Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και επίσημα πλέον η συνεργασία Λουκόπουλου – Γούλα

Published

on

Με ανακοίνωση που έβγαλε η δημοτική παράταξη “Ανανέωση και Δημιουργία” του Γιώργου Γούλα  επισημοποιείται η προεκλογική συνεργασία με την δημοτική παράταξη  “Ενωτική πρωτοβουλία” του Τάκη Λουκόπουλου.

Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε ολομέλεια της Παράταξης Ανανέωση και Δημιουργία, με αντικείμενο  την πορεία της τρέχουσας Δημοτικής θητείας και, η στάση της παράταξης μας ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου του 2023. Ακολουθεί το ψήφισμα της Ολομέλειας.

1)     Η αναγκαιότητα της προεκλογικής συνεργασίας και η δράση μας

Ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλει την προεκλογική συνεργασία μεταξύ Συνδυασμών. Ένας νόμος που έρχεται σε αντίθεση με τον προηγούμενο της απλής αναλογικής, ο οποίος ευνοούσε τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα συμμετέχουμε φανερά σε διεργασίες που στοχεύουν σε τέτοιες συνέργειες. Συμμετείχαμε στις διεργασίες αυτές με λογική διαβούλευσης επί αρχών και θέσεων. Η δράση μας αυτή είναι ήδη δημόσια γνωστή καθώς κινούμαστε φανερά, όπως πάντα.

Το διάστημα αυτό συζητήσαμε με όλους, νέους και παλιούς συμμετέχοντες στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, χωρίς αποκλεισμούς. Όλους πλην της Παράταξης του νυν Δημάρχου, καθώς θεωρούμε τη θητεία του τόσο αποτυχημένη που δεν αφήνει κανένα περιθώριο συνεργασίας.

2)     Τα κριτήρια συνεργασίας

α) Εμείς συμμετέχουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να υπηρετήσουμε το κοινό συμφέρον των δημοτών της Ναυπακτίας. Αν σκοπός μας ήταν το ατομικό όφελος το δικό μας και των «φίλων» μας δεν θα το λέγαμε ποτέ και, θα μιλούσαμε και εμείς για το πόσο αγαπάμε τον τόπο. Εμείς προσπαθούμε να υπηρετούμε την τοπική μας κοινωνία, τους ανθρώπους της Ναυπακτίας και όχι τον τόπο γενικά και αόριστα.

β) Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ανανέωση και Δημιουργία στοχεύει να συμμετάσχει στη Διοίκηση του Δήμου. Ποτέ δεν υπήρξαμε σχήμα διαμαρτυρίας. Διαρκώς καταθέτουμε προτάσεις υλοποιήσιμες και εφικτές, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στο έργο κάθε Δημοτικής Αρχής, ανεξάρτητα από το αν καθόμαστε στα έδρανα της πλειοψηφίας ή της Αντιπολίτευσης. Προτάσεις που θέλουμε να υλοποιήσουμε.

γ) Πίσω από κάθε αποτέλεσμα υπάρχουν οι άνθρωποι που το επιτυγχάνουν. Οι καλύτερες ιδέες, η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, οι αγαθότερες των προθέσεων δεν έχουν κανένα αντίκρισμα αν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα κοινά δεν είναι άρτιοι σε επίπεδο αξιών, ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

δ) Μια ακόμη προϋπόθεση είναι αυτοί οι ικανοί και ηθικοί άνθρωποι να μπορούν να συγκροτήσουν ομάδα. Ένα σύνολο ανθρώπων που αποφασίζουν και δρουν από κοινού, σέβονται και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, υπηρετούν κοινούς στόχους και αξίες και, υποτάσσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στο σύνολο.

Επομένως, βασικές προϋποθέσεις συνεργασίας είναι:

 • η εμπιστοσύνη και η «χημεία» μεταξύ των μελών των συνεργαζόμενων συνδυασμών σε επίπεδο αξιών και ικανοτήτων,
 • η ουσιαστική αποδοχή πάγιων προγραμματικών μας στόχων και, η δρομολόγηση της υλοποίησής τους στην επόμενη θητεία,
 • η αναλογική συμμετοχή μας στα ψηφοδέλτια πριν τις εκλογές και, η αξιοκρατική αξιοποίηση των στελεχών μας μετά από αυτές,
 • η κοινή βούληση για χρηστή διοίκηση και,
 • ο υποψήφιος Δήμαρχος να απολαμβάνει την ευρεία αποδοχή του εκλογικού σώματος, ώστε να διαμορφώνονται όροι εκλογικής νίκης.

3)     Απόφαση

Βάσει των παραπάνω, αποφασίζουμε ομόφωνα να συνεργαστούμε προεκλογικά με την παράταξη Ενωτική Πρωτοβουλία, με υποψήφιο Δήμαρχο τον Τάκη Λουκόπουλο.

Ζητούμε τη στήριξη και την ψήφο των Συνδημοτών μας ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μια θητεία που να είναι αντάξια του Δήμου μας.

Θα ακολουθήσει κοινή ανακοίνωση των δύο Παρατάξεων που θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες της συνεργασίας μας.

Θερμές ευχές για καλή Πρωτοχρονιά και ένα 2023 που θα φέρει Υγεία, Ειρήνη και λιγότερα προβλήματα! “

 

Ανανέωση και Δημιουργία

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατάλληλες για κολύμβηση Ψανή και Γρίμποβο

Published

on

By

Σύμφωνα με το Πιστοποιητικό Αναλύσεων Θαλασσινού Νερού από το Εργαστήρι Υγιεινής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών οι  παραλίες Γρίμποβο και Ψανή Ναυπάκτου, κρίνονται κατάλληλες για κολύμβηση.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2024 και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι τιμές των αναλύσεων κινούνται εντός των επιτρεπτών ορίων ως προς την καταλληλότητα και χρήση των υδάτων για κολύμβηση.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συστάσεις και πρόστιμα από τον Δήμο για τις παράνομες αφισοκολλήσεις

Published

on

By

Αυστηρή σύσταση απευθύνεται, για ακόμη μία φορά, από τον Δήμο Ναυπακτίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες σε φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και ιδιώτες που προβαίνουν σε παράνομες αφισοκολλήσεις.

Παρά το γεγονός ότι, η κατάσταση στην πόλη της Ναυπάκτου καταγράφεται ως αισθητά βελτιωμένη, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εντοπίζουν περιπτώσεις ρύπανσης σε κοινόχρηστους χώρους.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι, ο Δήμος Ναυπακτίας θα συνεχίζει να επιδεικνύει, σταθερά, μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους παρανομούν, με την επιβολή των προβλεπόμενων εκ του νόμου διοικητικών προστίμων.

Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι, η παράνομη αφισοκόλληση επιβαρύνει πρωτίστως το περιβάλλον ουσιαστικά και οπτικά, ενώ πρόκειται πλέον για έναν παρωχημένο τρόπο προβολής και επικοινωνίας.

Όσοι επιθυμούν να τοποθετήσουν ενημερωτικό υλικό σε δημόσιο χώρο, μπορούν να το πράξουν αποκλειστικά και μόνο στους πίνακες ανακοινώσεων που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, τηρώντας απαρέγκλιτα τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενωτική πρωτοβουλία: «Η διασπάθιση και το χνούδι»

Published

on

By

“Με έκπληξη έπεσε στην αντίληψή μας η πρόσφατη Απόφαση του Δημάρχου Ναυπακτίας Β. Γκίζα με τον αριθμό 324/2024 για την απευθείας ανάθεση προμήθειας φωτοτυπικού χαρτιού.

Για να προλάβουμε παρεξηγήσεις, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ συμφωνεί επί της αρχής κάποιες προμήθειες του Δήμου να γίνονται από την τοπική αγορά, με την προϋπόθεση να υπάρχει εναλλαγή των προμηθευτών. Άλλωστε αυτή τη διαδικασία τηρήσαμε και εμείς κατά τη θητεία μας. Δεν μπορεί όμως αυτή η προτίμηση να αποτελεί δικαιολογία για διασπάθιση του χρήματος του Δημότη, ούτε να προτιμάται κατά κανόνα ο ίδιος προμηθευτής όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Για να προλάβουμε και τις πιθανές δικολαβίστικες διαστρεβλώσεις που συχνά χρησιμοποιεί ο Β. Γκίζας, ξεκαθαρίζουμε πως στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πιστεύουμε πως οι απευθείας αναθέσεις είναι απολύτως νόμιμες και, αποτελούν χρήσιμο εργαλείο στα χέρια ενός δημόσιου λειτουργού. Όχι όμως σε περιπτώσεις προγραμματισμένων προμηθειών, όπως είναι το φωτοτυπικό χαρτί. Οι ανάγκες του Δήμου σε χαρτί είναι γνωστές εκ των προτέρων, άρα δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ή έκτακτη ανάγκη που να δικαιολογεί την απευθείας ανάθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις ταιριάζει καλύτερα η διενέργεια διαγωνισμού. Αλλά ακόμα και αν προτιμηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ο Δήμαρχος οφείλει να έχει την ευσυνειδησία να μην την μετατρέπει σε ευκαιρία για ασύμφορες προμήθειες. Ασύμφορες για τον Δημότη και τον Δήμο, εννοείται.

Ας δούμε αναλυτικά τα γεγονότα:

 • Συνολικά το τίμημα της απευθείας ανάθεσης αγγίζει τα 18.000 €, ένα ποσό δηλαδή σημαντικό, ειδικά την εποχή που η Αρχή Γκίζα έχει κάνει σημαία την έλλειψη χρημάτων. Όπως θα δείτε παρακάτω όμως, η έλλειψη αυτή δεν αγγίζει τις απευθείας αναθέσεις και προμήθειες.
 • Ο προμηθευτής είναι ο ίδιος από τον οποίο έχουν γίνει απευθείας προμήθειες χαρτιού Α4 τα τελευταία χρόνια, πάντα με απόφαση του Β. Γκίζα.
 • Το 2021 η απευθείας ανάθεση έγινε με τιμή 3,97€ ανά πακέτο 500 φύλλων χαρτιού. Το 2023 και το 2024 η τιμή αυτή εκτοξεύτηκε στα 7,20€ ανά πακέτο.
 • Δεν υπάρχει καμία ειδική τεχνική περιγραφή ή άλλη προδιαγραφή που να αφορά την ποιότητα ή κατηγορία του προς προμήθεια χαρτιού. Όποιο χαρτί Α4 και να εμφανίσει ο προμηθευτής, είναι τυπικά σύμφωνος με τις απαιτήσεις του Δήμου.

Συνοψίζοντας, ο Β. Γκίζας με απόφαση που υπογράφει προσωπικά, αποφασίζει να διαθέσει ο Δήμος 18.000€ για να αγοράσει χαρτί αγνώστων προδιαγραφών, με τιμή αυξημένη πάνω από 80%.

Για την ιστορία, έχουμε στα χέρια μας επίσημη και δεσμευτική προσφορά από επαγγελματία του Δήμου μας, με την τιμή των 3,79€ ανά πακέτο χαρτιού Α4, ίδιας μάρκας. Τιμή χαμηλότερη κατά 47%. Περίπου μισή τιμή! Η διαφορά στο σύνολο αγγίζει τα 8.500€… Ποσό που δαπανά ο Δήμος χωρίς να λαμβάνει τίποτα.

Όταν, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ρώτησα τον Β. Γκίζα γιατί κάνει απευθείας ανάθεση και γιατί το χαρτί είναι τόσο ακριβό, μας απάντησε «για να μην αφήνει χνούδι στα μηχανήματα».

Επειδή πιστεύουμε στην υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούν άλλοι Δήμοι, ας δούμε την ίδια ώρα τι κάνουν.

 • Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου επιλέγει να διενεργήσει διαγωνισμό για παρόμοιο ποσό, με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών ∆ημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.∆Η.Σ). Η ανάθεση γίνεται με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής. Φυσικά υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν διαστάσεις, βάρος και συσκευασία. Συγκεκριμένα προβλέπει μεταξύ άλλων «Να μην αφήνει χνούδι κατά την έξοδο του από αυτά (σσ. μηχανήματα), να βγαίνει χωρίς καμπυλότητες».
 • Ο Δήμος Θέρμου επιλέγει την απευθείας προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων με τιμή σημαντικά χαμηλότερη, αφού αυτή αγγίζει τα 5,58€ ανά πακέτο, τιμή περίπου 25% φθηνότερη. Δηλαδή ακόμα και από τον μικρό Δήμο Θέρμου που μοιραία προμηθεύεται μικρότερες ποσότητες. Ο Β. Γκίζας αναθέτει 30% πιο ακριβά. Καταλαβαίνουμε στα 18.000 μιλάμε για περίπου 5.000 ακριβότερα.

Όταν λοιπόν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας επιλέγει να αγοράζει σε τιμή ρεκόρ αναλώσιμα είδη χωρίς προδιαγραφές και χωρίς διαγωνισμό, την ώρα που γειτονικοί Δήμοι προμηθεύονται το ίδιο υλικό σε τιμές χαμηλότερες και με σαφείς προδιαγραφές, πως να μην μιλάμε για διασπάθιση δημοτικού χρήματος;

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο χρησιμοποιήσαμε τον όρο «διασπάθιση». Η πλευρά του Δημάρχου εξανέστη, αφήνοντας αιχμές για συκοφαντία. Ανατρέξαμε στο λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας του Μπαμπινιώτη. Στο λήμμα διασπάθιση υπάρχει η ερμηνεία «ξοδεύω απερίσκεπτα και χωρίς φειδώ». Πως αλλιώς κύριε Γκίζα μπορεί να χαρακτηριστεί η απευθείας ανάθεση σε τιμές αστρονομικές;

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Β. Γκίζας δείχνει τάσεις διασπάθισης. Κανένας δεν έχει ξεχάσει τις «χρυσές» καρδιές για την ανακύκλωση των καπακιών των πλαστικών μπουκαλιών, ούτε τα πανάκριβα τάμπλετ που χορηγήθηκαν στα σχολεία στο τέλος της πανδημίας. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενο μοτίβο και όχι «στιγμιαίο λάθος».

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ έχει δεσμευτεί για την προφύλαξη του κοινού συμφέροντος. Ως πλειοψηφία το πράξαμε με διάφανη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου Ναυπακτίας. Ως Αντιπολίτευση επαγρυπνούμε και αναδεικνύουμε τέτοιες κακές πρακτικές ελπίζοντας ο Β. Γκίζας να βάλει φρένο σε τέτοιες πρακτικές.”

Το Γραφείο Τύπου της

ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ