Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα

Published

on

Μαζί με τους ασθενείς του κορωνοϊου έχουμε κι έναν άλλο μεγάλο ασθενή την οικονομία. Μεγάλο το πλήγμα ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κυριολεκτικά χαροπαλεύουν να επιβιώσουν. Και δίπλα σε αυτούς που δίνουν μάχη ζωής υπάρχουν και αυτοί που ασκούν το «επιχειρείν» με κρατικούς πόρους.  Έτσι πλάι στο μεγάλο δημόσιο τομέα ανθίζει ένας ακόμα μεγαλύτερος  κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας.

Κάποιοι από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους  εκθειάζουν την αύξηση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών αποσιωπώντας ότι στηρίζονται οι περισσότερες από αυτές σε επιχορηγήσεις και πλήρη χρηματοδότηση από προγράμματα που καλύπτουν  τα λειτουργικά τους έξοδα και το περίσσευμα είναι το κέρδος.

Μηδέν επιχειρηματικό ρίσκο ασφαλέστατο κέρδος.

Κρατικοδιαίτη ιδιωτική πρωτοβουλία. Σ΄ αυτήν την βάση δομήθηκε η ελληνική οικονομία και κοινωνία και έτσι   πορεύτηκε για δεκαετίες η χώρα δημιουργώντας  στο διάβα του χρόνου νοοτροπίες και συμπεριφορές  που με την σειρά τους δημιούργησαν  αγκυλώσεις και στρεβλώσεις στο οικονομικό , κοινωνικό και πολιτικό σύστημα  εμποδίζοντας  την χώρα να προχωρήσει στο μέλλον μέσα από υγιείς  λειτουργίες .

Η οικονομία μας είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο που οι «μεγάλες δουλειές» προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος, ή ελέγχονται από αυτό τόσο ασφυκτικά που δεν μπορεί να προχωρήσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του «πολιτικού προϊσταμένου» του εκάστοτε    επιχειρηματία.

Η πραγματικά ιδιωτική οικονομία είναι δυστυχώς πολύ μικρή, και η κατάσταση αυτή δεν είναι επιλογή των επιχειρηματιών αλλά επιλογή  του πολιτικού συστήματος  και του ελληνικού κράτους συνακόλουθα .

Αυτός ο σφικτός εναγκαλισμός  και η αθέμιτη συν-  αλλαγή πότισε το δένδρο της διαφθοράς   που άνθησε και σκέπασε τα πάντα . Αλήθεια , πόσοι έντιμοι επιχειρηματίες έχασαν δουλειές, έχασαν κέρδη ή και τις επιχειρήσεις τους, επειδή τις δουλειές τις πήραν αυτοί που βρήκαν τον κατάλληλο τρόπο «συνεννόησης» με το κράτος , ενώ εκείνοι ήξεραν    μόνο να κάνουν καλά τη δουλειά τους;

Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει καθόλου τον ιδιώτη από την ευθύνη του: η διαφθορά θέλει δύο. Όμως ο ιδιώτης δεν έχει ορκιστεί να προάγει το συμφέρον του   Δημοσίου, ενώ ο κρατικός λειτουργός, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος είτε στέλεχος της κυβέρνησης σε   οποιαδήποτε βαθμίδα, έχει ορκιστεί ακριβώς επειδή είναι και θεματοφύλακας.

Η σύγκρουση με τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό δεν είναι  εύκολη υπόθεση, ακριβώς  επειδή είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική πραγματικότητα. Χρειάζεται να γίνει πραγματική επανάσταση για να αλλάξουμε  πορεία και  αυτό επιβάλει πολιτική βούληση του πολιτικού συστήματος  να προχωρήσει στην επαν-ίδρυση ουσιαστικά του κράτους , σε θεσμικό εκ-συγρονισμό , σε νέο παραγωγικό μοντέλο.

Επίσης επιβάλλει από τους πολίτες αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών που μπορεί να συμβεί σε τρία βασικά επίπεδα : μέσω της παιδείας ,  μέσω του νομικού πλαισίου και απονομής δικαιοσύνης και μέσω του επαναπροσδιορισμού της σχέσης κράτους – πολίτη.

Δυστυχώς  αυτά απουσιάζουν  και έτσι διαιωνίζεται η στρεβλότητα εμποδίζοντας  την  έξοδο  της χώρας  από τον κλοιό της κρίσης και του πολύπλευρου τέλματος με τα τραγικά αποτελέσματα.

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει την Μ. Πέμπτη η οδός Αγελάου

Published

on

By

Στην κυκλοφορία δίνεται  την Μ. Πέμπτη η οδός Αγελάου,  μετά από πολλούς μήνες που παρέμενε κλειστή. Λόγω των έργων της ανάπλασης η οδός έμενε κλειστή και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Χαρακτηρισμένη ως οδός ήπιας κυκλοφορίας,  χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για  πεζοδρόμια, μετά από τόσους μήνες κατέληξε να δοθεί λύση στο θέμα, με τον δήμο να τοποθετεί κολονάκια στις δυο πλευρές του δρόμου, ώστε με σχετική ασφάλεια να διέρχονται οι πεζοί.

Ταυτόχρονα το άνοιγμα της οδού Αγελάου αναμένεται να εκτονώσει μερικώς και την κυκλοφορία στο λιμάνι, αφού τα οχήματα που κινούνταν από ανατολικά και επί της οδού Τζαβέλα για να κατευθυνθούν και πάλι ανατολικά μέσω της  της οδού Μπότσαρη έπρεπε να φτάνουν στην πλατεία λιμανιού.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος θα δείξει το κατά πόσο είναι ασφαλής η λύση με τα κολονάκια τόσο για τους πεζούς όσο και  για τα οχήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“ΦΛΟΓΑ”  Πασχαλινό μπαζάρ

Published

on

By

Για μια ακόμα χρονιά οι εθελόντριες της «Φλόγας»  Ναυπάκτου με πολλή αγάπη και φαντασία δημιούργησαν πολλά σχέδια σε αρωματικές λαμπάδες για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις για το πασχαλινό μπαζαρ της «Φλόγας» που ήδη έχει ξεκινήσει.

Καθημερινά από 9:30-13:00 και 17:30-21:00 και το Σάββατο από 9:30-13:00 στα γραφεία της «Φλόγας» στην οδό Ν. Μπότσαρη 50, μπορούμε να  συμβάλουμε στο έργο της «Φλόγας»  προσφέροντας ένα δώρο αγάπης και στηρίζοντας το παιδί που νοσεί από καρκίνο.

40 χρόνια “ΦΛΟΓΑ”

Συμπληρώθηκαν 40 χρόνια αγώνα και δράσης για τη «Φλόγα» καθώς ο σύλλογος γεννήθηκε το 1982 από εθελοντές και γονείς παιδιών που είχαν καρκίνο και   αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι φίλοι και φορείς στηρίζουν το έργο του συλλόγου και  προσφέρουν, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί, ώστε να  λειτουργούν ξενώνες φιλοξενίας για τα παιδιά και τους γονείς από την περιφέρεια για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα για να υποβληθούν τα παιδιά σε θεραπεία στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων.

Το παράρτημα της Ναυπάκτου ιδρύθηκε το 2007 από μία ομάδα εθελοντών και γονιών, και ήδη έχει συμπληρώσει  15 χρόνια λειτουργίας.

Στηρίχτηκε και στηρίζεται όλη αυτή η προσπάθεια στην αγάπη και στην προσφορά των συμπολιτών μας.

Τα έσοδά προέρχονται από χρήματα που προσφέρουν οι συμπολίτες μας “αντί στεφάνου”, σε μνήμη αγαπημένων προσώπων τους, από τις δώρο εκθέσεις που γίνονται δύο φορές το χρόνο Χριστούγεννα και Πάσχα, από πωλήσεις ειδών του συλλόγου, τετράδια, ημερολόγια, κάρτες.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

“Βρικόλακες στο φως” – Κατάθεση στεφάνου από πρώην Χρυσαυγίτη στο Μεσολόγγι

Published

on

By

Σε ανακοίνωσή του το  γραφείο τύπου Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου,  και με τον τίτλο “Βρικόλακες στο φως” ζητά να δοθούν εξηγήσεις για την αμαύρωση της τελετής κατάθεσης στεφάνων στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι  από το πρώην μέλος  της «Χρυσής Αυγής» Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση και σημερινό εκπρόσωπο του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ».  Αναφέρει η ανακοίνωση:

“Η ηρωική και αιματοβαμμένη έξοδος του Μεσολογγίου της 10 ης Απριλίου 1826 αποτελεί τον  θεμέλιο λίθο ιστορικής αναφοράς της Ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο.
Το γεγονός της μεγάλης θυσίας απέβη παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας.
Η αυτοθυσία των εξοδιτών, συντάραξε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Έγινε
πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα καθώς και αξιακό σύστημα, που ενέχει ιδανικά όπως: Ελευθερία και δικαιοσύνη.

Αξιακό σύστημα που παρέμεινε άσβεστο σε όλα τα χρόνια που  ακολούθησαν, όπως η αντίσταση στον φασισμό και τον ναζισμό στην διάρκεια του Β’  παγκοσμίου πολέμου, στο έπος της εθνικής αντίστασης και τους δημοκρατικούς αγώνες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.

Δυστυχώς όμως ένα θλιβερό περιστατικό αμαύρωσε της φετινή επέτειο.
Με περίσσιο θράσος και υπέρμετρη αναλγησία έγινε κατάθεση στεφάνου στον κήπο των  Ηρώων από τον εκπρόσωπο του κόμματος «ΕΛΛΗΝΕΣ», πρώην «Χρυσή Αυγή»,
Μπαρμπαρούση Κωνσταντίνο, πρώην βουλευτή του ακροδεξιού, νεοναζιστικού κόμματος και εγκληματικής οργάνωσης και καταδικασμένου για συμμετοχή του σε αυτή.

Αυτός που καλούσε από το βήμα της βουλής στις 15 Ιουνίου του 2018 το στρατό για πραξικόπημα και κατάλυση του  δημοκρατικού πολιτεύματος.
Έγινε ανεκτή αυτή η κατάθεση στεφάνου στον κήπο των Ηρώων, το αιώνιο σύμβολο της πανανθρώπινης αποτίναξης κάθε ζυγού.
Ο Δήμαρχος και η οργανωτική επιτροπή οφείλουν μία εξήγηση προς τους πολίτες για την  τεράστια προσβολή.
Καλούμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και τους φορείς να πάρουν θέση για τη  λαθροχειρία που επιχειρείται στην ιστορία και στις γιορτές εξόδου.

Το γραφείο τύπου
Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου”

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ