Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Καμιά ανοχή στη βία

Published

on

σχόλια-ναυπακτος-επικαιρότητα-Βασίλης-Πολιτόπουλος

Στέρεψαν οι κατάλληλες λέξεις, οι τόσον απαραίτητες, να εκφράσουν το σπαραγμό των αγνών ανθρώπων, για τον άδικο θάνατο του ΑΛΚΗ, του φοιτητή της Θεσσαλονίκης.

Το γεγονός της στυγερής δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου, φέρνει στην επικαιρότητα την οπαδική βία που ταλανίζει την κοινωνία.

Ο φανατισμός, απ’ όπου και αν εκπορεύεται, μαυρίζει την ψυχή. Το πρόβλημα γνωστότατο, έχει επισημανθεί αρκετές φορές. Κάθε φορά που ένα αποτρόπαιο γεγονός ταρακουνά συθέμελα την κοινωνία και τη γυρίζει αιώνες πίσω, αποφεύγει να σκεφθεί νηφάλια, ψύχραιμα.

Αν όμως κάθε φορά, το αίσθημα της αγανάκτησης, αποτρέπει την ήρεμη ανάλυση για την αντιμετώπιση της   εξωφρενικής κατάστασης που δημιουργείται, τότε πώς είναι δυνατόν η κοινωνία να προχωρήσει σε λύσεις αποκλιμάκωσης της βίας.

Φτάνει πια η κοινωνία να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να πιστεύει ότι αυτός ο συρφετός των πέντε     χιλιάδων χούλιγκαν, είναι ένας κόσμος που δεν την αφορά.

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, κοντά σ’ αυτές και άλλες μικρές ή μεγάλες πόλεις, θεωρούνται ως εστίες ανομίας. Το πέρασμα του χρόνου με αδράνεια, θέριεψε τη βία. Προκαλούνται επεισόδια, καταστρέφονται περιουσίες, κακοποιούνται και δολοφονούνται άνθρωποι.

Αυτή η βία που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, διογκώνεται, σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την αποτυχία όλων.      Τα περιστατικά βίας που το ένα διαδέχεται το άλλο, προκαλούν έκπληξη, γεννούν αγανάκτηση αλλά προξενούν και απορίες γιατί χάνονται στη λήθη.

Αναδεικνύεται το λάθος της κοινωνίας που αποφεύγει να δημιουργήσει περιβάλλον για τον πολίτη με λιγότερες ελλείψεις.

Ο εγκληματίας φθάνει στο έγκλημα γιατί νιώθει την ανάγκη να εκδηλωθεί μ’ αυτό. Η υποβάθμιση γεγονότων βίας καλλιεργεί καθεστώς. Η θεραπεία απαιτεί τομές, συγκρούσεις, αποφάσεις.

Αν και οι οπαδοί της βίας κινούνται τις νύχτες σα σκιές, αποθρασύνονται. Βγαίνουν στο φως του ήλιου.

Με την ενέργειά τους αυτή, παύουν να είναι οι  γνωστοί άγνωστοί, όπως συνηθίζεται ν’ αποκαλούνται αυτές οι ομάδες που σκορπούν τον τρόμο, τον θάνατο. Μόνο τυχαία δεν είναι η συμπεριφορά τους.

Έχουν κάνει την υπέρβασή τους. Αδιαφορούν για το πρόσωπό τους. Όταν δεν ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους, είναι δυνατόν να σκεφθούν τους συνανθρώπους τους;  Γι’ αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής.

Στο ερώτημα που τίθεται, ποιος ευθύνεται γι’ αυτή την κατάντια της κοινωνίας, προβάλλει η εύκολη απάντηση. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα παιδείας.

Οι τόσοι άλλοι φορείς που στριφογυρίζουν στον οικοδόμηση της κοινωνίας είναι άμοιροι ευθυνών;

Η απουσία αποτελεσματικής διοίκησης, η απαξίωση θεσμών, η έξαρση της φαυλότητας, αμέτοχες;

Ας μη διαφεύγει ότι τα περιστατικά βίας, δεν είναι πρόσκαιρα, διαβατάρικα.

Αν η κοινωνία θέλει να μην ακουσθεί ξανά: «μην με χτυπάτε άλλο, σας παρακαλώ», τότε καμιά ανοχή στη βία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Πότε οι βαθμολογίες

Published

on

By

Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των εξεταζόμενων μαθημάτων.

Εναλλακτικά, στην εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr μπορούν να μάθουν τους βαθμούς τους πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες.

Θα ακολουθήσει η υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου (Π.Μ.Δ.).

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερωθούν για τη σχολή και το τμήμα εισαγωγής τους και με SMS και μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΙΘ.

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Εν τω μεταξύ, η εξέταση των Ειδικών και Μουσικών Μαθημάτων συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Διακοπές στην υδροδότηση λόγω έργων

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΥΑΝ αναφέρει:

«Ενημερώνουμε ότι, λόγω απαραίτητων Τεχνικών Έργων και δοκιμών για την ολοκλήρωση του έργου “Ύδρευση δυτικών περιοχών – περιοχή Παλαιοπαναγιάς” , θα σημειώνονται το επόμενο διάστημα πρόσκαιρες διακοπές  υδροδότησης.

Παρακαλούμε για την κατανόηση των πολιτών».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώνεται το έργο για την ύδρευση της Παλαιοπαναγιάς

Published

on

By

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Παλαιοπαναγιάς που θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές συνοικίες της Ναυπάκτου.

Το έργο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας για λογαριασμό της ΔΕΥΑΝ.  Ο αρχικός προϋπολογισμός του που ανέρχεται σε 1.455.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και καλύπτεται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι»

Μετά από τις απαραίτητες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, δημοπρατήθηκε το έργο,  τον Ιούλιο του 2021 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου πλέον παραδίνεται, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ