Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καινοτόμο έργο από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης

Published

on

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, για την υλοποίηση περιβαλλοντικού πιλοτικού έργου στην Ηλεία, προχώρησε σήμερα Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021 ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρος Δημητρογιάννης, με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Νικόλαο Παπαθεοδώρου.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο πρόγραμμα LIFE-IP AdaptInGR-LIFE17 IPC/GR/000006, με αντικείμενο «Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτού έχει εγκριθεί η υλοποίηση πιλοτικής δράσης στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Ήλιδας στον τομέα τρωτότητας «Δασικές πυρκαγιές σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία (Οικοσυστήματα και Βιοποικιλότητα, Δασοκομία)» με τίτλο «Πρόληψη δασικών πυρκαγιών στο Δήμο Ήλιδας (ΠΔΕ)».

Ειδικότερα, η πιλοτική δράση θα αναπτυχθεί σε περιοχές του Δήμου Ήλιδας και αφορά παρεμβάσεις για  την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο του έργου τα προτεινόμενα μέτρα-δράσεις στις περιοχές εφαρμογής είναι:

 1. Δασική Μελέτη για τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό Διαχείρισης Αειφορικής Ανάπτυξης και ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας για την φυσική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων (πρόκειται για την απογραφή, ανάλυση και διερεύνηση των επεμβάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξή του, η προστασία του και η παραγωγικότητα του).
 2. Κατασκευή/προμήθεια Πυροφυλακίου σε επιλεγμένα σημεία
 3. Από τα αποτελέσματα της ανωτέρω μελέτης και τις προτεινόμενες δράσεις που θα προκύψουν θα υλοποιηθούν εξειδικευμένες δράσεις (προμήθεια εξοπλισμού-έργο) στο μέτρο του εφικτού.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 160.000 ευρώ και περιλαμβάνει:

Α.  Εκπόνηση Δασικής Μελέτης: για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης, αειφορικής ανάπτυξης και ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας για τη φυσική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Πρόκειται για την απογραφή, ανάλυση και διερεύνηση των επεμβάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη, η προστασία και η παραγωγικότητα του δασικού οικοσυστήματος στις περιοχές του Δήμου Ήλιδας.  Στόχος είναι να εξεταστούν και να προταθούν καλές πρακτικές και μέτρα.

Ενδεικτικά αναφέρονται :

 • Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου
 • Διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών
 • Κατασκευή και συντήρηση δεξαμενών νερού, μέτρα συγκράτησης φυσικής απορροής υδάτων
 • Κατασκευή και συντήρηση πυροφυλακίων
 • Διαχείριση βιομάζας ανθεκτικής στις πυρκαγιές
 • Διάσπαση συνέχεια της καύσιμης ύλης
 • Χρήση νέων τεχνολογιών για την πρόληψη και τη κατάσβεση πυρκαγιών (εκσυγχρονισμός πυροσβεστικού εξοπλισμού κ.α.)
 • Β. Κατασκευή/προμήθειας σύγχρονου Πυροφυλακίου
 • Γ. Προμήθεια εξοπλισμού ή κατασκευή έργου για την υλοποίηση μέτρων πρόληψης πυρκαγιών (τα οποία θα προκύψουν από την ανωτέρω (Α) μελέτη).

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης δήλωσε:  «Εργαστήκαμε εντατικά τους τελευταίους μήνες προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση των ευρωπαϊκών δράσεων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Ένα από αυτά αφορά και την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών και την προστασία του δασικού πλούτου. Η σπουδαιότητα του έργου έγκειται στο ότι αφορά περιοχές της Ηλείας που δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και παράλληλα αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές παρεμβάσεις από όλους τους φορείς και την Πολιτεία. Διαρκή μας  επιδίωξη η αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου για τη μέγιστη θωράκιση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και τη προστασία του φυσικού πλούτου».

Παρών στην υπογραφή της προγραμματικής ήταν και ο υπεύθυνος του έργου Στέφανος Παπαζησίμου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με συντονιστή το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ήλιδας.

 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων – Οι  προθεσμίες

Published

on

By

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ,  ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να καταβάλλουν διπλή δόση του φόρου στο τέλος Οκτωβρίου.

 Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αρχίσουν να αναρτώνται από σήμερα το απόγευμα ενώ, δεδομένου ότι πρόκειται για περισσότερα από επτά εκατομμύρια, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ύστερα από αρκετές ώρες. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δύο τρόπους για να εντοπίσουν το ποσό μέσα από την καινούργια πλατφόρμα myAADE.

· 1η και 2η δόση: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου

· 3η δόση: Τρίτη 30 Νοεμβρίου

· 4η δόση: Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου

· 5η δόση: Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 και

· 6η δόση: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν θα υπάρξει ενώ όσοι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο (κάτι που θα κριθεί με τα εισοδήματα που αποτυπώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις) θα λάβουν πρόσθετη έκπτωση 50%, με το όριο να είναι 9000 ευρώ για τον ανύπαντρο, 10.000 ευρώ για τον παντρεμένο και 1000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πολιτική στο τραπέζι

Published

on

By

Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι, όμως και υπό την επήρεια των ριάλιτι των   τελευταίων χρόνων μάλλον η πολιτική φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον τομέα αυτό.

Τα πολιτικά τραπεζώματα πάντα τραβούν το ενδιαφέρον.

Ξεκινώντας από τους ομοτράπεζους και     φτάνοντας στο ψητό.

Τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον στη Ναυπακτία στράφηκε γύρω από ένα σουφλέ.

Η είδηση όμως είναι ότι τελικά το σουφλέ    κάηκε προτού φαγωθεί.

Ουδέποτε φαίνεται να παραβρέθηκαν σε κοινό γεύμα στελέχη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας με πρώην συνεργάτη τους.

Μάλλον εντέχνως και σκοπίμως διέρρευσε η πληροφορία, για να ανοίξει σε κάποιους την όρεξη.

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πέτυχαν το ΣΤΟΧΟ τους» – Υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας στη Ναύπακτο

Published

on

By

Πετυχαίνοντας το στόχο τους, για προβολή της πόλης της Ναυπάκτου και εφαρμόζοντας το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω πανδημίας, υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στις 18 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου οι Πανελλήνιοι Αγώνες Τοξοβολίας, όλων των κατηγοριών τόξων και όλων των ηλικιών.

Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στα “60 χρόνια μνήμης” από τη δωρεά του Δημητρίου Παπαχαραλάμπους και υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη πόλη της Ναυπάκτου.

Μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ναυπακτίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο +Μπλε” και του ΑΣ Τοξοβολίας Πέλοπας, σε συνεργασία με το ΑΣΤ Προαστείου και με την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοξοβολίας και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού – επιτροπής Παπαχαραλάμπειου Εθνικού Σταδίου Ναυπάκτου.

Τα μετάλλια στους νικητές αγώνων απένειμαν ο Δήμαρχος Δήμου Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και αθλητισμού Ντίνος Τσουκαλάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Παπαχαραλάμπειου εθνικού σταδίου Γιώργος Μίχος, ο εκπρόσωπος  της περιβαλλοντικής οργάνωσης “Πράσινο + Μπλε” Τάσος Ξύδης, και ο πρόεδρος του ΑΣ Τοξοβολίας “Πέλοπας” Παύλος Κούλης.

Ευχαριστούμε θερμά σωματεία, προπονητές, αθλητές και συνοδούς που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους, οι οποίοι τόσο από τη διοργάνωση όσο και από τη παραμονή τους στη Ναύπακτο, αποκόμισαν τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Σημ.: Για όποια πρόσθετη πληροφορία: 26340 25016 / info@prasinomple.gr

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ