Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ιερόθεος Ναυπάκτου: 25 χρόνια Ποιμενάρχης

Published

on

Ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώθηκε, για την ακρίβεια 26 χρόνια, από την ενθρόνιση του  Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιερόθεου. Ως ποιμενάρχης οργάνωσε την Μητρόπολή του,  ίδρυσε τους Συνδέσμους   Αγάπης στις Ενορίες της Πόλης, με ένα αξιόλογο κοινωνικό έργο, επαναλειτούργησε τις Κατασκηνώσεις της  Μητρόπολης στον Άγιο  Παντελεήμονα Αντιρρίου, ίδρυσε και λειτουργεί στην Ναύπακτο Σχολή Βυζαντινής Μουσικής  και το Πολιτιστικό και Ερευνητικό Κέντρο στην θέση Όσιος Δαβίδ, διοργανώνει και μιλά σε  Συνέδρια, Ημερίδες για ιερείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, επιστήμονες, ιατρούς, νομικούς, μηχανικούς κλπ.

Ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου προεδρεύει και σε δέκα Ιδρύματα και  Kληροδοτήματα, ενώ κάθε καλοκαίρι περιοδεύει τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και του Αγίου Βλασίου.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εξελέγη την 19η Ιουλίου 1995, χειροτονήθηκε την 20η Ιουλίου του 1995 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου και συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Δημητριάδος Χριστοδούλου (μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος), Πειραιώς Καλλινίκου, Θηβών και Λεβαδείας Ιερωνύμου (νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος), Σερρών και Νιγρίτης Μαξίμου, Μαντινείας καί Κυνουρίας Αλεξάνδρου, Κίτρους Αγαθονίκου, Περγάμου Ιωάννου, Άρτης Ἰγνατίου καί Βεροίας Παντελεήμονος. Ενθρονίσθηκε στην Ναύπακτο την 10η Σεπτεμβρίου  του ιδίου έτους.

Μετά από 26 χρόνια…    

Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος μιλά στο Nafsweek.gr για την μέχρι σήμερα διαδρομή του στην Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

«Αυτές τις ημέρες, και συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου, συμπλήρωσα 26 χρόνια από την ημέρα της ενθρονίσεώς μου στην όμορφη πόλη της Ναυπάκτου, αλλά και την παλαίφατη και ιστορική Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Τα αισθήματα και οι αναμνήσεις μου από την πρώτη εκείνη ημέρα είναι πάρα πολλά, τα οποία δεν μπορεί κανείς εύκολα να τα εκφράσει με λόγια.

Ήρθα τότε στην Ιερά αυτή Μητρόπολη νέος Αρχιερεύς, σε ηλικία 50 ετών, ύστερα από ποιμαντική δράση στην Έδεσσα, στην Θήβα, στην Αθήνα και στον Λίβανο κατά την διάρκεια του πολέμου, και ήμουν γεμάτος όρεξη για ποιμαντική διακονία με πολλά όνειρα και επιδιώξεις.

Βεβαίως, όλα αυτά τα χρόνια γεύτηκα πολλά, και χαρές και λύπες, και αισιοδοξίες και απογοητεύσεις, τα οποία είναι καταγεγραμμένα στην εφημερίδα της Ιεράς       Μητροπόλεως «Εκκλησιαστική Παρέμβαση», αλλά και στις τοπικές Εφημερίδες και αργότερα στις ιστοσελίδες.

Δεν είναι, νομίζω, καιρός να γίνει απολογισμός όλου αυτού του έργου, διότι ακόμη, δόξα τω Θεώ, δεν είμαι στο τέλος της επισκοπικής μου διακονίας, αλλά τελικά αυτό θα το κρίνει ο Θεός.

Αισθάνομαι ότι ακόμη έχω δυνάμεις για να ποιμαίνω αυτόν τον ωραίο και ευλογημένο λαό της πόλεως   Ναυπάκτου, του Αγίου Βλασίου και της Ορεινής Ναυπακτίας.

Μάλιστα το καλοκαίρι που πέρασε επισκέφθηκα διάφορα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας, από τον Πλάτανο, την Αράχωβα, την Άνω Χώρα μέχρι την Γραμμένη Οξυά και ευχαριστήθηκα πολύ που είχα επικοινωνία με τους ανθρώπους, παρά την επιδημία που διερχόμαστε.

Συγχρόνως αυτή η επέτειος είναι «επέτειος ευχαριστιών». Έτσι, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τους  συνεργάτες μου στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που είναι ο Πρωτοσύγκελλος της      Μητροπόλεως, οι Ιερείς στα Γραφεία και στις Ενορίες, τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, οι Ιεροψάλτες, το βοηθητικό προσωπικό των Ιερών Ναών, οι Σύνδεσμοι Αγάπης, που εργάζονται ανιδιοτελώς για το καλό των Χριστιανών. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος που εργάζεται για να είναι ανοικτοί οι Ιεροί Ναοί, να λειτουργούνται προς ωφέλεια των Χριστιανών.

Δεν παραλείπω να ευχαριστήσω τους μοναχούς και τις μοναχές, περίπου τριάντα (30) στις Ιερές Μονές Αμπελακιωτίσσης, Βομβοκούς και Γοργοεπηκόου, που ασκούνται στην ορθόδοξη μοναχική παράδοση με   υπακοή στά εκκλησιαστικά και μοναχικά θέσμια.

Δοξάζω τον Θεό γι’ αυτό, γιατί ένας από τους βασικούς σκοπούς της Επισκοπικής μου διακονίας που έθεσα από την αρχή, είναι να λειτουργεί σωστά ο ιερός       θεσμός της Εκκλησίας με τις κατά τόπους Ενορίες, ως εκκλησιαστικές κοινότητες, και τα Μοναστήρια ως      χώρους ορθόδοξης ασκητικής παραδόσεως, μέσα στα κανονικά πλαίσια.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω ως Πρόεδρος των Ιδρυμάτων και Κληροδοτημάτων της πόλεώς μας τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων για την άψογη συνεργασία που είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να λειτουργούν κατά υποδειγματικό      τρόπο, με διαφάνεια, νομιμότητα, και να εκπληρώνουν τους σκοπούς που έθεσαν οι μεγάλοι Ευεργέτες μας.

Φυσικά, όλα αυτά τα χρόνια συνεργάσθηκα με τους κατά καιρούς Διευθυντές των Σχολείων και είχα την    δυνατότητα να επισκέπτομαι τα παιδιά και να συζητώ μαζί τους, πράγμα το οποίο με ευχαριστεί πολύ.

Πρόσφατα, με την συμπλήρωση 25 ετών, ο νυν Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας σε λόγο του αναφέρθηκε με καλούς λόγους για την παρουσία μου ως Μητροπολίτου στην Ναύπακτο, και τον ευχαριστώ εκ καρδίας.

Θέλω να συμπληρώσω ότι ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου συμμετείχα όλα αυτά τα χρόνια στα Συνοδικά Όργανα της Εκκλησίας, βοηθώντας τους τρείς Αρχιεπισκόπους, ήτοι τους Μακαριστούς Αρχιεπισκόπους Σεραφείμ και Χριστόδουλο και τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε όλα τα δύσκολα θέματα που αντιμετώπισε η Εκκλησία της Ελλάδος όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά, ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου εξακολούθησα να αναπτύσσω το συγγραφικό μου έργο, που έχει     μεταφρασθεί σε 25 γλώσσες, καθώς επίσης επισκέφθηκα πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας για ομιλίες και συζητήσεις με επιστήμονες, φοιτητές και Χριστιανούς, και παντού ομιλούσα για την      ιστορία και την ομορφιά της πόλεώς μας.

Τελικά, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισα, όπως υπάρχουν και σε όλα τα μέρη, δοξάζω τον Θεό που ήρθα στον ευλογημένο και όμορφο αυτό τόπο με τους καλούς Ρουμελιώτες Χριστιανούς. και απόδειξη αυτού είναι ότι δεν αποδέχθηκα προτάσεις για μετάθεση σε άλλες μεγαλύτερες Μητροπόλεις, γιατί μου αρέσει να χαρακτηρίζομαι ως Μητροπολίτης Ναυπάκτου και     Αγίου Βλασίου.

Θέλω να σας ευχαριστήσω και για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, όπως και με όλους τους άλλους δημοσιογράφους της πόλεως και της περιοχής μας.

Πάντοτε η καλή συνεργασία είναι πηγή εμπνεύσεως».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Αίτημα της ΟΣΥΝ στην Περιφέρεια για ασφαλτόστρωση δρόμων στην ορεινή Ναυπακτία

Published

on

By

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριο Φαρμάκη απέστειλε το  Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας –ΟΣΥΝ, με θέμα την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου της ορεινής Ναυπακτίας.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα και στην Αντιπεριφερειάρχη  ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας  Μαρία Σαλμά καθώς και στον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομων και Έργων Θανάση Μαυρομάτη.

Αναφέρει η επιστολή:

“Κύριε Περιφερειάρχη,

Επανερχόμαστε με τα θέματα που αφορούν την Ναυπακτία και ειδικότερα τα χωριά και τις διαδρομές:

Πέρκος – Περίστα 3,5 χλμ, Κλεπά – Λειβαδάκι 3,5 χλμ, Κλεπά – Δενδροχώρι 5 χλμ, Διασταύρωση Αμπελακιώτισας Άνω Χώρας μέχρι διασταύρωση Ελευθέριανης Χόμωρης μέσω Πόδου 11 χλμ, Καλλονή – Κριάτσι 6 χλμ, Σκάλα – Νεόκαστρο και Νεόκαστρο – Διασταύρωση Παλαιοπύργου Στύλιας όπου είναι τα μοναδικά χωριά που οι δρόμοι ακόμα δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι.

Επίσης σας παρακαλούμε να δημοπρατηθούν τα προγραμματισμένα έργα Γραμμένη Οξυά – Όρια Νομού Φθιώτιδας, Λεύκα – Μανδρινή και Καλλονή – Κυδωνιά

Όπως γνωρίζεται τα τελευταία δυο χρόνια λόγω covid πολλοί κάτοικοι διαμένουν όλο το χρόνο η σχεδόν όλο το χρόνο στον τόπο τους και σ αυτά τα χωριά ειδικά το χειμώνα η πρόσβαση σχεδόν είναι αδύνατη.

Κύριε Περιφερειάρχη

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας και όλων των πολιτιστικών Συλλόγων αυτών των χωριών σας παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας στον προγραμματισμό για την ασφαλτόστρωση και των τελευταίων χωριών της Ναυπακτίας. Σας ευχαριστούμε για την εποικοδομητική συνεργασία.

Με εκτίμηση
Για το Κεντρικό Συμβούλιο της
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Η Πρόεδρος
Δήμητρα Δημαδάμα
Η Γραμματέας
Ιωάννα Πια”

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Παιδικοί-ΚΔΑΠ: Ξεκίνησε  το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης παρουσιών

Published

on

By

παιδικοί-σταθμοι-Ναύπακτος
Η ΕΕΤΑΑ Α.Ε. εξέδωσε χθες Δευτέρα 18/10/2021 Ανακοίνωση για την έναρξη επιχειρησιακής λειτουργίας του νέου Πληροφοριακού Συστήματος παρακολούθησης παρουσιών για τους Φορείς/Δομές του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και του Προγράμματος «Οικονομική Στήριξη Οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας» της περιόδου 2021-2022.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

« Σας ενημερώσουμε ότι από Τρίτη, 18/10/2021 και ώρα 8:00 π.μ. θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το Πληροφοριακό Σύστημα “Enarmonisys”, μέσω του οποίου από την 1η/11/2021 θα γίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση των παρουσιών των εξυπηρετούμενων ατόμων των Προγραμμάτων “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής
και “Οικονομική Στήριξη Οικογενειών με παιδιά προσχολικής ηλικίας”.

Προς τούτο, όπως αναφέρθηκε και στην σχετική ενημερωτική ημερίδα της  11ης/10/2021, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον προαναφερθέντα χρόνο έναρξης της εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης παρουσιών, οι Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Φορέων που συμμετέχουν στα ανωτέρω Προγράμματα είναι απαραίτητο να εκτελέσουν τις εξής προπαρασκευαστικές ενέργειες:

1) είσοδος στο Π.Σ. κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet του Φορέα,

2) καταχώρηση των στοιχείων των στελεχών που θα κάνουν χρήση του Π.Σ.,

3) καταχώρηση των στοιχείων των κινητών συσκευών (τηλέφωνα και ταμπλέτες) που θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή των παρουσιών, και τέλος

4) αρχικοποίηση των εν λόγω κινητών συσκευών,

σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται στον Αναλυτικό Οδηγό Παρουσίασης του Συστήματος, που σας παρέχεται στην διεύθυνση που ακολουθεί.

Η πρόσβαση στο Π.Σ. “Enarmonisys” θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://enarmonisys.eetaa.gr .

Η πρόσβαση στην εφαρμογή της κινητής συσκευής θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: https://enarmonisysapp.eetaa.gr/ .

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Pink the City 2021: Κάνουμε ροζ όλη την πόλη!!!

Published

on

By

Στις 24 Οκτώβρη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μας για το Pink the City 2021!!!

  • Όσοι δεν έχετε κάνει ακόμη την εγγραφή σας, σας περιμένουμε στο περίπτερο εγγραφών του Pink the City στον κάτω μέρος της Πλατείας Γεωργίου
  • Στις 24 Οκτώβρη φορέστε το pink t-shirt σας, περιηγηθείτε στο κέντρο της πόλης, περπατήστε, πιείτε τον καφέ σας, πάρτε το γεύμα σας ή κάντε την αγαπημένη σας δραστηριότητα. Μπορεί φέτος να μην κατέβει το ροζ ποτάμι στο κέντρο της πόλης, αλλά μπορούμε να την κατακλύσουμε με ροζ πινελιές παντού. Την ίδια μέρα το πρωί, τα μέλη του Συλλόγου θα σας περιμένουν στην Πλατεία Γεωργίου για να φωτογραφηθείτε στο «χέρι της πρόληψης». Εκεί θα σας περιμένουν μικρές εκπλήξεις…. 
  • Ανακαλύψτε τις Pink γωνιές της πόλης (Πλατεία Γεωργίου και Πλατεία Τριών Συμμάχων) με τις θαυμάσιες κατασκευές του Δήμου Πατρέων.

  • Η πόλη είναι ροζ και όταν σκοτεινιάζει! Ανακαλύψτε τις ροζ φωταγωγημένες γωνιές της πόλης: τα καταστήματα Dur (Μαιζώνος 97), Classico (Μαιζώνος 87 ) και Yellow  (Μαιζώνος 95), το νεοκλασικό κτίριο Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πάτρας στην πλ Γεωργίου από την Παρασκευή 15-10 έως την Κυριακή 17-10, και ο ιστορικός Κυματοθραύστης της Πάτρας φωτίζονται ροζ και συμμετέχουν στο Pink the City 2021, την μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού !!
  • Κυριακή 24 Οκτωβρίου παρακολουθήστε Live το διαδικτυακό μας event στην σελίδα του Συλλόγου μας στο Facebook. Stay tuned
  • Και μην ξεχάσετε να αναρτήστε το υλικό σε Facebook και Instagram προσθέτοντας @almazoispatras, #almazoispatras, #pinkthecity2021 ή  στείλτε το σε μας για αναδημοσίευση
  • Ακόμα λάβετε μέρος ως ομάδα άνω των 10 ατόμων (ως εταιρεία, σύλλογος, εκπαιδευτικό ίδρυμα ή με ιδιωτική πρωτοβουλία), συμπληρώστε την αίτηση στο πεδίο ομαδικής εγγραφής στο www.pinkthecity.gr . Προμηθευτείτε το t-shirt και εντυπωσιάστε μας με φωτογραφίες από περίπατο και δράσεις, τηρώντας τις αποστάσεις ή κάνοντας χρήση προστατευτικών μέσων (μάσκες, προσωπίδες κτλ). Οι 2 μεγαλύτερες ομάδες από κάθε κατηγορία θα λάβουν διάκριση και μοναδικά δώρα
  • Εάν είστε εταιρία ή επιχείρηση στείλτε το μήνυμα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού φορώντας το pink t-shirt κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησης σας το τελευταίο τριήμερο 22 – 24/10.

Και μην ξεχνάτε, συμμετέχοντας στο Pink the City στηρίζετε τις δράσεις και τα προγράμματα του ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ Ν. ΑΧΑΙΑΣ για τη γυναίκα με καρκίνο μαστού!

Το φετινό Pink the City 2021 είναι αφιερωμένο στη μνήμη της

Λιολιώς  Κολυπέρα, 

Που όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε η οραματίστρια και η ψυχή αυτής της διοργάνωσης.

Φέτος όλοι μαζί για τη Λιολιώ…

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ