Τόσο κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου όσο και μετά σε προσωπικές αναρτήσεις καταναλώθηκε πολύ φαιά ουσία και χύθηκε πολύ μελάνι σε μαθηματικούς υπολογισμούς.
Αξιοποιήθηκαν οι μαθηματικές πράξεις του πολλαπλασιασμού, της πρόσθεσης και της αφαίρεσης από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης προκειμένου να αποδειχθεί ότι τελικά ο δήμος χάνει χρήματα από την ανέγερση ενός νέου δημαρχείου αντί να κερδίζει.
Σε όλο αυτό το μαθηματικό υπολογισμό δεν είδαμε πουθενά τα αποτελέσματα που έχει η διαίρεση.
Δεν αναφέρθηκε πουθενά το αποτέλεσμα που έχει στη λειτουργία του δήμου και στην εξυπηρέτηση των πολιτών ο διασκορπισμός των υπηρεσιών του δήμου στους «πέντε ανέμους».
Οι μαθηματικοί υπολογισμοί που επέλεξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν οδηγούν στην ανάλυση της αποτελεσματικής οργάνωσης και λειτουργίας που οφείλουν να παρέχουν το δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση και οι υπάλληλοι του δήμου στους δημότες.
Δεν είμαστε ειδικοί για να αποφανθούμε υπερ ή κατά του χώρου που θα ανεγερθεί το δημαρχείο, αλλά οφείλουμε ως πολίτες να υπερασπιστούμε τη δημιουργία νέου δημαρχείου και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.
Όσο αυτό δεν γίνεται οι δημότες θα αναμένουν στο ακουστικό τους περιμένοντας να διεκπεραιωθεί ένα έγγραφο από το Αντίρριο, στην Παλαιοπαναγιά κι από εκεί στο Κέντρο μέχρι την πλατεία Πιά και την πλατεία Οξύλου…
“Στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026, θέτουμε το ζήτημα του σχεδιασμού για τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή μόνιμων πολυχρηστικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα μπορούν να εξυπηρετούν την Παραδοσιακή Εμποροπανήγυρη της Ναυπάκτου, αλλά και να αξιοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η Εμποροπανήγυρη αποτελεί έναν ιστορικό και διαχρονικό θεσμό για τη Ναύπακτο, με σημαντική οικονομική και κοινωνική διάσταση.
Κάθε χρόνο, όμως, ο Δήμος εξακολουθεί να προχωρά στην εγκατάσταση και στη συνέχεια στην αποξήλωση προσωρινών κατασκευών για τη διεξαγωγή της.
Το ερώτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή είναι συγκεκριμένο:
Υπάρχει ένας ολοκληρωμένος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη μετάβαση από τις επαναλαμβανόμενες προσωρινές λύσεις στη δημιουργία μιας σύγχρονης, μόνιμης και πολυχρηστικής υποδομής για τη Ναύπακτο;
Στη συνεδρίαση της 16ης Σεπτεμβρίου ζητούμε συγκεκριμένες απαντήσεις:
• Έχει διερευνηθεί η κατάλληλη χωροθέτηση μιας τέτοιας υποδομής;
• Υπάρχει σχεδιασμός για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας και των απαιτούμενων αρχιτεκτονικών και τεχνικών μελετών;
• Έχουν αναζητηθεί ή πρόκειται να αναζητηθούν εθνικά ή ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία;
• Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για χωροθέτηση, μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή;
Η πρότασή μας δεν αφορά μόνο τις λίγες ημέρες λειτουργίας της Εμποροπανήγυρης.
Αφορά τη δυνατότητα η Ναύπακτος να αποκτήσει έναν σύγχρονο πολυχρηστικό χώρο, ικανό να φιλοξενεί εκθέσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων, πολιτιστικές δράσεις και άλλες διοργανώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Έναν χώρο που θα ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης, θα δημιουργεί νέες δυνατότητες για την τοπική οικονομία και θα αναβαθμίζει ποιοτικά έναν ιστορικό θεσμό.
Η Ναύπακτος χρειάζεται υποδομές με προοπτική και σχεδιασμό που να κοιτάζει τα επόμενα χρόνια.
Χωροθέτηση – Μελέτη – Χρηματοδότηση – Κατασκευή – Αξιοποίηση.
Αυτό είναι το ζήτημα που θέτουμε στη Δημοτική Αρχή στις 16 Σεπτεμβρίου.
Από τις προσωρινές λύσεις, σε μια μόνιμη υποδομή για την πόλη.“
Με τον Αγιασμό, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης το πρωί της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου 2026.
Στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο βρέθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, οι δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και Σπύρος Γουρζής . Τον καθιερωμένο Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Ακολούθησαν ομιλίες και ευχές προς τους μαθητές για την καινούργια σχολική χρονιά.
Για το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, στους πόρους που προορίζονται για τα λειτουργικά έξοδα των δήμων της χώρας, κάνουν και πάλι λόγο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, κάθε μήνα αυξάνονται βενζίνες πετρέλαια, λιπαντικά και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Κρίσιμο παράγοντα θεωρούν την τιμή του ρεύματος με τις χρεώσεις για τους δήμους να είναι υπέρογκες, με συνέπια πολλοί δήμοι να οφείλουν μεγάλα ποσά στην ΔΕΗ.
Για παράδειγμα, μια βιομηχανία, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις πληρώνουν σήμερα 0,08-0,10 ευρώ την κιλοβατώρα.
Αντίστοιχα οι δήμοι καλούνται να πληρώσουν 0,26€ την κιλοβατώρα Δυόμισι φορές περισσότερο.
Προτείνουν δε ενδεικτικά μια χρέωση στα επίπεδα των 0,10 ευρώ την κιλοβατώρα, η οποία θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση ενός ποσού της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ, που ισούται με 1,5 δόσεις από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου αναφέροντας πως “πρέπει να βρεθεί μια λύση. Υπάρχουν κάποιες λύσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους. Το 0,26 είναι απίστευτο λάθος, τόνισε.
Σε πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με το οικονομικό επιτελείο και τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκε το λειτουργικό κόστος σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις της ενέργειας. Πέραν της δεκτικότητας του πρωθυπουργού να ακούσει τα αιτήματα των δημάρχων οι δήμοι ευελπιστούν ότι θα έχουν προσεχώς μια θετική αντιμετώπιση.
Σημείο αναφοράς στην όλη προσπάθεια μείωσης των τιμών του ρεύματος θα έχουν και τα 200 εκατ. ευρώ που το Υπουργείο Εσωτερικών με τα οποία έχει νομοθετικά δεσμευθεί ότι θα επιχορηγήσει τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να μειωθούν τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.