Το έργο της αποχέτευσης της Δημοτικής ενότητας Αντιρρίου προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, είχε εγκαταλειφθεί στο παρελθόν, με μέρος του οικισμού να βρίσκεται εκτός. Έργο που ήταν χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα έγινε επικαιροποίηση της μελέτης από την ΔΕΥΑΝ και αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε το έργο να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης, Αγγελική Σμπούκη, το έργο έχει τη δυνατότητα να ενταχθεί για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Με δεδομένο ότι η ΔΕΥΑ Ναυπάκτου δεν έχει την τεχνική επάρκεια για το έργο, ήρθε προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Ναυπακτίας ώστε να συνδράμει τεχνικά στο έργο και να κατατεθεί ο φάκελος της πρότασης για χρηματοδότησή του. Μετά την ακύρωση της απόφασης του Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ, το θέμα της ένταξης της αποχέτευσης της Δημοτικής ενότητας Αντιρρίου επανέρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 12 Σεπτεμβρίου 2018.
Για το έργο της αποχέτευσης Αντιρρίου μίλησε στο Nafsweek το μέλος του Δ.Σ της ΔΕΥΑΝ, οικονομολόγος Νίκος Δημητρόπουλος.
Αποχέτευση Αντιρρίου, ένα έργο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τι είναι αυτό που σήμερα το φέρνει στην επιφάνεια;
«Το έργο της αποχέτευσης Αντιρρίου ήταν να ολοκληρωθεί από το Γ’ ΚΠΣ από την Περιφέρεια. Το έργο ολοκληρώθηκε σε ένα βαθμό όμως δεν ήταν λειτουργικό, καθώς έλειπαν εγκαταστάσεις και το δίκτυο.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει αυτά τα έργα ώστε να είναι λειτουργικά, θα μπορούσε ή μπορεί ανά πάσα στιγμή να κάνει απαιτητά τα χρήματα τα οποία δόθηκαν.
Το ποσό τότε ήταν της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, τότε.
Για έργα που ήταν στην ίδια κατάσταση με αυτήν της αποχέτευσης του Αντιρρίου αλλά και για άλλα έργα που δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε προγράμματα, έρχεται το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με κεφάλαια από το πακέτο Γιούνκερς και εντάσσει τέτοιου είδους έργα.
Ως ΔΕΥΑΝ θεωρήσαμε ότι αυτό το έργο έπρεπε να γίνει και από την άλλη μεριά ότι πιθανόν θα είχαμε επιπτώσεις με πρόστιμα κλπ. μια και δεν ολοκληρώθηκε τότε».
Ποια ήταν τα επόμενα βήματα σαν ΔΕΥΑΝ, μετά την απόφαση να έρθει στον αφρό η αποχέτευση του Αντιρρίου;
«Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου η ΔΕΥΑΝ προχώρησε στην επικαιροποίηση της Μελέτης του έργου και όλο το θέμα κόλλησε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με διάφορα προσχήματα. Μάλιστα έγινε και ραντεβού με το Δήμαρχο πριν από δύο μήνες για το θέμα αυτό.
Αφού λύθηκαν τα διάφορα ζητήματα είμαστε έτοιμοι πλέον να υποβάλλουμε το φάκελο του έργου στο πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” για χρηματοδότηση προϋπολογισμού 1,4 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ΦΠΑ».
Στην συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε ένταση, με το θέμα να μπαίνει προ ημερήσιας διάταξης και να αφορά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Δήμου – ΔΕΥΑΝ χωρίς να είναι η ενημερωμένη η αντιπολίτευση. Γιατί έγινε όλο αυτό;
«Η ΔΕΥΑΝ είναι ο κύριος φορέας και ιδιοκτήτης του έργου δεν έχει όμως την τεχνική επάρκεια για να υλοποιήσει αυτό το έργο όπως προβλέπεται από το νόμο. Έτσι κάναμε την πρόταση να υπάρξει μία προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ναυπακτίας.
Η ΔΕΥΑΝ είχε καταθέσει την πρότασή της έγκαιρα ώστε να μπει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν μπήκε στα θέματα ημερήσιας διατάξης.
Κακώς μπήκαν στη συζήτηση οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου, μία και αυτό αφορά αποκλειστικά τη ΔΕΥΑΝ, τον κύριο του έργου.
Με απλά λόγια: ο κύριος του έργου ΔΕΥΑΝ έψαχνε να βρει έναν φορέα ο οποίος να έχει την τεχνική επάρκεια για να υλοποιήσει το έργο. Δεν ήταν αναγκαίο να πάει στο Δήμο, θα μπορούσε να πάει και στην Περιφέρεια. Θεωρήσαμε όμως σωστό να απευθυνθούμε στο Δήμο, μια και η ΔΕΥΑΝ είναι νομικό πρόσωπο του δήμου Ναυπακτίας».
Όπως γνωρίζουμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν υπάρχει αξιολόγηση των φακέλων με τις προτάσεις για έργα, απλά αξιολογούνται εάν είναι πλήρεις και με προτεραιότητα την ημερομηνία κατάθεσης τους. Πόσο έτοιμοι είμαστε;
«Αυτό λέγεται άμεση αξιολόγηση. Δηλαδή δεν κατατίθενται πέντε προτάσεις και μετά ανοίγουν τους φακέλους και αξιολογούν την κάθε πρόταση και την απορρίπτουν ή όχι. Εξετάζουν τον κάθε φάκελο σύμφωνα με τον αριθμό πρωτοκόλλου – την ημερομηνία κατάθεσης, αν είναι εντάξει και εντάσσεται στο πρόγραμμα για χρηματοδότηση, μέχρι την κάλυψη των χρημάτων του προγράμματος.
Όσο πιο γρήγορα καταθέσουμε την πρότασή μας έχει μεγαλύτερες πιθανότητες για να χρηματοδοτηθεί, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα “Φιλόδημος”
Αυτό σημαίνει ότι ένα έργο πνοής για τη Ναυπακτία όπως είναι η αποχέτευση του Αντιρρίου έχει μεγάλες πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί, καθώς ο φάκελος του είναι πλήρης».
Υπάρχει ένα ακόμα έργο, αυτό της ενίσχυσης της ύδρευσης στα Δυτικά προάστια της Ναυπάκτου όπου προτείνεται από την ΔΕΥΑΝ να κατατεθεί ο φάκελος στο «Φιλόδημος Ι» για χρηματοδότηση. Τι ακριβώς αφορά το έργο;
«Το έργο αυτό αφορά την ενίσχυση της ύδρευσης της Παλαιοπαναγιάς, τις εργατικές και μέχρι το γήπεδο. Αν και υπάρχει πάρα πολύ νερό από τις γεωτρήσεις του Ευήνου, το νερό αυτό δεν μπορεί να διοχετευθεί στο υπάρχον δίκτυο το οποίο δεν αντέχει ούτε τις πιέσεις ούτε την παροχέτευση, με αποτέλεσμα να έχει γίνει το έργο με τις γεωτρήσεις του Ευήνου αλλά να μην έχει πρακτικό αποτέλεσμα στην επάρκεια νερού στις δυτικές περιοχές.
Εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο επάρκεια σε Παλαιοπαναγιά, Εργατικές, γήπεδο σταματάμε να υδροδοτούμε από τις πηγές της Βάρναράχης τμήμα των περιοχών αυτών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επάρκεια νερού στις βορινές περιοχές της Ναυπάκτου».
Με το κόστος του έργου για τις δυτικές συνοικίες να είναι στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ, συνολικά συζητάμε για ένταξη στο «Φιλόδημος» δυο έργων της ΔΕΥΑΝ, ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Ποια η τύχη τους για χρηματοδότηση;
«Πράγματι είναι δύο έργα πνοής τα οποία θεωρούμε ότι θα ενταχθούν στο “Φιλόδημος” μια και οι φάκελοι είναι έτοιμοι. Να διευκρινίσουμε ότι το πρόγραμμα “Φιλόδημος” δεν είναι χρηματοδοτικό εργαλείο όπως το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για δανεισμό. Δηλαδή η ΔΕΥΑΝ δανείζεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την υποχρέωση της εξόφλησης των δόσεων και των τόκων αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών, το κράτος μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” Τα χρήματα αυτά του προγράμματος, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ».