Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ιδανικό και… εφικτό

Published

on

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την καθημερινότητα και τις ζωές όλων μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αφού ο δήμος παίζει καθοριστικό ρόλο σχεδόν σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και των αναγκών μας. Στις δημοτικές εκλογές δεν κρίνονται τα κόμματα της  κεντρικής πολιτικής σκηνής ούτε η προσωπική φιλοδοξία τυχόν γνωστών μας υποψηφίων.

Κρίνεται το μέλλον της πόλης μας, η δυνατότητά της να αλλάξει, η λύση των προβλημάτων της και τα πρόσωπα που μπορούν να την δώσουν. Και γι` αυτό έχει κεφαλαιώδη σημασία το πρόσωπο του δημάρχου και των συνεργατών του δημοτικών συμβούλων και το όραμα και το σχέδιο τους για την πόλη.   Μία δημοτική αρχή που διεκδικεί και έχει όραμα και στρατηγικό σχέδιο,  με επίκεντρο τον άνθρωπο και  τα προβλήματά του.

Βρίσκεται καθημερινά δίπλα  στον πολίτη και  κοντά στις   μικρομεσαίες επιχειρήσεις  της πόλης μας,   οργανώνοντας  δράσεις που ενισχύουν την τοπική αγορά,  φροντίζοντας την εικόνα  της πόλης,  μειώνοντας την  γραφειοκρατία

και εισπράττοντας λογικά δημοτικά τέλη.  Διαθέτει ολοκληρωμένη πολιτική αλληλεγγύης και  συγκροτεί ένα ισχυρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης με επέκταση και ανάπτυξη μόνιμων δημοτικών υποδομών για όσους χρειάζονται βοήθεια.

Συντηρεί σωστά, έγκαιρα και ολοκληρωμένα σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Δημιουργεί νέους παιδικούς σταθμούς, ώστε να μην μένει εκτός αυτών κανένα παιδί.

Διατηρεί καθαρή, φωτεινή και ασφαλή την πόλη, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της.  Ενισχύει και καθιστά αποδοτικότερη την ανακύκλωση, που συνεπάγεται μείωση των δημοτικών τελών.

Σέβεται τον δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των πεζών, των ΑΜΕΑ κλπ και διασφαλίζει την απρόσκοπτη άσκησή τους. Εξασφαλίζει ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές.  Ενισχύει το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους.

Διασφαλίζει διαφάνεια στην λειτουργία του Δήμου και έντιμη διαχείριση των οικονομικών του.

Προάγει την καλή συνεργασία δημοτικής αρχής και εργαζομένων, ενισχύει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου και δημιουργεί υπηρεσίες «έξυπνης» πόλης. Αξιοποιεί όλες τις έντιμες και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

Οι άγονες περιχαρακώσεις του παρελθόντος, αλλά και μίζερη και γκρίζα αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι βέβαιο ότι δεν βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, δεν κάνει την πόλη μας καλύτερη.  Όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή όλων για να αλλάξουμε την πόλη, για να αλλάξουν οι νοοτροπίες. Χωρίς συνθήματα, αφορισμούς  και ακάλυπτες υποσχέσεις, αλλά με αλήθειες και σκληρή δουλειά. Μαζί με τους συμπολίτες και δίπλα σ` αυτούς.

Με όπλα τις αξίες, τις γνώσεις και την αγάπη για την πόλη μας.  Ιδανικά όλα αυτά, θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος. Ιδανικά και ζητούμενα.  Αν βάλεις τελικά τον πήχη χαμηλά είναι εύκολο να τον περάσεις χωρίς έντονη προσπάθεια.

Η Ναυπακτία είναι επιβεβλημένο να βάζει διαρκώς υψηλούς στόχους, μια και ιδιαίτερα και πλούσια χαρακτηριστικά διαθέτει, αρκεί να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός από την πλευρά των Ταγών του τόπου.

 

#Δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek, που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας.

 

Γίνε κι’ εσύ συνδρομητής σήμερα:    ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ  ΕΔΩ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανταποδοτική ή κοινωνική υπηρεσία ;

Published

on

By

Για μια ακόμα φορά οι δημοτικοί άρχοντες και οι δημότες έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα δίλημμα και καλούνται να απαντήσουν αν τελικά η υπηρεσία που επιτελεί το     βοθροφόρο που διαχειρίζεται ο Δήμος είναι ανταποδοτική ή κοινωνική. Πρόκειται για ένα δίλημμα που «διχάζει» τους εμπλεκόμενους αφήνοντας μάλιστα μεγάλα περιθώρια λαϊκισμού. Πίσω λοιπόν από τέτοια  διλήμματα, τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές επικαλούνται τη νομιμότητα,  χάνεται συνήθως η ουσία και μένουν αναπάντητα  ερωτήματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο είναι δυνατή εκ μέρους των Δήμων η επιβολή ανταποδοτικών τελών ή εισφορών για την αντιμετώπιση δαπανών για υπηρεσίες ή έργα στην  περιοχή τους, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ανάπτυξη της περιοχής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα τέλη αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και το ύψος τους, οι υπόχρεοι καταβολής τους καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ορίζονται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για να είναι ανταποδοτικά τα τέλη θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. 1. Να αποτελούν αντάλλαγμα μιας ειδικής παροχής που προσφέρεται αποκλειστικά στους βαρυνομένους με αυτά και
  2. 2. Το ύψος τους να είναι ανάλογο προς το ύψος της αντιπαροχής της οποίας μπορεί να κάνει χρήση ο πολίτης.

Αν ερμηνεύσουμε λοιπόν το νόμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η υπηρεσία εκκένωσης βόθρων που παρέχει      ο δήμος είναι ανταποδοτική, γιατί παρέχεται μια υπηρεσία που συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής με κύριο παράγοντα την  προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νόμος όμως δεν απαντά στο ερώτημα, γιατί ο δημότης εντός αστικού ιστού και οικισμού να πληρώνει μια υπηρεσία, που η πολιτεία όφειλε να του είχε διασφαλίσει με την κατασκευή αποχετευτικού συστήματος; Γιατί να επιβαρύνεται ο δημότης μέχρι και εφόσον η πολιτεία προχωρήσει στην ολοκλήρωση αποχετευτικού συστήματος; Τι φταίει στην προκειμένη περίπτωση ο δημότης που όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε το έργο της Αποχέτευσης του Αντιρρίου    αλλά πιθανότατα να είναι και μη λειτουργικό, δηλαδή άχρηστο και να χρειαστεί η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή;

Και ναι,  είναι άδικο ο πολίτης που είναι συνδεδεμένος με την αποχέτευση να πληρώνει το ειδικό τέλος στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ και επίσης να επωμίζεται και τα ελλείμματα της χρήσης του βοθροφόρου από το δήμο. Αλλά δεν είναι επίσης άδικο και δεν συνιστά αδικία κάποιοι να έχουν αποχετευτικό σύστημα και κάποιοι άλλοι σε περιοχές με τα ίδια χαρακτηριστικά να μην έχουν αποχέτευση;

Και στα παραπάνω ερωτήματα προστίθεται ένα ακόμα. Γιατί οι κοινωνικά αδύναμοι και οι «μη έχοντες» να επιβαρύνονται εξίσου με τους «έχοντες»;  Τα κοινωνικά και   εισοδηματικά κριτήρια, ιδίως στην εποχή της ανεργίας και της βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι  η  ελάχιστη υποχρέωση που έχει ο Δήμος έναντι των δημοτών του.

Επειδή λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας είναι εύκολο όχι μόνο να ακροβατεί αλλά και να εγκλωβιστεί  τόσο σε «νομικίστικες» όσο  και σε «λαϊκίστικες» αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές, καλό θα ήταν και ταυτόχρονα εξαιρετικά χρήσιμο για το σύνολο των δημοτών να παρθούν γενναίες αποφάσεις που να προάγουν το αίσθημα της κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να είναι και νόμιμες.     Η εφαρμογή του νόμου δεν πρέπει να αντίκειται στο   κοινωνικό πρόσωπο που οφείλει να έχει και να υπερασπίζεται η αυτοδιοίκηση. Ούτε ενδεχόμενα  κενά ή ασάφειες  στη νομοθεσία να δίνουν τη δυνατότητα εκτροπής της κοινωνικής πολιτικής σε πολιτική ψηφοθηρίας που εκτρέφει την παρανομία και προάγει το λαϊκισμό σε επίσημη πολιτική της αυτοδιοίκησης. Εξάλλου πρώτιστο μέλημα του νόμου σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική πολιτεία μεταξύ άλλων πρέπει είναι η ισότητα και η κοινωνική προστασία.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

…το κάγκελο!

Published

on

By

Καταφέραμε να έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία, μια και πουθενά αλλού στον κόσμο δεν συναντάς διάβαση με… κάγκελο!  Επί της οδού Μπότσαρη το φαινόμενο, στην συμβολή της με την οδό Αγελάου.

Δεν γνωρίζουμε πιο από τα δύο προϋπήρξε, διάβαση πεζών ή κάγκελο, αλλά ο συνδυασμός και των δύο μόνο ατύχημα μπορεί να προκαλέσει.

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Βούλιαξε» η Ναύπακτος στη Ναυμαχία

Published

on

By

Κυριολεκτικά βούλιαξε η Ναύπακτος από την κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε όχι μόνο το λιμάνι αλλά και τους γύρω δρόμους για να παρακολουθήσει την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Από νωρίς το απόγευμα δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο στους χώρους του λιμανιού, με την προσέλευση του κόσμου να είναι συνεχής μέχρι και την τελευταία ώρα και λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση.

Η πλατεία λιμανιού ήταν ασφυκτικά γεμάτη καθώς είχαν τοποθετηθεί  γιγαντοοθόνες  όπου παρακολουθούσαν όσοι δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν νωρίς θέση πέριξ του λιμανιού.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του Δήμου Ναυπακτίας, οι βουλευτές του νομού Κώστας Καραγκούνης και Θάνος Μωραΐτης,  ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος  Φαρμάκης, εκπρόσωποι της πολιτειακής εξουσίας και των ενόπλων δυνάμεων, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους , πεζοί από το Δημαρχείο έφθασαν στον χώρο της εκδήλωσης, όπου μαζί με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεο απόλαυσαν το εξαιρετικό κατά γενική ομολογία θέαμα.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

musitsa-slider

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ