Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κακά μαντάτα για τους Δημάρχους…

Published

on

Ποσοστό  59.6% πολιτών δηλώνουν ότι είναι λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι από το συνολικό έργο των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών, και μόλις το 36.5% είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι:

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της Opinion Poll που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης πού πραγματοποιήθηκε από  12 έως 15 Μαΐου στην Ξάνθη, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τα κακά μαντάτα που φέρνουν στους αιρετούς οι έρευνες της κοινής γνώμης.

Η ικανοποίηση από το έργο των δημάρχων είναι μικρότερη στην Περιφέρεια (63,3% καθόλου και λίγο ικανοποιημένοι) σε σχέση με την Αττική (52,7% το αντίστοιχο ποσοστό) και στους μικρότερους από τους μεγαλύτερους δήμους.

Πρόβλημα βιωσιμότητας

Ως βασικοί παράγοντες που εμπόδισαν και εμποδίζουν να είναι πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι Δήμοι αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες με 32,6%, η γραφειοκρατία της Κεντρικής Εξουσίας με 22,6%, οι αδυναμίες των Δημάρχων 20.6%, η έλλειψη σχεδιασμού και σαφών στόχων από τους Δήμους με 17.7% , η αδυναμία συνολικά των Δημοτικών Συμβουλίων με 17.6%, το θεσμικό πλαίσιο με 14.1%, οι ελλείψεις στο προσωπικό με 9.3% και τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της απλής αναλογικής με 5,6%.

Μάλιστα, οι πολίτες φοβούνται ότι οι δήμοι τους έχουν πρόβλημα βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα: Το 30% θεωρεί ότι οι Δήμοι έχουν μέτρια βιωσιμότητα, το 21.9% χαμηλή , το 18.2% αμφισβητήσιμη και το 16.6% εξασφαλισμένη.

Γι’ αυτό το 60.9% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα να ενισχυθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των Δήμων με μέτρα όπως Φορολογική Αποκέντρωση , απόδοση σ’ αυτούς του ΕΝΦΙΑ κ.ά

Κάτω από τη βάση και στην πανδημία

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι ούτε από την αντιμετώπιση της πανδημίας (50,7%), ενώ το 47.2% θεωρεί ότι  στο διάστημα από  τις δημοτικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι ιδιαίτερα στον Δήμο τους, το 27.1% ότι πήγε καλύτερα και το 24.7% ότι πήγε χειρότερα.

Ως βασικότερα προβλήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν λύσεις οι δημοτικές αρχές αναδεικνύονται η καθαριότητα με 38.2% , η κατάσταση του οδικού δικτύου με 24.5% , το κυκλοφοριακό/ συγκοινωνιακό με 11.6% , η Ύδρευση/ Αποχέτευση με 11.4% κ.λ.π

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έρευνα :

–    Το 84%  των πολιτών θεωρεί ότι χρειάζεται σαφής διάκριση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από το Κεντρικό Κράτος το πλαίσιο μιας νέας Διοικητικής Οργάνωσής του Κράτους.

–     Το 59.2% θεωρεί ότι θα ήταν θετικό για τους δημότες να αναλάβουν οι Δήμοι κι άλλες αρμοδιότητες ( π.χ Νοσοκομεία, Σχολεία) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ανακατανομή πόρων και θα εξασφαλιστεί η ύπαρξη κατάλληλου , εξειδικευμένου προσωπικού με το 36.1% να έχει αντίθετη άποψη.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση Β. Νταουσάνη & Μ. Χάρου από την επιτροπή για την μείωση των διοδίων της Γέφυρας

Published

on

By

Με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα τα μέλη της επιτροπής Β. Νταουσάνη και Μ. Χάρος υπέβαλαν  την παραίτησή τους. Αναφέρουν συγκεκριμένα στην επιστολή παραίτησης τα ακόλουθα:   

«Κύριε Δήμαρχε,

Σας ανακοινώνουμε ότι παραιτούμαστε από την επιτροπή η οποία είχε συγκροτηθεί με στόχο την μείωση των διοδίων, εξαιτίας της ανάλγητης τιμολογιακής πολιτικής της Γέφυρας Α.Ε, η οποία ανακοίνωσε από 1/1/2023 νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές προς τα πάνω.

Ως πρόεδρος της επιτροπής δεν συγκαλέσατε ποτέ την επιτροπή ώστε να την ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί έως σήμερα για την μείωση των διοδίων, αλλά και σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβούμε έτσι ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μοναδική επαφή που είχαμε μαζί σας, ήταν όταν σας επισκεφτήκαμε στο γραφείο σας και σας ενημερώσαμε για τα αποτελέσματα της σύσκεψης των φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο.

Όπως γνωρίζετε ως φορείς εκπροσωπούμε εκατοντάδες εργαζόμενους, οι  οποίοι διέρχονται την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου προκειμένου να πάνε στην εργασία τους  και οι οποίοι καθημερινά βλέπουν τα οικογενειακά τους εισοδήματα να εξανεμίζονται.  Δεν μπορούμε πλέον να είμαστε μέλη μιας επιτροπής η οποία δεν λειτούργησε με υπαιτιότητα δικιά σας και το αποτέλεσμα είναι οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να επιβαρύνονται οικονομικά».

Η Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος     Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου

ΑΔΕΔΥ Αιτ/νίας                                                    Ναυπακτίας και Δωρίδας

 Νταουσάνη Βασιλική                                             Χάρος Μένιος

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

“Μαρτυρίες και Μνήμες της Μικράς Ασίας” από το 2ο ΓΕΛ Ναυπάκτου

Published

on

By

100  ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1922 – ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ  ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ

To 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ   ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ σας προσκαλεί στην εκδήλωση  με θέμα:

“Μαρτυρίες και Μνήμες της Μικράς Ασίας”  την Κυριακή 26. 3. 2023 και ώρα 19:30 στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα εκδηλώσεων Ναυπάκτου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ