Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θ. Δαβανέλλος : Νόμιμες, όχι όμως ηθικές οι αναθέσεις

Published

on

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μιλά για την επόμενη ημέρα…

Με τους επαγγελματίες μετά από πολύμηνη  αδράνεια λόγω πανδημίας να προσπαθούν να βρουν και πάλι τον βηματισμό τους, με αρκετούς να επιλέγουν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας οικονομικής, είτε γιατί ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι πλέον το γενικευμένο άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά με τον τουρισμό από αύριο  15 Μαΐου.  Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θέμης Δαβανέλλος μιλά στο Nafsweek εστιάζοντας στην επόμενη ημέρα εκφράζοντας ταυτόχρονα παράπονα προς τον Δήμο για ελλιπή στήριξη προς τους επαγγελματίες αλλά και  μηδενική ενημέρωση αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών στην Ανάπλαση, που για μήνες ταλαιπωρεί την  αγορά.

Ποια είναι η εικόνα των επαγγελματιών,  λαμβάνοντας υπόψη ότι άνοιξε η εστίαση το λιανεμπόριο και αναμένεται από αύριο να ανοίξει και ο τουρισμός;

«Η κίνηση μέχρι αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι υποτονική. Οι επαγγελματίες δεν δουλεύουν όπως περίμεναν και αυτό αφορά και το λιανεμπόριο και την εστίαση. Όσον αφορά την εστίαση, άνοιξαν οι επαγγελματίες δειλά-δειλά και με χίλια δυο προβλήματα και μέχρι  σήμερα δεν δείχνει να βελτιώνεται η εικόνα.

Σύμφωνα με έρευνα, είναι δύσπιστος ακόμα ο κόσμος να αποφασίσει να καθίσεις στα μαγαζιά, με την έννοια της ασφάλειας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένας φόβος στον κόσμο ακόμα.

Το αντίθετο συμβαίνει με τις μικρές ηλικίες οι οποίες έχουν ξεφύγει μπορώ να πω, αγνοώντας και μη υπολογίζοντας τους όποιους κινδύνους. Το τελευταίο το έχουμε επισημάνει και θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία πιο έντονη αστυνόμευση ώστε να αποφύγουμε πισωγυρίσματα με τη διασπορά του ιού».

Υπήρξε για τους επαγγελματίες από τη μεριά του κράτους η ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής, γιατί ιδιαίτερα στην εστίαση χρειάζεται η αγορά πρώτων υλών κλπ. Λειτούργησε αυτό το μέτρο;

«Υπήρξε  μόνο η επιστρεπτέα προκαταβολή και  όπως το λέει και το όνομα είναι επιστρεπτέα. Την βοήθεια αυτή την πήραν συγκεκριμένες κατηγορίες, με συγκεκριμένα κριτήρια, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων να μην είναι μέσα σε αυτή την ενίσχυση.

Αυτές τις μέρες τελικά ανοίγει η πλατφόρμα ενίσχυσης των επαγγελματιών με ένα κεφάλαιο εκκίνησης κάτω από συγκεκριμένες και πολύ στενές προϋποθέσεις. Για το θέμα βέβαια υπάρχουν τεράστιες αντιδράσεις και από την πανελλήνια Ομοσπονδία και από την ΓΣΕΒΕΕ  για το ταβάνι των 100 χιλιάδων το οποίο είναι πάρα πολύ ψηλό. Θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να πάρουν περισσότερες επιχειρήσεις αυτή την ενίσχυση. Την ίδια διαφωνία για την διαχείριση είχαμε και με την ενίσχυση των 30 εκατομμυρίων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε να βλέπουμε την επόμενη μέρα με αισιοδοξία αλλά είναι δυστυχώς  συγκεκριμένα και δύσκολα τα πράγματα».

Μία και μιλάμε για βοήθεια προς τους  επαγγελματίες, τις τελευταίες μέρες βγήκε από την Ομοσπονδία  ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τον δήμο ότι κάνει αναθέσεις σε επαγγελματίες εκτός περιοχής. Έχοντας η Ομοσπονδία κάνει συγκεκριμένη πρόταση κατά το παρελθόν για το θέμα, τι βλέπετε σήμερα να συμβαίνει και ποια είναι η θέση σας;

«Πρόκειται για μία πολύ παλιά ιστορία που φτάνει σε βάθος τριών δημοτικών αρχών. Από τη δημαρχία Γιάννη Μπουλέ που δημιουργήθηκε το μητρώο επαγγελματιών και λειτούργησε σχετικά, περάσαμε στην αδράνεια στη δημαρχεία Λουκόπουλου και σήμερα Γκίζα.

Με δεδομένο ότι ο δήμος είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην περιοχή, υπήρξε μία “συμφωνία κυρίων” σε όλες τις προεκλογικές συναντήσεις όλα αυτά τα χρόνια, και με όλους αυτούς τους δημάρχους, όμως σήμερα δεν ισχύει τίποτα.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει οι επαγγελματίες της πόλης να στηριχθούν. Οι περιβόητες αυτές αναθέσεις ναι μεν είναι νόμιμες αλλά θα πρέπει να είναι και ηθικές.

Δεν ζητάμε από το Δήμο να παρανομήσει αλλά το πράγμα να λειτουργήσει  ως κυκλική ανάθεση προς τους επαγγελματίες της περιοχής για την στήριξή τους.

Θα μπορούσαμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τα   σωματεία της Ομοσπονδίας και να γνωρίζει ο δήμος ποιοι έχουν τη δυνατότητα, ποιοι έχουν τη νομιμότητα  να αναλάβουν έργα. Αντί αυτού βλέπουμε αναθέσεις να πηγαίνουν σε επαγγελματίες εκτός  Ναυπάκτου.

Εκείνο που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι υπάρχουν επαγγελματίες από διάφορους χώρους οι οποίοι είναι μέλη του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της διοίκησης σήμερα και φαίνεται πως δεν  τους απασχολεί το θέμα.

Προκαλέσαμε σαν Ομοσπονδία, μετά από απόφαση που πήραμε σε πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο, να φέρουν το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και να μας πουν και τη θέση τους, ιδιαίτερα της Δημοτικής Αρχής που έχει μία πολυμορφία και με τόσους επαγγελματίες μέσα στη διοίκηση. Τι έχουν να μας πουν για αυτές τις περιβόητες αναθέσεις».

Ένα ακόμα θέμα το οποίο εδώ και ενάμιση χρόνο απασχολεί έντονα την Ομοσπονδία και έχει συζητηθεί πάρα πολλές φορές, είναι αυτό που αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου. Έχετε κάποια επίσημη και συγκεκριμένη ενημέρωση για την πρόοδο του έργου;

«Σε κάθε διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας το   θέμα της ανάπλασης είναι στην ατζέντα μας γιατί μας ενδιαφέρει, μας καίει σαν επαγγελματίες που έχουμε ταλαιπωρηθεί εδώ και μήνες από τις εργασίες αυτού του έργου.

Η τελευταία ενημέρωση ήταν, μετά από συνάντηση αν θυμάμαι καλά, προ τριμήνου με τον κύριο Δήμαρχο. Τότε είχε ολοκληρωθεί το κάτω μέρος της ανάπλασης  στην οδό Μπότσαρη και το έργο βέβαια είχε για μια ακόμα φορά σταματήσει.

Κάναμε τότε και πρόταση προς τη δημοτική αρχή, οι εργασίες στο επόμενο τμήμα στο έργο να ξεκινήσουν από την κεντρική πλατεία της Ναυπάκτου ώστε μην έχουμε σκαψίματα μέσα στο καλοκαίρι πάλι στο λιμάνι για δεύτερη χρονιά.

Σήμερα το έργο έχει σταματήσει, έχουν  τοποθετηθεί κάποιες λαμαρίνες  επί της Οδού  Μεσολογγίου και δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω. Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση από το δήμο.

Σήμερα δίπλα από το κτίριο “Ναυπακτία” έχει γίνει ένα μεγάλο παρκινγκ για μηχανάκια, τα ταξί έχουν μεταφερθεί  στο βόρειο τμήμα της πλατείας με ότι κινδύνους ελλοχεύει  η μεταφορά της πιάτσας των ταξί εκεί, υπάρχουν ημιτελή κομμάτια από το πρώτο μέρος του έργου, ενημέρωση δεν υπάρχει όμως.

Τις επόμενες μέρες θα ζητήσουμε συνάντηση για ενημέρωση από τον κύριο Δήμαρχο γιατί έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι και θα πρέπει  να δούμε τι θα γίνει με αυτό το έργο.

Επίσης θα καταθέσουμε και προτάσεις σχετικά με την κυκλοφορία.

Προτάσεις που έχουμε κάνει και κατά το παρελθόν για το κυκλοφοριακό, χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας,  οι οποίες μέσα στην ανακατωσούρα των έργων και του κορωνοϊού έχουν πάει  πίσω.

Ωστόσο όταν ολοκληρωθεί το έργο της ανάπλασης θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα που θέλει σοβαρή συζήτηση.

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας ζητάμε άμεσα συνάντηση με τον δήμαρχο για ενημέρωση επί των έργων αλλά και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, μία και δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και ότι μαθαίνουμε είναι από πληροφορίες που γράφονται στα ΜΜΕ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κυκλοφορεί το 176 ο φύλλο

Published

on

By

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 176ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr , που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e-mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   Στη Ναύπακτο ο Χρήστος Σταϊκούρας :

Με  το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας, την ανάγκη να δημιουργηθούν άμεσα συνθήκες ανάπτυξης και προόδου για την Αιτωλοακαρνανία και με τη συμμετοχή  κορυφαίων Υπουργών, η Ναύπακτος υποδέχτηκε το «3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας»…

Συντήρηση και Αποκατάσταση ΝΑ Τμήματος των Οχυρώσεων της Ναυπάκτου :

Ξεκίνησε το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης των τειχών του ανατολικού τμήματος του Κάστρου του λιμανιού της Ναυπάκτου καθώς και η συντήρηση ανάδειξη των κρηνών της πόλης.  Το έργο υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας…

#  Επανήλθαν για το αιολικό στον Άγιο Κωνσταντίνο Ναυπακτίας:

Δημοσιεύθηκε, εκ νέου, στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) προς δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τον αιολικό σταθμό στο όρος Άγιος Κωνσταντίνος της δημοτικής ενότητας Πυλλήνης του δήμου Ναυπακτίας …

#  Σε εξαιρετικά επίπεδα η τουριστική κίνηση του Αγ. Πνεύματος :       

Κάνοντας έναν απολογισμό για την τουριστική κίνηση που εμφάνισε η Ναύπακτος και η Ναυπακτία το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος και γνωρίζοντας τα στοιχεία εκ των έσω, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού και πρόεδρος του Συλλόγου καφεστιατόρων της Ναυπάκτου,  Ντίνος Τσουκαλάς…

#  Οι 13 ακτές της Ναυπακτίας…  :

Σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ορίζονται ως κατάλληλες για κολύμβηση, από άποψη υγιεινής του θαλάσσιου ύδατος και υγιεινής της ακτής, για την κολυμβητική περίοδο του έτους 2021  οι παρακάτω ακτές κολύμβησης του Δήμου Ναυπακτίας…

Νέα πρόσωπα ή ικανοί για ρήξεις και αλλαγές  που χρειάζεται η κοινωνία;  :  (ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ)

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης έχει από το νόμο   αρμοδιότητες που αφορούν όχι μόνο την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά επηρεάζουν αποφασιστικά και το μέλλον του …

#  Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ναύπακτο :

Τη Ναύπακτο επισκέφτηκε ο  Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα…

#  Η Περιφέρεια στηρίζει την έρευνα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού            που θα γίνει από το Πανεπιστήμιο Πατρών :

Σε καθεστώς παρακολούθησης τίθενται οι μεταλλάξεις του SARS COV-2 στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, με σκοπό να εντοπιστούν τα ήδη γνωστά, αλλά και τυχόν νέα μεταλλαγμένα στελέχη.  Αυτό προβλέπεται στην υπογραφή προγραμματική σύμβασης…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένας τόνος πλαστικά καπάκια για ανακύκλωση από το Εργατικό Κέντρο

Published

on

By

Για μια ακόμα χρονιά, το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας συνεχίζει την δράση του με την ανακύκλωση πλαστικών καπακιών.  Σε ανακοίνωση αναφέρει:
“Η ευαισθητοποίηση του Ε.Κ.Ν.Δ. και της ΕΕΚΕ Παράρτημα Ναυπακτίας & Δωρίδας είναι εμφανής σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς παρέδωσε τηνΈ Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 σε εταιρία ανακύκλωσης στην Πάτρα 1010 κιλά πλαστικά καπάκια.
Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή από την πρώτη στιγμή. Η ιδιαίτερη συμβολή των σχολείων, των συλλόγων αλλά και μεμονωμένων δημοτών στήριξε την προσπάθεια αυτή και έδειξε το δρόμο για την ανακύκλωση σε συλλογικό επίπεδο.
Σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εταιρία ΚΟΤΡΩΝΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΒΕΕ για τη δωρεάν μεταφορά.
Να τονίσουμε επίσης ότι παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπάκτου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου όπου ενημερώθηκαν για τη δράση μας
Η μεγάλη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο εγχείρημά μας, μας οδηγεί να συνεχίσουμε το έργο μας.
Για αυτό το λόγο καλούμε τους συνδημότες μας αλλά και τις επιχειρήσεις της περιοχής να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια με τη συλλογή πλαστικών καπακιών, όλων των συσκευασιών.
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑ
Από το Ε.Κ.Ν.Δ και την ΕΕΚΕ Ν&Δ”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Ναύπακτος-πολιτική-σάτυρα-Nafsweek

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ