Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Θέλουμε ένα ΞΕΝΙΑ αντάξιο του οράματος του δωρητή Αθ.Νόβα και των απαιτήσεων ενός σύγχρονου και τουριστικού Δήμου”

Published

on

 «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και τα δεδομένα του θέματος», σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ.Βασίλης Γκίζας, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. «Προτείνουμε να διερευνηθεί στην πράξη η χρήση του ως ξενοδοχείο 4* και άνω», τόνισε, αναδεικνύοντας στη συζήτηση που ακολούθησε τα  σοβαρά  μειονεκτήματα  της  λειτουργίας  του ακινήτου ως πολιτιστικού πολυχώρου. 

Η Ναυπακτία κερδίζει καθημερινά το στοίχημα της εξωστρέφειας, κάτι που όλοι πλέον αναγνωρίζουν. Η συγκυρία της διαρκούς ανάπτυξης του τουρισμού, τόσο στη χώρα όσο και στην Ναυπακτία, επιτάσσει να αντιληφθούμε με τη δέουσα σοβαρότητα τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Έχοντας αυτό ως δεδομένο και καθώς οι εργασίες στο Ξενία βαίνουν προς ολοκλήρωση, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, η αξιοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ.Βασίλης Γκίζας, σε αντίθεση με τις κραυγές συμβούλων της αντιπολίτευσης που δεν επιθυμούσαν τη συζήτηση του θέματος (γιατί άραγε;) «η δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα, ιδίως για τα σοβαρά, όπως αυτό του Ξενία που επί σειρά ετών απασχολεί τον Δήμο μας δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά αναγκαία και υποχρεωτική».

Προς ενημέρωση των δημοτών παραθέτουμε σημαντικά στοιχεία του θέματος:

Τί δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το ΞΕΝΙΑ:

Η προηγούμενη δημοτική αρχή ενέταξε το ΞΕΝΙΑ σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ (αρχικός προϋπολογισμός 2 εκ. ευρώ),  προκειμένου να κατασκευαστούν τα εξής:

 • μια αίθουσα για τη στέγαση μουσείου εμβαπτισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου,
 • μία αίθουσα αναψυκτηρίου,
 • έξι δωμάτια φιλοξενίας επισκεπτών και
 • μία αίθουσα εκδηλώσεων, εκθέσεων και πολιτισμού.

Στη χρηματοδότηση δεν συμπεριελήφθησαν:

 • οι εργασίες  ανακατασκευής  των υπογείων,
 • η διαμόρφωση-ανάπλαση του ακάλυπτου χώρου,
 • η αγορά του συνολικού εξοπλισμού (δηλ. της καφετέριας, του συνεδριακού κέντρου, των δωματίων και της αίθουσας εκδηλώσεων). Στην αίθουσα για τη στέγαση μουσείου εμβαπτισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου προβλέφθηκε η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LEADER,  προϋπολογισμού 600.000 ευρώ,
 • η λειτουργία των παραπάνω χώρων.

Επίσης, με την έγγραφη δέσμευση του τότε δημάρχου κ. Λουκόπουλου (ημερ. 26.5.2017):

 1. Απαγορεύτηκε  η οποιαδήποτε  εκμετάλλευση  του ακινήτου από ιδιώτη για χρονικό διάστημα πλέον των 10 ετών (5 έτη από πράξη ολοκλήρωσης). Δηλαδή, ο Δήμος ανέλαβε τη δέσμευση  να  λειτουργεί τα πιο πάνω ο ίδιος, παραβιάζοντας  τη σύγχρονη οικονομική λογική που δεν θέλει τους δήμους και τους φορείς του δημοσίου να γίνονται επιχειρηματίες και μάλιστα τουρισμού και υιοθετώντας ξεπερασμένα και αποτυχημένα μοντέλα οικονομικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης.
 2. Η εκμετάλλευση αυτή από τον Δήμο θα γίνει άνευ οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, δηλαδή το συνολικό λειτουργικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο.

Σημείωση: Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή Λουκόπουλου χωρίς καμία προηγούμενη σοβαρή διερεύνηση (πχ. δημοπρασία) της πιθανότητας να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. Αντίθετα μάλιστα, εξέπεμπε με κάθε ευκαιρία εχθρικά μηνύματα για μια τέτοια επένδυση, μη διστάζοντας τότε και σήμερα στελέχη της να προβαίνουν σε δηλώσεις για δήθεν αξεπέραστα σοβαρά προβλήματα, όπως πολεοδομικά, αρχαιοτήτων, κλπ.

Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσουμε σοβαρά την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου 4* και άνω;

Διότι:

 1. Αυτή είναι η σαφέστατη βούληση του δωρητή Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.
 2. Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, σε κεντρικό σημείο, πάνω στη θάλασσα και σε άμεση αλληλεπίδραση με την πόλη και την τοπική οικονομία.
 3. Τόσο το κτήριο όσο και το οικόπεδο πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιο ξενοδοχείο.
 4. Ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός προϋποθέτει την ύπαρξη τέτοιου ξενοδοχείου 4* και άνω. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί μηχανή τουριστικής ανάπτυξης. Τα οφέλη  της τοπικής  κοινωνίας  είναι μεγάλα, αφού  από  μόνο του  προσελκύει  άλλες  κατηγορίες   επισκεπτών.  Θα λειτουργήσει  δηλαδή προσθετικά στην τοπική αγορά, όχι ανταγωνιστικά και αφαιρετικά.
 5. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας (για περίπου  80 άτομα).
 6. Ο Δήμος όχι μόνο δεν θα πληρώνει για τη συντήρηση και λειτουργία του, αλλά θα εισπράττει σοβαρό  μίσθωμα.
 7. Δεν καταργείται ο πολυχώρος πολιτισμού  που  δρομολογήθηκε, αφού:
 8. το μουσείο της ναυμαχίας θα παραμείνει και θα λειτουργεί είτε στην αίθουσα που προβλέφθηκε  είτε  σε άλλο χώρο,
 9. το συνεδριακό κέντρο, που δεν έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί από το δήμο  αφού δεν έχει εξευρεθεί σχετικό κονδύλι, θα γίνει από τον επιχειρηματία με όρο σχετικό στη διακήρυξη.  Επίσης, στο νέο δημαρχείο (περιοχή Σκα) έχει προβλεφθεί η κατασκευή μεγάλης αίθουσας  εκδηλώσεων και συνεδρίων,
 • το αναψυκτήριο-καφετέρια δεν είναι χώρος πολιτισμού και θα λειτουργήσει από τον επενδυτή ως τέτοιο,
 1. ο ένας ολόκληρος όροφος των 6 δωματίων, ο οποίος δεν είναι χώρος πολιτισμού θα περιληφθεί στη χρήση του ξενοδοχείου,
 2. η πινακοθήκη που τελικά  μόνο  αυτή είναι που  δεν θα μπορεί να  εξυπηρετηθεί  στο ΞΕΝΙΑ   θα μπορεί  να  φιλοξενηθεί  σε άλλους  χώρους (πχ. στο κεντρικό δημαρχείο, στην οικονομική υπηρεσία) χωρίς έτσι να  ακυρώνεται η χρήση του ξενοδοχείου 4* και άνω.
 3. Όλα τα ανωτέρω θα λάβουν χώρα σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, ώστε να μη ρισκάρουμε την υφιστάμενη δρομολογημένη κατάσταση.

Πρόταση και βούλησή μας είναι να εκπέμψουμε όλοι μαζί το θετικό μήνυμα προς κάθε σοβαρό επενδυτή, ώστε το ΞΕΝΙΑ να γίνει αυτό που όρισε ο ίδιος ο δωρητής, αυτό που απαιτούν η σύγχρονη πραγματικότητα και ο τουριστικός χαρακτήρας της Ναυπακτίας.

Ως Δήμος έχουμε αποδείξει στην πράξη τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επιθυμούμε να προσδώσουμε στον τόπο μας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, όπως η εξασφάλιση της μελέτης για την κατασκευή του Τούνελ (παράκαμψη Ναυπάκτου), οι αναπλάσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, η δημιουργία των λιμενικών υποδομών, όπως το αγκυροβόλιο, η ανάδειξη και αναστήλωση του Ενετικού Λιμένα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή της μαρίνας στο Γρίμποβο, αλλά και η εξεύρεση λύσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα με την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, τη λειτουργία παρκομέτρων και τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης.

Θέτουμε τα παραπάνω σε γνώση των πολιτών, αφήνοντας την τελική κρίση σε αυτούς. Θέλουμε ένα ΞΕΝΙΑ που μετά από διεθνή διαγωνισμό ως ξενοδοχείο 4* και άνω θα αποφέρει πραγματικά οφέλη για τον τόπο μας (τους όρους θα τους καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο) ή ένα ΞΕΝΙΑ που χωρίς κανένα ρεαλιστικό σχέδιο (όπως αποδεικνύεται στην πράξη) θα αποτελέσει έναν νέο βραχνά για τον Δήμο μας, που ούτε οικονομικά μπορεί να στηρίξει, αλλά ούτε και πρακτικά.

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

6ο Μαθητικό Φεστιβάλ μοντέρνων χορών Αιτωλοακαρνανίας

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας διοργανώνουν αυτό το Σάββατο, 6 Μαΐου 2023 στο Κλειστό του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου Ναυπάκτου το 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Μοντέρνων Χορών.
Ώρα Έναρξης: 10:30’
Οι μαθήτριες και οι μαθητές από συνολικά 11 σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας δίνουν το δικό τους ραντεβού και σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε από κοντά τη δική τους γιορτή έκφρασης και δημιουργίας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

▪️10:30 ΕΝΑΡΞΗ- ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
▪️2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
Zumpa, Pop
Υπεύθυνος καθηγητής: Αντώνης Μπέκος
▪️2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
“The hostages”
“Hip Hop: Crazy in love”
“I feel like I΄m drowning”
Υπεύθυνος καθηγητής: Πέτρος Πιτσιάκκας
▪️ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Σύγχρονο
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ανδριανή Χαλαζιά, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Αλεξάνδρα Φωτίκα
▪️ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
“Stars of art”
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ράπτη Ευανθία, Γήτα Βασιλική
▪️ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ
Σύγχρονο
Υπεύθυνοι καθηγητές: Σοφία Ντίνα, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος
▪️ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΟΤΡΩΝΗ
Σύγχρονο, Hip Hop
Υπεύθυνος καθηγητής: Γιώργος Σταθάτος
▪️ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Μοντέρνος χορός
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ελένη Γούργαρη, Μάριος Δημάκης
▪️1ο ΕΠΑ.Λ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Hip Hop
Michael Jackson (Thriller)
& Hip Hop, Μοντέρνος χορός
Υπεύθυνος καθηγητής: Λάμπρος Λιάπης
▪️1ο ΕΠΑ.Λ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
“Old school”
Υπεύθυνοι καθηγητές: Γεώργιος Τραγουλιάς, Αλεξάνδρα Κυρίτση
▪️1ο ΓΕ.Λ. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
“Where’s my love (Acoystic)” – SYML
“Solas – Jamie Duffy”
Υπεύθυνος καθηγητής: Νικόλαος Νούλας
▪️3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
“Bitch Better have my money”
Υπεύθυνοι καθηγητές: Χρήστος Ιωάννου, Μαρία Ζια

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις

Published

on

By

Άνοιξε την Τρίτη 2 Μαΐου η πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr για ηλιακό θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκά στη στέγη με επιδότηση.

Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού φτάνει έως και 75% για νοικοκυριά και 60% για τους αγρότες, με όριο τις 16 χιλ. ευρώ για νοικοκυριά και 10 χιλ. ευρώ για αγρότες ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος – σύμφωνα με το ΥΠΕΝ- θα μπορέσουν να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που αγγίζει τις 3 χιλ. ευρώ ετησίως.

Ως προς την επιδότηση ηλιακών θερμοσιφώνων

Τα βήματα για την συμμετοχή στο πρόγραμμα:  Μέσα από  το allazothermosifona.gov.gr

Κατεβάστε και διαβάστε τον Οδηγό του Προγράμματος, για να ενημερωθείτε για τους κανόνες και τις σχετικές διαδικασίες.

Υποβάλετε Αίτηση Χρηματοδότησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σε περίπτωση έγκρισης της αίτησής σας, προχωρήστε την έκδοση των επιταγών σας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Προγράμματος. Οι επιταγές θα σας αποσταλούν και μέσω SMS. Η πρώτη επιταγή θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα, ενώ η δεύτερη μπορεί να επιδοτήσει τη δαπάνη εκτέλεσης συμπληρωματικών εργασιών για την αντικατάσταση του παλιού Ηλεκτρικού Θερμοσίφωνα με το νέο Ηλιακό (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης του Νέου Ηλιακού Θερμοσίφωνα ή απεγκατάστασης του παλαιού Θερμοσίφωνα, αναλώσιμα και εξαρτήματα κλπ.).

Προκειμένου να είναι δυνατή η επιδότηση της αγοράς νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr, εισέρχεστε με κωδικούς Taxisnet, ενώ χρειάζεται να έχετε ΑΦΜ και δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2021.

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής στοιχεία:

Τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,

ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας

την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια,

ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.

Προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα

Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.

Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.

Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Κριτήρια κατάταξης

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων:

Το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας.

Οικογένειες με μέλη ΑμεΑ.

Μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρ. Σταρακά για Εργατική Πρωτομαγιά: «Καμία κατάκτηση δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνα»

Published

on

By

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο».  Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωση της για την εργατική Πρωτομαγιά η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία Χριστίνα Σταρακά. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Δεν ξεχνώ ποτέ πως καμία κατάκτηση του εργαζόμενου δεν κερδήθηκε χωρίς αγώνα.

Το ίδιο συνέβη και για τη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο.

Το ίδιο συνέβη και για κάθε ανθρώπινο δικαίωμα.

Αλλά δεν ξεχνώ επίσης ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τα εργασιακά δικαιώματα δέχονται συνεχώς επιθέσεις και, το ξέρουμε όλοι, για πολλούς συνανθρώπους μας υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Καταργούνται στην πράξη καθημερινά.

Η υπεράσπιση, αποκατάσταση και ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι λόγος ύπαρξης για κάθε προοδευτική πολιτική και θεμελιώδης προϋπόθεση για πραγματική ανάπτυξη και δικαιότερη κοινωνία.

Εύχομαι καλή Πρωτομαγιά σε όλες και όλους!»

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ