Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνει η Γέφυρα του Μόρνου μέχρι τελος  Ιουνίου

Published

on

Κλειστή θα παραμείνει η Γέφυρα του Μόρνου για δύο μήνες τουλάχιστον  για λόγους ασφάλειας, με ολική απαγόρευση σε κάθε όχημα και σε πεζούς με απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η κυκλοφορία πλέον θα γίνεται μέσω του νέου κόμβου Μαλαμάτων που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου νότια της γέφυρας του Μόρνου.

Ειδικότερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε τα εξής :

Την έγκριση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που αφορούν την παλαιά γέφυρα του Μόρνου στα όρια των ΠΕ Φωκίδας και Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή την πλήρη προσωρινή απαγόρευση εισόδου σε αυτήν οχημάτων μέχρι 30-06- 2023, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές, με στόχο την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών καθώς και οι πλέον απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας (άρση επικίνδυνων αποκολλημένων μικρών τμημάτων σκυροδέματος), με στόχο την οδική ασφάλεια των σε αυτή κινουμένων. Η κυκλοφορία των οχημάτων κατά το υπόψη διάστημα θα διεξάγεται εναλλακτικά διαμέσου του πρόσφατα κατασκευασθέντος ανισόπεδου κόμβου Μαλαμάτων στην Εθνική οδό Ιτέας Ναυπάκτου, με ελάχιστη επιπλέον περιπορεία. Η προτεινόμενη κυκλοφοριακή ρύθμιση θα επισημανθεί πλήρως με την τοποθέτηση πινακίδων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε επίκαιρες θέσεις για την έγκαιρη προειδοποίηση και διευκόλυνση των διερχόμενων οδηγών.

Το θέμα της ασφάλειας της γέφυρας έθεσαν με ερωτήσεις τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Φωκίδας Μπάμπης Φάκος και Δρόσος Παρασκευάς.

Στην τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συζητήθηκε το θέμα ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ανέφερε μεταξύ άλλων :

“Το θέμα της γέφυρας του Μόρνου, η οποία κατασκευάστηκε το 1935 με ένα μοναδικό πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα, η οποία όμως σήμερα ελέγχεται για προβλήματα στατικότητας. Η αρμοδιότητα ανήκει εξ ημισείας στις δυο
περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Παλαιότερα είχε συμφωνηθεί τη μελέτη να την αναλάβει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όπερ εγένετο.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο και τώρα μπαίνει έκτακτη προσθήκη σε τακτικό θέμα, στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί τυπικά και ουσιαστικά η μελέτη. Αυτό θα γίνει το 1ο με 2ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μέχρι τότε η προσωρινή παρατήρηση των μελετητών είναι πως υπάρχουν θέματα στατικότητας, όχι τέτοια που να καθιστούν απολύτως απαγορευτική τη διέλευση, αλλά ότι υπάρχει μια κόπωση του φορέα”.

πηγή:doridanews.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 195η Επέτειο απελευθέρωσης της Ναυπάκτου

Published

on

By

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου οι διήμερες εκδηλώσεις για την 195η επέτειο από την απελευθέρωση της Ναυπάκτου από τους Οθωμανούς.

Στον διήμερο εορτασμό συμμετείχαν αντιπροσωπείες   σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ναυπάκτου, πολιτιστικοί και  χορευτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αναβίωσης  ιστορίας και οι φιλαρμονικές  Μεσολογγίου, Αντιρρίου και Ναυπάκτου.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Δήμος     Ναυπακτίας, με την στήριξη της Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Εφορείας αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας, ενώ τον συντονισμό των εορτασμών είχε αναλάβει ο Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας «Έπαχτος.

Το Σάββατο, πομπή όπου συμμετείχαν Σχολεία και σύλλογοι αναβίωσης ιστορικών γεγονότων, με εκκίνηση  από την παραλία Ψανής έφτασε στον χώρο του δυτικού βραχίονα του ενετικού λιμανιού υπό τη συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου και των φιλαρμονικών Μεσολογγίου και Αντιρρίου. Εκεί ακολούθησε η αναπαράσταση της άφιξης του τότε Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια στο λιμάνι της πόλης.

Την Κυριακή, 19 Μαΐου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου  Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεου και με συμμετοχή αντιπροσωπειών των συλλόγων.

Ακολούθως με πομπή  κλήρος και λαός  έφτασαν στην πλατεία Λιμένος όπου αναπέμφθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Απελευθέρωσης .  Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων  στο άγαλμα Μπότσαρη και  χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη και τον δήμαρχο Ναυπακτίας Βασίλη Γκίζα.

Στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της Ναυπάκτου παραβρέθηκαν οι βουλευτές Θανάσης Παπαθανάσης, και Μίλτος Ζαμπάρας, οι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Μεσολογγίου Σπύρος Διαμαντόπουλος και Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Παΐσιος, , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άγγελος Σταυρόπουλος, αντιδήμαρχοι,  περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλά τα νέα για την γέφυρα του Μόρνου

Published

on

By

Πρόσκληση ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: 4.5 «Οδικές υποδομές» και με τον τίτλο: «Αποκατάσταση φθορών και αλλοιώσεων ανωδομής της παλαιάς γέφυρας Μόρνου»,  υπέβαλε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η πρόσκληση υποβλήθηκε την 10η Μαΐου 2024, με αριθμό πρωτοκόλλου Α. Π.: 101926.

Η πρόσκληση αφορά στην συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής     Ελλάδας για την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης της παλαιάς γέφυρας Μόρνου.

#   Πλήρες ρεπορτάζ στην e-φημερίδα Nafsweek που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα Ενημέρωσης για την αξιοποίηση αποβλήτων αγροδιατροφής

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας οργανώνει «Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής» που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ.μ, στην Ναύπακτο, κτήριο «Ναυπακτία» (1ος όροφος), στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece – LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το Έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων ο Δήμος Ναυπακτίας και η Terra Nova. Απώτερος στόχος του LIFE-IP CEI-Greece αποτελεί η συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Η πρωτοβουλία αυτής της εκδήλωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-Greece που μέσω της Δράσης C5: «Ανάπτυξη τοπικών/περιφερειακών συμμαχιών για τη διαχείριση αγροδιατροφικών αποβλήτων» προωθεί εθελοντικές συμφωνίες για την αξιοποίηση των αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής και την ανάδειξή τους ως ένα σημαντικό εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης των αποβλήτων και τη μόχλευση της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη.

Αναγνωρίζοντας ως ρεύμα υψηλού δυναμικού κυκλικότητας τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα της γεωργοκτηνοτροφίας και της αγροβιομηχανίας που παράγονται στην περιοχή υιοθετείται η ανάπτυξη εθελοντικής συμφωνίας για την συλλογή, μεταφορά και ανάκτηση των αποβλήτων αυτών με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής βιοοικονομίας σε τοπικό επίπεδο, την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινότητας προς μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την αξιοποίησή τους ως βιολογικό πόρο, που αναμένεται να αποφέρει ένα θετικό συνολικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, την οικονομία και την κοινωνία.

Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνουν χαιρετισμό οι:

  • Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
  • Βασίλειος Γκίζας, Δήμαρχος Ναυπακτίας

Ακολούθως, θα διεξαχθούν εισαγωγικές ομιλίες από τους:

  • Θωμά Κοτρωνιά, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Δήμου Ναυπακτίας
  • Μαίρη Πλατή, Project Manager Life-IP-CEI GREECE, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • Ανδρέα Σωτηρόπουλο, Terra Nova

Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί το έργο LIFE-IP CEI-Greece, οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του.

Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας, θα υπογραφεί η Εθελοντική Συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ