Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Θερμό το Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30ης Σεπτεμβρίου

Published

on

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να είναι το Δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 30ης Σεπτεμβρίου, καθώς   είναι βέβαιο ότι θα μπει προς συζήτηση  το θέμα της αύξησης  των ανταποδοτικών δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας” κατά  7,8% και της αύξησης κατά 100% του τέλους εκκένωσης βόθρων.

Ταυτόχρονα θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για την τοποθέτηση των προέδρων και των Διοικητικών συμβουλίων στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και στον ΧΥΤΑ.

Όλα όσα αναφέρονται στη συνέχεια είναι απότοκα του θολού τοπίου που υπάρχει στα οικονομικά του Δήμου Ναυπακτίας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και με τις αναγνώσεις να γίνονται από διαφορετική οπτική – πολιτική γωνία.

 

Ερωτήματα…

Όπως έχουμε με επιμονή γράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ του Nafsweek, προκύπτει το ερώτημα:  Τι παραδίδουν οι σημερινές διοικήσεις, και τι θα παραλάβουν οι νέες; Γιατί ο κ. Λουκόπουλος δεν υλοποιεί την δέσμευσή του για γραπτό απολογισμό πριν παραδώσει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δήμου;

Με ποια εχέγγυα θα αναλάβουν οι νέες διοικήσεις όταν δεν γνωρίζουν βασικά θέματα και  κρίσιμα ζητήματα που θα κληθούν άμεσα να διαχειρισθούν;

Το ότι  νομικά δεν προβλέπεται η παράδοση – παραλαβή από τη μια στην άλλη δημοτική αρχή, αυτό δεν σημαίνει ότι απαλλάσσονται και  οι πρώην και οι επόμενοι από την υποχρέωση να ενημερώνουν δημόσια και υπεύθυνα την κοινωνία, έτσι ώστε να μην αφήνονται περιθώρια παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης ή ακόμα και φήμες, ακόμα κι αβάσιμες, για καλύψεις.

 

Λάθος με το… καλημέρα!

Όσον αφορά την αύξηση  των ανταποδοτικών δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας  κατά  7,8%, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Οικονομική Επιτροπή, μετά από πρόταση της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου,  με την αντιπολίτευση να διαφωνεί και με τον εκπρόσωπο της ΑΔΚΝ να είναι απών, , θεωρούμε πως ήταν λάθος.

Προϋπολογιστικά, το «άνοιγμα»  εμφανίζεται στις 200.000 ευρώ περίπου.

«Άνοιγμα» που θα μπορούσε να μαζευτεί με την πιο σφιχτή διαχείριση και μέσα από διαγωνισμούς και πιο ενδελεχή έλεγχο των εξόδων.

Σε κάθε περίπτωση, μια και η απόφαση είναι πολιτική, προσπαθείς τον πρώτο χρόνο της διαχείρισης να συμμαζέψεις τα πράγματα και αν δεν βγαίνουν οι αριθμοί προχωράς σε αύξηση, και όχι με το… καλημέρα.

 

Βόθροι και πολιτικές…     

Διαφορετική είναι η περίπτωση της αύξησης στο τέλος εκκένωσης βόθρων.

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αυξάνεται το τέλος αυτό κατά 100% και από το ποσό των 31 ευρώ ανεβαίνει στα 60 ευρώ.

Όμως,  η παρεχόμενη αυτή υπηρεσία είναι ανταποδοτική προς τους δημότες  και σε καμία περίπτωση δεν έβγαζε τα λειτουργικά της έξοδα.

Έτσι όλα αυτά τα χρόνια τα έσοδα ανέρχονταν  στις  25.000 ευρώ/ έτος, ενώ τα έξοδα έφταναν στις 65.000 ευρώ ετησίως. Άρα επί μια πενταετία η ΔΕΥΑΝ, με πρόχειρους υπολογισμούς, έμπαινε μέσα περίπου 150.000 ευρώ για να κάνουν κάποιοι μικροπολιτική…

Είναι προφανές ότι όλο αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να είναι βιώσιμο, εκτός και επιβλήθηκε  η βιωσιμότητά του για τον λόγο που προαναφέραμε.

Όταν «μπαίνεις μέσα»  σε μια ανταποδοτική παροχή προς ορισμένους δημότες και μάλιστα όταν κάποιοι αρνούνται να συνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο της αποχέτευσης, το κόστος της «πολιτικής» αυτής επιμερίζεται σε όλους και σε καμία περίπτωση δεν είναι δίκαιο.

ΕΛΛΑΔΑ

«Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας»

Published

on

By

Eγκαινιάστηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και θα παραμείνει ανοικτή έως το βράδυ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022, η  «Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας» έκθεση διοργανώνεται από τον  Αγροτικό Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ.

Στην Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων. Προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης για αγρότες, κτηνοτρόφους, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό,  καταναλωτές και φίλους της γεύσης από τη Δυτική Ελλάδα και ευρύτερα.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε μεταξύ άλλων και σε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την πρωτογενή παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπε μέσα από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 2,8 εκ. ευρώ περίπου, ενώ 552 παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και άλλοι 330 στα Σχέδια Βελτίωσης. Οι συνολικές ενισχύσεις που έχουν διατεθεί μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ.

«Δεν είναι όμως μόνο οι ενισχύσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε ένα μεγάλο σύνολο έργων στα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας, που όλοι ξέρουμε πόσα προβλήματα αντιμετώπιζαν και πόσα χρόνια είχαν να συντηρηθούν ή να εκσυγχρονιστούν. Έτσι, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιούμε 23 έργα, συνολικού προϋπολογισμού, σχεδόν 40 εκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε ότι ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια χαρακτηρισμού τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι για το ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, τη χονδροελιά Αγρινίου και το μέλι Ξηρομέρου. Ενώ σε διαδικασία διερεύνησης και συμπλήρωσης του φακέλου είναι η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, το αρνάκι Ξηρομέρου και το τυρί Τσαλαφούτη.

«Όραμά μας, και δεν το κρύβω, είναι με σταθερά βήματα να δομήσουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brandname για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ένα μεγάλο και ποιοτικό «καλάθι», που θα έχει πρόσβαση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν  ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως: Γαλακτοκομικά, εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, Μελισσοκομικά, Ζυμαρικά, Κρασιά, Ποτά, Γλυκίσματα και Σοκολάτα, Βιολογικά Προϊόντα, Αρωματικά Φυτά, Ελληνικούς Ξηρούς Καρπούς, Καλλωπιστικά Φυτά, Παστέλια και πολλά ακόμα! Ενώ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου -σε συνεργασία με καταξιωμένους Chefs- δημιουργεί και  προσφέρει παραδοσιακά πιάτα για όλους τους επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά (09:00) το H’ Θεολογικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Published

on

By

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 «Ἐκκλησιαστικὴ Παράδοση καὶ Πολιτισμὸς τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τό Σάββατο 1 Ὀκτωβρίου 2022, στό Πνευματικό της Κέντρο ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου διοργανώνει τό Η΄ Θεολογικό Συνέδριο, μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Ἱεροθέου Α΄ Ἐπισκόπου Ἀθηνῶν μέ γενικό θέμα: «Ἐκκλησιαστική παράδοση καί πολιτισμός τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τήν Κυριακή 2 Ὀκτωβρίου 2022 θά τελεσθῆ θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

09.00 Χαιρετισμοί
09.30 Χρῆστος Τερέζης, Ὁμότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν. Πατρῶν: «Ἡ ἀναζήτηση τοῦ Θεοῦ στούς Ἴωνες φιλοσόφους»
09:50 Κωνσταντῖνος Μπελέζος, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α.:  «Οἱ Ἐκκλησίες τῆς Ἀποκαλύψεως»
10:10 Ἐμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α: « Προδρομικά στοιχεῖα τῶν ἡσυχαστῶν στήν διδασκαλία τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
10.30 – 11.30 Συζήτηση – Διάλειμμα.
11.30 Μητρ. Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος: «Οἱ Καππαδόκες Πατέρες κατά τόν Καππαδόκη π. Ἰωάννη Ρωμανίδη»
11:50 Σωτήριος Ἰ. Μπαλατσούκας, Δρ. Καθηγητής Ἁγιολογίας: « Σύγχρονοι Μικρασιᾶτες Ἅγιοι»
12:10 Renée Hirschon, Καθηγήτρια Κοινωνικῆς Ἀνθρωπολογίας, St. Peter’s College, Oxford Univ.: «Κληρονόμοι τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς»
12.30 – 01.30 Συζήτηση – Λήξη.

 

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΑΛ Ναυπάκτου:  Σχολείο -Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Published

on

By

Το 1ο ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου βρίσκεται ανάμεσα στα 100 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament Ambassador School Programme-EPAS), με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων που ενισχύουν το ενδιαφέρον και ενθαρρύνουν την ενεργό εμπλοκή των νέων στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή του σχολείου μας έγινε μετά από ένα αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασαν τις 240.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με επιτυχία σε εθελοντική βάση σε Λύκεια Γενικής και  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Το Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά ιδιαίτερα σε μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, έχει ως πρωταρχικούς στόχους την προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, τη βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της κατανόησης του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βασική ανταμοιβή του Προγράμματος είναι η απόκτηση γνώσεων και η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω των διαφόρων δράσεων που οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους, υλοποιούν.

Μέσω των διαφόρων δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι μαθητές  μαθαίνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ομάδα του προγράμματος θα πλαισιώσουν 6 εκπαιδευτικοί, γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων καθώς και 12 μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας.

Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Για το σύλλογο εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου

Η Διευθύντρια

Πατσιού Ιωάννα

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ