Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέμα ΤΕΙ: Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων

Published

on

Μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπάκτου  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαρτίου,  στα γραφεία της Ομοσπονδίας έκτακτη σύσκεψη για το θέμα του τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου.

Η αιτία της έκτακτης αυτής σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός του υπουργείου παιδείας και του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου για την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που  θέλει το τμήμα της Ναυπάκτου να απομακρύνεται από το Αντίρριο.

Στην έκτακτη σύσκεψη πήραν μέρος ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τ. Λουκόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γ. Μπουλές, ο τέως δήμαρχος Ναυπάκτου Θ. Παπαθανάσης, ο τέως δήμαρχος Ναυπάκτου Γ. Νταουσάνης, ο αντιδήμαρχος Γ. Σιαμαντάς,  οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ναυπακτίας Β. Γκίζας, και Ντ. Τσουκαλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ναυπακτίας Μ. Ζιαμπάρα και ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Γούλας, ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Β. Τριανταφύλλου και ο καθηγητής του τμήματος Γ. Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρ. Χάρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου Απ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσής επαγγελματιών Αντιρρίου Π. Τσουκαλάς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Εφ. Γρίνου,  Θ. Καλαβρουζιώτης – με την ιδιότητα και του αντιπρόεδρου της ΟΣΥΝ και ο Κ. Κωταντούλας.

Στις τοποθετήσεις τους οι μετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να παραμείνει το Τμήμα  του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.

Αν και κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή Αιτωλ/νίας Δ. Κωνσταντόπουλο, που είχε συνάντηση με τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου για το θέμα, υποσχόμενος ότι το Τμήμα της Ναυπάκτου δεν κινδυνεύει, αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη να έρθει άμεσα το θέμα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τις επόμενες συντονισμένες κινήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Ξενία. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ομόφωνα να δραστηριοποιηθεί και πάλι η Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν χρόνια για το ΤΕΙ.

Στις τοποθετήσεις τους για το θέμα ανέφεραν:

Τάκης Λουκόπουλος (Δήμαρχος Ναυπακτίας – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): « Μόλις πληροφορήθηκα ότι θα υπάρξει θέμα με το ΤΕΙ ήρθα σε επαφή με τους κυβερνητικούς βουλευτές και με διαβεβαίωσαν ότι δεν φεύγει το ΤΕΙ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της βουλής Γ. Βαρεμένο που είχε επικοινωνία με τον υπουργό παιδείας Κ. Γαβρόγλου με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως κύριοι δεν εφησυχάζω, έχω ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Κ.Γαβρόγλου».

Βασίλης Τριανταφύλου (Πρύτανης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): «Αρνείται ο κ. Γαβρόγλου να δει την διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παντελώς! Αναιρέθηκε το αρχικό σχέδιο που πρότεινε η Επιτροπή του ΤΕΙ για συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και έκτοτε υπήρξαν διάφορες προτάσεις που δεν προχώρησαν.  Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου πήρε αρνητική απόφαση για την συνένωση, έγινε συνάντηση πρυτάνεων του Πανεπιστημίου με τον υπουργό όπου αναμένει να του καταθέσουν προτάσεις μέχρι τις επόμενες ημέρες. Στην όλη διαδικασία εμείς ως ΤΕΙ δεν συμμετέχουμε καθόλου και ότι μαθαίνουμε είναι από διαρροές του υπουργείου! Γνωρίζω ότι γίνεται προσπάθεια, το τμήμα της Ναυπάκτου να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Αυτή την εικόνα έχουμε εμείς ως ΤΕΙ σήμερα.

 

Γιώργος Ασημακόπουλος (Καθηγητής τμήματος ΤΕΙ Ναυπάκτου):  Κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ναύπακτο τρέχουμε! Μετά το ξεχνάμε! Η κατάσταση στο τμήμα της Ναυπάκτου εδώ και χρόνια είναι τραγική. Για παράδειγμα το Μεταπτυχιακό γίνεται στην Πάτρα, όπως και δύο ερευνητικά εργαστήρια, μια και δεν υπάρχει χώρος. Από το 2008 ζητάμε 2.000 τετραγωνικά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε οι 1500 φοιτητές, τα 40 άτομα καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, με το κτιριακό να είναι μόνιμα το πρόβλημα. Αποτέλεσμα όταν υπάρχει κάποια ανακατάταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να τρέχουμε. Αν θέλουμε το τμήμα στη Ναύπακτο αυτό το θέμα πρέπει να το λύσουμε. Να πω επίσης ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα στο Αντίρριο γιατί είναι μεγάλη η έλξη της Πάτρας για ένα τόσο μεγάλο τμήμα. Σαν δήμος θα μπορέσουμε να στεγάσουμε το τμήμα; Θα το αγκαλιάσουμε; Πρέπει να αποφασίσουμε.

Γιάννης Μπουλές ( Πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ): «Δεν άκουσα κάτι σαν διαδικασία από τον δήμαρχο για το πώς θα κρατηθεί στη Ναύπακτο το τμήμα. Να θυμίσω ότι το 2014 πριν παραδώσουμε τον Δήμο στη νέα διοίκηση υπήρξε σύσκεψη στο Αντίρριο για να πάρουμε μέτρα, μια και ήταν προφανές από τότε θα έχουμε εξελίξεις, όμως από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε το παραμικρό. Λείπει ο προσανατολισμός. Δεν έχω καταλάβει μέχρι τώρα αν η πόλη έχει εκφρασμένη βούληση για το ΤΕΙ. Αν είχαμε θα είχαμε κάνει συζητήσεις, κινητοποιήσεις και θα είχε έρθει στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα. Άρα δεν το θέλει ο Δήμος ξεκάθαρα. Ήταν λύση ανάγκης το Αντίρριο και όχι προοπτικής για το ΤΕΙ, όμως είχαμε όλο το χρόνο να το δούμε και θα έπρεπε ήδη να είχαμε ενεργήσει για να φτιάξουμε υποδομές. Αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Ναυπακτίας είναι απών και δεν έχουμε στρατηγική».

Θανάσης Παπαθανάσης (τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου):  «Σε κάθε περίπτωση πάμε αργά και δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση. Μόνο ενωμένοι σαν Ναυπακτία αλλά και ως Νομός θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα. Πρέπει άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και να δραστηριοποιηθεί και πάλι η επιτροπή που συστάθηκε μα απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με πρόταση και με συμμαχίες, ενέργειες επί της ουσίας για να μην επανερχόμαστε κάθε λίγα χρόνια και συζητάμε κάθε φορά τα ίδια».

Γιάννης Νταουσάνης (τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου): «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η άσχημη αυτή εξέλιξη για το ΤΕΙ έγινε από κακούς χειρισμούς. Μπορεί να μείνει το τμήμα αν κινητοποιηθούμε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν οριστικές εγκαταστάσεις για το τμήμα, δεν γίνεται διαφορετικά. Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Να δεσμευτούμε ότι θέλουμε στον Δήμο το ΤΕΙ και να δεσμευτούμε για οριστικές εγκαταστάσεις που θα το στεγάσουν».

Γιώργος Γούλας (Δημοτικός σύμβουλος – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): «Δυστυχώς κάθε φορά παίρνουμε μια παράταση ζωής και πάλι βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα παραμείνει το τμήμα στη Ναύπακτο και ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε για τις μόνο0μες εγκαταστάσεις του τμήματος. Να το συμπεριλάβουμε αν θέλετε όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στα προγράμματά τους, σαν κοινό στόχο.  Θεωρώ ότι η χρονική στιγμή είναι ευνοϊκή ώστε και αυτή τη φορά να σώσουμε το τμήμα μια και έρχονται εκλογές. Δεν μπορεί όμως όταν ένας δήμος μαζί με τις εταιρείες του διαχειρίζονται σε μια θητεία 250 εκατ ευρώ να συζητάμε ότι δεν έχουμε τις δυνατότητες να φτιάξουμε μόνιμες εγκαταστάσεις για το ΤΕΙ».

Βασίλης Γκίζας (υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου και την ανακατανομή των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων οι τοπικές κοινωνίες έρχονται δεύτερες, όμως θα πρέπει ως πνευματικά ιδρύματα να είναι πρωτίστως συνδεδεμένα και ενταγμένα στις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς δεν έχω διαισθανθεί ότι οι φορείς, η κοινωνία, οι δημοτικές αρχές και το ίδιο το ίδρυμα, εναγωνίως θέλουν να παραμείνει τι τμήμα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο. Αν το θέλουμε, έστω και τώρα πρέπει να κινηθούμε με τον δήμο να έχει την πρωταρχική ευθύνη. Εάν χαθεί η ευκαιρία που λέγεται προεκλογική περίοδος δεν θα υπάρξει άλλη. Έπρεπε να έχουμε ήδη δράσει, θέλω να είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα».

Ντίνος Τσουκαλάς (Δημοτικός σύμβουλος – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας):  «Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη από την ύπαρξη του ΤΕΙ στην πόλη. Προτεραιότητα οι κτιριακές εγκαταστάσεις για την παραμονή του ΤΕΙ στη Ναύπακτο. Αν θέσουμε ως προτεραιότητα την παραμονή του ΤΕΙ και σε κοινή γραμμή σαν Νομός, σε μια συμφωνία που θα μας δώσει τμήματα και εδώ, νομίζω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε».  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 254 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 254ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

# Εκλογές για δυνατούς λύτες…  :

Παρά του ότι μας χωρίζουν ακόμα εννέα μήνες από τον Οκτώβριο που θα διεξαχθούν οι αυτό-διοικητικές εκλογές, το προεκλογικό κλίμα ξεκίνησε και σε τοπικό επίπεδο με τις δημοτικές παρατάξεις για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου στην Ναυπακτία να προχωρούν στα επόμενα βήματά τους.  Ανακοινώνονται  υποψηφιότητες, ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, γίνονται «μεταγραφές» και επανακάμψεις…

#   ΣΧΟΑΠ Αντιρρίου και «Καρέλι» ανέβασαν τους τόνους στο Δημοτικό συμβούλιο :

Ανέβηκαν οι τόνοι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30ης Ιανουαρίου με αφορμή ερωτήσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο            Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#   Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος  :

Με το μήνυμα “Αλλάζουμε πλεύση, για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για εμάς, τα παιδιά μας και την Ναυπακτία μας”, ανακοίνωσε την απόφασή του ο Ανδρέας Κωσταντόπουλος να είναι  υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023…

#    Ξεκινά άμεσα το έργο στερέωσης και ανάδειξης του Ενετικού Λιμανιού :

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και προβλέπουν την αποκατάσταση των σπηλαιώσεων, νέα αρμολογήματα, τσιμεντοενέσεις, καθαρισμό και εξυγίανση του πυθμένα, αντικατάσταση των θραυσμένων λίθων και συμπλήρωση….

#   Περί ηγεσίας…      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :                                                                

Στη δημοκρατία και στην πολιτική η επιλογή έχει τον πρώτο ρόλο. Η επιλογή όμως προϋποθέτει Αξιολόγηση. Ως έννοια την αξιολόγηση την ακούμε πολύ συχνά, την επικαλούνται όλοι και ιδίως  αυτοί που πρεσβεύουν τη χρηστή διοίκηση και  επιζητούν…

#   Το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΚΙΝ.ΑΛ στην Αιτωλοακαρνανία:

Στη διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων για όλη τη χώρα προχώρησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο     Ανδρουλάκη ο οποίος έθεσε  το κόμμα σε τροχιά  εκλογικής μάχης.…

#   Μετά Βαΐων και κλάδων οι εκλογές…  :

Επίσημα πλέον έχουμε περάσει στην προεκλογική περίοδο. Η πρώτη Κυριακή του Απριλίου εκτιμάται πως είναι πολύ νωρίς, καθώς η διάλυση της Βουλής θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σχεδόν στις αρχές Μαρτίου.  Η ημερομηνία η οποία προκρίνεται και πάλι είναι…

#    Τίτλοι τέλους για την γέφυρα στον Εύηνο :

Συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες   κατεδάφισης της γέφυρας του Εύηνου ποταμού στην παλιά εθνική οδό Αντιρρίου –Ιωαννίνων.  Η γέφυρα είναι εδώ και έναν χρόνο κλειστή καθώς έχει υποστεί ζημιές…

#    Συνεχίζεται η απεργία στις πολεοδομίες  :

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα) κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους    μισούς δήμους της χώρας η οποία…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ερώτηση Γ. Μπουλέ για τους μαθητές της Πυλήνης (VIDEO)

Published

on

By

Ερώτηση από τον επικεφαλής της ΑΔΚΝ   Γιάννη Μπουλέ  προς τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα που  αφορούσε  το θέμα των μαθητών από την       Πυλήνη, που λόγω των καταπτώσεων στον δρόμο προς Θέρμο αδυνατούν να φτάσουν στο σχολείο τους εδώ και μια εβδομάδα.

Ο κ. Μπουλές ζήτησε να πάρει απόφαση ο δήμος για την μεταφορά των μαθητών σε σχολεία της Ναυπάκτου μέχρι να αποκατασταθεί η βατότητα του   δρόμου.

Από την πλευρά του ο κ. Γκίζας απάντησε  ότι  για το θέμα έχει αρμοδιότητα και έχει επιληφθεί η Περιφέρεια, με τη λύση να δίνεται άμεσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ