Προβλήματα και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ασφυκτικό πλαίσιο του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων.
Οι «φωνές» πολλές και πανταχόθεν. Από ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Από τους τεχνικούς κλάδους που είναι αρμόδιοι για την εκπόνηση των ειδικών τεχνικών εκθέσεων για τα μέτρα πυρασφάλειας. Αλλά και από τους εργαζόμενους των Δήμων, όπου, ενώ οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, φορτώνονται με νέες αρμοδιότητες σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.
Την ίδια στιγμή, ο Συνήγορος του Πολίτη, με έγγραφό του προς τους αρμόδιους Υπουργούς, έστειλε επισημάνσεις αξιολογώντας ως αντισυνταγματική την ανωτέρω ΚΥΑ και θεωρεί ότι δεν συνάδει με το Άρθρα 24 (προστασία του περιβάλλοντος) και το Άρθρο 17 (προστασία της ιδιοκτησίας), διότι μετακυλίει σε μεγάλο βαθμό τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου για την εφαρμογή των μέτρων, τονίζοντας ότι τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός…
Όπισθεν…
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να κάνει βήματα πίσω.
Η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης που θα καθορίζει τα μέτρα διατηρείται, ωστόσο το περιεχόμενό της δεν θα πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό. Περαιτέρω, το μόνο που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν φέτος οι πολίτες είναι να κλαδέψουν τα δέντρα που είναι κοντά στο σπίτι τους και να απομακρύνουν καυσόξυλα.
Η αλλαγή έγινε «αθόρυβα» πριν από ένα μήνα, δημοσιοποιήθηκε όμως πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση (ΦΕΚ 2194Β), οι προβλέψεις του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, καθώς «είναι δυνατή η απόκλιση, κατόπιν σχετικής κατά περίπτωση τεκμηρίωσης».
Περαιτέρω, ειδικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο «συστήνεται (σ.σ. αλλά δεν επιβάλλεται) η άμεση εφαρμογή τουλάχιστον των προληπτικών μέτρων που προβλέπονται για τα κτίρια χαμηλής επικινδυνότητας».
Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκυλακάκης τόνισε: “Ζητάμε τα αυτονόητα… να μη φτάνουν κλαδιά στα παντζούρια, να μην ακουμπάει το δέντρο στη στέγη, να μην έχει καυσόξυλα ή μπουκάλα αερίου έξω από το σπίτι. Οι τεχνικές προδιαγραφές του κανονισμού πυροπροστασίας είναι ενδεικτικές, οι πολίτες δεν έχουν υποχρέωση να τις ακολουθήσουν (σ.σ. κατά γράμμα).
Σημείωσε, δε, ότι δεν υπάρχει υποχρέωση για τεχνική έκθεση για τους πολίτες που κατοικούν σε απόσταση 300 μέτρων από πάρκα και άλση (όπως ανέφερε ο κανονισμός). Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που πρέπει να κλαδευτεί ή να κοπεί ένα πεύκο; Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην περίπτωση αυτή πρέπει να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας από μηχανικό. Όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, στην περίπτωση απλού κλαδέματος του πεύκου δεν απαιτείται η έκδοση άδειας, παρά μόνον αν αυτό πρέπει να κοπεί.
Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η φετινή περίοδος θα είναι ουσιαστικά δοκιμαστική, ενώ η εφαρμογή των πιο απαιτητικών μέτρων του κανονισμού πυροπροστασίας (κλιμακωτές αποστάσεις βλάστησης, αντικατάσταση ξύλινων στοιχείων σε εξωτερικούς χώρους και δομικά στοιχεία του κτιρίου κ.ο.κ.) μετατίθεται για το μέλλον. «Θα χρειαστεί να ξαναδούμε τις προδιαγραφές με βάση την εμπειρία που θα αποκτηθεί», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι θα μελετηθούν δειγματοληπτικά τεχνικές εκθέσεις.