνουμε ότι ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δεν είμαστε ειδικοί για να εκφράσουμε άποψη πάνω σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του μνημείου.
Ως ενεργοί πολίτες όμως αυτής της πόλης θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1) Διαμαρτυρόμαστε για την μη ενημέρωση των πολιτών από τον Δήμο για τις παρεμβάσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο κάστρο με την μαζική κοπή των δένδρων. Για ποιο λόγο έγινε και αν προβλέπεται κάποια αντικατάσταση με άλλου είδους φύτευση…
2) Ζητάμε να γίνει μια Ολοκληρωμένη Μελέτη από τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Καστροπολιτείας (από φωτιά, πλημμύρα, κλπ) και ταυτόχρονα την Συντήρηση και Ανάδειξη του μνημείου.
3) Σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για την κοπή των δέντρων ζητάμε την διακοπή της κοπής.»
Τις φωτιές και την αποψίλωση του εδάφους που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθούν πλημμύρες, με τις πρώτες βροχές.
Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, με πρόσφατη εγκύκλιο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητά άμεση κινητοποίηση Δήμων και Περιφερειών, θέτοντας συγκεκριμένες ενέργειες και αυστηρό χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου 2026-2027.
Τι πρέπει να κάνουν άμεσα οι Δήμοι
Η εγκύκλιος θέτει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους Δήμους. Μεταξύ άλλων, ζητείται να προχωρήσουν άμεσα:
► στον έλεγχο και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητάς τους,
► στον έλεγχο και τη συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητάς τους,
► προγραμματισμό και την εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπου απαιτείται.
► Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον καθαρισμό και τη συντήρηση των εσχαρών και των φρεατίων υδροσυλλογής, των αγωγών και των λοιπών στοιχείων του δικτύου ομβρίων.
► Οι Δήμοι καλούνται να διαθέτουν επικαιροποιημένο κατάλογο με χώρους προσωρινής καταφυγής εκτός των ζωνών υψηλής επικινδυνότητας πλημμύρας, στους οποίους θα πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο για τους πολίτες όσο και για τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ.
► Για περιοχές που βρίσκονται μέσα σε ζώνες υψηλού πλημμυρικού κινδύνου, πρέπει επιπλέον να προσδιοριστούν κατάλληλα κτίρια για ασφαλή επιτόπου καταφυγή.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Με βάση τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, ο Σεπτέμβριος του 2026 αποτελεί ουσιαστικά τον μήνα επιχειρησιακής προετοιμασίας των ΟΤΑ:
► Έως το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου: σύγκληση Τοπικών Επιχειρησιακών Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας – ΤΕΣΟΠΠ και αντίστοιχα Περιφερειακών ΠΕΣΟΠΠ.
► Έως το πρώτο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου: χαρτογράφηση των σημείων αυξημένης πλημμυρικής επικινδυνότητας από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Περιφερειών.
► Έως τις 20 Σεπτεμβρίου: ειδική ενημέρωση από τις Περιφέρειες προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ για συγκεκριμένες διαπεριφερειακές περιπτώσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.
► Εντός Σεπτεμβρίου: σχεδιασμός και διεξαγωγή άσκησης Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες, με πρόβλεψη και για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.