Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Καθήκον να συμμετέχουμε στην λύση διοίκησης που θα προταθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση»

Published

on

Ο πρώην δήμαρχος Ναυπακτίας,  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενωτική πρωτοβουλία» και επικεφαλής της μείζονος  αντιπολίτευσης Τάκης Λουκόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Nafsweek, ασκεί κριτική προς την δημοτική αρχή και τον ένα χρόνο θητείας της στο τιμόνι του Δήμου Ναυπακτίας. Μιλά  για την υστέρηση σε έργα που εμφανίζει σήμερα ο Δήμος και δηλώνει την ανησυχία του για τα δρομολογημένα από την δική του θητεία έργα. Μιλά επίσης για τις προκλήσεις, για συνεργασίες την «επόμενη ημέρα» και ταυτόχρονα ανοίγει τα χαρτιά του δηλώνοντας για μια ακόμα φορά «παρών» στην διοίκηση της Ναυπακτίας και σε όποια λύση διοίκησης προταθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η δημοτική αρχή συμπλήρωσε ήδη ένα χρόνο     θητείας.  Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει  για το έργο της  αυτούς τους 12 μήνες;

«Είμαστε όντως στον 13ο μήνα της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαι ακόμη μια φορά επιεικής, στην κρίση μου για τα πεπραγμένα της. Δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για την έλλειψη σαφούς οράματος και σχεδίου.

Δεν μας είπαν κάτι προεκλογικά, αλλά και σήμερα ακόμη, δεν νομίζω ότι υπάρχει Ναυπάκτιος που γνωρίζει το προς τα που φιλοδοξεί να οδηγήσει τον τόπο, η δημαρχία του Β. Γκίζα. Άκρα του τάφου σιωπή, στον κάμπο και στα ορεινά βασιλεύει, για αυτό το ζήτημα.  Ίσως θεωρούν ότι ο δήμος Ναυπακτίας έχει μπει στον αυτόματο πιλότο από τους προηγούμενους και επομένως αρκεί σήμερα μια «τσάτρα – πάτρα» διαχείριση της καθημερινότητας.

Πάμε όμως στα πεπραγμένα της. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανεκμετάλλευτη στον δήμο, ολόκληρη η κρατική χρηματοδότηση για έργα (η λεγόμενη ΣΑΤΑ) του 2019 και του 2020. Στα ποσά αυτά πρέπει να προστεθούν και οι εκπτώσεις από τα έργα των προηγούμενων ετών, αφού όλα τα έργα στην θητεία μας προχωρούσαν με διαγωνισμούς με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενός μεγάλου ποσού από τις εκπτώσεις που δίνονταν στις δημοπρασίες. Κι όμως δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο σχεδόν καμιά μελέτη για έγκριση από το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Δεκατρείς μήνες η Ναύπακτος και οι τοπικές κοινότητες περιμένουν τα χρήματα που δικαιούνται για έργα, αλλά τίποτε δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στην θητεία μας, τον Δεκέμβριο του πρώτου έτους, όχι μόνο είχαμε εγκρίνει το σύνολο των μελετών του τεχνικού προγράμματος του δήμου, αλλά είχαμε ολοκληρώσει και την χρονοβόρα διαδικασία δημοπράτησής τους, για όλα τα έργα του Τεχνικού  Προγράμματος.

Επίσης, διαπιστώνω πως ο τρόπος που ο κ. Γκίζας αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση, δεν αφήνει καλές εντυπώσεις στην κοινωνία. Ειλικρινά σας λέω, εισπράττω ότι αυτό νοιώθουν οι συμπολίτες μας.

Ο κ. Γκίζας αν και βρήκε πολλά έργα δρομολογημένα, σε κάθε νέο βήμα που πρέπει να κάνει, είτε απλό είναι αυτό είτε σύνθετο, φέρνει τον κατακλυσμό, φαντάζεται δυσκολίες «βουνά», και μας κατακρίνει γιατί δεν τα βρήκε όλα έτοιμα και σερβιρισμένα στο πιάτο. Από την άλλη, η δική μας παράταξη, ως μείζονα αντιπολίτευση έχει ψηφίσει θετικά στο 99% των θεμάτων που ήρθαν στο συμβούλιο. Καταψηφίσαμε ελάχιστες φορές, πάντα δικαιολογημένα (π.χ. την κατάργηση του Τουριστικού καταφυγίου στο Γρίμποβο και των πεζοδρομίων ανατολικά και δυτικά της πόλης) και με δημιουργικές αντιπροτάσεις.

Ενώ λοιπόν ο κ. Γκίζας είναι στην ευτυχή θέση να συνδιοικεί με τρεις από τις έξι παρατάξεις του συμβουλίου, νοιώθει άβολα και πυροβολεί άνευ λόγου και αιτίας την Ενωτική Πρωτοβουλία. Προφανώς τα πυρά του είναι άσφαιρα και συμπλεγματικά.

Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με δημοκρατία και δημιουργική σύνθεση απόψεων. Δυστυχώς η σημερινή δημοτική πλειοψηφία, κρυπτόμενη πίσω από τον κορωνοϊό, έχει ουσιαστικά καταργήσει τα δημοτικά συμβούλια.

Παράλληλα στις επιτροπές του δήμου, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες του νόμου, έχει περιορίσει τις θέσεις και τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Αυτό η αντιδημοκρατική νοοτροπία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από κανένα αλλά δυστυχώς φαίνεται να γίνεται κυρίαρχο χαρακτηριστικό της σημερινής διοίκησης του δήμου».

Θεωρείτε πως υπάρχει κίνδυνος σήμερα να μην προχωρήσουν ή να καθυστερήσουν κάποια από τα έργα που δρομολογήσατε επί δικής  σας θητείας;

«Δεν υπάρχει απλά ο κίνδυνος. Δυστυχώς ήδη ένα σημαντικό έργο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ, το τουριστικό καταφύγιο στο  Γρίμποβο έχει καταργηθεί. Παράλληλα είχαμε αιτηθεί στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και επιπλέον χρηματοδότηση για τις μελέτες των χερσαίων εγκαταστάσεων του   Καταφυγίου.

Δυστυχώς η νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου είχε άλλες επιλογές. Μας οδηγεί αντί του Τουριστικού Καταφυγίου 100 σκαφών, σε ένα λιμανάκι για 17 ψαρόβαρκες στην Βαριά, που και αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υλοποιηθεί.

Κι αν υλοποιηθεί, οδηγεί σε υποβάθμιση το δημοτικό ακίνητο στις εκβολές της Βαριάς, τις πρώην «νεροτσουλήθρες».

Η παράταξη του κ. Μπουλέ και ο ίδιος προσωπικά, με δικαιολογία «να μην χαθεί το όνειρο της μεγάλης Μαρίνας» έπεισαν και τον κ. Γκίζα και τους υπόλοιπους να τους ακολουθήσουν. Μάλλον η συνδιοίκηση ζήλεψε την δόξα του Ηρόστρατου.

Αν και το 2014, άλλα έλεγε η παράταξη του κ. Μπουλέ για την μελέτη της Μαρίνας.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε σε κείμενο της παράταξης: «…Με την βοήθεια  ειδικών λιμενολόγων μηχανικών, καταδείξαμε σε σύντομο χρονικό  διάστημα από την έναρξη λειτουργίας μας, ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι ανεφάρμοστη, μη υλοποιήσιμη λόγω υψηλού κόστους κατασκευής και μικρής δυναμικότητας, μη βιώσιμη ως project και καθόλου ελκυστική για τους επενδυτές…».

Να σας πάω και σε κάτι άλλο. Με τον δικό μας σχεδιασμό, σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί η δημοπράτηση έργου 1,2 εκατομμυρίων για πεζοδρόμια μετά τον Σκα και μέχρι το Κέντρο Υγείας, αλλά και τμήματος της οδού Θέρμου.

Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα άρχιζε η  υλοποίησή τους. Από τον κ. Γκίζα και τους συνεργάτες του το μόνο που έχουμε μέχρι στιγμής είναι η κατάργηση του έργου και κάμποσα ΘΑ για το μέλλον.

Πρόσφατα ο δήμος Ναυπακτίας κατέθεσε μόνο δύο προτάσεις για χρηματοδότηση από το Leader Αλιείας.

Θα μπορούσε να καταθέσει και τις μελέτες για την πίστα ΒΜΧ στο αλσύλλιο και για τον πεζοδιάδρομο που ενώνει παραλιακά το Γρίμποβο μέχρι σχεδόν το Λιμάνι.

Μελέτες πλήρως αδειοδοτημένες και απολύτως ώριμες. Δεν το έκανε. Μάλλον το σύνδρομο του Ηρόστρατου εμφανίζεται και πάλι στις συγκεκριμένες επιλογές».

Ο θεσμικός ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να   ελέγχει τη δημοτική αρχή. Είστε ικανοποιημένος  από τον έλεγχο αυτό από την πλευρά σας, μέχρι σήμερα;

«Σας είπα και στην αρχή της κουβέντας μας ότι έχουμε στηρίξει την δημοτική αρχή στο 99% των θεμάτων που συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Όπου είχαμε αντίθετη άποψη κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για να βοηθήσουμε. Αγαπάμε τον τόπο μας και χαιρόμαστε όταν κάτι προχωράει σωστά.

Επιπλέον έχουμε και κάτι που λείπει από την σημερινή διοίκηση. Όραμα και σχέδιο για το μέλλον.

Με κριτήριο αυτό, προτείνουμε τις μελλοντικές παρεμβάσεις.

Πέρα όμως από αυτού του είδους τις προτάσεις και τον έλεγχο της διοίκησης, βασικό μας μέλημα είναι το μέλλον του δήμου και του τόπου μας.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία έχει καθήκον να συμμετέχει στην λύση διοίκησης που θα προταθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Και σε αυτό το ζητούμενο έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη και γι’ αυτά θα κριθούμε.

Επιθυμούμε ένα σχήμα ανοικτό και δημοκρατικό, με κλίμα συνεργασίας, με σαφή προγραμματισμό στα μεγάλα θέματα του τόπου μας, χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις.

Στην Ναυπακτία σίγουρα αξίζει καλύτερη τύχη από την στασιμότητα της σημερινής συνδιοίκησης».

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απόψε, Μικτή Χορωδία, κουαρτέτο εγχόρδων Δημ. Ωδείου Ιωαννίνων και Qwalia Singers στο λιμάνι

Published

on

By

Η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναυπακτίας  για την 451η επέτειο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.
Μαζί με δύο εξαίρετα μουσικά σύνολα : Το κουαρτέτο εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και την βραβευμένη ανδρική χορωδία Qwalia Singers από το Swansea της Ουαλίας, σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου και ώρα 20:30 στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης θα μας  ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της μουσικής, με ακούσματα από την εποχή της Ναυμαχίας έως το σήμερα.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

139.365 ευρώ στον Δήμο Ναυπακτίας από 7η, 8η και 9η δόσεις ΣΑΤΑ

Published

on

By

Υπογράφτηκε η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού  Στέλιου  Πέτσα για την κατανομή από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσού 35.185.002,00 €, το οποίο αποδίδεται ως 7η, 8η και 9η μηνιαία τακτική επιχορήγηση του έτους 2022 σε όλους τους Δήμους της Χώρας για υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων αυτών, σύμφωνα με τον πίνακα.

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ναύπακτος: Ολοκληρώθηκε το «Lepanto Formula Kite Europeans 2022»

Published

on

By

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, των αντιπεριφεριαρχών Φωκίωνα Ζαΐμη  και Χαράλαμπου Μπονάνου, του Δημάρχου Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα, του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Σιμάκη, των αντιδημάρχων Σωκράτη Παπαβασιλείου και Ντίνου Τσουκαλά, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπύρου Τσέλιου, του υπεύθυνου επικοινωνίας της Γέφυρας ΑΕ Γιάννη Φρέρη, αθλητών που έλαβαν μέρος στους αγώνες και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης και οι απονομές μεταλλίων του «Lepanto Formula Kite Europeans 2022».

Για μια εβδομάδα στην Ναύπακτο χτυπούσε η καρδιά του παγκόσμιου Kite, καθώς στις συμμετοχές στους αγώνες περιλαμβάνονταν αθλητές από πολλές χώρες του κόσμου, ενόψει μάλιστα του παγκοσμίου πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Ιταλία.

Πρώτος στην γενική κατάταξη για μια ακόμα χρονιά ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής Max Maeder από την  Σιγκαπούρη.

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Μετά τις απονομές ακολούθησε συναυλία από τους “Les SkartOi”

Το  Lepanto Formula Kite Europeans 2022 πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλλάδας, της ΙΚΑ (International Kiteboarding Association) και του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου ΙΑΣΩΝ, διεξάγεται σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο Ναυπάκτου και με την υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας.

Η Διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της Παγκόσμιας Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (World Sailing), της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και του Ελληνικού Συνδέσμου Αετοσανίδας (ΗΚΑ)

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

Lepanto-Formula-Kite-Europeans-2022-Nafpaktos

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ