Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ιωάννα Καραμάνου «Αλλιώτικη θέαση» – Γράφει ο Γ. Χαλάτσης

Published

on

Το βιβλίο της Ιωάννας Καραμάνου με τίτλο «Αλλιώτικη θέαση», αυτοέκδοση 2021, είναι μια νουβέλα που καταγράφει την ψυχοσύνθεση και τον αγώνα για μόρφωση και καταξίωση τριών νέων από τη Ναύπακτο στα μεταεφηβικά τους χρόνια.

Η συγγραφέας αφηγείται με λεπτομέρειες ζητήματα που απασχολούν και βασανίζουν νέα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας, ερωτήματα υπαρξιακής φύσης σχετικά με τη ζωή, την εργασία, τον έρωτα και τον θάνατο. Εστιάζοντας την αφήγησή της στον εσωτερικό κόσμο των προσώπων αναλύει την αγωνία της εφηβικής ψυχής, τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων και ηρωίδων στην προσπάθειά τους να υπερβούν κοινωνικά στερεότυπα.

Από την προβολή του τρόπου ζωής, των αντιλήψεων, των συνηθειών των τριών βασικών ηρώων και άλλων προσώπων που εμπλέκονται στη νουβέλα επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και η αποτύπωση της ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων μιας εποχής και μιας περιοχής. Η βαθιά ανάλυση σε ορισμένα ήθη, συνήθειες και αντιλήψεις της επαρχιακής ζωής προβάλλει τις σκοτεινές πλευρές της και σκιαγραφεί την αντίθεσή της συγκριτικά με την χαοτική κοινωνία της Αθήνας όπου μένουν, σπουδάζουν και ενηλικιώνονται οι ήρωες της νουβέλας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο ρόλος της φύσης στο συγκεκριμένο έργο. Η αφήγηση εξελίσσεται σε οικείους χώρους της Ναυπάκτου, προβάλλονται κάποιες φυσικές ομορφιές της όπου μέσω των ερεθισμάτων τους πλάθεται η προσωπικότητά των πρωταγωνιστών. Η φύση λειτουργεί και ως ψυχογράφος. Οι ήρωες του κειμένου φαίνεται ότι βρίσκονται σε στενή επαφή με το φυσικό τους περιβάλλον αφού πολλές φορές γίνεται σύμμαχός τους καθώς τους προσφέρει καταφύγιο για περισυλλογή και συζήτηση.

Η τεχνική της παράλληλης διήγησης που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, οι αναθεωρήσεις, οι ανατροπές και οι ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων  προκαλούν το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της διήγησης χωρίς να λοξοδρομεί από τον ρεαλισμό της σύγχρονης κοινωνικής ζωής. Αντίθετα η περιγραφή είναι τόσο πειστική και ρεαλιστική ώστε σε κάποια σημεία γίνεται και προφητική.

Σε μία μάλιστα περίπτωση της διήγησης αποδίδει με λεπτομέρεια τις σκέψεις και την ψυχολογική κατάσταση νέων ανθρώπων της ψηφιακής εποχής που αδιαφορούν για τον συνάνθρωπό τους όταν αυτός χρειάζεται βοήθεια. Αντί να προστρέξουν για συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπό τους, σηκώνουν τα έξυπνα κινητά τους για να καταγράψουν τον πόνο και την αγωνία του με σκοπό να τα προβάλουν στα social media αναζητώντας την αυταπάτη της ψηφιακής αναγνώρισης (like) από άλλους. Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του βιβλίου διαβάζουμε στον διεθνή τύπο παρόμοια συμβάντα σαν αυτό που περιγράφεται στη σελίδα 144 όπου οι παρευρισκόμενοι σε περιστατικό ακραίας βίας αντέδρασαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Όπως για παράδειγμα αυτό που συνέβη τον Οκτώβριο του 2021 στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής: Όταν ένας άνδρας επί σαράντα λεπτά παρενοχλούσε και τελικά βίασε μέσα σε τρένο γυναίκα και οι άλλοι επιβάτες απλά είχαν σηκώσει τα κινητά για να καταγράψουν το γεγονός χωρίς να παρέμβουν για να αποτρέψουν τη βία.

«Ξαφνικά ακούστηκε ένα σούσουρο! Πολλαπλοί ψίθυροι. Όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στο κάτω μέρος του λιμανιού. Μία κοπέλα, που είχε πιει κάπως παραπάνω, ήταν έτοιμη να πηδήξει στη θάλασσα. Ποιος ξέρει τι κουβέντα είχε προηγηθεί με την παρέα της. Το σίγουρο ήταν ότι επρόκειτο να κάνει κάτι πολύ επικίνδυνο. Δεν ήταν νηφάλια και οι βάρκες δεν άφηναν μεταξύ τους πολύ χώρο ελεύθερο. Ήταν πολύ κοντά η μία στην άλλη. Η παρέα της δεν αντιλαμβανόταν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Και το χειρότερο ήταν ότι, αυτοστιγμεί, όλο το λιμάνι μετατράπηκε σε Κολοσσαίο, που ψοφάει για θέαμα! Όποιο και αν είναι αυτό. Ακόμα και αιματηρό. Γιατί το κόκκινο είναι το μοναδικό χρώμα που θα καλύψει το μαύρο της ψυχής των θεατών. Αυτουργοί όλοι σε ένα επικείμενο έγκλημα τελούμενο διά της παραλείψεως. Ήταν φανερό ότι η νεαρή, πάνω στον παρορμητισμό της ηλικίας της, είχε για λίγο θολώσει το μυαλό της και υπέκυπτε στην επικίνδυνη ιδέα με αντάλλαγμα τον… θαυμασμό και την αποδοχή. Προχωρούσε αποφασισμένη να κάνει τη βουτιά και δεν βρέθηκε ούτε ένας σωστός άνθρωπος να την αποτρέψει. Όλοι έβγαλαν την ψυχική τους νέκρωση στην επιφάνεια.

Μια απάθεια που πιθανότατα θα τους ακολουθούσε και θα τους στοίχειωνε για πάντα! Κάποιοι δε, ακόμα πιο ξιπασμένοι, ήθελαν να απαθανατίσουν τη βίαιη σκηνή που θα ακολουθούσε με το κινητό τους! Το φαινόμενο του απανθρωπισμού σε όλο του το μεγαλείο!!! Η γενιά των παιχνιδιών επιβίωσης έδειχνε εμπράκτως τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο είχε γαλουχηθεί. Τα έξυπνα κινητά στήθηκαν σαν άλλου είδους όπλα. Μικρές ή μεγάλες οθόνες δεν έχει σημασία. Είναι αυτά που προσπαθούν να γεμίσουν τα κενά της ζωής του σημερινού ανθρώπου και να στραγγίσουν αρκούντως την ψυχή του. Οι νεοβάρβαροι ήταν ήδη έτοιμοι να λεηλατήσουν έναν έμψυχο ναό!

Προφανώς θα ανέβαζαν το video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και φυσικά ένα ακόμα like ήταν πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή ή την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τελικά, μέσα από αυτή την έξοχη διήγηση με έντονα ηθογραφικά αλλά και ψυχογραφικά στοιχεία καθρεπτίζονται κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας και προβάλλονται διαφορές του τρόπου ζωής στην πρωτεύουσα και στην επαρχία. Η ιστορία των τριών παιδιών μάς φέρνει μπροστά σε υπαρκτά προβλήματα, συμπεριφορές, αντιδράσεις, ανατροπές και μάς οδηγεί σε λύσεις μέσα από διαχρονικές αξίες. Η λύτρωση στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της ζωής και η αποδέσμευση από αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα επιτυγχάνεται με ενδοσκοπήσεις, με ρήξεις και αναθεωρήσεις του τρόπου ζωής μας, με σωστές κοινωνικές επαφές, με βοήθεια του φιλικού περίγυρου και συνεχή αυτοβελτίωση.

Γιάννης Χαλάτσης

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Συλλυπητήρια από το ΕΚΝΔ για το θάνατο του  Χρήστου  Κατσιγιάννη

Published

on

By

« Για τον θάνατο του εκλεκτού συναδέλφου  Χρήστου  Κατσιγιάννη, το Διοικητικό Συμβούλιο του  Εργατοϋπαλληλικού  Κέντρου  Ναυπακτίας & Δωρίδας  εκφράζει  την βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά στην οικογένεια του.
Ο εκλιπών διετέλεσε Γενικός  Γραμματέας του ΕΚΝΔ περίοδο 2001-2002  και επί σειρά ετών Μέλος της Διοίκησης  του Συνδικάτου  Οικοδόμων,  και του  Σωματείου Εργαζομένων  στην Κοινοπραξία  Γέφυρα, με έντονη πολιτική και συνδικαλιστική παρουσία.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για την πολύτιμη προσφορά του στο κοινωνικό  σύνολο.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΝΔ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ» -Ποιοι θα έχουν bonus

Published

on

By

Μπόνους επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών που είναι νοικιασμένες προβλέπει ο τελικός Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ» που πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα ίσως και σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (σ.σ.συνημμένο το τελικό κείμενο).

Πρόκειται για ένα αίτημα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων που έγινε δεκτό από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε περισσότερες κατηγορίες κατοικιών.

Έτσι τα ποσοστά ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75% στα ιδιοκατοικούμενα και 65% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55% στα ιδιοκατοικούμενα και 45% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45% στα ιδιοκατοικούμενα και 40% στις περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια ή με άτοκο δάνειο. Επιπλέον, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας.

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να έχει καταταγεί βάσει Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Για όλους τους τύπους αίτησης (μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών), προβλέπεται υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται Εξοικονόμηση Πρωτογενούς Ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Κατά την ολοκλήρωση του έργου και βάσει του δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης θα γίνουν έλεγχοι επίτευξης τόσο για τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΥΠΕΝ η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου και πιθανότατα θα μείνει ανοιχτή ως το τέλος Ιανουαρίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-COV 2 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Published

on

By

Η δημιουργία ενός προγράμματος επαγρύπνησης, επιτήρησης και διάγνωσης των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού SARS-COV 2 για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παράλληλα με τον έλεγχο που πραγματοποιείται για ολόκληρη τη χώρα στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, έτσι ώστε να υπάρχουν επαρκή και ορθά επιδημιολογικά στοιχεία, αποτελεί πολύ σημαντικό εφόδιο, αφού επιτρέπει την έκδοση αποτελεσμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα προσφέροντας δεδομένα για έγκαιρη κατάθεση προτάσεων διαχείρισης της πανδημίας. Επιπλέον εκτός από την παρακολούθηση της πανδημίας, τα δεδομένα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, τα οποία κατατίθενται σε δημόσιες βάσεις δεδομένων σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, βοηθούν στο σχεδιασμό εμβολίων, το κύριο εργαλείο καταπολέμησης της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – όπως και σε όλα τις περιοχές της χώρας – υπήρξε εκτεταμένη εξάπλωση του νέου κορωνοιού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ έως τον Νοέμβριο του 2021 υπήρξαν αθροιστικά 42.574 καταγεγραμμένα κρούσματα.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έως τώρα ανάλυσης που προέκυψε από το παραπάνω πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι τα ακόλουθα:

  • Πραγματοποιήθηκε ανάλυση 109 τυχαίων δειγμάτων σε άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με μοριακή μεθοδολογία στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΠΓΝΠ, σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας. Τα θετικά ως προς τον ιό άτομα προσήλθαν για τυχαίο έλεγχο ή είχαν συμπτωματολογία ποικίλης κλινικής βαρύτητας. Ο έλεγχος αφορά την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο 2021. (Εικόνα 1).
  • Έγινε παρακολούθηση της συχνότητας διαφορετικών στελεχών του ιού από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2021. Αρχικά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου υπήρχε επικράτηση του «Βρετανικού» στελέχους (Β.1.1.7 ή Alpha), ενώ σταδιακά αυξήθηκε η αντιπροσώπευση του «Ινδικού» στελέχους (Β.1.617.2 ή Delta) από τον Ιούλιο και μετέπειτα αποτέλεσε το επικρατέστερο στέλεχος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Εικόνα 2).
  • Κατά τους μήνες Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο παρατηρήθηκαν κάποιες παραλλαγές της μετάλλαξης Δέλτα, ταυτόχρονα με την παρατήρησή τους και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία. Οι παραλλαγές αυτές βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πανευρωπαϊκά, βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα πανδημίας, το οποίο εμφανίζει καινούρια χαρακτηριστικά, αφού εμφανίζονται νέα  μεταλλαγμένα στελέχη του ιού με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κι ευκολότερη διασπορά του ιού ανάμεσα στον πληθυσμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διαπιστώνοντας τα σημαντικά υγειονομικά οφέλη που προσφέρει η γονιδιωματική επιτήρηση του νέου κορωνοϊού στην τοπική κοινωνία, συνεργάζεται με το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και χρηματοδοτεί τη γονιδιωματική παρακολούθηση του νέου κορωνοϊού. Η προσπάθεια αυτή λειτουργεί συμπληρωματικά της ανάλυσης που πραγματοποιείται στην Αθήνα για το σύνολο της χώρας και προσφέρει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας στους νομούς της Περιφέρειας.

Η γονιδιωματική ανάλυση του ιού μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιηθεί σε δείγματα τα οποία έχουν βρεθεί θετικά για την παρουσία του SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια. Τα δείγματα προέρχονται από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καθώς και ιδιωτικά εργαστήρια της Περιφέρειας, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εικόνα της εξέλιξης του γονιδιώματος του ιού.

Η σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε ένα παράδειγμα επιτυχίας για το πώς, τεχνολογίες αιχμής που έχουν αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Τα δεδομένα της αλληλούχισης διατέθηκαν παράλληλα στον ΕΟΔΥ, συνεισφέροντας στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας. Η ανάλυση των δειγμάτων και η επεξεργασία των δεδομένων έγινε με εξειδικευμένο εξοπλισμό που διαθέτει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος επιτρέπει την αλληλούχηση πολλαπλών γονιδιωμάτων του ιού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως προσπάθεια αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ομάδας του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής, Σταύρου Ταραβήρα, με τις ερευνητικές ομάδες του Επίκουρου Καθηγητή Φυσιολογίας, Δημητρίου Καραμήτρου και της Καθηγήτριας και Διευθύντριας του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινής Παληογιάννη.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ