Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Και η συζήτηση για το Όραμα συνεχίζεται στη νέα δεκαετία

Published

on

Ασπρο-Μαύρο-Nafsweek-Ναύπακτος

Μια ακόμα δεκαετία για τη Ναυπακτία φτάνει στο τέλος της. Μια δεκαετία με πολλές αλλαγές σε όλη τη διάρκειά της.

Την πρώτη μεγάλη αλλαγή την επέφερε ο Καλλικράτης με τον οποίο συγκροτήθηκε ο ενιαίος δήμος Ναυπακτίας και άλλαξαν εντελώς τα δεδομένα ξεκινώντας από τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προχωρώντας στους συμβούλους  που εκπροσωπούν τους πρώην καποδιστριακούς δήμους και συνθέτουν το δημοτικό συμβούλιο και φτάνοντας μέχρι τη συνειδητοποίηση της αξίας και της σημασίας που έχει η Ναυπακτία  ως ενιαίο σύνολο. Για όσους δεν θυμούνται η συγκρότηση του ενιαίου δήμου είχε προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις και αντιπαραθέσεις που ξεπερνούσαν τα πολιτικά όρια και προχωρούσαν ακόμα και σε δήθεν γεωγραφικό-κοινωνικές διαστάσεις και διαχωρισμούς του τύπου ορεινοί – πεδινοί. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος το στοίχημα του Καλλικράτη για τη Ναυπακτία πέτυχε. Οργανώθηκε ο δήμος, συνειδητοποίησαν όλοι τα πλεονεκτήματα που έχει ο συνδυασμός του ορεινού και πεδινού – παράλιου χώρου και μπήκαν οι βάσεις για να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν τη Ναυπακτία στην πολυσυζητημένη και πολυπόθητη ανάπτυξη.

Μετά τον Καλλικράτη ακολούθησε ο Κλεισθένης που άλλαξε για άλλη μια φορά τα δεδομένα με την απλή αναλογική. Αναγκαίες πλέον οι συνεργασίες ακόμα και μετά την ψήφιση σειράς τροπολογιών που έχουν μεταλλάξει στην πράξη το πνεύμα και τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής, αφού ενισχύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την παράταξη του δημάρχου. Παρόλα αυτά ο Κλεισθένης, ιδιαίτερα  στο χρόνο που έρχεται, δίνει την ευκαιρία να διαμορφωθεί μια άλλη αντίληψη για τη διοίκηση του δήμου και να συνδιαμορφωθεί και να συμφωνηθεί το Όραμα για τη Ναυπακτία τουλάχιστον με ορίζοντα δεκαετίας.

Το 2020 θα είναι καθοριστικό για δυο βασικούς λόγους. Καταρχάς  συμπίπτει με το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας και είναι ο χρόνος προετοιμασίας για το νέα προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης μεγάλων έργων.  Κατά δεύτερον ουσιαστικά θα είναι ο τελευταίος χρόνος που θα είναι εφικτό να επικρατήσει σύμπνοια και να παρθούν καθοριστικές αποφάσεις. Μετά την κατάργηση της  απλής αναλογικής και την επαναφορά, όπως φαίνεται σε πλειοψηφικό σύστημα, οι δημοτικές παρατάξεις θα αρχίσουν να διαμορφώνουν τη δική τους παραταξιακή στρατηγική με στόχευση τις εκλογές του 2023.

Η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα δεν υπήρξαν καινοτόμες παρεμβάσεις. Ακολουθήθηκε ο ασφαλής δρόμος της κατανομής των χρημάτων κατά δημοτική ενότητα για αναπλάσεις. Λογικό φαίνεται για το μικρό διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του δημάρχου και της εκτελεστικής επιτροπής που δίνουν το βηματισμό και την κατεύθυνση με τις εισηγήσεις τους. Είναι δεδομένο ότι είναι δύσκολες οι αλλαγές και οι ανατροπές, χρειάζονται ζύμωση και ισχυρή πολιτική βούληση γιατί οι αντιδράσεις συνήθως είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο αυτή η δημοτική περίοδος και ιδιαίτερα ο νέος χρόνος δίνει μια μοναδική ευκαιρία που πιθανότατα δεν θα ξαναδοθεί με πλειοψηφικό σύστημα, να συμφωνήσουν όλες οι δημοτικές παρατάξεις για τα μεγάλα έργα της δεκαετίας που έρχεται.

Και επειδή τα μεγάλα έργα μπορούν να γίνουν μόνο μέσα από τη χρηματοδότησή τους από προγράμματα, και επειδή τα προγράμματα απαιτούν μελέτες και ώριμους φακέλους, είναι καιρός να αφήσουμε για ένα χρόνο τις εύκολες και ασφαλείς αναπλάσεις που θα γίνουν εντελώς αποσπασματικά σε κάθε δημοτική ενότητα και να δώσουμε τα χρήματα σε μελέτες και προετοιμασία για τα μεγάλα έργα που η Ναυπακτία έχει ανάγκη.

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλάζουν. Ας αναρωτηθούμε όμως τι μένει. Ας σκεφτούμε ποιους δημάρχους θυμόμαστε και για ποιο λόγο ο καθένας καταγράφεται στη συνείδηση της κοινωνίας και περνά στις σελίδες  της τοπικής ιστορίας.

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Ναύπακτος

ΕΛΛΑΔΑ

Η γελοιογραφία της εβδομάδας

Published

on

By

αστείο-σοβαρό-πολιτική-σάτυρα-Nafsweek-

Η-γελοιογραφία-της-εβδομάδας-Nafsweek

 

Nafsweek-εβδομαδιαία-ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Ναύπακτος

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες…   Ανακοίνωση Ανδρέα  Κοτσανά

Published

on

By

Κοτσανασ-ανδρέας-εργοταξιακοί-Αντίρριο

Μετά την συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 27ης Ιανουαρίου για το θέμα της εκποίησης των εργοταξιακών χώρων του Αντιρρίου, με τον τίτλο: Εργοταξιακοί χώροι Αντιρρίου: «Ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες δια στόματος του κ. Γκίζα» ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάμε μπροστά»  Ανδρέας Κοτσανάς εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση. Αναφέρει σε αυτή:

 

«Σε συνέχεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα που αφορά την διαγωνιστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ για τους πρώην εργοταξιακούς χώρους Αντιρρίου έχουμε να ενημερώσουμε για τα εξής:

Τα Δημόσια ακίνητα τα οποία εκποιούνται από το ΤΑΙΠΕΔ συνοδεύονται στο σύνολο τους από το λεγόμενο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α.) και Μελέτη Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) με στόχο τον καθορισμό χρήσεων συμβατών με το περιβάλλον και κυρίως με την τοπική κοινωνία.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟ Ε.Σ.Χ.Α.Δ.Α. ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΝΕΙ:

α) Τον βασικό χωρικό προορισμό (επενδυτική ταυτότητα) του προς αξιοποίηση ακινήτου.

β) Τις ειδικότερες χρήσεις γης που επιτρέπονται στην έκταση του προς ανάπτυξη ακινήτου και τους τυχόν πρόσθετους περιορισμούς που αποσκοπούν στον έλεγχο της έντασης κάθε χρήσης.

γ) Τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης του προς αξιοποίηση ακινήτου.

δ) Ειδικές ζώνες προστασίας και ελέγχου στα οριοθετούμενα κατά τα ανωτέρω ακίνητα, εφόσον απαιτείται, στις οποίες μπορεί να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί στις χρήσεις γης, στη δόμηση και στην εγκατάσταση και άσκηση δραστηριοτήτων και λειτουργιών.

ε) Τους περιβαλλοντικούς όρους του σχεδίου, σύμφωνα με την κατά νόμο προβλεπόμενη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), η οποία καταρτίζεται και δημοσιοποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Ουσιαστικά είναι το νομοθετικό πλαίσιο που προστατεύει και θωρακίζει και τον επενδυτή από τυχόν ένδικα μέσα αλλά και την τοπική κοινωνία από μη αποδεκτές χρήσεις.

Ενώ είχαμε εξασφαλίσει μέσω του νομοθετικού πλαισίου του ΕΣΧΑΔΑ από το 2018 τον υποχρεωτικό καθορισμό των χρήσεων γης και των κατευθύνσεων για το Ακίνητο του Αντιρρίου που αφορούσαν πρωτίστως «ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΥΧΗ – ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ», ο κ. Γκίζας απεμπόλησε τα κεκτημένα αυτά με τη μια και μοναδική επίσκεψη που πραγματοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου στο ΤΑΙΠΕΔ, συμφωνώντας στην ΜΗ ύπαρξη ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο Αντιρρίου και εντάσσοντας το στην νομοθεσία της Εκτός Σχεδίου Δόμησης, απογυμνώνοντας πολεοδομικά και περιβαλλοντικά το ακίνητο, αφήνοντας το έρμαιο στις οποίες επενδυτικές διαθέσεις.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ δεδομένου ότι στην ιστοσελίδα που αφορά τον διαγωνισμό του ακινήτου ΑΒΚ314 στο Αντίρριο αναφέρει ρητά ότι η αξιοποίηση «προβλέπεται να γίνει με τις υφιστάμενες εκτός σχεδίου διατάξεις, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης ειδικά στον τομέα των logistics».

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η στάση του Δημάρχου πέραν των πολλών ερωτηματικών δημιουργεί και τετελεσμένα τόσο για το ακίνητο όσο και για την περιοχή.

Η παράταξη μας , με βάση όλα τα τελευταία δεδομένα, και μετα την απόφαση της τοπικής γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Αντίρριο, ΠΡΟΤΕΙΝΕ, και ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, την σύσταση δια-παραταξιακής επιτροπής και άμεση μετάβαση στο ΤΑΙΠΕΔ προς αποτροπή έστω και την ύστατη στιγμή οχλουσών και μη συμβατών με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας χρήσεων για την αξιοποίηση του ακινήτου».

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πιλοτικό Πρόγραμμα Υποστήριξης Επιχειρηματικών Σχεδίων άνεργων νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών

Published

on

By

ΟΑΕΔ-πιλοτικο-προγραμμα-νέοι

Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε έως 5.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης (coaching) για την ωρίμανση των επιχειρηματικών τους ιδεών και τη διαμόρφωση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων σε έως 3.000 (εκ των 5.000) άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Αρχικά, θα επιλεγούν έως 5.000 άνεργοι συνολικά, από όσους πληρούν τα κριτήρια του Σταδίου 2, βάσει της χρονικής σειράς υποβολής της αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης.

Στη συνέχεια από τους (έως) 5.000 ανέργους, θα προκριθούν έως 3.000 άνεργοι, για καθοδήγηση (coaching), σύμφωνα με τα κριτήρια του Σταδίου 5 της παρούσας πρόσκλησης.

 

Μετά την ολοκλήρωση του Σταδίου 6 της πρόσκλησης, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών καθοδήγησης (coaching), θα προκηρυχθεί Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας για 2.500 νέους ανέργους ηλικίας 18-29 ετών, στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι οι άνεργοι, συμπεριλαμβανομένων και όσων θα έχουν ολοκληρώσει το Πρόγραμμα Υποστήριξης επιχειρηματικών σχεδίων της παρούσας Πρόσκλησης.

Συγκεκριμένα, με Δημόσια Πρόσκληση οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση, συνοδευόμενη από το επιχειρηματικό τους σχέδιο στην πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

 

Οι Αιτήσεις θα αξιολογηθούν με Συγκριτική Αξιολόγηση, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μοριοδότησης και θα επιλεγούν οι πλέον ολοκληρωμένες και βιώσιμες προτάσεις.

Έμφαση θα δοθεί στις γυναίκες οι οποίες θα καλύψουν τουλάχιστον το 60% των θέσεων του προγράμματος.

Το ποσό της ενίσχυσης και η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 10.000 ευρώ και 12 μήνες ή 17.000 ευρώ και 18 μήνες.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Άνεργοι ηλικίας 18-29 ετών, οι οποίοι υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στην Πράξη.

 

Περίοδος υποβολής

Από 27/1/2020 έως 28/2/2020 (έως 23:59)

Οι αιτήσεις υποβάλλονται από την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 9η πρωινή έως την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 23:59 στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.

 

Είδος ενίσχυσης

Mentoring / ΣυμβουλευτικήΕπιχορήγηση / ΕπιδότησηΚατάρτιση / ΕπιμόρφωσηΠεριοχή εφαρμογής

 

Όροι και προϋποθέσεις Βασικά κριτήρια επιλογής για τη συμμετοχή σε δράσεις συμβουλευτικής είναι, οι ενδιαφερόμενοι:

  1. Να … Τι χρηματοδοτείται- Παροχή υπηρεσιών Συμβουλευτικής Ανάληψης Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών σε έως 5.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μέσω 5ήμερου σεμιναρίου νέας επιχειρηματικότητας. - Παροχή υπηρεσιών καθοδήγησης (coaching) για την ωρίμανση των επιχειρηματικών τους ιδεών και τη διαμόρφωση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων σε έως 3.000 (από τους 5.000) άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών, εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Η καθοδήγηση θα περιλαμβάνει έξι συνεδρίες (1 δια ζώσης, 5 εξ’ αποστάσεως).

 

 Προϋπολογισμός  43.400.000€ Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας για τη “Διευκόλυνση της Πρόσβασης στην Απασχόληση των Νέων έως 29 ετών του ΕΠΑΝΑΔΕΔΒΜ 2014 –2020”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων – “ΠΑΝ”

 

Πληροφορίες – Στοιχεία επικοινωνίας

Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr Διεύθυνση Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άλιμος, 174 56  Τηλ 11320 (Δε-Πα 8:30-14:30)

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ