Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Η σημασία των λέξεων»

Published

on

πιτσιάκκασ-πετρος-φιλόλογος-Ναύπακτος

Πέτρος Πιτσιάκκας Φιλόλογος – M.Ed. Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Ναυπάκτου

«Η χρήση της γλώσσας, και ειδικότερα των λέξεων, είναι θεμελιώδης όρος της δημοκρατίας. Οι λέξεις αποτελούν βασικό εργαλείο, για την προώθηση της όποιας ιδεολογίας.

Ανάλογα με τις συνθήκες και τις αντιλήψεις που επικρατούν, το επίπεδο που υπάρχει και τις σκοπιμότητες που υπηρετούνται, η σημασία των λέξεων διαφοροποιείται-διαστρεβλώνεται.

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, κατά την οποία είναι εμφανής και ομολογημένη μια κρίση θεσμών και αξιών και το ηθικό εποικοδόμημα της κοινωνίας μας έχει ανατραπεί, δεν είναι δυνατό να μη διαφοροποιείται και κυρίως να μη διαστρεβλώνεται, η αρχική σημασία των λέξεων.

Έτσι λοιπόν, η εντιμότητα δεν θεωρείται πια, για πολλούς, αρετή, αλλά αδυναμία.

«Το δίκαιο του ισχυρού» δεν χαρακτηρίζεται ως καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των αδυνάτων, αλλά ταυτίζεται με τη δικαιοσύνη.

Η ασυδοσία δεν θεωρείται υπέρβαση της ατομικής ελευθερίας και καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά ταυτίζεται με την ελευθερία.

Το καθήκον δεν ταυτίζεται με την υποχρέωση προς τους άλλους, αλλά θεωρείται καταπάτηση των προσωπικών δικαιωμάτων και προσβολή των ατομικών ελευθεριών. Η επιβράβευση των ικανών και η ποιοτική διαφοροποίηση χαρακτηρίζονται ως κοινωνική διάκριση, ενώ η ισοπέδωση και η μαζοποίηση ως κοινωνική ισότητα.

Η αξιολόγηση εκλαμβάνεται ως τιμωρία, η αριστεία ως ρετσινιά, η αξιοκρατία ως ευνοιοκρατία και ο λαϊκισμός πλασάρεται ως ενδιαφέρον για το λαό και όχι ως εξαπάτηση του. Η φιλοπατρία χαρακτηρίζεται ως ακραία εθνικιστική συμπεριφορά και η υπεράσπιση των συνόρων, για την αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου και της προσπάθειας εργαλειοποίησης των μεταναστών, ως απάνθρωπη πολιτική, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επεκτατική πολιτική, σε βάρος μιας άλλης χώρας, βαφτίζεται ως ειδική πολεμική επιχείρηση και ως προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων των όποιων μειονοτήτων ζουν σ’ αυτή (π.χ. εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και της Τουρκίας στην Κύπρο) και όχι ως εισβολή στην επικράτεια ενός άλλου κράτους.

Ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, χαρακτηρίζεται, από τους ακολουθούντες αυτή την πολιτική, ως υπεράσπιση των εθνικών τους συμφερόντων και ως «αποκατάσταση της διεθνούς τάξης» και όχι ως μοχλός υπονόμευσης της διεθνούς ειρήνης και εφαρμογής επεκτατικής πολιτικής.

Προοδευτικός δεν θεωρείται εκείνος που υποστηρίζει και εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν παθογένειες και αρρωστημένες νοοτροπίες δεκαετιών ούτε εκείνος που αντιστρατεύεται το λαϊκισμό.

Αντίθετα προοδευτικός αυτοχαρακτηρίζεται εκείνος που αρνείται κάθε προσπάθεια αλλαγής, υποστηρίζει πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες φυσικά δεν υπηρετούν τις ανάγκες του σήμερα, και οραματίζεται επιστροφή σ’ αυτό.

Επίσης δημοκράτης, αλλά και κοινωνικά ευαίσθητος, αυτοχαρακτηρίζεται, εκείνος που υποστηρίζει-ψηφίζει μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, διεκδικώντας το μονοπώλιο της ευαισθησίας και όχι όποιος πιστεύει στην αξιοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η ιδιότητα του προοδευτικού-δημοκράτη και του κοινωνικά ευαίσθητου είναι ετεροπροσδιοριστικές και δεν μπορεί κανένα πρόσωπο ή πολιτικός οργανισμός να τις αποδίδει στον εαυτό του, με μια απλή δήλωση.

Αντίθετα, η πολιτεία του, δηλαδή ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς του, οι αποφάσεις, η πορεία και η πρακτική του, επιβεβαιώνουν και στηρίζουν το χαρακτηρισμό και όχι η δήλωση του, ή ο τίτλος, ή η ετικέτα που έχει βάλει στο μέτωπο του.

Η δύναμη των λέξεων είναι τεράστια.

Αυτές, στηρίζουν το όποιο εποικοδόμημα της κοινωνίας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποδίδεται σ’ αυτές η αληθινή τους σημασία γιατί, μόνον η αποκάλυψη του αληθινού νοήματος των λέξεων, θα συμβάλει στην ατομική, την πολιτική, την κοινωνική και την εθνική μας αυτογνωσία.

Σ’ αυτό θα βοηθήσει η παιδεία. Διαφορετικά, ο καθένας θα είναι, ….ό,τι δηλώνει.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία τον καθένα, και ειδικά το κάθε πολιτικό πρόσωπο ή τον κάθε πολιτικό οργανισμό, θα πρέπει να τον εμπιστευόμαστε ή να τον απορρίπτουμε, με βάση την πολιτεία του, το ήθος, το περιεχόμενο και τα πραγματικά, τα ουσιαστικά νοήματα των λέξεων που χρησιμοποιεί και όχι από το πώς αυτοχαρακτηρίζεται».

Ναύπακτος 20/9/2022

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αικ. Δελλαπόρτα και Ν. Μοσχονάς στη Ναύπακτο

Published

on

By

Ομιλίες στο Ίδρυμα Μπότσαρη για την 451η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Ναυπακτίας για την 451η Επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, η Επίτιμη Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Δρ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα θα παρουσιάσει τον απολογισμό της μεγάλης Έκθεσης «Ναύπακτος 1571 – 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”» που πραγματοποιήθηκε με τεράστια επιτυχία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.  Η παρουσίαση της κ. Δελλαπόρτα θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου και ώρα 20:00′ στο Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη.

Αμέσως μετά ο Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής ΕΙΕ και Πρόεδρος ΔΣ του Κέντρου Μελετών Ιονίου κ. Νικόλαος Γ. Μοσχονάς θα πραγματοποιήσει θα τοποθετηθεί για την «Η Οθωμανική επιθετικότητα στο Ιόνιο και η Ναυμαχία της Ναυπάκτου».

Τη σειρά Ομιλιών θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών Φοιτητικής Μέριμνας και Διασφάλισης Ποιότητας Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ηλίας Γιαρένης.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τοπική Κοινότητα Ναυπάκτου: Επικαιροποίηση προτάσεων ενόψει Τεχνικού προγράμματος 2022-23

Published

on

By

Συνεδρίασε σήμερα  Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου σε δια ζώσης συνεδρίαση το ΔΣ της Τοπικής Κοινότητας Ναυπάκτου στο κτίριο «Ναυπακτία» στο λιμάνι, με ένδεκα θέματα στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση και λήψη απόφασης.

Ενόψει του Τεχνικού προγράμματος 2022- 2023 αποφασίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΔΣ η επικαιροποίηση των προτάσεων της Κοινότητας που αφορούν έργα και παρεμβάσεις στην πόλη της Ναυπάκτου, όπως η ανάπλαση της πλατείας λιμένος, η  ανάγκη  επικαιροποίησης και εφαρμογής του ΓΠΣ,  η οριοθέτηση της παραλιακής Παλαιοπαναγιάς – Πλατανίτη, η αξιοποίηση της πλαζ Ναυπάκτου, κατασκευή πεζοδρομίων κ.α. κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την «ζώνη ευθύνης» της Τοπικής Κοινότητας.

Να υπενθυμίσουμε πως οι αποφάσεις του ΔΣ της Τοπικής Κοινότητας έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την δημοτική αρχή, γεγονός που με την πλειοψηφία των αποφάσεων – προτάσεων συμβαίνει.

Παρόντες στην συνεδρίαση μαζί την πρόεδρο της Κοινότητας Μυρτώ Πλούμη-Κιμινουλάκη, επτά από τα ένδεκα μέλη οι: Γ. Υφαντής, Γ. Βαρελάς, Θ. Σιαμαντάς, Ε. Κατσούλη, Κ. Μπισμπίκη, Π. Λομβαρδέας και  Χ. Αδραχτάς.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιωάννα Μαρή:  «Προγεννητική Αγωγή, τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου»

Published

on

By

Η Ιωάννα Μαρή ίδρυσε στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, ειρηνικής και πνευματικής, με την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής.

«Είναι αναγκαία  η προετοιμασία των μελλοντικών γονέων  για τον αυριανό γονεϊκό τους ρόλο, ώστε να συμπράξουν σ’ αυτό το μεγάλο έργο, την δημιουργία άξιων αυριανών πολιτών», μου είπε, ξεκινώντας την συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek.gr.

Τι είναι η προγεννητική αγωγή κα Μαρή ;

«Είναι η αγωγή, που οι γονείς έχουν να προσφέρουν στο παιδί τους πριν από την γέννησή του, από την σύλληψη έως την γέννησή του, δηλαδή στο προγεννητικό στάδιο της ζωής του. Σ’αυτή την περίοδο όμως τίθενται τα θεμέλια της φυσικής και ψυχικής υγείας για όλη την ζωή του ανθρώπου. Αυτή η Προγεννητική Παιδαγωγική είναι μια νέα Παιδαγωγική Επιστήμη που συμπληρώνει –χωρίς φυσικά να καταργεί- την μέχρι τώρα Παιδαγωγική, η οποία ασχολείτο με την αγωγή του παιδιού, μετά την γέννησή του, στα διάφορα στάδια της μετά την γέννηση ζωής του.

Η Προγεννητική Αγωγή βασίζεται στις νέες ανακαλύψεις της σύγχρονης επιστήμης, Ιατρικής, Βιολογίας, Γενετικής, Επιγενετικής, Νευροεπιστήμης, Ψυχολογίας, οι οποίες συμπλήρωσαν με τις νέες έρευνές τους σημαντικά κεφάλαια, αναφερόμενα στην προγεννητική περίοδο της ζωής.

Ανακάλυψαν πρώτα με την Επιγενετική, ότι  το επι-γενετικό περιβάλλον του Ανθρώπου, δηλαδή αυτό που έρχεται μετά από τα γονίδια –και το πρώτο περιβάλλον είναι το ενδομήτριο περιβάλλον-  επηρεάζει πολύ βαθειά το έμβρυο: η επίδραση φθάνει μέχρι την γενετική του ιδιοσυστασία, δηλαδή τις ιδιότητες των γονιδίων του».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για το έμβρυο;

«Αυτό σημαίνει ότι σκέψεις, συναισθήματα, βιώματα της μητέρας-εγκύου έχουν την δύναμη να επιτρέψουν την έκφραση των ομοίων γονιδίων και να αφήσουν σιωπηρά τα ανόμοια γονίδια.

Ανακάλυψαν έπειτα ότι τα κύτταρα έχουν μνήμη. Κι επομένως ό,τι προέρχεται από την έγκυο, τον πατέρα και τον περίγυρό τους εγγράφεται στα κύτταρα του εμβρύου και το επηρεάζει στην μετέπειτα ζωή του.

Επίσης ότι η ψυχική ζωή της εγκύου μετατρέπεται σε ορμόνες που από το αίμα της φθάνουν στο έμβρυο και του δίνουν τις ίδιες ψυχικές καταστάσεις…

Αυτά και πολλά άλλα καθιστούν την ενδομήτρια περίοδο, μια περίοδο θέσης θεμελίων για όλη την ζωή, για την υγεία και ισορροπία σώματος και ψυχισμού της νέας ζωής. Δεν μας επιτρέπεται να αφήνουμε στην τύχη της αυτή την σπουδαία περίοδο της ζωής».

 Τι θα συμβουλεύατε τα νέα ζευγάρια

« Πρέπει να πληροφορήσουμε τους νέους μέλλοντες γονείς, διότι αυτοί θα αναθρέψουν τα παιδιά τους στη αρχή της ζωής τους. Αυτοί θα τους δώσουν την πρώτη αγωγή: την προγεννητική αγωγή και πρέπει να μάθουν.

«Οι μέλλοντες γονείς είναι οι γενετικοί αρχιτέκτονες των παιδιών τους. Επείγει αυτό να το μάθουν» εξηγεί ο Αμερικανός βιολόγος καθηγητής dr Bruce Lipton.

Τα μεγαλύτερα ονόματα σης σύγχρονης έρευνας έχουν ασχοληθεί με την προγεννητική αρχή της ζωής.

Επίσης όμως οι μεγάλοι Έλληνες φιλόσοφοι της αρχαιότητας, και σπουδαίες μορφές της θρησκείας μας, καθώς και οι παραδόσεις πολλών λαών… Όλοι είναι σύμφωνοι με την επιστήμη».

Ποια είναι η Ιωάννα Μαρή

Η Ιωάννα Μαρή,  με σπουδές Νομικής και Ψυχολογίας στην Αθήνα και στο Παρίσι, είναι ανωτάτη δικαστικός: Σύμβουλος Επικράτειας, ήδη επίτιμη, ( τρίτη γυναίκα που εισήλθε στον κλάδο), υπηρέτησε  τα τελευταία 15 έτη της σταδιοδρομίας της στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ίδρυσε στην Ελλάδα το 1989 και προεδρεύει έκτοτε την «Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής», Σωματείο, που έχει, ως κοινωνικό σκοπό, την δημιουργία μιας ανθρωπότητας υγιούς, ειρηνικής και πνευματικής, με την  ενημέρωση των νέων, καθώς και όλης της κοινωνίας, για την μεγάλη, κατά την επιστήμη, σπουδαιότητα της προγεννητικής φάσης της ζωής.

Η Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής είναι μέλος της «ΟΜΑΕΡ»: της Παγκόσμιας Οργάνωσης των Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής , που συγκεντρώνει ήδη 25 σωματεία από αντίστοιχες χώρες και 4 ηπείρους σ΄ όλον τον κόσμο, έχει δεχθεί από τον ΟΗΕ το «ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς» (2005), και έχει πρόσβαση σε διεθνείς συναντήσεις στην Γενεύη στην Ν. Υόρκη και διεθνή συνέδρια.

Παρουσίασε την Προγεννητική Αγωγή στην Γενεύη, στον ΟΗΕ,  σε πάνελ εργασίας  με θέματα σχετικά με την διεθνή σύμβαση για τα  δικαιώματα του Ανθρώπου και του Παιδιού του ΟΗΕ, με την Ειρήνη στον κόσμο, με την Παιδεία, με το Περιβάλλον, και σε διεθνή ανά τον κόσμο συνέδρια,

Ίδρυσε νέα σωματεία στην Βραζιλία, στην Αφρική: τρία (Κογκό: Brazzaville, kinshasa, Benin,), στην Κύπρο, στην Βουλγαρία, με επιτόπια μετάβαση και συντονισμό  Συνεδριακών εκδηλώσεων,

Δημιούργησε έντυπα που μεταφράσθηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ( βραζιλιάνικα), τούρκικα,

Δίδαξε την Προγεννητική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο της Perugia, Ιταλίας, σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, στο ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Μαιευτικής, Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών, Ιωαννίνων κλπ, Κρήτης, Κομοτηνής, Φιλοσοφικής, Νομικής Αθηνών και σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

Σε ελληνικό επίπεδο, ως Πρόεδρος του Ελληνικού  Σωματείου, οργάνωσε συνέδρια διεθνή και ελληνικά, συνεργάσθηκε και συνεργάζεται με φορείς του Υπουργείου Υγείας,  Παιδείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνέγραψε βιβλία, οργανώνει συναντήσεις και σεμινάρια επιμόρφωσης, σε συνεργασία με τα μέλη της Οργάνωσης.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ