Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο η αποχέτευση Αντιρρίου

Published

on

Το έργο της αποχέτευσης της Δημοτικής ενότητας Αντιρρίου προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, είχε εγκαταλειφθεί στο παρελθόν, με μέρος του οικισμού να βρίσκεται εκτός. Έργο που ήταν χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα έγινε επικαιροποίηση της μελέτης από την ΔΕΥΑΝ και αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε το έργο να υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, Αγγελική Σμπούκη,  το έργο έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ».  Με δεδομένο ότι η ΔΕΥΑ Ναυπάκτου δεν έχει την τεχνική επάρκεια για το έργο, ήρθε προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο  το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Ναυπακτίας ώστε να συνδράμει τεχνικά στο έργο και να κατατεθεί ο φάκελος της πρότασης για χρηματοδότησή του. Μετά την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ, το θέμα της ένταξης της αποχέτευσης της Δημοτικής ενότητας Αντιρρίου επανέρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2018.

Για το έργο της αποχέτευσης Αντιρρίου μίλησε στο Nafsweek το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ, οικονομολόγος Νίκος Δημητρόπουλος.

Αποχέτευση Αντιρρίου, ένα έργο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τι είναι αυτό που σήμερα το φέρνει στην επιφάνεια;

«Το έργο της αποχέτευσης Αντιρρίου ήταν να ολοκληρωθεί από το Γ’ ΚΠΣ  από την Περιφέρεια. Το έργο ολοκληρώθηκε σε ένα βαθμό όμως δεν ήταν λειτουργικό, καθώς έλειπαν εγκαταστάσεις και το δίκτυο.

Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει αυτά τα έργα ώστε να είναι λειτουργικά, θα μπορούσε ή μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει απαιτητά τα χρήματα τα οποία δόθηκαν.

Το ποσό τότε ήταν της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, τότε.

Για έργα που ήταν στην ίδια κατάσταση με αυτήν της αποχέτευσης του Αντιρρίου αλλά και για άλλα έργα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα, έρχεται το πρόγραμμα  «Φιλόδημος» με κεφάλαια από το πακέτο Γιούνκερς και εντάσσει τέτοιου είδους έργα.

Ως ΔΕΥΑΝ θεωρήσαμε ότι αυτό το έργο έπρεπε να γίνει και από την άλλη μεριά ότι πιθανόν θα είχαμε επιπτώσεις με πρόστιμα κλπ. μια και δεν ολοκληρώθηκε τότε».

 

Ποια ήταν τα επόμενα βήματα σαν ΔΕΥΑΝ, μετά την απόφαση να έρθει στον αφρό η αποχέτευση του Αντιρρίου;

«Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου η ΔΕΥΑΝ προχώρησε στην επικαιροποίηση της Μελέτης του έργου και όλο το θέμα κόλλησε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με διάφορα προσχήματα.  Μάλιστα έγινε και ραντεβού με το Δήμαρχο πριν από δύο μήνες για το θέμα αυτό.

Αφού λύθηκαν τα διάφορα ζητήματα είμαστε έτοιμοι πλέον να υποβάλλουμε το φάκελο του έργου στο πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”  για χρηματοδότηση προϋπολογισμού 1,4 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ».

 

Στην συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε ένταση, με το θέμα να μπαίνει προ ημερήσιας διάταξης και να αφορά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Δήμου – ΔΕΥΑΝ χωρίς να είναι η ενημερωμένη η αντιπολίτευση. Γιατί έγινε όλο αυτό;

 

«Η ΔΕΥΑΝ είναι ο κύριος φορέας και ιδιοκτήτης του έργου δεν έχει όμως την τεχνική επάρκεια για να υλοποιήσει αυτό το έργο όπως προβλέπεται από το νόμο. Έτσι κάναμε την πρόταση να υπάρξει μία προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ναυπακτίας.

Η ΔΕΥΑΝ είχε καταθέσει την πρότασή της έγκαιρα ώστε να μπει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν μπήκε στα θέματα ημερήσιας διατάξης.

Κακώς μπήκαν  στη συζήτηση οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, μία και αυτό αφορά αποκλειστικά τη ΔΕΥΑΝ,  τον κύριο του έργου.

Με απλά λόγια: ο κύριος του έργου ΔΕΥΑΝ έψαχνε να βρει έναν φορέα ο οποίος να έχει την τεχνική επάρκεια για να υλοποιήσει το έργο. Δεν ήταν αναγκαίο να πάει στο Δήμο, θα μπορούσε να πάει και στην Περιφέρεια. Θεωρήσαμε όμως σωστό να απευθυνθούμε στο Δήμο, μια και η ΔΕΥΑΝ είναι νομικό πρόσωπο του δήμου Ναυπακτίας».

 

Όπως γνωρίζουμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν υπάρχει αξιολόγηση των φακέλων με τις προτάσεις για έργα,  απλά αξιολογούνται εάν είναι πλήρεις και με προτεραιότητα την ημερομηνία κατάθεσης τους. Πόσο έτοιμοι είμαστε;  

 

«Αυτό λέγεται άμεση αξιολόγηση. Δηλαδή δεν κατατίθενται πέντε προτάσεις και μετά ανοίγουν τους φακέλους και αξιολογούν την κάθε πρόταση και την απορρίπτουν ή όχι. Εξετάζουν τον κάθε φάκελο σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου – την ημερομηνία κατάθεσης,  αν είναι εντάξει και εντάσσεται στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση, μέχρι την κάλυψη των χρημάτων του προγράμματος.

Όσο πιο γρήγορα καταθέσουμε την πρότασή μας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για να  χρηματοδοτηθεί, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”

Αυτό σημαίνει ότι ένα έργο πνοής για τη Ναυπακτία όπως είναι η αποχέτευση του Αντιρρίου έχει μεγάλες πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί, καθώς ο φάκελος του είναι πλήρης».

 

Υπάρχει ένα ακόμα έργο, αυτό της ενίσχυσης της ύδρευσης στα Δυτικά προάστια της Ναυπάκτου όπου προτείνεται από την ΔΕΥΑΝ να κατατεθεί ο φάκελος στο «Φιλόδημος Ι»  για χρηματοδότηση. Τι ακριβώς αφορά το έργο;

«Το έργο αυτό αφορά την ενίσχυση της ύδρευσης της Παλαιοπαναγιάς, τις εργατικές και μέχρι το γήπεδο. Αν και υπάρχει πάρα πολύ νερό από τις γεωτρήσεις του Ευήνου, το νερό αυτό δεν μπορεί να διοχετευθεί στο υπάρχον δίκτυο το οποίο δεν αντέχει ούτε τις πιέσεις ούτε την παροχέτευση, με αποτέλεσμα να έχει γίνει το έργο με τις γεωτρήσεις του Ευήνου αλλά να μην έχει πρακτικό αποτέλεσμα στην επάρκεια νερού στις δυτικές περιοχές.

Εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο επάρκεια σε Παλαιοπαναγιά, Εργατικές, γήπεδο σταματάμε να υδροδοτούμε από τις πηγές της Βάρναράχης τμήμα των περιοχών αυτών, με ότι  αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια νερού στις βορινές περιοχές της Ναυπάκτου».

 

Με το κόστος του έργου για τις δυτικές συνοικίες να είναι στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά συζητάμε για ένταξη στο «Φιλόδημος» δυο έργων της ΔΕΥΑΝ, ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ποια η τύχη τους για χρηματοδότηση;

 

«Πράγματι είναι δύο έργα πνοής τα οποία θεωρούμε ότι θα ενταχθούν στο “Φιλόδημος” μια και οι φάκελοι είναι έτοιμοι. Να διευκρινίσουμε ότι το πρόγραμμα “Φιλόδημος” δεν είναι χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για δανεισμό. Δηλαδή η ΔΕΥΑΝ δανείζεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την υποχρέωση της εξόφλησης των δόσεων και των τόκων αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, το κράτος μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” Τα χρήματα αυτά του προγράμματος, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ».

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διάβρωση ακτών: Χάνεται η ακτογραμμή Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας

Published

on

By

Με ανοικτή επιστολή, κάτοικοι των περιοχών Αντιρρίου – Μακύνειας και  Ρίζας και όχι μόνο, επαναφέρουν το θέμα της διάβρωσης της ακτής, προς ενημέρωση των πολιτών, παραθέτοντας ένα μικρό ιστορικό των ενεργειών τους μέχρι και σήμερα, ζητώντας ταυτόχρονα από τους αρμόδιους ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Αναφέρουν στην ανοικτή επιστολή τα ακόλουθα :

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μετατόπιση της ακτογραμμής Αντιρρίου – Μακύνειας – Ρίζας, με ταυτόχρονη εμφάνιση συχνών έντονων πλημμυρικών φαινομένων, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια γης οικολογικής αξίας, απώλεια γης οικονομικής αξίας, αυξημένους κινδύνους για τις ανθρώπινες ζωές, κ.λπ..

Παρακολουθούμε το φαινόμενο με αγωνία για την εξέλιξή του, έχοντας υποβάλει, εκτός από ατομικές αιτήσεις ήδη από το 2019, ομαδικές αιτήσεις, η πρώτη το Δεκέμβριο του 2021 με 49 υπογράφοντες προς το Υπουργείο Υποδομών, την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Ναυπακτίας και η δεύτερη μόλις πριν λίγες μέρες (με αρ. πρωτ. Δήμου Ναυπακτίας 18046/29-08-2024 και 19228/12-09-2024) προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας με σχετικές κοινοποιήσεις.

Με πρωτοβουλία εκπροσώπων των 49 αρχικά υπογραφόντων (που στη συνέχεια αναφερόντουσαν σε εμάς ως επιτροπή κατοίκων) το 2023 ενεργοποιήσαμε βουλευτές να υποβάλουν γραπτές ερωτήσεις στη Βουλή (κ. Σαράκης, κ. Ζαμπάρας, κ. Χουρδάκης, κ. Φλώρος, κ. Βαλτογιάννης) και την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση για τη διάβρωση της ακτογραμμής Αντιρρίου-Ρίζας στο κτίριο Ναυπακτία στη Ναύπακτο.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι βουλευτές κ. Μίλτος Ζαμπάρας, κα Χριστίνα Σταρακά και κ. Σπύρος Τσιρώνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Μαυρομμάτης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλης Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος Σωκράτης Παπαβασιλείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ναυπάκτου κ. Σπύρος Τσέλιος, ο επικεφαλής της “Ενωτικής πρωτοβουλίας” κ. Τάκης Λουκόπουλος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Αλλάζουμε πλεύση” κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Λίνος Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών κ. Θέμης Δαβανέλλος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων Αντιρρίου, Μακύνειας-Ρίζας, Κάτω Βασιλικής και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Τη συνάντηση κάλυψαν τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (Lepanto, NafpaktiaNews, Nafsweek.gr).

Καθώς όμως από τότε έως και σήμερα δεν έγινε καμία ουσιαστική ενέργεια από τους αρμόδιους προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για να διαπιστώσει και να εκτιμήσει το μέγεθος της μετατόπισης της ως άνω ακτογραμμής και να προτείνει έργα αποκατάστασης, στις 12 Αυγούστου 2024 καλέσαμε τους κατοίκους της περιοχής σε ενημερωτική συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντιρρίου στην πλατεία Χορμόβα στο Αντίρριο.

Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να σταλεί εκ νέου αίτηση εκπόνησης μελέτης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας, καθώς σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 215 του ν.3463/2006 “3. Οι δημότες και οι κάτοικοι μπορούν επίσης να καταθέτουν προτάσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων αρμοδιότητας του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ή του συμβουλίου του τοπικού ή δημοτικού διαμερίσματος. Οι προτάσεις συζητούνται υποχρεωτικά στο οικείο συμβούλιο, εφόσον έχουν κατατεθεί από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα και ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για τη σχετική απόφαση που λαμβάνεται.”

Αυτή τη φορά υπέγραψαν την αίτηση 65 άτομα, από τους οποίους μάλιστα τουλάχιστον οι 28 είναι δημότες Ναυπάκτου.

Αρχικά εστάλη με ηλεκτρονικό μήνυμα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του κάθε μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, με κοινοποίηση στα τοπικά συμβούλια του Δήμου Ναυπακτίας, στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στη Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δε γνωρίζαμε ότι έπρεπε να σταλεί στο Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων (Τ.Υ.Π.Ο) του Δήμου Ναυπακτίας.

Καθώς δεν συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 10/9/2024 ως θέμα, επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιρρίου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι προκειμένου να οριστεί ημερομηνία συζήτησής του έπρεπε να είχε σταλεί στο Τ.Υ.Π.Ο.

Θεωρούμε, ωστόσο, πως θα έπρεπε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που το έλαβαν να το προωθήσουν στο Τ.Υ.Π.Ο και να ζητήσουν να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του πρώτου Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι υπογράφοντες την αίτηση ξεπερνούν κατά πολύ τον ελάχιστο αριθμό υπογραφών που απαιτούνται, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτηση στο Δήμο Ναυπακτίας, και είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή μας.

Αποστέλλουμε αυτή την επιστολή για ενημέρωση όλων των κατοίκων της περιοχής για τις μέχρι τώρα ενέργειες, αλλά κυρίως για την ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, ζητώντας ενημέρωση για τις ενέργειες που προτίθενται να κάνουν.

Καλούμε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή για το καλό του τόπου μας».

Από την επιτροπή των κατοίκων

Κωνσταντίνος  Ντούνης του Γεωργίου

Αλεξάνδρα Τσιαμτσιούρη του Αλεξάνδρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκύκλιος για υγειονομικούς ελέγχους στα σχολεία

Published

on

By

Εγκύκλιο εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τίτλο «Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και τους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς για το σχολικό έτος 2024 – 2025».

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρει:

Με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2024-2025 και δεδομένων των  διαφόρων αναπνευστικών λοιμώξεων που ενδημούν κατά την χειμερινή  περίοδο στη μεταξύ των οποίων και της Covid-19, υπενθυμίζεται η επιτακτική ανάγκη εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων στις εκπαιδευτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αρμοδιότητάς σας, με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Αναλυτικότερα οι έλεγχοι στις εκπαιδευτικές μονάδες οφείλουν να εστιάζονται στους ακόλουθους τομείς:

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ
Κατά την διενέργεια του υγειονομικού ελέγχου εφαρμόζεται η υγειονομική νομοθεσία και διαπιστώνεται επίσης η πιστή εφαρμογή των οδηγιών που προβλέπονται στις εκάστοτε ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις και σχετικές εγκυκλίους της Υπηρεσίας μας.
Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες  διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι, αποχωρητήρια κ.λ.π) των  σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σύμφωνα με την ανωτ.(4) σχετ. Υγ. Διάταξη.
Ειδικότερα, εφιστάται η προσοχή στα κάτωθι:
– Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στη συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, τοποθέτηση αντλίας παροχής αλκοολούχου διαλύματος στα σημεία πλύσης των χεριών.
– Μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης, αναφορικά με τα μέσα ατομικής προστασίας και την ορθή τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
– Επισταμένη καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων στις αίθουσες διδασκαλίας, στους χώρους σίτισης, στα αποχωρητήρια κ.λ.π. – Τακτικός και επαρκής αερισμός των χώρων και κυρίως των αιθουσών διδασκαλίας λόγω της συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων.
– Εξασφάλιση υγιεινής των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης με ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα και απολύμανση των εγκαταστάσεων των αποχωρητηρίων .

Παράλληλα, εξακολουθεί να κρίνεται σκόπιμη, η συνεχής ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

28 εκ. ευρώ για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων- Τι ποσό παίρνει ο δήμος Ναυπακτίας

Published

on

By

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιου κατανέμεται, από τον λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», συνολικό ποσό ύψους είκοσι οκτώ εκατομμυρίων ευρώ (28.000.000,00 €) σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.

Ο Δήμος Ναυπακτίας λαμβάνει το ποσό των 76.380 ευρώ.

Για την κατανομή του ανωτέρω χρηματικού ποσού λήφθηκαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2022-2023 που αφορούν στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα, στον αριθμό των σχολείων και στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη, ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ