Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο Σχολείο

Published

on

Η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση τους. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία που έχει το σχολικό κολατσιό αφού δεν αποτελεί απλώς το τρόφιμο που θα καλύψει το αίσθημα της πείνας του παιδιού αλλά θα το βοηθήσει να είναι αποδοτικό, να έχει ενέργεια και ζωντάνια, καθώς και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του. Τα snacks που θα καταναλώσει το παιδί κατά τη διάρκεια του σχολείου έχουν ιδιαίτερη αξία η οποία πρέπει να γίνει αντιληπτή τόσο από τους γονείς όσο και από τους ίδιους τους μαθητές. Κάθε γεύμα γεμίζει το παιδί με θρεπτικά συστατικά που θα του δώσουν ενέργεια και θα αυξήσουν την αποδοτικότητά του στο διάβασμα και στο παιχνίδι.

Το πρόγευμα είναι πηγή ενέργειας για το πρωινό. Επιτρέπει στον μεταβολισμό να κάνει τις γρήγορες αλλαγές που είναι απαραίτητες για τις πρωινές αποδόσεις.
Όταν όμως τρώμε το πρόγευμα, ο μεταβολισμός αρχίζει πιο εύκολα, επιταχύνεται και επιτρέπει να δραστηριοποιηθούμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Όσοι δεν τρώνε πρόγευμα, έχουν τάση, να τρώνε πιο λιπαρά σνάκ. Αυτό έχει φανεί περισσότερο στα παιδιά που επειδή δεν παίρνουν πρωινό, έχουν τάση να αγοράζουν στο σχολείο γλυκά και πατατάκια. Αντίθετα, τα άτομα που παίρνουν πρόγευμα, έχουν συνήθως μια πιο ισορροπημένη διατροφή, πιο φτωχή σε λιπαρά και πιο πλούσια σε υδατάνθρακες. Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η πρόταση τροφίμων που θα προετοιμάζονται από το σπίτι ή θα επιτρέπονται να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, θα είναι ελκυστικά στα παιδιά και θα προάγουν την υγεία τους. Ιδανική επιλογή για κολατσιό αποτελούν τα φρούτα, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν είτε μόνα τους η σε συνδυασμό με κάποιο άλλο τρόφιμο, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων, το γάλα και το γιαούρτι.

Εξίσου καλές επιλογές για ένα υγιεινό και ελκυστικό κολατσιό:

  • Τοστ ή σάντουιτς με τυρί και λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και μαρούλι (αποφύγετε τα αλλαντικά λόγω της εύκολης αλλοίωσης τους με την ζέστη).
  • Σπιτική τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα κλπ. την οποία θα έχετε φτιάξει με φρέσκα και υγιεινά υλικά όπως ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής άλεσης, φέτα, ανθότυρο κλπ. Η επιλογή αυτή μπορεί επίσης να σας διευκολύνει καθώς η πίτα που θα φτιάξετε μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες στο ψυγείο οπότε κάθε μέρα θα δίνετε στο παιδί σας 1-2 κομμάτια και δεν θα χρειάζεται να ετοιμάσετε κάτι καινούριο.
  • Σπιτικό κέικ που θα ετοιμάσετε κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης και στο οποίο μπορείτε να προσθέσετε ότι αρέσει στο παιδί σας όπως κακάο, κομματάκια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς, σταφίδες, κομμάτια φρούτων. Και αυτό το κολατσιό μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές μέρες.
  • Αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Η πίτα αυτή μπορεί να είναι και ψημένη και δεν πρόκειται να μαλακώσει όπως συμβαίνει με το ψημένο τοστ.
  • Συχνά τα παιδιά ντρέπονται να κουβαλάνε το σάντουιτς από το σπίτι. Μπορείτε όμως να τους ετοιμάσετε κάτι πιο «μοντέρνο» όπως χάμπουργκερ ή πίτσα τα οποία θα ετοιμάσετε μόνοι σας. Για το χάμπουργκερ αγοράστε μερικά ψωμάκια χάμπουργκερ και προσθέστε τυρί, λαχανικά, ακόμα και ψητό μπιφτέκι ή κοτόπουλο που μπορεί να έχει περισσέψει από το προηγούμενο γεύμα σας.
  • Για την πίτσα φτιάξτε ζύμη με αλεύρι ολικής αλέσεως και προσθέστε φρέσκια ντομάτα και τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά(η πίτσα δεν μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα). Αν μάλιστα το παιδί δεν θέλει να φαίνεται ότι πήρε το κολατσιό του από το σπίτι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, αγοράστε από το σούπερ μάρκετ τα σακουλάκια που χρησιμοποιούν και τα ταχυφαγεία για να το τυλίξετε!
  • Αν το παιδί θέλει να τρώει κάτι πιο ελαφρύ στο σχολείο μπορεί να πάρει 1-2 μπάρες δημητριακών οι οποίες κυκλοφορούν στην αγορά με διάφορες γεύσεις.
  • Μία ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το παστέλι το οποίο είναι χορταστικό αλλά και πάρα πολύ θρεπτικό.
  • Επίσης μπορείτε να του αγοράσετε ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή σταφιδόψωμο ή να του δώσετε μερικά σπιτικά κουλουράκια ή μπισκότα που θα έχετε φτιάξει με αλεύρι ολικής και ξηρούς καρπούς.

Επίσης, μια υγιεινή επιλογή για «τσιμπολόγημα», αντί για πατατάκια, είναι οι ανάμεικτοι ξηροί καρποί με φρούτα. Ανακατέψτε σε ένα σακουλάκι ανάλατους και άψητους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια κλπ) και μικρά τεμάχια φρούτων (σταφίδες, ρόγες ροδιού, αποξηραμένα φρούτα). Το σνακ αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικό τονωτικό για το μυαλό και βοηθάει στην μνήμη και την μάθηση.

Όποια από τις παραπάνω επιλογές κολατσιού και να επιλέξετε θα πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από κάποιο φρούτο ή χυμό. Αν δεν διατίθενται αυτά στο σχολείο μπορείτε να αγοράσετε μια συσκευασία με ατομικά (250ml) κουτάκια χυμού φρούτων χωρίς ζάχαρη (θα πρέπει να αναγράφεται 100% φυσικός χυμός και όχι νέκταρ ή φρουτοποτό τα οποία περιέχουν κυρίως ζάχαρη) και να δίνετε κάθε μέρα και από ένα στο παιδί.

Οι γονείς καθίστανται υπεύθυνοι για το φαγητό και τις επιλογές των παιδιών τους και αυτές τις ώρες. Δώστε σημασία στην αξία αυτού του γεύματος και κάντε το αντιληπτό και στα παιδιά σας από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια.

Λένα Μελίστα

Διατροφολόγος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από την Κυριακή 15/6 οι πεζοδρομήσεις των παραλιακών οδών Γριμπόβου και Ψανής  

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, από την Κυριακή, 15 Ιουνίου 2025 τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο της πεζοδρόμησης στις οδούς Καθόδου Δωριέων (παραλιακή οδός Γριμπόβου) και Ναυμαχίας Ναυπάκτου (παραλιακή οδός Ψανής).

  • Για την οδό Καθόδου Δωριέων (Γρίμποβο) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο και το διάστημα 26 Οκτωβρίου-1η Νοεμβρίου, λόγω της εμποροπανήγυρις του Αγίου Δημητρίου, σε εκτέλεση της 157/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Για την οδό Ναυμαχίας Ναυπάκτου (Ψανή) το μέτρο θα ισχύσει έως μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο 2025.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Λόγω της εφαρμογής του μέτρου πεζοδρόμησης των παραλιακών οδών, καλούνται οι επαγγελματίες να πραγματοποιούν τις φορτοεκφορτώσεις τους τις ώρες μεταξύ 7:00′-9:00′ (πρωί).

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δρομολογημένη η επαναφορά των ΥΔΟΜ στο κράτος

Published

on

By

Η μετάβαση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κεντρική διοίκηση έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εκπονήσει ένα νέο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο για την απόδοση των πολεοδομιών σε κρατικό έλεγχο.

Το σχέδιο αυτό, κατά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μια χρόνια κατάσταση διοικητικής δυσλειτουργίας, η οποία  δεν έχει βελτιωθεί ούτε στο ελάχιστο εδώ και 13 χρόνια. Αντίθετα, η πολυδιάσπαση των ΥΔΟΜ, η υποστελέχωση και οι ασύμμετρες πρακτικές έχουν συντηρήσει ή και επιδεινώσει προβλήματα που υπήρχαν και στην προ-Καλλικρατική εποχή των Νομαρχιακών Πολεοδομιών.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι το πώς θα στελεχωθούν οι νέες ΥΔΟΜ που θα μεταβιβαστούν στο Κράτος.

Μέχρι σήμερα, σε μόλις 168 δήμους λειτουργούν Υπηρεσίες Δόμησης, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό με στοιχειώδη ή καθόλου στελέχωση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο σύνολο των 19 Δήμων (ανάμεσά τους και ο Δήμος Ναυπακτίας) λειτουργούν εννέα ΥΔΟΜ, με τέσσερες από αυτές να είναι πλήρως στελεχωμένες και πέντε να είναι υπο-στελεχωμένες ή ανενεργές.

 Το νέο σχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνει:

  • Επανένταξη των ΥΔΟΜ στην κρατική διοίκησηυπό το ΥΠΕΝ.
  • Σύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας Δόμησηςμε παραρτήματα σε περιφέρειες και μεγάλες πόλεις.
  • Καθολική ψηφιοποίησηφακέλων, εγκρίσεων και αποφάσεων.
  • Ανασύσταση των Παρατηρητηρίων Δόμησηςγια εποπτεία, έλεγχο και αναφορά παραβάσεων.
  • Νέα κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίαςέως το τέλος του 2025.
  • Κίνητρα για μηχανικούςπου θα ενταχθούν στις υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ ή μετατάξεων.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ και Δήμαρχοι, αντιδρούν σθεναρά στην επανακρατικοποίηση, τονίζοντας ότι η λειτουργία των ΥΔΟΜ σε τοπικό επίπεδο είναι απαραίτητη για την άμεση αντιμετώπιση καταγγελιών, την πρόληψη παρανομιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Τονίζουν πως οι ΥΔΟΜ είναι ένα από τα ελάχιστα «εργαλεία πρόληψης της αυθαιρεσίας» που διαθέτουν οι δήμοι. Η ΥΔΟΜ δεν είναι απλώς μία τεχνική υπηρεσία. Είναι η βάση για τον πολεοδομικό έλεγχο στην πόλη, τοπικά, με ευθύνη και γνώση του εδάφους.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικόπεδα: από 16 Ιουνίου έλεγχοι και πρόστιμα

Published

on

By

Κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας παράτασης για τις δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

«Η παράταση που δόθηκε φέτος έως τις 15 Ιουνίου δεν θα παραταθεί περαιτέρω και μετά από αυτή την ημερομηνία ξεκινούν οι έλεγχοι από την Πυροσβεστική και τους δήμους. Αν το οικόπεδο δεν έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, ακόμα και αν έχει καθαριστεί, ενώ σε περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων υπάρχει ποινικό σκέλος και πρόστιμα έως 50.000 ευρώ», υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η υποχρέωση των ιδιοκτητών να είναι καθαρά από βιομάζα τα οικόπεδα τους ισχύει για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ