Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια κεντρική Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου στον 21ο αιώνα

Published

on

Εξήντα πέντε χρόνια λειτουργίας και προσφοράς  συμπλήρωσε η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, που από το 1957, μετά από δωρεά του μεγάλου ευεργέτη Δημητρίου Παπαχαραλάμπους, κοσμεί την πόλη της Ναυπάκτου.  Σύμφωνα με το μανιφέστο της Unesco το 1994, για τις δημόσιες βιβλιοθήκες, η βιβλιοθήκη είναι το τοπικό κέντρο πληροφόρησης, που θέτει στη διάθεση του κοινού κάθε είδους γνώση   και  πληροφόρηση.  Είναι  ένας  ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και προορισμό, τροφοδοτώντας όλο τον πληθυσμό της χώρας με πνευματική τροφή. Είναι η τοπική πύλη που οδηγεί στη γνώση, παρέχει τις βασικές προϋποθέσεις για την δια βίου εκπαίδευση, την ανεξάρτητη λήψη αποφάσεων και την πολιτιστική εξέλιξη του   ατόμου και κοινωνικών ομάδων. Η  βιβλιοθήκη      λειτουργεί σαν μορφωτικό, πνευματικό, εκπολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο.

Για την Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, μιλά στο Nafsweek.gr ο Διευθυντής της Γιάννης Χαλάτσης.

Παπαχαραλάμπειος Δημόσια ή Δημοτική και     Κεντρική Βιβλιοθήκη; Αρκετοί μπερδεύονται με τη την ονομασία της. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε την ονομασία της, κ. Χαλάτση;

Οι Δημόσιες και οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες  απευθύνονται στο κοινό μιας πόλης ή μιας ορισμένης περιοχής ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και προορίζονται για κοινή χρήση. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Δημοτικές υποστηρίζονται εξ-ολοκλήρου από δαπάνες του κάθε Δήμου, ενώ οι δημόσιες υποστηρίζονται από δαπάνες του δημοσίου και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου είναι Δημόσια διότι ένας φωτισμένος άνθρωπος, ο ευεργέτης Δημήτριος Παπαχαραλάμπους, από τη Χώμορη Ναυπακτίας, το 1957, δώρισε το κτήριο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και έτσι απέκτησε η πόλη μας Βιβλιοθήκη. Σήμερα υπάρχουν 46 δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη την επικράτεια και λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3149/2003. Από αυτές οι 29 είναι κεντρικές.

Σχετικά με το επίθετο “Κεντρική” Βιβλιοθήκη έχω να σας πω ότι από τις 46 Δημόσιες Βιβλιοθήκες οι 19 ονομάστηκαν Κεντρικές, γιατί η έδρα τους βρίσκεται στην πρωτεύουσα νομών, εκτός αυτής της Ναυπάκτου η οποία είναι μοναδική Δημόσια στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και αφού αξιολογήθηκε ως η σημαντικότερη στον νομό ονομάστηκε το 1981 Κεντρική Βιβλιοθήκη.

Έκτοτε εξοπλίστηκε με μία κινητή βιβλιοθήκη, γνωστή ως “βιβλιοαυτοκίνητο”, και της ανατέθηκε να επισκέπτεται και να δανείζει βιβλία σε σχολεία, δημοτικές Βιβλιοθήκες και σε πολιτιστικούς συλλόγους σε κωμοπόλεις και χωριά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και στην επαρχία Δωρίδας του νομού Φωκίδας. Έτσι λοιπόν δικαιολογείται η ονομασία της “Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου”».

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη ;

«Ως μαθητής του Γυμνασίου Ναυπάκτου τη δεκαετία του 1970, δεν κατάφερα να δανειστώ βιβλία από τη Βιβλιοθήκη. Δεν έτυχε να έχω και κανέναν  καθηγητή  να μας προτείνει τη χρήση της Βιβλιοθήκης. Ούτε δάσκαλος ούτε καθηγητής πήγε την τάξη μου ποτέ στον θησαυρό αυτόν της πόλης μας για να τον γνωρίσουμε.

Μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου επισκέφθηκα για πρώτη   φορά την Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη με κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά δεν κατάφερα να δανειστώ.

Όταν, το 1985, ύστερα από εξετάσεις, κατάφερα να επιτύχω και να υπηρετήσω στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη ήθελα να κάνω ό,τι ήταν εφικτό για να γίνει ελκυστική στον κόσμο και κυρίως στα παιδιά. Στην πορεία ευτύχησα να έχω και συναδέλφους με την ίδια διάθεση για προσφορά και εξυπηρέτηση των χρηστών της Βιβλιοθήκης.

Παρακολουθώντας από κοντά  την επιστήμη της Βιβλιοθηκονομίας και τις νέες πρακτικές στο χώρο των Λαϊκών Βιβλιοθηκών καταφέραμε όλοι μαζί να καταστήσουμε τη Βιβλιοθήκη της πόλης μας μια από τις καλύτερες Βιβλιο-θήκες της Χώρας μας».

Τι άλλαξε τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Βιβλιοθήκες;

«Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά πράγματα στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Εκεί που ήταν ένας αυστηρός χώρος με ράφια και βιβλία άρχισε να γίνεται και ένας χώρος πρόσβασης όλων των πολιτών στην πληροφορία μέσα από το διαδίκτυο.

Πέραν τούτου στις δημόσιες Βιβλιοθήκες  οργανώνονται δραστηριότητες που περιλαμβάνουν σεμινάρια και δωρεάν μαθήματα για την απόκτηση δεξιοτήτων αναγκαίων για την σημερινή εποχή, λέσχες ανάγνωσης, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, δραστηριότητες για ΑΜΕΑ, επισκέψεις σε σχολεία με Κινητές Βιβλιοθήκες, συναντήσεις με συγγραφείς και καλλιτέχνες και πολλά άλλα.

Με άλλα λόγια η Βιβλιοθήκη έγινε ένας ζωντανός, και κατ’ επέκταση, εξελισσόμενος οργανισμός. Σε όλες αυτές τις καινοτομίες η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη προσπαθεί και συμμετέχει ενεργά. Προσπαθούμε με κοινωνική ευαισθησία να καταλάβουμε ποιες είναι οι πνευματικές και, γιατί όχι, ψυχολογικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή και να τις ικανοποιήσουμε. Έχουμε και μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, όπως ΑΜΕΑ και μειονότητες».

Αυτό σημαίνει ότι ο πρώτος ρόλος μιας Βιβλιοθήκης παύει να είναι παιδευτικός;

«Όχι, η βάση των δραστηριοτήτων είναι η εκπαίδευση. Δεν υποκαθιστά το σχολείο, αλλά το ενισχύει εκεί όπου υστερεί. Ιδίως οι δραστηριότητες που απευθύνονται σε παιδιά τοποθετούν στο επίκεντρο το δικαίωμα στην εξατομικευμένη μάθηση, αυτό που ο μαθητής στερείται στο σχολείο, στο πρώτο και κρίσιμο στάδιο της εκπαίδευσής του. Ενθάρρυνση της προσωπικής έκφρασης και πρωτοτυπίας χωρίς βαθμολογία και εξετάσεις».

Υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός;

«Παρακολουθούμε την ψηφιακή τεχνολογία κυρίως αυτή του  ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η χρήση του οποίου παρέχεται στους χώρους της Βιβλιοθήκης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ηλικιωμένοι μυούνται στην τεχνολογία και άνεργοι εξοικειώνονται στη χρήση της τεχνολογίας, γεγονός που τους βοηθά στην αναζήτηση εργασίας.   Η Δημόσια Βιβλιοθήκη πρέπει να είναι βαθιά ανθρώπινη».

Κάποιες Βιβλιοθήκες στην Ευρώπη είναι ανοικτές και την Κυριακή που δεν δουλεύει ο κόσμος. Πώς σχολιάζετε την εκδοχή αυτή και για τις δικές μας Βιβλιοθήκες;

«Ναι, άρχισε σιγά – σιγά να μπαίνει και αυτό το ενδεχόμενο στη λογική των Βιβλιοθηκών. Προσωπικά το βλέπω θετικό και εφικτό. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση για την      υλοποίηση του σκοπού μιας δημόσιας Βιβλιοθήκης που οφείλει να είναι ανοιχτή σε όλους και πρέπει να εξασφαλίζεται η λειτουργικότητά της για κάθε χρήστη.

Οι περισσότερες Βιβλιοθήκες, όπως και η Παπαχαραλάμπειος, είναι ανοικτές δυο απογεύματα και το Σάββατο, οπότε κατά γενική ομολογία εξυπηρετεί».

Το κτήριο της Βιβλιοθήκης εξυπηρετεί για να στεγάσει όλες τις νέες δράσεις;

«Η Βιβλιοθήκη σχεδιάστηκε το 1955 από αμερικάνικο αρχιτεκτονικό γραφείο στο οποίο είχε απευθυνθεί ο δωρητής Δημήτριος Παπαχαραλάμπους.  Επρόκειτο για ένα κτήριο Βιβλιοθήκης που όμοιό του δεν υπήρχε στην Ελλάδα.    Δυστυχώς το κτήριο που τελικά ανεγέρθηκε  για διάφορους λόγους, ήταν ένα κακέκτυπο του αρχικού σχεδίου.

Μεταγενέστερα έγιναν τροποποιήσεις, για να λειτουργήσει ως Βιβλιοθήκη.   Με ρωτάτε αν σήμερα το κτήριο αυτό εξυπηρετεί όλες τις νέες δράσεις. Η απάντηση είναι όχι. Διότι η λογική με την οποία κτίστηκε ήταν να στεγάσει πολλά βιβλία. Οι σημερινές ανάγκες της Βιβλιοθήκης είναι να  προσφέρει άνεση σε ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν γνώση, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω των βιβλίων, αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους.

Χρειαζόμαστε ένα νέο κτήριο Βιβλιοθήκης που θα στεγάζει όλη την πολιτιστική δραστηριότητα του Τόπου μας.

Χρειάζεται ένα πολυδύναμο κτήριο όπου θα διαδραματίζεται η πνευματική ζωή της ευρύτερης περιοχής με δραστηριότητες που θα δίνουν ευκαιρίες σε όσους θέλουν να αποκτήσουν γνώση μέσα από σεμινάρια, παρουσιάσεις,        προβολές και άλλες.   Στο χώρο αυτόν πέραν της στέγασης βιβλιοθήκης και αρχείου,  θα μπορούσε να υπάρχει Πινακοθήκη και Μουσείο.

Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε έναν χώρο ευέλικτο και ανοιχτό που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας μεταβαλλόμενης και αεικίνητης κοινωνίας ή οποία παράλληλα θα διατηρεί και προβάλει την Τοπική της πνευματική και πολιτιστική παραγωγή».

Η χρηματοδότηση της Βιβλιοθήκης στηρίζεται μόνο στην κρατική επιχορήγηση;

«Ναι, η χρηματοδότησή της βασίζεται κυρίως στο δημόσιο χρήμα και ελάχιστα σε ιδιωτικές πηγές, χορηγούς και δωρητές. Μας έχουν βοήθησαν οικονομικά η Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδος Αμερικής και Καναδά (FEDERATION OF STEREA HELLAS USA & CANADA) και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Υπάρχουν και χορηγίες ιδιωτών και φορέων, κυρίως για έκδοση βιβλίων υπό την αιγίδα της Βιβλιοθήκης. Τέλος αρκετοί είναι οι δωρητές βιβλίων».

Πως επηρέασε η πανδημία του κορονοϊού τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης;

«Η πανδημία του κορονοϊού  είχε μια αιφνίδια και σημαντική επίπτωση και στον χώρο των Βιβλιοθηκών. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση, καθώς και η αβεβαιότητα που προκύπτει από αυτή, επηρέασαν σημαντικά  τη λειτουργία των Βιβλιοθηκών και όλων των πολιτιστικών Ιδρυμάτων (αρχειακές συλλογές, μουσεία κ.ά.).

Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στη Βιβλιοθήκη μας περιορίσαμε σε σημαντικό βαθμό την επαφή με το κοινό  και προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε  βασικές δραστηριότητες (όπως τον δανεισμό) και να παρέχουμε περισσότερο εναλλακτικές υπηρεσίες μέσω ψηφιακών πυλών (πλατφορμών).

Με τα νέα δεδομένα τα βιβλία μπαίνουν σε καραντίνα και η διαδικασία δανεισμού βιβλίων από τους αναγνώστες γίνεται με τις απαιτούμενες προφυλάξεις φροντίζοντας να προστατεύσουμε τους αναγνώστες μας και τους εργαζόμενους.

Μας έχουν λείψει οι δια ζώσης δραστηριότητες. Το          ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε πολιτιστικές δραστηριότητες, χωρίς ωστόσο να έχει εξακριβωθεί το χρονικό πλαίσιο».

Ποια είναι η αγαπημένη σας ενότητα της Βιβλιοθήκης;

«Όλοι οι χώροι και οι θεματικές ενότητες είναι ενδιαφέροντες. Σαν κάτι το ιδιαίτερο θα έλεγα τον χώρο της  Τοπικής Συλλογής, το αποθετήριο της τοπικής εκδοτικής παραγωγής από παλιά μέχρι σήμερα. Η  Συλλογή αυτή διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων που αναφέρονται στη Ναυπακτία, στην Αιτωλο-ακαρνανία, στη Φωκίδα και στην Ευρυτανία.

Η συγκέντρωση και η φύλαξη των εντύπων αυτών είναι υποχρέωσή μας, διότι η ύλη τους αποτελεί σπουδαιότατο και αναντικατάστατο  πληροφοριακό υλικό για την        ευρύτερη περιοχή».

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας τακτικός επισκέπτης;

  

«Πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν πραγματικά δεμένοι με τη Βιβλιοθήκη αυτή. Μεγάλος αριθμός, κυρίως ηλικιωμένων κυριών, έρχονται συχνά και δανείζονται βιβλία λογοτεχνικά. Υπάρχει μια ειλικρινής αίσθηση αγάπης αρκετών κατοίκων με τη Βιβλιοθήκη της πόλης τους. Πέντε έξι άτομα έρχονται ανελλιπώς καθημερινά στη Βιβλιοθήκη. Με κάποιους από αυτούς αναπτύξαμε φιλικές και κοινωνικές σχέσεις».

Αν δεν διευθύνατε βιβλιοθήκη τι θα κάνατε; 

«Προφανώς θα ήμουν τακτικός αναγνώστης της Βιβλιοθήκης. Μάλιστα θα ήμουν απαλλαγμένος από την αίσθηση ευθύνης και θα απολάμβανα την καθημερινή μου   δόση με τα βιβλία!»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Στη Ναύπακτο το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολυμπιακής Κατηγορίας του Kiteboarding

Published

on

By

24 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2022

Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες θα φιλοξενηθεί το πιο φρέσκο Ολυμπιακό ιστιοπλοϊκό αγώνισμα. Η Ναύπακτος, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2022 θα φιλοξενήσει την Ολυμπιακή κατηγορία της Αετοσανίδας (Kiteboarding) Formula Kite. Οι κορυφαίοι αθλητές της Ευρώπης και όχι μόνο, θα λάβουν μέρος στο 2022 Lepanto Formula Kite European Championships!

Πρόκειται για μία διεθνή εκδήλωση που ισχυροποιεί τη χώρα μας στο διεθνή χάρτη αθλητικών προορισμών, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί τουριστικά η τεράστια δεξαμενή ερασιτεχνών αθλητών.  Ταυτόχρονα, κινητοποιεί τη μάζα των αθλούμενων προς την αγωνιστική κατεύθυνση, φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά σε μεγάλες διακρίσεις και στη δημιουργία μίας νέας γενιάς Ολυμπιονικών, μέσω ενός σύγχρονου Ολυμπιακού ιστιοπλοϊκού αγωνίσματος.

Το 2022 Lepanto Formula Kite European Championships πραγματοποιείται από τον Δήμο Ναυπακτίας σε συνδιοργάνωση με τον Αθλητικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ρίου ΙΑΣΩΝ και την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας. Οι Αγώνες θα διεξαχθούν σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου και την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας. Η ανάθεση έγινε από την ΙΚΑ (International Kiteboarding Association), που αποτελεί τον επίσημο φορέα διαχείρισης των αγωνισμάτων της Αετοσανίδας, της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing).

Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ).

Η επίσημη εκδήλωση ανακοίνωσης της Διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στη Ναύπακτο, στις 6 Ιουλίου 2022, όπου θα αναλυθεί το πλάνο των Αγώνων και θα παρουσιαστεί το promo video.

Σύνδεσμοι αγώνα

Website: http://lepantokiteboarding.com/

email: lepantoeuropeans@gmail.com

Formula Kite videos: www.formulakite.org/medias/videos

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει σήμερα  18:30  το  Συμβούλιο της Κοινότητας Ναυπάκτου

Published

on

By

Σήμερα Παρασκευή 27-5-2022, και ώρα 18:30 σε δια ζώσης συνεδρίαση  συνεδριάζει το ΔΣ της κοινότητας Ναυπάκτου, στο Δημοτικό κτίριο της Αιτωλικής Αναπτυξιακής  με τα εξής θέματα  ημερήσιας διάταξης :

1. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αρ. πρωτ. 8746/5-5-2022έγγραφο του Αυτοτελές τμήματος Αδειοδοτήσεων, ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων και Απασχόλησης του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα «Παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής επ΄αόριστον».
2. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αρ. πρωτ. 9514/17-5-2022έγγραφο του Αυτοτελές τμήματος Αδειοδοτήσεων, ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων και Απασχόλησης του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα : «Παράταση ωραρίου χρήσης μουσικής επ΄αόριστον».
3. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αρ. πρωτ. 8959/18-5-2022εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα : «Έγκριση εργοταξιακής σήμανσης».
4. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αρ. πρωτ. 233/28-4-2022έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα : «Διαβίβαση αιτήματος επί της οδού Φαλυσίου της Κοινότητας Ναυπάκτου».
5. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αρ. πρωτ. 21662/28-4-2022έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα : «Διαβίβαση αιτήματος κατοίκων και επαγγελματιών επί της οδού Θ.Νόβα της Κοινότητας Ναυπάκτου».
6. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αρ. πρωτ. 423/28-4-2022έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα : «Διαβίβαση αιτήματος κατοίκων περιοχής «Πούντου» της Κοινότητας Ναυπάκτου».
7. Έκφραση γνώμης για το υπ΄ αρ. πρωτ. 9170/11-5-2022έγγραφο της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας με θέμα : «Κατασκευή (συμπλήρωση ενός τμήματος) της οδού Ροντήρη Βαρναράχη».
8. Διατύπωση πρότασης για το θέμα «Κατάργηση περιπτέρου στην Πλατεία Βλάντη λόγω θανάτου του ιδιοκτήτη». (εισηγήτρια κα Μυρτώ Κιμινουλάκη).
9. Διατύπωση πρότασης για το θέμα «Υποβολή πρότασης για την Πρόσκληση στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙI» για «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις» και ενημέρωση». (εισηγήτρια κα Έλενα Κατσούλη).
10. Διατύπωση πρότασης για το θέμα «Πρόταση για τη δημιουργία τουριστικού χάρτη της πόλης». (εισηγήτρια κα Έλενα Κατσούλη).

Η πρόεδρος της

Κοινότητας Ναυπάκτου

Μυρτώ Πλούμη-Κιμινουλάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο για να επιχορηγούν οι Δήμοι την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική!

Published

on

By

Kατατέθηκε στη Βουλή Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που   δίνει δυνατότητα και στους Δήμους να επιχορηγούν τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ειδικότερα, με το άρθρο 16«Κάλυψη λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού» Νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του  Πολίτη, προστίθενται και οι ΟΤΑ Α’ βαθμού στην παρ.5 του αρ.54 του ν.4662/2020 (όπου μέχρι τώρα αναφέρονταν μόνο οι Περιφέρειες).

Σε μια χρονική συγκυρία που η Τοπική Α υτοδιοίκηση  ασφυκτιά δημοσιονομικά, διεκδικώντας πρόσθετη στήριξη από το Κεντρικό Κράτος μπροστά στη θύελλα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, και ταυτόχρονα υποφέρει από την υποστελέχωση, το περιεχόμενο του άρθρου κινείται στην αντίστροφη κατεύθυνση. 

Συγκεκριμένα, με τις αλλαγές που επιφέρει το κατατεθέν Νομοσχέδιο, θα ισχύουν τα ακόλουθα:

«5. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ και Β’ βαθμού και τα Νομικά τους Πρόσωπα, μετά από Απόφαση του οικείου Συμβουλίου, δύνανται να επιχορηγούντις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, για την κάλυψη των λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών τους που συναρτώνται με την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποκλειστικά εντός της διοικητικής επικράτειας του επιχορηγούντος νομικού προσώπου.

Η ανωτέρω επιχορήγηση σε είδος ή υπηρεσίες αφορά συντηρήσεις, επισκευές, μεταποιήσεις κτηρίων, οχημάτων, πλωτών μέσων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, προμήθεια υλικών, αναλωσίμων, καυσίμων, καθώς και κάθε άλλου είδους ή παροχής υπηρεσιών, αναγκαίων για την κάλυψη των ως άνω λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ