Με την τροπολογία που επιτρέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αιφνιδιάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους, προκαλώντας αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά.
Θα περίμενε κανείς ότι με την ευέλικτη νομοθεσία που ισχύει για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις εκ του νόμου οριζόμενες ημέρες, το ελεύθερο άνοιγμα Μαΐου – Οκτωβρίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη και τις αποφάσεις των κατά τόπου Αντιπεριφερειαρχών, θα είχαν ικανοποιηθεί οι ανάγκες ορισμένων από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δυστυχώς, το αυτονόητο δεν φαίνεται να ισχύει και το Υπουργείο Ανάπτυξης δείχνει να συμμερίζεται τις διαθέσεις τους, καταθέτοντας μία αιφνιδιαστική, όψιμη και παντελώς αδικαιολόγητη τροπολογία στη Βουλή για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022, δηλαδή μόλις 4 μέρες μετά την κατάθεση της τροπολογίας, χωρίς συνεννόηση, χωρίς διαβούλευση και χωρίς λόγο!!
Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες.
Είναι προφανές πως η παρέμβαση αυτή της κυβέρνησης δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επιδίωξαν αυτή την εξέλιξη διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα αφενός να λειτουργήσουν την ερχόμενη Κυριακή, αφετέρου να διαφημίσουν άμεσα προς το καταναλωτικό κοινό ότι θα είναι ανοιχτές. Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετές προωθητικές ενέργειες μεγάλων εμπορικών αλυσίδων για τις έξι Νοεμβρίου ξεκίνησαν ήδη σήμερα, προτού καν ψηφιστεί από τη Βουλή η εν λόγω τροπολογία.
Επιπλέον, η τροπολογία αυτή ανοίγει μία επικίνδυνη «κερκόπορτα» στο συμφωνημένο καθεστώς κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, η οποία θα μπορεί να «ρυθμίζεται» με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του εκάστοτε Υπουργού Ανάπτυξης, ακόμη και αν δεν απηχούν τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των εμπορικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές.
Οι οργανώσεις των επιχειρηματιών, εργοδοτών και εργαζομένων στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταδικάζουμε την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργείου να καταθέσει την απαράδεκτη αυτή τροπολογία – δώρο μόνο σε ορισμένες επιχειρήσεις και χώρους λιανικής και το καλεί να την αποσύρει άμεσα.
Η Κυριακή αργία έχει υποφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αλλά δεν θα επιτρέψουμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ στην πλήρη κατάργησή της. Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της συντριπτικής πλειοψηφίας της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, θα περιφρουρήσουμε τη διατήρησή της.
Τι συμβαίνει όταν οι μεταλλικές λάμψεις, τα φλογερά κόκκινα και τα εκρηκτικά μπλε του Κωστή Γεωργίου περιβάλλονται από τους γήινους τόνους των πέτρινων τοίχων ενός μνημείου;
Η απάντηση δίνεται φέτος το καλοκαίρι στη Ναύπακτο. Έπειτα από μια μακρά περίοδο επαφών, συναντήσεων και σχεδιασμού, παίρνει σάρκα και οστά μια ξεχωριστή πολιτιστική πρόταση. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, σε συνδιοργάνωση με τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη, φιλοξενούν την ατομική έκθεση «ONAR» του διεθνώς καταξιωμένου ζωγράφου και γλύπτη στον επιβλητικό χώρο του Φετιχιέ Τζαμιού στο λιμάνι της πόλης.
Ο Κωστής Γεωργίου, ένας δημιουργός με μακρά και επιτυχημένη παρουσία σε διεθνή μουσεία, γκαλερί και δημόσιους χώρους παγκοσμίως, φέρνει στη Ναύπακτο μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή έργων που συνομιλούν μοναδικά με την αρχιτεκτονική του μνημείου. Η έκθεση περιλαμβάνει μια εντυπωσιακή γλυπτική εγκατάσταση με τις «9 Μούσες», τον μνημειακών διαστάσεων πολύπτυχο πίνακα «Ελεγεία», καθώς και άλλα χαρακτηριστικά γλυπτά και ζωγραφικά έργα, ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Η πραγματοποίηση της έκθεσης στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν θα προσφέρει στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες της Ναυπάκτου την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με τη σύγχρονη ελληνική εικαστική δημιουργία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην εκπαιδευτική διάσταση της δράσης, καθώς η έκθεση θα συνεχιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου, για να δώσει τη δυνατότητα στη νεότερη γενιά και τους μαθητές να γνωρίσουν από κοντά το έργο ενός σπουδαίου δημιουργού.
Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας & Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη
Επιμέλεια: Φωτεινή Σαράντη – Βίβιαν Στάικου
Διάρκεια έκθεσης: 16 Ιουλίου – 11 Οκτωβρίου 2026
Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή, 11.00-13.00 και 19.00-22.00
Σειρά παραιτήσεων αντιδημάρχων σε όλη τη χώρα, έχει προκαλέσει η πρόσφατη ψήφιση και εφαρμογή του Νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 5314/2026), καθώς οι νέες διατάξεις στερούν από δεκάδες αιρετούς τη δυνατότητα να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς να θυσιάζουν την επαγγελματική τους υπόσταση.
Ποιους αντιδημάρχους αφορά
Δυο κυρίως είναι οι κατηγορίες αιρετών στελεχών:
Άμισθοι Αντιδήμαρχοι – Δημόσιοι Υπάλληλοι: Με βάση τη νέα ερμηνεία, στερούνται το δικαίωμα της ειδικής διοικητικής άδειας με πλήρεις αποδοχές από την οργανική τους θέση. Αυτό τους αναγκάζει να επιλέξουν ανάμεσα στην εργασία τους και την προσφορά στον Δήμο.
Έμμισθοι Αντιδήμαρχοι – Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Διατηρείται το ασυμβίβαστο που απαγορεύει σε ενεργούς υπαλλήλους νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Α.Ε., Ε. Π.Ε., Ι.Κ.Ε.) να αναλάβουν έμμισθη θέση, δημιουργώντας ανισότητες σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Κατάργηση Εντεταλμένων Συμβούλων: Η πλήρης κατάργηση του θεσμού οδήγησε στην αιφνίδια μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στους ήδη επιβαρυμένους αντιδημάρχους, διογκώνοντας τον όγκο εργασίας τους.
Οι συνέπειες στους Δήμους
Κρίσιμοι τομείς, όπως η Κοινωνική Μέριμνα, η Καθαριότητα και τα Τεχνικά Έργα, μένουν χωρίς πολιτικό προϊστάμενο.
Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη αρνούνται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης υπό τον φόβο της οικονομικής ή επαγγελματικής τους εξόντωσης.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και περιφερειακοί δήμαρχοι ζητούν άμεσες νομοθετικές τροποποιήσεις για να μην παγώσει η καθημερινότητα των πολιτών.
Ο Δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα για το Καλοκαίρι του 2026, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, φεστιβάλ, χορευτικά δρώμενα και μουσικές βραδιές.
Από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, η Ναύπακτος, το Αντίρριο, η Χάλκεια, η Αποδοτία, ο Πλάτανος και η Πυλήνη αποτελούν σημεία συνάντησης της μουσικής, του θεάτρου, σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας και της ζωντανής παράδοσης του τόπου.
Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η μεγάλη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στην πλαζ Ναυπάκτου, η συναυλία της Ηρώς Σαΐα στο Φρούριο Αντιρρίου, το ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Σουκαρά, το πάντα αγαπημένο Lepanto Rock Festival 2026 με τον Papazό και την μπάντα του, τον Δημήτρη Κοργιαλά και την μπάντα του, την «Γκρίζα Πόλη band», τη “The Bad Habits band» και τις «Ρωγμές», η συναυλία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου, η Γιορτή των Ξενιτεμένων, θεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ κλασικού πιάνου, καθώς και οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν και φέτος οι δράσεις των πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων, μέσα από τις οποίες αναβιώνουν τοπικά έθιμα, παραδοσιακά ανταμώματα, μουσικές, χοροί και γεύσεις της Ναυπακτίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις διοργανώσεις.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα για το Καλοκαίρι του 2026:
ΔΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
17 Ιουλίου 2026
«Το Ναυπακτιακό βιβλίο», Δήµος Ναυπακτίας σε συνεργασία µε την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών. Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
28 Ιουλίου 2026
«Γιορτή Ξενιτεµένων», σε συνεργασία µε την Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Συµµετέχουν: Η χορωδία παραδοσιακής µουσικής της Ι.Μ Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου υπό τη διεύθυνση του Π. Αναστασόπουλου & οι χορευτικοί όµιλοι των Συλλόγων: Λ.Π.Χ.Ο.Ν «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ» & ΝΑ.Χ.Ο.Φ.Ε.Π. «ΝΑΥΣ».
Ενετικό Λιµάνι Ναυπάκτου. Ώρα: 20.00
31 Ιουλίου 2026
«Μουσική βραδιά µε την Παπαχαραλάµπειο Δηµοτική Φιλαρµονική», υπό τη διεύθυνση του αρχιµουσικού Λεωνίδα Δανιά. Αύλειος χώρος ιδρύµατος ΤΣΩΝΗ, (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
LEPANTO ROCK FESTIVAL 2026
1 Αυγούστου 2026 «Papazό µε τη µπάντα του», «Δηµήτρης Κοργιαλάς µε την µπάντα του»
Πλαζ Ναυπάκτου (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
2 Αυγούστου 2026 «Γκρίζα Πόλη band», «The Bad Habits band» και «ΡΩΓΜΕΣ».
Πλαζ Ναυπάκτου (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
3 Αυγούστου 2026
Θεατρικό δρώµενο «Η ευτυχία βρίσκεται µέσα µας». Στωικοί Φιλόσοφοι µε την ερασιτεχνική οµάδα στο «Σπίτι του Θαλή». Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
5 Αυγούστου 2026
«ΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ», µε την Ειρήνη Ευαγγελάτου και το θεατρικό εργαστήρι «Δρώντων Κάθαρσις».
Κάστρο Ναυπάκτου. Ώρα: 21.00
10 Αυγούστου 2026
Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας µε τον Δηµήτρη Σουκαρά.
Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
11 Αυγούστου 2026
Πιάνο για τέσσερα χέρια µε τη Μαρία – Νεφέλη Κολοβού & την Κούλη Τσολοδήµου σε έργα A. Diabelli, W.A Motzart, L.V. Beethoven.
Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
«Συναυλία µε την Ηρώ Σαΐα». «ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΕΣ – Φωνές που δε λύγισαν». Μια «µουσική κατάδυση» στον θησαυρό του ρεµπέτικου, µέσα από τις γυναίκες που το σηµάδεψαν.