Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ναύπακτος γιόρτασε τη μνήμη της Αγ. Παρασκευής

Published

on

Με αρχιερατικό Εσπερινό χοροστατούντων  των  Μητροπολιτών Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, ξεκίνησαν την παραμονή 25 Ιουλίου οι εκδηλώσεις  για τον εορτασμό  της μνήμη της Αγίας  Παρασκευής στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Με το πέρας  του Εσπερινού σχηματίστηκε πομπή προς την κεντρική πλατεία της πόλης όπου τελέσθηκε η Ακολουθία της Αρτοκλασίας κατά την οποία και μίλησε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα και την απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας στις φωτιές στην Ανατολική Αττική.  Μετά το πέρας της ομιλίας συνεχίστηκε η Λιτανεία της εικόνας  στους δρόμους της Ναυπάκτου, με χαρακτηριστικό για την φετινή χρονιά την  μη συμμετοχή της Παπαχαραλαμπείου Φιλαρμονικής της πόλης, λόγω του Εθνικού πένθους. Τόσο στον Εσπερινό όσο και στην Λιτάνευση της εικόνα, ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή του κόσμου, με το παρών να δίνουν ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Θωμάς Κοτρωνιάς,  αντιδήμαρχοι, οι πρώην δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μπουλές και Θανάσης Παπαθανάσης, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.  Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με πλήθος πιστών να κατακλύζουν τον ιερό ναό.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η φτώχεια δεν κάνει θόρυβο…

Published

on

By

Η  Έκθεση για τη Φτώχεια στην Ελλάδα το 2025, καταγράφει πως ένας στους τέσσερις Έλληνες βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.

Το όριο της φτώχειας ορίζεται στα 6.510 ευρώ τον χρόνο.

Δηλαδή, να ζεις με λιγότερα από 550 ευρώ. Είναι ξεκάθαρο πως η «εξίσωση»  δεν βγαίνει.

Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, θα αρχίσουν πάλι τα ρεπορτάζ για τις πληρότητες στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όμως τι γίνεται με εκείνους που δεν βγάζουν τον μήνα;

Σε αντίθεση με τον πλούτο, η φτώχεια δεν κάνει θόρυβο. Δεν φωνάζει.

Καλή η αριθμητική και οι δείκτες, όμως, υπάρχει κάτι που δεν αποτυπώνεται σε κανέναν δείκτη και είναι αυτή η αίσθηση ότι, χρόνο με τον χρόνο, για πολλούς, ακόμη και το πιο στοιχειώδες γίνεται πολυτέλεια…

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μια μεγάλη διαφορά…

Published

on

By

(…) Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά σε σύγκρισή με το ιστορικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε όταν έλαβε χώρα η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ποια είναι αυτή;

Με άλλα λόγια , όταν κάνουμε λόγο για κατάλυση ή αποδυνάμωση της Δημοκρατίας συνήθως σκεφτόμαστε αυτομάτως ή το τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο ή την εικόνα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973 στη Χιλή.

Όταν οι βόμβες έπεφταν στο προεδρικό μέγαρο και ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος Αλλιέντε αυτοκτονούσε μέσα στις φλόγες ύστερα από ένα τελευταίο διάγγελμα στο λαό.

Όμως , στους καιρούς μας οι δημοκρατίες υφίστανται περισσότερο πλήγματα από εκλεγμένες κυβερνήσεις παρά από το στρατό. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Βενεζουέλα , την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Αυτή η «εκλογική οδός» προς το θάνατο της δημοκρατίας είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, επειδή ακριβώς είναι παραπλανητική.

Τα πάντα φαίνονται «κανονικά». Δεν κυκλοφορούν τανκς στους δρόμους («Levitsky-Ziblatt, How Democracies Die»).

Παρόλα αυτά η διάβρωση της Δημοκρατίας συντελείται και είναι αδιόρατη. Τι εννοώ;

Όταν ένας Πρόεδρος , όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στην Αμερική «ελέγχει» (με τους διορισμούς των δικαστών που έκανε) το Ανώτατο Δικαστήριο και εξασφαλίζει ασυλία για τα εγκλήματά του, τότε είναι προφανές ότι εκκολάπτεται ένας «σύγχρονος τύραννος», αφού ούτε η Δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να ελέγχει την ενδεχόμενη ροπή του για τη διάπραξη και νέων εγκλημάτων (φορολογικών ή άλλων ).

Επίσης, όταν ένας Πρωθυπουργός στην Ευρώπη ακρωτηριάζει κάθε «αντίβαρο θεσμικού ελέγχου» της κυβερνητικής του εξουσίας , όπως λχ, τη δράση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, τότε είναι επίσης προφανές ότι διαμορφώνεται ένας αυταρχικός «Ηγεμόνας» , σύμφωνα με το πρότυπο το οποίο είχε σκιαγραφήσει ο Μακιαβέλι στο ομώνυμο έργο του.

Επιπλέον, όταν καταλύονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα , όπως το απόρρητο των επικοινωνιών (με αναιτιολόγητες και προσχηματικές επικλήσεις ενός μέγιστου εθνικού συμφέροντος), τότε είναι επίσης σαφές ότι η Δημοκρατία υφίσταται θανάσιμο πλήγμα.(…)

Απόσπασμα από άρθρο του  Γρηγόρη Καλφέλη, Καθηγητή της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δυο νέες παροχές από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ναυπακτίας (video)

Published

on

By

Την ανακοίνωση δυο ακόμα παροχών προς τους συνδημότες μας , από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ανακοίνωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντίνος Τσουκαλάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον χώρο που στεγάζεται και λειτουργεί η δομή.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ