Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ναύπακτος γιόρτασε τον Αϊ Δημήτρη της

Published

on

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Άγιος  Δημήτριος,  Πολιούχος της Ναυπάκτου.                                        Μετά την αρχιερατική  θεία λειτουργία,  χοροστατούντoς του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ.κ.Ιεροθέου, στον ομώνυμο  μητροπολιτικό ναό,   ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνοδεία επισήμων και πλήθους πιστών. Της εικόνα συνόδευε  άγημα από το 239 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας  Τάκης Λουκόπουλος , ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος  Κατσιφάρας , ο βουλευτής Αιτ/νιας Δημήτρης  Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας  Θωμάς  Κοτρωνιάς , ο αντιδήμαρχος Αντώνης Φράγκος , ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης  Μπουλές, ο πρώην δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης  Παπαθανάσης,  δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Ναυπακτίας,  ο Διοικητής του λιμεναρχείου Μεσολογγίου,  , ο αστυνομικός διευθυντής Αιτωλίας,  εκπρόσωπος του 239 συντάγματος Μεσολογγίου,  ο διοικητής των Π.Υ. του νομού,  οι διοικητές του Α.Τ. και της Τροχαίας Ναυπάκτου και η διοικητής του Λιμενικού σταθμού Ναυπάκτου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα…  «μόνο», τίναξε στον αέρα την προμήθεια απορριμματοφόρων από τον Δήμο

Published

on

By

Κατά το στάδιο αξιολόγησης των Προσφορών των Οικονομικών Φορέων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την προμήθεια δυο απορριμματοφόρων από τον Δήμο Ναυπακτίας , η αρμόδια επιτροπή διαπίστωσε ότι στο Τεύχος Διακήρυξης του Διαγωνισμού, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, υπάρχουν προβλήματα που καθιστούν αδύνατη την συνέχιση της διαδικασίας από την επιτροπή.

Συγκεκριμένα:

α) στην Διακήρυξη, κεφάλαιο 2.3.1 με Τίτλο Κριτήριο Ανάθεσης αναγράφεται ως Κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής,

β) στην Περίληψη Διακήρυξης όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναγράφεται ότι Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο αξιολόγησης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη βάσει τιμής για την προμήθεια με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΔΥΟ (2) ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΤΥΠΟΥ ΜΥΛΟΥ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 8m3», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 334.800,00 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α 24%.

γ) στην Πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, στο πεδίο Οικονομική Προσφορά, αναγράφεται ως Κριτήριο ανάθεσης η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής.

Αντίστοιχα στο σώμα της Διακήρυξης και στο Παράρτημα Ι αυτής που αποτελεί την Αναλυτική Περιγραφή Φυσικού και Οικονομικού Αντικειμένου της Σύμβασης:

δ) στην παράγραφο 3.1.2 Αξιολόγηση προσφορών, η περιγραφή της διαδικασίας αξιολόγησης αναφέρεται στο κριτήριο ανάθεσης με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

ε) η Υπ.αριθ.21/2021 Μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής – Τμήμα Καθαριότητας & Ανακύκλωσης όπως αυτή επικαιροποιήθηκε τον 4ο του 2022 αναφέρει ως Κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής βάσει βαθμολογίας.

Είναι προφανές πως δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας – αξιολόγησης προσφορών του ηλεκτρονικού δημόσιου Ανοικτού Διαγωνισμού για την προμήθεια δύο (2) απορριμματοφόρων από τον Δήμο Ναυπακτίας, με τον διαγωνισμό να επαναλαμβάνεται σε επόμενο χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 Κάστρο Ναυπάκτου:  πρώτο σε επισκεψιμότητα στην Αιτωλ/νία και δεύτερο στην Δυτ. Ελλάδα

Published

on

By

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το Κάστρο της Ναυπάκτου αποτελεί τον πρώτο σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικό χώρο στην Αιτωλοακαρνανία και τον δεύτερο στην Δυτική Ελλάδα, μετά την Αρχαία Ολυμπία.

Η σταθερά ανοδική επισκεψιμότητα των τελευταίων ετών στην Ναύπακτο και ευρύτερα στην Ναυπακτία, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου να καταγράφει το 2023 τους διπλάσιους σχεδόν επισκέπτες έναντι του 2019.

Συγκεκριμένα, το 2019 το Κάστρο της Ναυπάκτου υποδέχθηκε 17.290 επισκέπτες  ενώ, το 2023 οι επισκέπτες άγγιξαν τους 31.226.

Χαρακτηριστικός είναι επίσης ο αριθμός των 25.578 επισκεπτών που πέρασαν την πύλη του Κάστρου το 2022, μετά από σειρά μηνών τα έτη 2020 και 2021, όπου οι αρχαιολογικοί χώροι παρέμεναν κλειστοί λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται δε ότι, για το έτος 2024, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να είναι ακόμη υψηλότερος έναντι της περυσινής χρονιάς, δεδομένου ότι, στα επίσημα συνολικά στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος.

Επιπλέον 1.000 επισκέπτες φέτος τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο του 2024 επισκέφθηκαν το Κάστρο της Ναυπάκτου 4.218 άτομα, 1.000 επιπλέον άτομα έναντι του Οκτωβρίου του 2023, που πέρασαν την πύλη της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου 3.278 άτομα.  Σε αυτό έχει σαφώς συμβάλλει καθοριστικά και η έναρξη της λειτουργίας του πρώτου Μουσείου της πόλης και πρώτου Βυζαντινού Μουσείου της Αιτωλοακαρνανίας εντός του αρχαιολογικού χώρου.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας δήλωσε σχετικά:

«Η Ναυπακτία τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.  Ως Δήμος έχουμε υλοποιήσει και συνεχίζουμε να υλοποιούμε παρεμβάσεις για την ανάδειξη και προστασία της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Μεταξύ αυτών, ο καθαρισμός και η περιοδική κοπή των δέντρων πέριξ του Κάστρου που έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του μνημείου, η κατασκευή του δικτύου ηλεκτροφωτισμού για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτό, η χρονική επέκταση της φωταγώγησής του καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας. Στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας μας με το Υπουργείο Πολιτισμού, τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται έργα κομβικής σημασίας, με σπουδαιότερο εξ αυτών να είναι η αποκατάσταση και ανάδειξη της απόληξης του Κάστρου μας, του Ενετικού Λιμανιού, που αποτέλεσε και το πρώτο αίτημά μας ως δημοτική αρχή προς την Υπουργό κ.Λίνα Μενδώνη

Αλλά και έργα όπως η συντήρηση και αποκατάσταση του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου Ναυπάκτου, που ολοκληρώθηκε με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.  Επίσης, με ενέργειες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και τη συνδρομή του Δήμου Ναυπακτίας ένα ακόμη τμήμα των σπουδαίων οχυρώσεων του Κάστρου, η Ντάπια Παλαιογιάννη αποκαλύφθηκε στην ολότητά της. Ενώ, πρόσφατα, ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και η αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού με σκοπό να καταστεί επισκέψιμο και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος. 

Όλα αυτά, αλλά και πολλές ακόμη πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε και αποτελούν προϊόν συλλογικής προσπάθειας τόσο των φορέων όσο και της τοπικής κοινωνίας, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη σταθερά ανοδική τάση που καταγράφεται στην επισκεψιμότητα.  Είμαστε αισιόδοξοι ότι η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη για τον τόπο μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλαλούμ με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων…

Published

on

By

Το αλαλούμ που έζησαν πέρυσι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες – κυρίως – δασικών ακινήτων καθώς και αυτών που βρίσκονται σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση, δασικές εκτάσεις και περιαστικό πράσινο, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου – αν, στο μεταξύ, δεν αλλάξει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας.

Τα προβλεπόμενα μέτρα, το περσινό καλοκαίρι, οδήγησαν ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων σε όλη τη χώρα στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης και προκάλεσαν σύγχυση στις αρμόδιες υπηρεσίες – που υποτίθεται πως θα έπρεπε να είναι ενημερωμένες για τον σχεδιασμό.

Φέτος, η νέα αντιπυρική περίοδος που πλησιάζει φέρνει και πάλι τις δύο νέες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων. Ποιες είναι αυτές;

Είναι, όπως προαναφέρθηκε, η λήψη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας υφιστάμενων κατοικιών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, και ο καθαρισμός των αστικών και περιαστικών οικοπέδων με τη δήλωσή τους από την 1η έως και την 30ή Απριλίου στη γνωστή πλατφόρμα αρμοδιότητας – γι’ αυτή την περίπτωση – του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Πρόβλημα με τους οικισμούς

Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στους οικισμούς. Εδώ, με βάση τα όσα προβλέπονται, θα πρέπει οι δήμοι να προβούν στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας και μετά οι επαγγελματίες (μηχανικοί, δασολόγοι κ.ά.) να «πατήσουν» πάνω σε αυτή και να συντάξουν τη σχετική μελέτη για τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν.

Οι περισσότεροι όμως δήμοι – αν όχι όλοι – δεν είναι ακόμη έτοιμοι, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων, αν στο μεταξύ δεν αλλάξει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας, να είναι αντιμέτωποι με μεγάλα πρόστιμα, αφού χωρίς την αξιολόγηση από τους δήμους δεν μπορεί να συνταχθεί η σχετική μελέτη.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ