Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και μετά την πανδημία; Οι προκλήσεις για τον Δήμο Ναυπακτίας

Published

on

Η παγκόσμια κοινωνία και οικονομία βιώνει ένα πρωτόγνωρο σοκ. Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Στο πλαίσιο αυτό ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι χώρες, όπως η δική μας, βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα ως δισεπίλυτα προβλήματα και διλλήματα. Οι ρυθμοί μείωσης του ΑΕΠ δείχνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι οι αρνητικές    συνέπειες από την πανδημία θα είναι ορατές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά το τέλος της πανδημίας. Οι άμεσα και πολλαπλώς πληττόμενοι είναι κυρίως οι μικρομεσαίοι και οι κοινωνικά αδύναμοι.

Σε αυτό το γκρίζο έως μαύρο τοπίο που διαμορφώνεται είναι ανάγκη να αναζητηθούν αδιέξοδα και να αξιοποιηθούν ευκαιρίες και δυνατότητες. Πρώτο βασικό βήμα είναι να γίνουν    μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς και δομές που έχουν στρατηγική σημασία  για την ανάκαμψη και τη διέξοδο από την κρίση.  Μέσα στη δίνη της πανδημίας φαίνεται ότι έχει παγώσει η διάθεση και η βούληση γι’ αυτό.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να στοχεύουν σε ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και επενδύσεων μαζί με τον ιδιωτικό τομέα στις κοινωνικές, οικονομικές και ψηφιακές υποδομές, καθώς και στην αποκλιμάκωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών.     Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή εισοδήματος και είναι κρίσιμες προκειμένου να βγούμε από την κρίση.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι η μέγιστη αξιοποίηση των εβδομήντα και πλέον δισεκατομμυρίων που θα είναι διαθέσιμα για τα επόμενα επτά χρόνια από τους πόρους του ΕΣΠΑ και του νέου ταμείου ανάκαμψης.  Επομένως οι προκλήσεις για όλους σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο είναι μεγάλες, αρκεί να υπάρχει το όραμα και η πολιτική βούληση.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Ναυπακτίας είναι ανάγκη να «ανασκουμπωθεί», να βγει από τον «λήθαργο» που φαίνεται να έχει πέσει και να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για τη       διεκδίκηση μεγάλων έργων που θα αλλάξουν τα δεδομένα για την περιοχή. Τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή είναι χιλιοειπωμένα και αποτελούν διακαή πόθο πολλών δεκαετιών.

Επομένως η δημοτική αρχή δεν θα ανακαλύψει τον τροχό.   Αυτό που χρειάζεται να κάνει είναι να συντονίσει και να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις και τα μέσα προκειμένου να εκμεταλλευτεί αυτό το διάστημα για ουσιαστική προετοιμασία.

Αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει από την καλή οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου. Έχει περάσει ενάμιση χρόνος από το αποτέλεσμα των εκλογών και η μόνη αλλαγή που φαίνεται να έχει γίνει στην οργάνωση και τον συντονισμό των υπηρεσιών είναι αποσπασματικές μετακινήσεις υπαλλήλων.

Ο οργανισμός με τις θέσεις και τις αρμοδιότητες των υπηρεσιακών παραγόντων, που ακόμα παραμένει ο ίδιος, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βασικό μοχλό ανάπτυξης, αφού δίνει τη δυνατότητα του καλύτερου δυνατού συντονισμού και ελέγχου. Οι καλά οργανωμένες υπηρεσίες σε συνδυασμό με τη μέγιστη αξιοποίηση των ειδικών συνεργατών αλλά και ειδικοτήτων και προσωπικοτήτων που διαθέτει η Ναυπακτία, αλλά μένουν αναξιοποίητες, θα συνέβαλαν στο σχεδιασμό, στην προετοιμασία και στη διεκδίκηση πόρων και έργων που θα αλλάξουν τα δεδομένα για την περιοχή.

Για να γίνει όμως αυτό είναι αναγκαίο ο δήμαρχος  πρωτίστως και οι δημοτικές παρατάξεις στη συνέχεια να  απεγκλωβιστούν από το σχεδιασμό για τις επόμενες εκλογές.   Δυστυχώς οι τετραετίες χάνονται, γιατί συνήθως από τη μια πλευρά  ο εκάστοτε δήμαρχος και δημοτική αρχή εγκλωβίζονται σε μικροεργάκια, παρεμβάσεις και  εξυπηρετήσεις που προσβλέπουν στην επόμενη νίκη και από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση προσπαθεί να ροκανίσει τη συμπολίτευση με μικροαντιπαραθέσεις.

Καλό είναι να μοιράζονται σακιά με τσιμέντο και άσφαλτο και να κλείνουν λακούβες, καλό είναι να καθαρίζονται κοινόχρηστοι χώροι. Αυτά  όμως ανήκουν στην καθημερινότητα και πρέπει να θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα και δεν χρειάζονται προβολή. Η προβολή εξάλλου τέτοιων πρωτοβουλιών διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βλέπουν το δέντρο και να χάνουν το δάσος.

Αυτή η δημοτική περίοδος έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα, που δεν το είχαν οι προηγούμενες και φαίνεται ότι δεν θα το έχουν ούτε οι επόμενες.

Η δημοτική αρχή αποτελείται από τη συνεργασία τεσσάρων παρατάξεων, άρα η συνεργασία έχει υψηλό ποσοστό εκπροσώπησης και διείσδυσης στην κοινωνία και επίσης η αντιπολίτευση είναι υπερβολικά υποτονική και όπου γίνεται και με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα μάλλον κινείται  σε λάθος κατεύθυνση.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φαινόμενα!!!

Published

on

By

Η οδός Αρβανίτη, που ξεκινά από την κεντρική οδό  Αθηνών και καταλήγει στην παραλία του Γριμπόβου , διαθέτει και  κατακόκκινο ποδηλατοδρόμο αλλά και   συμπολίτες μας που για ώρες αφήνουν διπλο —σταθμευμένα τα αυτοκίνητά τους.  Καθημερινό το   φαινόμενο, αλλά ως αποδεικνύεται η καθημερινότητα  καταλύει ακόμα και τους νόμους…

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ενεργειακό κόστος πρώτο θέμα στην 32η Τακτική Γενική Συνέλευση Δ.Ε.Υ.Α.

Published

on

By

Η 32η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Ξενοδοχείο «Τιτάνια») την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 με ώρα έναρξης 9.30.

Στη Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα πάρουν μέρος τριακόσιοι (300) περίπου εκπρόσωποι από τις εκατόν είκοσι έξι (126) Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας (Δήμαρχοι και Πρόεδροι Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και μέλη των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α. και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες των επιχειρήσεων).

Δύο είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως τη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. : το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και η υποστελέχωση των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θα αναφερθεί στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της αύξησης της τιμής του  ρεύματος από τον Σεπτέμβριο του 2021 που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από 20% τον Αύγουστο του 2021 σε 40% σήμερα με  αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμο, αφού και οι επιδοτήσεις από την Πολιτεία είναι ανεπαρκείς.
Ο κ. Μαρινάκης θα αναφερθεί, επίσης, στις πρωτοβουλίες και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος , καθώς και στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δ.Ε.Υ.Α. για την «πράσινη» μετάβαση που όμως απαιτεί χρόνο, «χώρο» στο κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάλογη χρηματοδότηση. Ο Αντ/δρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Απόστολος Καλογιάννης θα αναφερθεί στις προοπτικές και το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. δίνοντας έμφαση τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στη Γ.Σ. θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδης. Διαδικτυακό χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης. Επίσης, θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Δ. Παπαστεργίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων της Βουλής και η ηγεσία των Οργανισμών ‘Υδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Ε.ΥΔ.ΑΠ. και Ε.Υ.Α.Θ.).

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πλεύρης: «Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ για ανεμβολίαστους υγειονομικούς»

Published

on

By

Θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά δε θα επιτρέψουμε να γίνει δυναμίτιδα στη δημόσια υγεία, τόνισε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα υπομνήματα που έστειλε το υπουργείο στο ΣτΕ  σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε κάτι διαφορετικό από αυτά που είχε στείλει όταν η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε το μέτρο συνταγματικό.

Εξήγησε ότι αυτή τη φορά το δικαστήριο ζήτησε αξιολόγηση επιστημονικού οργάνου, σημειώνοντας όμως ότι τις προηγούμενες φορές που είχε κρίνει το ΣΤΕ το μέτρο συνταγματικό, το υπουργείο δεν είχε στείλει γνωμάτευση επιστημονικού οργάνου, αλλά την απόφαση της Ολομέλειας.

Επανέλαβε πάντως ότι εφόσον το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχουν στο σύστημα υγείας γιατροί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, θα εφαρμοστεί η απόφαση αλλά με όρους που η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία είναι η μικρότερη δυνατή.

Ο υπουργός εξήγησε ότι αναμένουν πρώτα τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου ώστε να δουν ακριβώς τι υποχρεώσεις έχουν και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση να αφήνει δυνατότητα στο υπουργείο να επανέλθει.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ