Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Η φτώχεια

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Με πηχυαίους τίτλους ανακοινώνεται η έμπνευση της Κυβέρνησης. Χορηγείται έκτακτο βοήθημα, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Ασαφής ο τίτλος, γέννησε προσδοκίες.

Συνήθισε όμως ο ελληνικός λαός τους τίτλους που εντυπωσιάζουν. Ανατρέχει στα ψιλά γράμματα.

Εκεί βρίσκεται κρυμμένη η αλήθεια. Αυτή που δείχνει την ωμή πραγματικότητα.

Δεν πρόκειται για δώρο Πάσχα. Ένα ελάχιστο βοήθημα δίνεται στην τάξη των χαμηλοσυνταξιούχων που  μαστίζεται από την οικονομική κρίση.

Από μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να ελέγξει την ανοδική πορεία του τιμάριθμου.

Σοκάρει η αύξηση των τιμών βασικών αγαθών. Ποιος το αρνείται.

Ο εγωιστής ελληνικός λαός μέρα τη μέρα φτωχαίνει.

Απευθύνεται η Κυβέρνηση στη συμπαθή κατηγορία των συνταξιούχων. Γιατί αυτή αποτελεί τον εγγυητή της ομαλής οικογενειακής ζωής των νεωτέρων.  Αλλά βλέπει τις απολαβές της κουτσουρεμένες.

Βέβαια όχι με την έννοια της μείωσης των αποδοχών. Αλλά όταν ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής, του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, δεν περικόπτονται οι μισθοί;

Τι θυμήθηκα.  Μια δήλωση ενός καλλιτέχνη πριν από έξι εφτά χρόνια.

Μια πενταμελής οικογένεια μπορεί να τραφεί με πέντε παξιμάδια, τρεις ελιές, μάλλον εννοεί το άτομο, μια ντομάτα. Καμιά ανάγκη δεν υπάρχει να τρώει κρέας αρνί καθημερινά. Μια δήλωση που παραπέμπει σε προσαρμογή στη νέα φτώχεια.

Δεν έχει στεγνώσει η τυπογραφική μελάνη των εφημερίδων που αναγγέλλουν, με μεγάλα γράμματα, το βοήθημα του Πάσχα και να η είδηση.

Χαμηλοσυνταξιούχος γηραιά κυρία, συλλαμβάνεται να κλέβει από σούπερ μάρκετ μικρή ποσότητα κρέατος και ανάλογη τυριού. Για να παραθέσει γεύμα στα παιδιά της, στα εγγόνια της. Και να γευθεί το κρέας.

Έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από την τελευταία φορά που το δοκίμασε. Φαίνεται τα Χριστούγεννα να κύλησαν με κοτόπουλο. Πιστή σ’ αυτό που αποφάνθηκε ο καλλιτέχνης. Όχι κάθε μέρα κρέας.

Δε συμφωνεί και με τη λαϊκή ρήση. Χριστού Λαμπρή κρέας, το βαρεθήκαμε.

Είναι πράγματι αθάνατη η ελληνική φυλή.

Φιλονικεί αν η παραβάτιδα έπρεπε να συρθεί στο δικαστήριο. Να δικασθεί για την επιπολαιότητά της.

Ή να θεωρηθεί μια γραφική παράβαση χωρίς συνέχεια.

Τη λύση έδωσε ο από μηχανής Θεός. Η άνωθεν παρέμβαση θεωρεί το συμβάν ως ασήμαντο.

Πώς το είπε κάποτε ο ΣΑΡΤΡ: «Οι φτωχοί δεν ξέρουν πως ο σκοπός της ζωής τους είναι να γίνονται αποδέκτες της γενναιοδωρίας μας».

Ούτε κουβέντα πώς έφθασε σ’ αυτή την ενέργεια η γηραιά κυρία. Ούτε μια λέξη, μια τομή στην κοινωνική πολιτική. Πολύς λόγος όμως για Αϊ-Γιάννηδες και Ιαβέρηδες. Άλλη εκείνη η εποχή, διαφορετική η σημερινή. Ξεδιπλώνεται μια νέα μεταφυσική της φτώχειας. Λησμονείται από τους πολλούς. Η φτώχεια ιστορικά δεν κανονικοποιείται.

Μοιραία οδηγεί σε κοινωνική σύγκρουση.

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε οι βαθμολογίες

Published

on

By

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Εναλλακτικά, στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Θα ακολουθήσει η υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους και με SMS και μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ.

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η εξέταση των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές στην υδροδότηση λόγω έργων

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΝ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων Τεχνικών Έργων και δοκιμών για την ολοκλήρωση του έργου “Ύδρευση δυτικών περιοχών – περιοχή Παλαιοπαναγιάς” , θα σημειώνονται το επόμενο διάστημα πρόσκαιρες διακοπές  υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των πολιτών».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται το έργο για την ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς

Published

on

By

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς που θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές συνοικίες της Ναυπάκτου.

Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας για λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ.  Ο αρχικός προϋπολογισμός του που ανέρχεται σε 1.455.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και καλύπτεται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»

Μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκε το έργο,  τον Ιούλιο του 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου πλέον παραδίνεται, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ