Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει την απόφαση επαναλειτουργίας της αγοράς

Published

on

Σε ανακοίνωσή της με τον τίτλο ”Θετική η απόφαση για επαναλειτουργία μέρους της αγοράς” η Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας αναφέρει:

Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές ,πολύ μικρές και ΜμΕ του λιανικού εμπορίου, κλήθηκαν για μια ακόμη φορά να αναστείλουν την λειτουργία τους ή/και να λειτουργήσουν εντός ενός ρυθμιστικού πλαισίου που επέφερε δραματική μείωση τζίρου, οι ανακοινώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Α Γεωργιάδη, για άνοιγμα μεγάλου μέρους της αγοράς, χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις ανισότητες που δημιουργεί η μέθοδος του clickaway, μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το αντίκτυπο που θα έχει αυτό το μέτρο, για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ωστόσο, και μόνο που οι επιχειρηματίες θα μπορέσουν να υποδεχθούν και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους εντός των καταστημάτων τους αποτελεί, τουλάχιστον, μια ψυχολογική ανάταση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να τηρήσουν με αυστηρότητα τα μέτρα προστασίας και τα υγειονομικά πρωτοκόλλα καταρχήν για τη προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και τη δική τους, αλλά και για την διατήρηση αυτού του μέτρου.

Υπενθυμίζουμε, πως υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με εργαζόμενους και επιχειρηματίες να αγωνιούν για το μέλλον τους.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν γρήγορα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα του συνόλου της αγοράς. Είναι επίσης, ανάγκη να ληφθούν ικανοποιητικά μέτρα στήριξης των κλάδων και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γραμματέας

Δαβανέλλος Θέμης                                     Μπακατασιάς Βασίλειος

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος ισχυρός σεισμός 5,8 ρίχτερ στην περιοχή της Λάρισας

Published

on

By

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 ρίχτερ  συγκλόνισε την περιοχή της Λάρισας.      Η δόνηση που σημειώθηκε στις 20:38  είχε επίκεντρο: 17 χλμ Νότια – Νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και εστιακό Βάθος: 10 χλμ.

Έγινε αισθητή και στη Ναυπακτία και εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 6 ρίχτερ, σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Παγώνουν” ΟΛΕΣ οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες

Published

on

By

Στον αέρα τινάσσεται το πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς και παραλίες, που ξεκίνησε πέρυσι με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και διαφημίστηκε ως η “απάντηση” της Πολιτείας στις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων της τελευταίας δεκαετίας.  Tο βράδυ της 2ας Μαρτίου κατατέθηκε Τροπολογία στη Βουλή με την οποία αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς (που, σημειωτέον, αφορούν περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει από χρόνια) μέχρι τον Νοέμβριο, με προβαλλόμενη αιτία… τον κορωνοϊό.

Η ”αναστολή” έρχεται τη στιγμή που σχεδόν όλες οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Xώρας έχουν υπογράψει συμβάσεις με εργολάβους για τις κατεδαφίσεις και ως αποτέλεσμα θα οδηγήσουν το Δημόσιο στην καταβολή αποζημιώσεων για καθυστερήσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, ζητούσαν (και πάλι) με Επιστολή τους προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της Χώρας να επισπεύσουν τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς. «Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας», κατέληγε τότε.

Τρεις μήνες μετά, η στροφή είναι πλήρης. Με Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Δημόσιες Συμβάσεις (και φέρει μεταξύ άλλων και την υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα), αναστέλλεται έως 31 Οκτωβρίου η εκτέλεση όλων των πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε αιγιαλούς, παραλίες, λίμνες, όχθες κλπ.

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Τροπολογίας, η ρύθμιση εισάγεται γιατί ο κορωνοϊός καθυστέρησε τις διαδικασίες νομιμοποίησης. Μόνο που η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς κατά κανόνα απαγορεύεται, με μόνες εξαιρέσεις κάποια ειδικά έργα δημοσίου συμφέροντος (εν αντιθέσει η αναστολή που δόθηκε είναι γενική, αφορά δηλαδή μέχρι και παραλιακά μπαρ και κάθε είδους παρανομίες από ξενοδοχεία και ταβέρνες).

Αφορμή (αλλά πιθανότατα όχι η αιτία, η οποία θα πρέπει να αναζητηθεί στις πιέσεις που για χρόνια ασκεί ο ξενοδοχειακός κλάδος και διάφορα τοπικά μικροσυμφέροντα) είναι το πρόγραμμα κατεδαφίσεων που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ). Οι πρώτες κατεδαφίσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στην Ασπροβάλτα και τη Σίβηρη. Κατόπιν ήρθε η σειρά της Νικήτης, όπου ο Δήμος τοποθέτησε αυθαίρετα “αμμοκράτες”, δηλαδή βράχους με σκοπό υποτίθεται να προστατεύσει την ακτή από τη διάβρωση (υποτίθεται, καθώς χωρίς ακτομηχανική μελέτη οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να έχει έως και καταστρεπτικά αποτελέσματα).  Η κατεδάφιση είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει προχθές, με ισχυρή αστυνομική δύναμη, αλλά χωρίς την παρουσία Εισαγγελέα. Τελικώς δεν ξεκίνησε ποτέ, υπό το φόβο επεισοδίων (η απουσία Εισαγγελέα συνετέλεσε σίγουρα στο να “επιβληθούν” οι αντιδρώντες). Κατόπιν, το βράδυ της 2ας Μαρτίου κατατέθηκε η σχετική Τροπολογία.

Πρέπει να σημειωθεί μια λεπτομέρεια: από τους 12 “αμμοκράτες” στη Νικήτη, ο Δήμος έχει αποδεχθεί την ευθύνη μόνο για μέρος αυτών και όχι για όλους (η κατεδάφιση θα ξεκινούσε από τους “αγνώστου ιδιοκτήτη”). Ωστόσο ο Δήμος προσέφυγε για τους υπόλοιπους στο Διοικητικό Εφετείο Πολυγύρου, το οποίο… έκανε δεκτό το αίτημα να “παγώσει” η εκτέλεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, παρότι αυτό βασίζεται σε αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που δικαστήρια παρακάμπτουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις: κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2018 στο Σχινιά, με τις παράνομες ταβέρνες σε προστατευόμενη περιοχή, οι οποίες όμως τελικά κατεδαφίστηκαν υπό την πίεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Πράσινο Ταμείο αποφάσισε να διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό μέχρι σήμερα (περίπου 6,6 εκατ. ευρώστις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις όλης της Χώρας, με σκοπό να προχωρήσουν πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε δάση και αιγιαλούς. Με την εξέλιξη αυτή, οι συμβάσεις αυτές θα πρέπει να “παγώσουν” και οι Αποκεντρωμένες θα κληθούν να καταβάλλουν σταλίες στους Αναδόχους.

Παράλληλα, η Πολιτεία δικαιώνει για ακόμα μια φορά όσους παρανόμησαν, υποδεικνύοντας ότι “ουδέν μονιμότερο του προσωρινού”….  Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καινούργιες πινακίδες ανακοινώσεων ανά την πόλη

Published

on

By

Σε διάφορα σημεία της πόλης της Ναυπάκτου έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο διάστημα πίνακες  ανακοινώσεων και μάλιστα σε δυο χρώματα, πράσινοι και μαύροι.

Η τοποθέτηση των πινάκων υλοποιείται ύστερα από πρόταση —απόφαση  του Διοικητικού συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπάκτου που είχε λάβει από τον Οκτώβριο του 2019.

Όσον αφορά την χρήση των πινάκων και με σκοπό τον περιορισμό της αφισορύπανσης — φαινόμενο που καλά κρατεί στην πόλη -οι μεν χρώματος πράσινου θα εξυπηρετούν διαφημιστικούς σκοπούς, οι δε μαύρου χρώματος θα χρησιμεύουν για την ανάρτηση των αγγελτηρίων θανάτων και  μνημόσυνων.

Είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξει  σεβασμός και λογική χρήση των πινακίδων, σε μικρό διάστημα θα δούμε τις καινούργιες πινακίδες να βρίσκονται στα ίδια χάλια που ήταν και οι προηγούμενες.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ