Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Θέλουμε ένα ΞΕΝΙΑ αντάξιο του οράματος του δωρητή Αθ.Νόβα και των απαιτήσεων ενός σύγχρονου και τουριστικού Δήμου”

Published

on

 «Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια και τα δεδομένα του θέματος», σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ.Βασίλης Γκίζας, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. «Προτείνουμε να διερευνηθεί στην πράξη η χρήση του ως ξενοδοχείο 4* και άνω», τόνισε, αναδεικνύοντας στη συζήτηση που ακολούθησε τα  σοβαρά  μειονεκτήματα  της  λειτουργίας  του ακινήτου ως πολιτιστικού πολυχώρου. 

Η Ναυπακτία κερδίζει καθημερινά το στοίχημα της εξωστρέφειας, κάτι που όλοι πλέον αναγνωρίζουν. Η συγκυρία της διαρκούς ανάπτυξης του τουρισμού, τόσο στη χώρα όσο και στην Ναυπακτία, επιτάσσει να αντιληφθούμε με τη δέουσα σοβαρότητα τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Έχοντας αυτό ως δεδομένο και καθώς οι εργασίες στο Ξενία βαίνουν προς ολοκλήρωση, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, η αξιοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων του Δήμου ήρθε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ.Βασίλης Γκίζας, σε αντίθεση με τις κραυγές συμβούλων της αντιπολίτευσης που δεν επιθυμούσαν τη συζήτηση του θέματος (γιατί άραγε;) «η δημόσια συζήτηση για όλα τα θέματα, ιδίως για τα σοβαρά, όπως αυτό του Ξενία που επί σειρά ετών απασχολεί τον Δήμο μας δεν είναι μόνο απαραίτητη, αλλά αναγκαία και υποχρεωτική».

Προς ενημέρωση των δημοτών παραθέτουμε σημαντικά στοιχεία του θέματος:

Τί δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το ΞΕΝΙΑ:

Η προηγούμενη δημοτική αρχή ενέταξε το ΞΕΝΙΑ σε πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ (αρχικός προϋπολογισμός 2 εκ. ευρώ),  προκειμένου να κατασκευαστούν τα εξής:

 • μια αίθουσα για τη στέγαση μουσείου εμβαπτισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου,
 • μία αίθουσα αναψυκτηρίου,
 • έξι δωμάτια φιλοξενίας επισκεπτών και
 • μία αίθουσα εκδηλώσεων, εκθέσεων και πολιτισμού.

Στη χρηματοδότηση δεν συμπεριελήφθησαν:

 • οι εργασίες  ανακατασκευής  των υπογείων,
 • η διαμόρφωση-ανάπλαση του ακάλυπτου χώρου,
 • η αγορά του συνολικού εξοπλισμού (δηλ. της καφετέριας, του συνεδριακού κέντρου, των δωματίων και της αίθουσας εκδηλώσεων). Στην αίθουσα για τη στέγαση μουσείου εμβαπτισμένης πραγματικότητας της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου προβλέφθηκε η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού μέσω χρηματοδότησης από το πρόγραμμα LEADER,  προϋπολογισμού 600.000 ευρώ,
 • η λειτουργία των παραπάνω χώρων.

Επίσης, με την έγγραφη δέσμευση του τότε δημάρχου κ. Λουκόπουλου (ημερ. 26.5.2017):

 1. Απαγορεύτηκε  η οποιαδήποτε  εκμετάλλευση  του ακινήτου από ιδιώτη για χρονικό διάστημα πλέον των 10 ετών (5 έτη από πράξη ολοκλήρωσης). Δηλαδή, ο Δήμος ανέλαβε τη δέσμευση  να  λειτουργεί τα πιο πάνω ο ίδιος, παραβιάζοντας  τη σύγχρονη οικονομική λογική που δεν θέλει τους δήμους και τους φορείς του δημοσίου να γίνονται επιχειρηματίες και μάλιστα τουρισμού και υιοθετώντας ξεπερασμένα και αποτυχημένα μοντέλα οικονομικής εκμετάλλευσης και διαχείρισης.
 2. Η εκμετάλλευση αυτή από τον Δήμο θα γίνει άνευ οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος, δηλαδή το συνολικό λειτουργικό κόστος θα βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο.

Σημείωση: Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή Λουκόπουλου χωρίς καμία προηγούμενη σοβαρή διερεύνηση (πχ. δημοπρασία) της πιθανότητας να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείο. Αντίθετα μάλιστα, εξέπεμπε με κάθε ευκαιρία εχθρικά μηνύματα για μια τέτοια επένδυση, μη διστάζοντας τότε και σήμερα στελέχη της να προβαίνουν σε δηλώσεις για δήθεν αξεπέραστα σοβαρά προβλήματα, όπως πολεοδομικά, αρχαιοτήτων, κλπ.

Γιατί πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσουμε σοβαρά την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχείου 4* και άνω;

Διότι:

 1. Αυτή είναι η σαφέστατη βούληση του δωρητή Γεωργίου Αθανασιάδη Νόβα.
 2. Βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία, σε κεντρικό σημείο, πάνω στη θάλασσα και σε άμεση αλληλεπίδραση με την πόλη και την τοπική οικονομία.
 3. Τόσο το κτήριο όσο και το οικόπεδο πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιο ξενοδοχείο.
 4. Ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός προϋποθέτει την ύπαρξη τέτοιου ξενοδοχείου 4* και άνω. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί μηχανή τουριστικής ανάπτυξης. Τα οφέλη  της τοπικής  κοινωνίας  είναι μεγάλα, αφού  από  μόνο του  προσελκύει  άλλες  κατηγορίες   επισκεπτών.  Θα λειτουργήσει  δηλαδή προσθετικά στην τοπική αγορά, όχι ανταγωνιστικά και αφαιρετικά.
 5. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας (για περίπου  80 άτομα).
 6. Ο Δήμος όχι μόνο δεν θα πληρώνει για τη συντήρηση και λειτουργία του, αλλά θα εισπράττει σοβαρό  μίσθωμα.
 7. Δεν καταργείται ο πολυχώρος πολιτισμού  που  δρομολογήθηκε, αφού:
 8. το μουσείο της ναυμαχίας θα παραμείνει και θα λειτουργεί είτε στην αίθουσα που προβλέφθηκε  είτε  σε άλλο χώρο,
 9. το συνεδριακό κέντρο, που δεν έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί από το δήμο  αφού δεν έχει εξευρεθεί σχετικό κονδύλι, θα γίνει από τον επιχειρηματία με όρο σχετικό στη διακήρυξη.  Επίσης, στο νέο δημαρχείο (περιοχή Σκα) έχει προβλεφθεί η κατασκευή μεγάλης αίθουσας  εκδηλώσεων και συνεδρίων,
 • το αναψυκτήριο-καφετέρια δεν είναι χώρος πολιτισμού και θα λειτουργήσει από τον επενδυτή ως τέτοιο,
 1. ο ένας ολόκληρος όροφος των 6 δωματίων, ο οποίος δεν είναι χώρος πολιτισμού θα περιληφθεί στη χρήση του ξενοδοχείου,
 2. η πινακοθήκη που τελικά  μόνο  αυτή είναι που  δεν θα μπορεί να  εξυπηρετηθεί  στο ΞΕΝΙΑ   θα μπορεί  να  φιλοξενηθεί  σε άλλους  χώρους (πχ. στο κεντρικό δημαρχείο, στην οικονομική υπηρεσία) χωρίς έτσι να  ακυρώνεται η χρήση του ξενοδοχείου 4* και άνω.
 3. Όλα τα ανωτέρω θα λάβουν χώρα σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ, ώστε να μη ρισκάρουμε την υφιστάμενη δρομολογημένη κατάσταση.

Πρόταση και βούλησή μας είναι να εκπέμψουμε όλοι μαζί το θετικό μήνυμα προς κάθε σοβαρό επενδυτή, ώστε το ΞΕΝΙΑ να γίνει αυτό που όρισε ο ίδιος ο δωρητής, αυτό που απαιτούν η σύγχρονη πραγματικότητα και ο τουριστικός χαρακτήρας της Ναυπακτίας.

Ως Δήμος έχουμε αποδείξει στην πράξη τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που επιθυμούμε να προσδώσουμε στον τόπο μας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, όπως η εξασφάλιση της μελέτης για την κατασκευή του Τούνελ (παράκαμψη Ναυπάκτου), οι αναπλάσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, η δημιουργία των λιμενικών υποδομών, όπως το αγκυροβόλιο, η ανάδειξη και αναστήλωση του Ενετικού Λιμένα, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η εκπόνηση μελετών για την κατασκευή της μαρίνας στο Γρίμποβο, αλλά και η εξεύρεση λύσης στο κυκλοφοριακό πρόβλημα με την επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, τη λειτουργία παρκομέτρων και τη δημιουργία πρόσθετων χώρων στάθμευσης.

Θέτουμε τα παραπάνω σε γνώση των πολιτών, αφήνοντας την τελική κρίση σε αυτούς. Θέλουμε ένα ΞΕΝΙΑ που μετά από διεθνή διαγωνισμό ως ξενοδοχείο 4* και άνω θα αποφέρει πραγματικά οφέλη για τον τόπο μας (τους όρους θα τους καθορίσει το Δημοτικό Συμβούλιο) ή ένα ΞΕΝΙΑ που χωρίς κανένα ρεαλιστικό σχέδιο (όπως αποδεικνύεται στην πράξη) θα αποτελέσει έναν νέο βραχνά για τον Δήμο μας, που ούτε οικονομικά μπορεί να στηρίξει, αλλά ούτε και πρακτικά.

 

 

 

 

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το “2nd LEPANTO ARCHERY CUP” στην Ναύπακτο

Published

on

By

Με μεγάλη συμμετοχή αγωνιζόμενων και θεατών, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο αγώνας τοξοβολίας «2nd  LEPANTO ARCHERY CUP» της ομάδας τοξοβολίας Lepanto Archery Team Ναυπάκτου.

Η προσέλευση και οι εγγραφές ξεκίνησαν την Κυριακή 19 Μαΐου στις 09.00 με τρείς κατηγορίες αγωνιζομένων Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων – Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων και Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Παίδων – Κορασίδων. Στον αγώνα κυπέλου συμμετείχαν μόνο οι εγγεγραμμένοι στη ομάδα Lepanto Archery Team.

Στις 13.30 ολοκληρώθηκε το αγωνιστικό μέρος και έγιναν οι απονομές παρόντος του Αντιδημάρχου Δήμου Ναυπακτίας Σιμάκη Γιώργου, με βραβεύσεις στους τρείς  πρώτους της κάθε κατηγορίας και βεβαιώσεις συμμετοχής και μετάλλια σε όλους τους αγωνιζόμενους.

1ος στη κατηγορία ανδρών -γυναικών – εφήβων ο Σωτηρόπουλος Λάμπρος

1η  στη κατηγορία ανδρών -γυναικών – εφήβων – νεανίδων η Κυπριώτη Σπυριδούλα

1ος στη κατηγορία παίδων – κορασίδων ο Τσώτας Παναγιώτης

και Τιμητική απονομή στον junior τοξότη μας Μπίμπα Δημήτρη

Ο  υπέροχος χώρος του Ιππικού Ομίλου Ναυπάκτου, φιλοξένησε τους αγώνες και παράλληλα οι φιλόξενοι εκπαιδευτές έδωσαν την ευκαιρία σε όλους, με το πέρας της διαδικασίας, να έρθουν σε επαφή με τα υπέροχα αλόγα και να γνωρίσουν και την έφιππη τοξοβολία.
Μια γιορτή της ομάδας και μια ευκαιρία να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση στις αρχές Οκτώβριου, μην ξεχνώντας ότι, η τοξοβολία είναι και ψυχαγωγία. Ο τοξότης δεν μαθαίνει μόνο αλλά διασκεδάζει παράλληλα.

ΣΗΜ.  Με στόχο την ενασχόληση των δημοτών του Δήμου Ναυπακτίας, μεγάλων και μικρών, με το Ολυμπιακό άθλημα της Τοξοβολίας από τον Οκτώβριο του 2021 προσφέρουμε μαθήματα κάθε Κυριακή πρωί στη πόλη της Ναυπάκτου.
  Μια ακόμη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Πράσινο Μπλε».
     Πλούσιο Φωτογραφικό υλικό στο Nafpaktia Archery

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 “2nd  LEPANTO ARCHERY CUP” στον Ιππικό Όμιλο Ναυπάκτου!

Published

on

By

Ο υπέροχος χώρος του Ιππικού Ομίλου Ναυπάκτου, θα φιλοξένησε την Κυριακή 19 Μαΐου, για μια ακόμη χρονιά τους αγώνες 2nd  LEPANTO AECHERY CUP της ομάδας τοξοβολίας Lepanto Archery Team Ναυπάκτου.

Μια γιορτή της ομάδας μας και μια ευκαιρία να ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση για τις αρχές Οκτωβρίου του 2024.

Οι κατηγορίες αγωνιζομένων που συμμετέχουν:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων,

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ανδρών-Γυναικών/ Εφήβων-Νεανίδων και

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  Παίδων – Κορασίδων.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα:

09:00 – 09:30 Προσέλευση – εγγραφές σε αγώνες

09:30 – 10:00   Δοκιμαστικές βολές

10:00 – 11.30  Α’ μέρος αγώνων όλες οι κατηγορίες

11.30 – 11.45  Διάλειμμα

11.45 –  13.15  Β’ μέρος αγώνων όλες οι κατηγορίες

13:30    ΑΠΟΝΟΜΕΣ βραβεύονται οι πρώτοι κατάταξης ανά κατηγορία / μετάλλια και βεβαίωση συμμετοχής σε όλους τους αγωνιζόμενους.

Στους αγώνες μπορούν να συμμετάσχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη ομάδα Lepanto Archery Team και παρακολούθησαν προπονήσεις το τελευταίο 4μηνο, φορώντας την εμφάνιση της ομάδας .

Επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τους αγώνες  συγγενείς και φίλοι των αγωνιζομένων και όχι μόνο, ενώ στον Ιππικό Όμιλο Ναυπάκτου, παράλληλα με τα φιλέματα της διοργάνωσης, θα λειτουργεί καντίνα για αναψυκτικά και καφέ!

Οι φιλόξενοι εκπαιδευτές του ιππικού ομίλου, θα δώσουν την ευκαιρία σε όλους, με το πέρας της διαδικασίας, να έρθουν σε επαφή με τα υπέροχα αλόγα, να κάνουν βόλτα με την άμαξα και να δοκιμάσουν έφιππη τοξοβολία.

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι, η τοξοβολία είναι και ψυχαγωγία και ότι ο τοξότης δεν μαθαίνει μόνο, αλλά διασκεδάζει παράλληλα.

Σας περιμένουμε!

ΣΗΜ.  Με στόχο τη γνωριμία και την ενασχόληση των δημοτών του Δήμου Ναυπακτίας, μεγάλων και μικρών, με το Ολυμπιακό άθλημα της Τοξοβολίας, από τον Οκτώβριο του 2021 προσφέρουμε μαθήματα κάθε Κυριακή πρωί στη πόλη της Ναυπάκτου. Μια ακόμη προσπάθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε”.

Επικοινωνία:  info@prasinomple.gr  mob. +30 697 850 0005  &   +30 693 6052 888

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Published

on

By

Ανοίγει προσεχώς η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ «Κοινωνικός Τουρισμός» 2024 – 2025. Οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να περιμένουν ως και τα τέλη του Μαΐου, ώστε να προχωρήσουν στην διαδικασία για την επιδότηση των διακοπών τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο κοινωνικός τουρισμός επιδοτεί έως έξι διανυκτερεύσεις ανάλογα με το κατάλυμα, οι δικαιούχοι καταβάλλουν μικρή συμμετοχή. Μηδενική είναι η συμμετοχή τους και έως δέκα διανυκτερεύσεις για διακοπές σε Λέρο, Λέσβο, Χίο και Κω. Έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε όσους επιλέξουν για διακοπές καταλύματα σε Ρόδο, Βόρεια Εύβοια, Έβρο και Σάμο.

Μάλιστα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι του προγράμματος καταβάλλουν συμμετοχή 25%, οι πολύτεκνοι 20%, ενώ μηδενική είναι η συμμετοχή για τα άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, οι πολίτες που έλαβαν επιταγές το 2023 δύνανται να τις αξιοποιήσουν ως και τα τέλη Ιουνίου, επιλέγοντας κατάλυμα από το Μητρώο Παρόχων, ενώ επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Μόνο τον περασμένο Απρίλιο ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι δικαιούχοι προτίμησαν ως προορισμούς τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Εύβοια αλλά και τα Ιωάννινα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ