Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κοινή ευθύνη για μια πόλη καθαρή και φιλόξενη

Published

on

Μετά την συνάντηση  του αντιδημάρχου περιβάλλοντος Θ. Κοτρωνιά με τους επαγγελματίες του Λιμανιού, ο δήμος Ναυπακτίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα ακόλουθα:

“Ο Δήμος Ναυπακτίας απευθύνει εκ νέου αυστηρή σύσταση προς τους επαγγελματίες εστίασης που δραστηριοποιούνται, ιδιαιτέρως, στην περιοχή του Λιμανιού, αναφορικά με την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων καθαριότητας. Η εικόνα που παρουσιάζεται σε ορισμένα σημεία είναι απογοητευτική και δεν τιμά ούτε την πόλη μας ούτε την προσπάθεια που καταβάλλεται καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία και ανάδειξή της.

Αυτό που καταγράφεται κυρίως είναι η απόθεση απορριμμάτων εκτός των προβλεπόμενων κάδων, με σακούλες σκουπιδιών να τοποθετούνται σε κοινόχρηστους χώρους, ακόμη και σε ώρες κατά τις οποίες δεν πραγματοποιείται αποκομιδή. Παρά τις επανειλημμένες ενημερώσεις από τις Υπηρεσίες του Δήμου για το ισχύον ωράριο και τη δυνατότητα διάθεσης κάδων, το φαινόμενο συνεχίζεται. Ως αποτέλεσμα, τα απορρίμματα μένουν εκτεθειμένα για ώρες, σχίζονται από ζώα και διασκορπίζονται, προκαλώντας ρύπανση, δυσοσμία και εικόνα εγκατάλειψης.

Τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου επεμβαίνουν τακτικά με εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως συνέβη και τα ξημερώματα της Πέμπτης, 7 Αυγούστου. Όμως, καμία υπηρεσία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη συλλογική ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στον δημόσιο χώρο.

Για τον λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος κ.Θωμά Κοτρωνιά, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Λιμανιού, προκειμένου να επισημανθεί η ανάγκη άμεσης συμμόρφωσης και να ζητηθεί η ενεργή συνεργασία τους σε πρακτικό επίπεδο. Όπως τόνισε ο κ.Κοτρωνιάς, ο Δήμος παραμένει στη διάθεσή τους για την υποστήριξη και την παροχή εξοπλισμού με ατομικούς κάδους, εφόσον το ζητήσουν.

Η καθαριότητα της περιοχής του Λιμανιού, αλλά και κάθε δημόσιου χώρου, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η εικόνα της Ναυπάκτου μάς αφορά όλους. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού και υπευθυνότητας, που πρέπει να αποδεικνύεται καθημερινά, όχι μόνο να δηλώνεται.”

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει στο ΞΕΝΙΑ το δημοτικό συμβούλιο

Published

on

By

Μετά από αίτημα του 1/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας, την  Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Κτίριο του Ξενία Ναυπάκτου.

Μοναδικό θέμα συζήτησης η απουσία απολογισμού της Υπηρεσίας Πρασίνου σχετικά με την αποτυχία των φυτεύσεων στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Ναυπάκτου, το οικονομικό κόστος που αυτές συνεπάγονται, καθώς και η αλλαγή του φυτικού σχεδιασμού χωρίς προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εισηγητής του θέματος είναι ο δημοτικός σύμβουλος  Ανδρέας Κοτσανάς.

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

 Το Κινητό Πράσινο Σημείο του Δήμου Ναυπακτίας σε Αντίρριο, Ναύπακτο και Κ. Δάφνη τον Ιανουάριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, συνεχίζονται οι δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών με το Κινητό Πράσινο Σημείο, το ειδικά διαμορφωμένο όχημα που συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά, φέρνοντας την ανακύκλωση κοντά στον πολίτη.

Για τον μήνα Ιανουάριο, το πρόγραμμα του Κινητού Πράσινου Σημείου διαμορφώνεται ως εξής:

ΗμερομηνίαΤοποθεσίαΏρες
Τετάρτη, 14.1.2026Αντίρριο, πλατεία Χορμόβα09:00′ – 12:00′
Τετάρτη, 21.1.2026Παραλία Γριμπόβου, χώρος Ξενία, Ναύπακτος09:00′ – 12:00′
Τετάρτη, 28.1.2026Κάτω Δάφνη, Αγία Παρασκευή09:00′ – 12:00′


Γίνονται δεκτά:

• Ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (μικρές)

• Μπαταρίες, λαμπτήρες

• Πλαστικά,, αλουμίνιο, χαρτί

Δεν γίνονται δεκτά:

• Μπάζα και ογκώδη αντικείμενα

• Οικιακά απορρίμματα

• Επικίνδυνα απόβλητα (π.χ. φάρμακα, χημικά)

Ο Δήμος Ναυπακτίας καλεί όλους να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια για ένα πιο καθαρό, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μέλλον, αξιοποιώντας τη δυνατότητα ανακύκλωσης μέσω του Κινητού Πράσινου Σημείου.

Πληροφορίες:

Τμήμα Καθαριότητας Δήμου Ναυπακτίας, τηλέφωνο επικοινωνίας: 26343 60431

Συμμετέχουμε όλοι ενεργά – Η Ανακύκλωση είναι Υπόθεση Όλων μας!

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών διαχείρισης αποβλήτων και της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα ανακύκλωσης, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο, μέσω του έργου «LIFE-IP CEI Greece – LIFE18 IPE/GR/000013».

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σε Οικονομικό αδιέξοδο οι δήμοι

Published

on

By

Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ, οι πόροι της Αυτοδιοίκησης υπολείπονται κατά περίπου 5 δισ. ευρώ από εκείνους που θεσμικά και συνταγματικά δικαιούται.

Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι- ΚΑΠ  παραμένουν ανεπαρκείς, καθηλωμένοι σε επίπεδα που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες, την ώρα που το ενεργειακό κόστος, οι μισθολογικές δαπάνες και οι νέες αρμοδιότητες αυξάνονται διαρκώς.

Το ψήφισμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη αποτυπώνει με σαφήνεια το εύρος των προβλημάτων. Η χρηματοδοτική ασφυξία διατρέχει οριζόντια όλη τη λειτουργία των δήμων: από τις τοπικές υποδομές και τη σχολική στέγη, έως την κοινωνική πολιτική, την πολιτική προστασία και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, η διατήρηση μνημονιακών περιορισμών, τα πλαφόν στις αποδόσεις του κρατικού προϋπολογισμού και η μη επιστροφή θεσμοθετημένων εσόδων υπονομεύουν κάθε έννοια οικονομικής αυτοτέλειας.

Την ίδια στιγμή, η Αυτοδιοίκηση λειτουργεί με περίπου 30% λιγότερο προσωπικό από τις πραγματικές της ανάγκες. Οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις, η κινητικότητα και η έλλειψη κινήτρων πλήττουν κυρίως τους μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, ενισχύοντας τις ανισότητες. Η κλιματική κρίση, η λειψυδρία, οι φυσικές καταστροφές και το μεταναστευτικό προσθέτουν επιπλέον πίεση σε δομές που ήδη βρίσκονται στα όριά τους.

Παρά τις εκτενείς παρεμβάσεις, τα 20 σημεία που έθεσε η ΚΕΔΕ –από τη χρηματοδότηση και το προσωπικό έως την ενέργεια, το δημογραφικό και την ψηφιακή μετάβαση– παραμένουν χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση από την κυβέρνηση. Το συμπέρασμα που διαμορφώνεται είναι σαφές: χωρίς ριζική αλλαγή φιλοσοφίας, χωρίς μεταφορά πόρων, αρμοδιοτήτων και αποφάσεων στην Αυτοδιοίκηση, τίποτα δεν προοιωνίζεται ότι θα αλλάξει και τη νέα χρονιά. Το 2026 δείχνει να ξεκινά όπως ακριβώς τελείωσε το 2025 – με τους δήμους σε ρόλο διαχειριστή κρίσεων και όχι φορέα ανάπτυξης.​‌‍

Πηγή:

Continue Reading
musitsa-leatherbags-new

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ