Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θέμα ΤΕΙ: Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη αποφάσεων

Published

on

Μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπάκτου  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαρτίου,  στα γραφεία της Ομοσπονδίας έκτακτη σύσκεψη για το θέμα του τμήματος ΤΕΙ της Ναυπάκτου.

Η αιτία της έκτακτης αυτής σύσκεψης ήταν ο σχεδιασμός του υπουργείου παιδείας και του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου για την συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, που  θέλει το τμήμα της Ναυπάκτου να απομακρύνεται από το Αντίρριο.

Στην έκτακτη σύσκεψη πήραν μέρος ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Τ. Λουκόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας Γ. Μπουλές, ο τέως δήμαρχος Ναυπάκτου Θ. Παπαθανάσης, ο τέως δήμαρχος Ναυπάκτου Γ. Νταουσάνης, ο αντιδήμαρχος Γ. Σιαμαντάς,  οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ναυπακτίας Β. Γκίζας, και Ντ. Τσουκαλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ναυπακτίας Μ. Ζιαμπάρα και ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Γούλας, ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Β. Τριανταφύλλου και ο καθηγητής του τμήματος Γ. Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρ. Χάρος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπάκτου Απ. Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της Ένωσής επαγγελματιών Αντιρρίου Π. Τσουκαλάς και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Εφ. Γρίνου,  Θ. Καλαβρουζιώτης – με την ιδιότητα και του αντιπρόεδρου της ΟΣΥΝ και ο Κ. Κωταντούλας.

Στις τοποθετήσεις τους οι μετέχοντες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη να παραμείνει το Τμήμα  του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.

Αν και κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή Αιτωλ/νίας Δ. Κωνσταντόπουλο, που είχε συνάντηση με τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου για το θέμα, υποσχόμενος ότι το Τμήμα της Ναυπάκτου δεν κινδυνεύει, αποφασίστηκε από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη να έρθει άμεσα το θέμα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων για τις επόμενες συντονισμένες κινήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, που κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στο Ξενία. Ταυτόχρονα αποφασίστηκε ομόφωνα να δραστηριοποιηθεί και πάλι η Επιτροπή που είχε συσταθεί πριν χρόνια για το ΤΕΙ.

Στις τοποθετήσεις τους για το θέμα ανέφεραν:

Τάκης Λουκόπουλος (Δήμαρχος Ναυπακτίας – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): « Μόλις πληροφορήθηκα ότι θα υπάρξει θέμα με το ΤΕΙ ήρθα σε επαφή με τους κυβερνητικούς βουλευτές και με διαβεβαίωσαν ότι δεν φεύγει το ΤΕΙ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της βουλής Γ. Βαρεμένο που είχε επικοινωνία με τον υπουργό παιδείας Κ. Γαβρόγλου με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως κύριοι δεν εφησυχάζω, έχω ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Κ.Γαβρόγλου».

Βασίλης Τριανταφύλου (Πρύτανης ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας): «Αρνείται ο κ. Γαβρόγλου να δει την διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας παντελώς! Αναιρέθηκε το αρχικό σχέδιο που πρότεινε η Επιτροπή του ΤΕΙ για συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και έκτοτε υπήρξαν διάφορες προτάσεις που δεν προχώρησαν.  Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου πήρε αρνητική απόφαση για την συνένωση, έγινε συνάντηση πρυτάνεων του Πανεπιστημίου με τον υπουργό όπου αναμένει να του καταθέσουν προτάσεις μέχρι τις επόμενες ημέρες. Στην όλη διαδικασία εμείς ως ΤΕΙ δεν συμμετέχουμε καθόλου και ότι μαθαίνουμε είναι από διαρροές του υπουργείου! Γνωρίζω ότι γίνεται προσπάθεια, το τμήμα της Ναυπάκτου να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο. Αυτή την εικόνα έχουμε εμείς ως ΤΕΙ σήμερα.

 

Γιώργος Ασημακόπουλος (Καθηγητής τμήματος ΤΕΙ Ναυπάκτου):  Κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή στον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ναύπακτο τρέχουμε! Μετά το ξεχνάμε! Η κατάσταση στο τμήμα της Ναυπάκτου εδώ και χρόνια είναι τραγική. Για παράδειγμα το Μεταπτυχιακό γίνεται στην Πάτρα, όπως και δύο ερευνητικά εργαστήρια, μια και δεν υπάρχει χώρος. Από το 2008 ζητάμε 2.000 τετραγωνικά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε οι 1500 φοιτητές, τα 40 άτομα καθηγητές και διοικητικό προσωπικό, με το κτιριακό να είναι μόνιμα το πρόβλημα. Αποτέλεσμα όταν υπάρχει κάποια ανακατάταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να τρέχουμε. Αν θέλουμε το τμήμα στη Ναύπακτο αυτό το θέμα πρέπει να το λύσουμε. Να πω επίσης ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το τμήμα στο Αντίρριο γιατί είναι μεγάλη η έλξη της Πάτρας για ένα τόσο μεγάλο τμήμα. Σαν δήμος θα μπορέσουμε να στεγάσουμε το τμήμα; Θα το αγκαλιάσουμε; Πρέπει να αποφασίσουμε.

Γιάννης Μπουλές ( Πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας ): «Δεν άκουσα κάτι σαν διαδικασία από τον δήμαρχο για το πώς θα κρατηθεί στη Ναύπακτο το τμήμα. Να θυμίσω ότι το 2014 πριν παραδώσουμε τον Δήμο στη νέα διοίκηση υπήρξε σύσκεψη στο Αντίρριο για να πάρουμε μέτρα, μια και ήταν προφανές από τότε θα έχουμε εξελίξεις, όμως από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε το παραμικρό. Λείπει ο προσανατολισμός. Δεν έχω καταλάβει μέχρι τώρα αν η πόλη έχει εκφρασμένη βούληση για το ΤΕΙ. Αν είχαμε θα είχαμε κάνει συζητήσεις, κινητοποιήσεις και θα είχε έρθει στο Δημοτικό συμβούλιο το θέμα. Άρα δεν το θέλει ο Δήμος ξεκάθαρα. Ήταν λύση ανάγκης το Αντίρριο και όχι προοπτικής για το ΤΕΙ, όμως είχαμε όλο το χρόνο να το δούμε και θα έπρεπε ήδη να είχαμε ενεργήσει για να φτιάξουμε υποδομές. Αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Ναυπακτίας είναι απών και δεν έχουμε στρατηγική».

Θανάσης Παπαθανάσης (τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου):  «Σε κάθε περίπτωση πάμε αργά και δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση. Μόνο ενωμένοι σαν Ναυπακτία αλλά και ως Νομός θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα. Πρέπει άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και να δραστηριοποιηθεί και πάλι η επιτροπή που συστάθηκε μα απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι με πρόταση και με συμμαχίες, ενέργειες επί της ουσίας για να μην επανερχόμαστε κάθε λίγα χρόνια και συζητάμε κάθε φορά τα ίδια».

Γιάννης Νταουσάνης (τέως Δήμαρχος Ναυπάκτου): «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η άσχημη αυτή εξέλιξη για το ΤΕΙ έγινε από κακούς χειρισμούς. Μπορεί να μείνει το τμήμα αν κινητοποιηθούμε. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξουν οριστικές εγκαταστάσεις για το τμήμα, δεν γίνεται διαφορετικά. Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Να δεσμευτούμε ότι θέλουμε στον Δήμο το ΤΕΙ και να δεσμευτούμε για οριστικές εγκαταστάσεις που θα το στεγάσουν».

Γιώργος Γούλας (Δημοτικός σύμβουλος – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): «Δυστυχώς κάθε φορά παίρνουμε μια παράταση ζωής και πάλι βρισκόμαστε μπροστά στο πρόβλημα. Θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα παραμείνει το τμήμα στη Ναύπακτο και ταυτόχρονα να σχεδιάσουμε για τις μόνο0μες εγκαταστάσεις του τμήματος. Να το συμπεριλάβουμε αν θέλετε όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι στα προγράμματά τους, σαν κοινό στόχο.  Θεωρώ ότι η χρονική στιγμή είναι ευνοϊκή ώστε και αυτή τη φορά να σώσουμε το τμήμα μια και έρχονται εκλογές. Δεν μπορεί όμως όταν ένας δήμος μαζί με τις εταιρείες του διαχειρίζονται σε μια θητεία 250 εκατ ευρώ να συζητάμε ότι δεν έχουμε τις δυνατότητες να φτιάξουμε μόνιμες εγκαταστάσεις για το ΤΕΙ».

Βασίλης Γκίζας (υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας): «Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου και την ανακατανομή των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων οι τοπικές κοινωνίες έρχονται δεύτερες, όμως θα πρέπει ως πνευματικά ιδρύματα να είναι πρωτίστως συνδεδεμένα και ενταγμένα στις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς δεν έχω διαισθανθεί ότι οι φορείς, η κοινωνία, οι δημοτικές αρχές και το ίδιο το ίδρυμα, εναγωνίως θέλουν να παραμείνει τι τμήμα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο. Αν το θέλουμε, έστω και τώρα πρέπει να κινηθούμε με τον δήμο να έχει την πρωταρχική ευθύνη. Εάν χαθεί η ευκαιρία που λέγεται προεκλογική περίοδος δεν θα υπάρξει άλλη. Έπρεπε να έχουμε ήδη δράσει, θέλω να είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα».

Ντίνος Τσουκαλάς (Δημοτικός σύμβουλος – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας):  «Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη από την ύπαρξη του ΤΕΙ στην πόλη. Προτεραιότητα οι κτιριακές εγκαταστάσεις για την παραμονή του ΤΕΙ στη Ναύπακτο. Αν θέσουμε ως προτεραιότητα την παραμονή του ΤΕΙ και σε κοινή γραμμή σαν Νομός, σε μια συμφωνία που θα μας δώσει τμήματα και εδώ, νομίζω ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε».  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα Προσφυγικά της Ναυπάκτου παρουσιάστηκε η εκδήλωση τιμής στους Μικρασιάτες της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και το Σύλλογο «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» διοργάνωσαν μία ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής και μνήμης στους Μικρασιάτες της Ναυπάκτου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η παράσταση-αφιέρωμα «Ξεριζωμένο Ριζικό-Από τη Μικρασία στη Ναύπακτο», σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Θεάτρου Χωρίς Αυλαία και με τη σύμπραξη της θεατρικής ομάδας του «Τεχνουργείον», πραγματοποιήθηκε στο ξεχωριστό και γεμάτο συμβολισμούς πραγματικό σκηνικό της γειτονιάς των Προσφυγικών αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές» κ.Κώστας Κακούρας σημείωσε ότι, τα κείμενα βασίστηκαν σε μαρτυρίες προσφύγων που έχουν καταγραφεί από τον Διευθυντή της Παπαχαραλαμπείου Βιβλιοθήκης Ναυπάκτου κ.Γιάννη Χαλάτση και πήραν την τελική τους μορφή κατά τη διάρκεια των προβών από τον κ.Δημήτρη Σιούντα, ο οποίος σκηνοθέτησε και την παράσταση.  Η κινησιολογία και η μουσική επιμέλεια ήταν της κ.Κωνσταντίνας Αντωνιάδου ενώ, έπαιξαν οι: Νατάσα Αποστολοπούλου, Ελένη Δημητρέλλου, Σάντυ Ζαρνομήτρου, Κων/να Ζησιμοπούλου, Ευγενία Θεοτοκάτου, Δήμητρα Καραχασάνη, Μελία Σγουρίδου, Θάλεια Τσούλια, Νάσια Τσούμαρη και συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα (Ριζικάρια) και με παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς συνοδεία ζωντανής μουσικής από το μουσικό σύνολο του «Τεχνουργείον»: Δημήτρη Αγγελόπουλο, Γιώργο Αγγελόπουλο, Παναγιώτη Κερασιά και Μαρία Ράμμου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου π.Θωμάς Βαμβίνης, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Αιτωλοακαρνανίας κ.Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλης Γκίζας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιώργος Σιμάκης, ο Αντιδήμαρχος κ.Σωκράτης Παπαβασιλείου, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ.Ολυμπία Βικάτου, ο Πρόεδρος της Αιτωλικής Αναπτυξιακής κ.Γιώργος Κοτρώνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ κ.Ζαχαρίας Χοχτούλας.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξεκινά η αποχέτευση Αντιρρίου

Published

on

By

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινά το έργο της αποχέτευσης  Αντιρρίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.666.630,00 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο με τον τίτλο «Αποπεράτωση Αποχετευτικού Δικτύου Λυμάτων Αντιρρίου» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών και ιδίως αυτών της επεξεργασίας λυμάτων».

Να σημειωθεί ότι, το μεγαλύτερο τμήμα του συγκεκριμένου έργου είχε ήδη κατασκευαστεί από το Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος, ωστόσο επί σειρά ετών παρέμενε ημιτελές, λόγω απουσίας των ενδιάμεσων τμημάτων, των παραλιακών αντλιοστασίων και των απαιτούμενων περιβαλλοντικών μελετών, με αποτέλεσμα σήμερα να υπογράφεται η συμβασιοποίησή του.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Θωμάς  Κοτρωνιάς, με αφορμή την έναρξη του έργου  σημείωσε:

«Η αποχέτευση του Αντιρρίου είναι ένα έργο με σημαντικότατες περιβαλλοντικές προεκτάσεις  και οφέλη για τους δημότες και τον τόπο μας.  Από το 2015 έως το 2019, ο Δήμος Ναυπακτίας είχε προσπαθήσει να λάβει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ωστόσο τότε αυτό δεν κατέστη εφικτό.  Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, η παρούσα δημοτική αρχή φρόντισε να ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα υπήρχαν.  Τροποποιήσαμε τη μελέτη και με ουσιαστική και στοχευμένη δουλειά, λάβαμε τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Θα ήθελα επομένως, να ευχαριστήσω όσους εργάστηκαν και, ιδιαίτερα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για το σημερινό αποτέλεσμα».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 226ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 226ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#    «Είκοσι χρόνια μετά στο ίδιο σημείο» :

Η ορθή επικύρωση των οριογραμμών των   ρεμάτων Λαγκαδούλας, Σκα και χειμάρρου   Βαρειάς αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για την πολεοδομική εφαρμογή, εξέλιξη και ανάπτυξη της πόλης της Ναυπάκτου. Είναι βασική προϋπόθεση για…

#   Στη Βουλή το θέμα του εργοστασίου :

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων στην θέση Βλαχομάνδρα του  Δήμου Ναυπακτίας, όπου ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό…

#   Έρχονται και άλλες ανεμογεννήτριες στην Ναυπακτία :

Τρεις  ακόμα Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας  στις ΔΕ Χάλκειας, Ναυπάκτου και Πυλλήνης, του Δήμου Ναυπακτίας αναμένεται να λάβουν αδειοδοτήσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ), στις θέσεις «Καλιακούδα», «Ρουπάκια» και «Καστρουμάς» των παραπάνω Δημοτικών ενοτήτων…

#   Επιστολή ΟΣΥΝ για το οδικό δίκτυο της Ναυπακτίας :                   

Μετά από δυο χρόνια πανδημίας όλοι θέλουμε να   πάμε στον τόπο μας, οι Τοπικές Κοινότητες περιμένουν να υποδεχτούν τους συγχωριανούς τους και να τους ευχαριστήσουν , οι Σύλλογοι θέλουν και πρέπει να κάνουν εκδηλώσεις…

#   Η εκλογολογία καλά κρατεί      ( ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ ) :  

Στο άθλημα της εκλογολογίας θα μπορούσαμε να είμαστε πρωταθλητές. Σε εθνικό επίπεδο τρεφόμαστε με τις προβλέψεις για το πότε θα γίνουν εκλογές, ενώ σε τοπικό επίπεδο καταναλώνουμε ώρες…

#   Ημερίδα για τα έργα και τις υποδομές στη  Δυτική Ελλάδα :

Ημερίδα με θέμα: «Έργα και Υποδομές στη Δυτική Ελλάδα», πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι.  Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υφυπουργός Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης, ενώ στην εκδήλωση…

#   Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας από την Περιφέρεια           Δυτικής Ελλάδας :

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού (Δι.Α.Π.) υλοποιεί  το έργο «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης της Αγοράς Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας MIS 5075872». Μέσω του έργου…

#   Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ :

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ και οι επαναλοιμώξεις παρούσες. Η επικράτηση της Όμικρον 2 είναι καθολική αλλά φαίνεται πως και οι υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5 βρίσκονται επίσης στην κοινότητα. Ειδικά…

#   ΟΑΕΔ:  Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε 80.000 ανέργους :    

Ο ΟΑΕΔ προχωράει στην υλοποίηση ενός μεγάλου προ-γράμματος κατάρτισης 80.000 ανέργων. Η συγκεκριμένη   δράση χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης και οι άνεργοι…

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ