Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Κορινθιακός – Ώρα για Δράση»

Published

on

Από το 2024 έως σήμερα υλοποιείται μεγάλο ερευνητικό έργο για την καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων και των πηγών ρύπανσης στο σύνολο της ακτογραμμής του Κορινθιακού κόλπου, με τον τίτλο «Κορινθιακός – Ώρα για Δράση» .

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς . Στα νερά του φιλοξενούνται προστατευόμενα οικοσυστήματα, όπως αποικίες κοραλλιών, οι λεγόμενες γοργόνιες, λιβάδια Ποσειδωνίας και τέσσερα είδη δελφινιών. Είναι όμως μια κλειστή και ευάλωτη θάλασσα , αφού τα νερά της ανανεώνονται αργά.

Τα στοιχεία της έρευνας που καταγράφτηκαν, σχετικά με τον όγκο των σκουπιδιών σε όλο τον κόλπο,  είναι σοκαριστικά.

Τα κόκκινα σημαδάκια στους χάρτες είναι σκουπίδια!!!

Στο πλαίσιο της έρευνας καταγράφτηκε, αξιολογήθηκε και αποτυπώθηκε  η ρύπανση σε συνολικά 825 σημεία.

Τα σημεία αυτά περιλαμβάνουν το σύνολο των 497 δυσπρόσιτων και απρόσιτων παραλιών, 16 προσβάσιμες παραλίες με υψηλή ρύπανση, 71 σημεία και περιοχές συσσώρευσης σκουπιδιών στη βραχώδη ακτογραμμή, 93 σημεία παράνομης απόρριψης σκουπιδιών επί της ακτογραμμής (μικρές και μεγάλες χωματερές), 29 σημεία ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας (υφιστάμενης ή παλαιάς), 27 σημεία εγκατάλειψης εξοπλισμού και υποδομών, 44 σημεία με αγωγούς διάθεσης αγνώστου προέλευσης, 45 τοποθεσίες με ογκώδη αντικείμενα στο βυθό.

Η εκτενής καταγραφή των εστιών και των σημείων συσσώρευσης της ρύπανσης στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των κατοίκων του Κορινθιακού, στην ενημέρωση και στην άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες αρχές για τη λήψη μέτρων που θα δώσουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα.

Στο υψηλής σημασίας για τον Κορινθιακό έργο που υλοποιεί η «ΟΖΟΝ» συμμετέχουν επίσης ενεργά η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού «η ΑΛΚΥΩΝ», ο Σύλλογος Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ» και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «ο ΑΡΙΩΝ».

Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών για τα προβλήματα ρύπανσης στον Κορινθιακό Κόλπο.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις πηγές ρύπανσης, τη σημασία των ακτών, αλλά και τη δράση του σκάφους «Ναυτίλος» που πραγματοποιεί καταγραφές σε όλο το μήκος της 640 χιλιομέτρων ακτογραμμής.

Το έργο «Κορινθιακός – Ώρα για Δράση» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις 2023», μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες».

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Όταν κάνεις «δίαιτα» για να βγάλεις καλές φωτό…

Published

on

By

Η πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι σαν εκείνον τον φίλο που κάνει αυστηρή δίαιτα όχι γιατί θέλει να ζήσει υγιεινά, αλλά για να βγάλει καλές φωτογραφίες στις διακοπές και να τον θαυμάζουν οι followers – στη δική μας περίπτωση, οι… δανειστές.

Το κράτος, λοιπόν, μαζεύει κάθε ευρώ, κόβει από παντού (υγεία, παιδεία, επενδύσεις, κοινωνικές δαπάνες ) για να δείξει ένα ωραιότατο πλεόνασμα.

Σαν να λέμε: «Κοιτάξτε, έμειναν  και κάτι φακές στο ταψί, δεν τα φάγαμε όλα!»

Και τότε… φτάνει η ώρα της “επιστροφής” στους πολίτες.

Με φανφάρες και δηλώσεις, το κράτος λέει:
«Σας επιστρέφουμε ένα μέρος από αυτά που… δεν έπρεπε να σας έχουμε πάρει!»

Τι μοίρασαν;

  • Ένα ενοίκιο πίσω, για να θυμηθούμε πώς πληρώνουμε το 40-50%  του μισθού σε κάθε ιδιοκτήτη.
  • Ένα ετήσιο επίδομα στους συνταξιούχους, που στην ουσία φτάνει για πέντε καφέδες και μία εξέταση αίματος (αλλά μόνο την CBC, όχι με χοληστερίνη, να μην το παρακάνουμε!).

Το κόστος;

1,1 δισ. ευρώ.
Ακούγεται πολύ, μέχρι να μάθεις ότι το κράτος έβαλε στο σεντούκι πολύ παραπάνω.

Σαν να σου λέει κάποιος «πήρα 100 ευρώ από σένα, αλλά επειδή σε αγαπάω, πάρε πίσω… 5 και ένα ζαχαρωτό!»

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σαν το να έχεις γεμάτο κουμπαρά, αλλά να σου απαγορεύουν να τον σπάσεις για να φας.

Μόνο να τον δείχνεις στους τουρίστες και να…  χαμογελάς.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η Μεγαλύτερη Διαρροή Δεδομένων στην Ιστορία

Published

on

By

16 δισεκατομμύρια κωδικοί και διαπιστευτήρια πρόσβασης στον «αέρα»!

Η αποκάλυψη της τεράστιας διαρροής δεδομένων από το Cybernews,  με 16 δισεκατομμύρια κωδικούς και διαπιστευτήρια πρόσβασης, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για οργανισμούς και κυβερνήσεις.

H διαρροή αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη στην ιστορία και επηρεάζει πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους, όπως: Apple, Google, Facebook, Telegram, GitHub, ακόμη και κρατικές υπηρεσίες.

Τι σημαίνει αυτό για σένα:

Οι λογαριασμοί σου σε πολλές πλατφόρμες μπορεί να έχουν εκτεθεί χωρίς να το γνωρίζεις.

Οι χάκερς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία σου για κλοπή ταυτότητας, phishing, ή οικονομικές απάτες.

Τι πρέπει να κάνεις άμεσα:

 Άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης σε όλες τις κύριες πλατφόρμες (email, social media, cloud κ.λπ.).

Ενεργοποίησε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) όπου είναι διαθέσιμος.

Μη πατάς ποτέ σε links από άγνωστα SMS ή emails – μπορεί να είναι παγίδες phishing.

Αν χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό σε πολλές πλατφόρμες, άλλαξέ τον παντού – η επανάληψη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Γιατί είναι τόσο σοβαρό:

Η συγκεκριμένη διαρροή φαίνεται να περιλαμβάνει όχι μόνο απλούς κωδικούς, αλλά και tokens, credentials από εφαρμογές και ευαίσθητα δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαζικές επιθέσεις.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Προσωπικός Αριθμός:  Από Δευτέρα και στα ΚΕΠ

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι,  από την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025, οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στο ΚΕΠ προκειμένου να εκδώσουν τον Προσωπικό Αριθμό. (Π.Α)

Η διαδικασία θα πραγματοποιείται αποκλειστικά κατά τις πρωινές ώρες, από 08:00’ έως 13:30’.

Προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, δε θα πραγματοποιείται εξυπηρέτηση απογεύματα και Σάββατο.

Οι πολίτες που θα προσέρχονται για την έκδοση του Προσωπικού Αριθμού θα πρέπει να έχουν μαζί τους απαραιτήτως:

  • Αστυνομική ταυτότητα
  • Και να γνωρίζουν τονΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Επίσης,  οι πολίτες για την έκδοση του Π.Α. μπορούν να  ακολουθούν τα εξής βήματα:

  • Eισέρχονται στην εφαρμογή myinfo.gov.gr με χρήση των κωδικών TaxisNet και χρήση δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης (OTP), που λαμβάνουν στο κινητό που έχουν καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr),   οπότε και προχωρούν ηλεκτρονικά πλέον την όλη διαδικασία.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ