Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και αυτό το καλοκαίρι… «Go Nafpaktia»!

Published

on

Όλες οι δράσεις – εκδηλώσεις της Κοιν.Σ.Επ. «Προβάλλω τη Ναυπακτία»

Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Προβάλλω τη Ναυπακτία», μέσα από την διοργάνωση επιλεγμένων εκδηλώσεων (πολιτιστικών, αθλητικών κλπ), έχει σαν στόχο την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής ως θεματικό προορισμό. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζει τις παρακάτω δράσεις-εκδηλώσεις για το καλοκαίρι του 2018:

 

Δι-άνοιξη: Εβδομάδα Διάνοιξης Μονοπατιών (14.05 – 20.05)

Από 14-20 Μαΐου διοργανώνουμε εθελοντικό καθαρισμό πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών στην Ορεινή Ναυπακτία. Δημιουργούμε  νέα μονοπάτια, βιώνουμε την επαφή με την φύση, την εμπειρία της συντροφιάς και την χαρά της εθελοντικής προσφοράς. Αναδεικνύουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Αφήνουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα, κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Fam Trip τουριστικών πρακτόρων από την Γαλλία (15/5)

Σε συνεργασία με το Γαλλικό Πρακτορείο FRAM, την Τρίτη 15 Μαΐου φιλοξενούμε 40 τουριστικούς πράκτορες από την Γαλλία. Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην πόλη και το Κάστρο της Ναυπάκτου και στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Ναυπακτία, παρουσία εκπροσώπων του δήμου και του «Go Nafpaktia», θα γίνει παρουσίαση της ευρύτερης περιοχής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ναυπακτίας καθώς και ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων ευελπιστώντας την προσέλκυση Γάλλων τουριστών, πιστεύοντας  ότι η περιοχή μας είναι ιδανική για την τουριστική αγορά της Γαλλίας.

2ο International Volleyball Tournament Nafpaktos Cup (22.06 – 24.06)

Για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί το International Volleyball Tournament (Nafpaktos Cup) με τη συμμετοχή ομάδων από το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα. Πρόκειται για τουρνουά πετοσφαίρισης όπου δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν κορίτσια κάτω των 18 ετών. Η διοργάνωση θα γίνει σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο της Ομόνοιας Ναυπάκτου και συνδιοργανωτή τον Δήμο Ναυπακτίας. Στόχοι μας είναι η τουριστική προβολή της περιοχής της Ναυπακτίας εντός και εκτός Ελλάδας μέσα από ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού (Αθλητικός τουρισμός), η διάδοση του αθλήματος της πετοσφαίρισης και η συνάντηση νέων από διαφορετικές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα και συνήθειες.

LEPANTO FOLK FESTIVAL (28.06 – 01.07)

Ένα Φεστιβάλ γεμάτο μουσική, ρυθμούς και χρώματα!

Για 4η χρονιά, σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί το Φολκλορικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών “Lepanto Folk FestivalΓια 4 ολόκληρες μέρες η Ναύπακτος θα αποτελέσει σημείο πολιτισμικής συνεύρεσης για περισσότερους από 500 χορευτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα συγκροτήματα ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές τους αλλά και με την ιδιαίτερη κουλτούρα τους θα συνθέσουν ένα πολιτισμικό μωσαϊκό και θα δώσουν ένα ξεχωριστό χρώμα στη μεγάλη αυτή γιορτή της πόλης, που πλέον έχει καθιερωθεί .

Όσοι ενδιαφέρονται  να συμμετέχουν ως εθελοντές  στις εκδηλώσεις του Lepanto Folk Festival μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα  του Φεστιβάλ www.lepantofolkfestival.com.

Gala Χορού «Step to a Dream» (28.06)

Στα πλαίσια του Lepanto Folk Festival και του παιδικού και εφηβικού διαγωνισμού χορού «Step to a Dream», στις 28 Ιουνίου στο λιμάνι της Ναυπάκτου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά στην πόλη μας ένα φαντασμαγορικό  gala χορού που θα δώσει μια πιο νεανική και σύγχρονη νότα  στο Festival. Παιδιά από Ναύπακτο, Πάτρα, Αθήνα, Αίγιο και Ρωσία θα παρουσιάσουν διάφορα είδη χορού, από Κλασικό Μπαλέτο έως Σύγχρονo, Hip-Hop και φυσικά Folk.

International Dance Camp BDDC (26/6 – 5/7)

Για δεύτερη συνεχή χρονιά,  σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας και το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων, διοργανώνεται στην πόλη μας  το International Dance Camp BDDC (26/6–5/7). Σε αυτό το εργαστήρι σύγχρονου χορού με καθηγητή τον διάσημο Ρώσο καλλιτέχνη Denis Boroditsky, μπορούν να  συμμετέχουν Έλληνες και Ρώσοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη. Αιτήσεις συμμετοχής μπορείτε να συμπληρώσετε στο http://www.lepantofolkfestival.com/dance-camp-ikarus/

Παράσταση «Stone Wings» στο Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας (4/7)

Το ιδιαίτερο για φέτος είναι η παραγωγή μιας μουσικοχορευτικής παράστασης με συντελεστές τους συμμετέχοντες του International Dance Camp. Η μοναδική αυτή παράσταση, με τίτλο STONE WINGS,  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, στον ιστορικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας, όπου θα αναβιώσει ένας από τους σημαντικότερους μύθους της Ελληνικής Μυθολογίας «Ο Ίκαρος». Την παράσταση θα πλαισιώσει με την μαγευτική της φωνή η διάσημη Ρωσίδα ερμηνεύτρια Sivara Knushevitskaya, η οποία για τις ανάγκες της παράστασης θα τραγουδήσει στα Αρχαία Ελληνικά.

Εκπαιδευτικό CAMP Ινστιτούτου Goethe στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας (05.07 – 15.07)

Το Ινστιτούτο Goethe (Γκαίτε) είναι το παγκόσμιας εμβέλειας και δράσης πολιτιστικό ίδρυμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Προωθεί τη γνώση της γερμανικής γλώσσας στο εξωτερικό και στηρίζει τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία.

Το Ινστιτούτο Goethe σε συνεργασία με την ΚΟΙΝΣΕΠ  «Προβάλλω τη Ναυπακτία»  διοργανώνει εκπαιδευτικό camp στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας. Στο camp θα συμμετέχουν παιδιά από 9 χώρες της Ευρώπης που μαζί με τους καθηγητές στους (συνολικά 50 άτομα), θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την ελληνική ύπαιθρο. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει μαθήματα για το περιβάλλον, πεζοπορικές εξορμήσεις, επαφή με ντόπιους αγρότες και παραγωγούς, δράσεις οικοτουρισμού και πολλά άλλα.

Η επιλογή της Ορεινής Ναυπακτίας ως μέρος διεξαγωγής του camp αποτελεί διεθνή καταξίωση για τον περιβαλλοντικό πλούτο που διαθέτουμε και αναδεικνύει την περιοχή μας ως προορισμό για παρόμοιες διοργανώσεις.

Η Κοιν.Σ.Επ. έχει σκοπό την διοργάνωση εκδηλώσεων (πολιτιστικών, αθλητικών κλπ) που θα αναδείξουν την περιοχή ως θεματικό προορισμό και θα προσελκύσουν επισκέπτες που θα συνδυάσουν το χόμπι τους με τις διακοπές τους, δίνοντας ανάσα στην τοπική κοινωνία. Η όλη λειτουργία της, διέπεται από τις αρχές της πορτοκαλί ή δημιουργικής οικονομίας, δηλαδή δημιουργώ ένα event, απασχολώ κόσμο και δημιουργώ έσοδα για την τοπική κοινωνία. Το παραπάνω μοντέλο είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ευρώπη όπου ένα ποσό που φθάνει ακόμα και το 15% του ΑΕΠ κάθε χώρας στηρίζεται στην δημιουργική οικονομία. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε στο πρωταρχικό στάδιο, αλλά κατά πολλούς είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από την κρίση. Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ναυπακτίας για την άψογη συνεργασία στην συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων, τους χορηγούς μας, τους χορηγούς επικοινωνίας, τους εθελοντές μας και όλους τους επαγγελματίες της πόλης αλλά και τους απλούς πολίτες που στηρίζουν την προσπάθειά μας, επενδύοντας μακροπρόθεσμα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ