Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα

Published

on

Μαζί με τους ασθενείς του κορωνοϊου έχουμε κι έναν άλλο μεγάλο ασθενή την οικονομία. Μεγάλο το πλήγμα ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κυριολεκτικά χαροπαλεύουν να επιβιώσουν. Και δίπλα σε αυτούς που δίνουν μάχη ζωής υπάρχουν και αυτοί που ασκούν το «επιχειρείν» με κρατικούς πόρους.  Έτσι πλάι στο μεγάλο δημόσιο τομέα ανθίζει ένας ακόμα μεγαλύτερος  κρατικοδίαιτος ιδιωτικός τομέας.

Κάποιοι από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους  εκθειάζουν την αύξηση των ιδιωτικών πρωτοβουλιών αποσιωπώντας ότι στηρίζονται οι περισσότερες από αυτές σε επιχορηγήσεις και πλήρη χρηματοδότηση από προγράμματα που καλύπτουν  τα λειτουργικά τους έξοδα και το περίσσευμα είναι το κέρδος.

Μηδέν επιχειρηματικό ρίσκο ασφαλέστατο κέρδος.

Κρατικοδιαίτη ιδιωτική πρωτοβουλία. Σ΄ αυτήν την βάση δομήθηκε η ελληνική οικονομία και κοινωνία και έτσι   πορεύτηκε για δεκαετίες η χώρα δημιουργώντας  στο διάβα του χρόνου νοοτροπίες και συμπεριφορές  που με την σειρά τους δημιούργησαν  αγκυλώσεις και στρεβλώσεις στο οικονομικό , κοινωνικό και πολιτικό σύστημα  εμποδίζοντας  την χώρα να προχωρήσει στο μέλλον μέσα από υγιείς  λειτουργίες .

Η οικονομία μας είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο που οι «μεγάλες δουλειές» προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το κράτος, ή ελέγχονται από αυτό τόσο ασφυκτικά που δεν μπορεί να προχωρήσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του «πολιτικού προϊσταμένου» του εκάστοτε    επιχειρηματία.

Η πραγματικά ιδιωτική οικονομία είναι δυστυχώς πολύ μικρή, και η κατάσταση αυτή δεν είναι επιλογή των επιχειρηματιών αλλά επιλογή  του πολιτικού συστήματος  και του ελληνικού κράτους συνακόλουθα .

Αυτός ο σφικτός εναγκαλισμός  και η αθέμιτη συν-  αλλαγή πότισε το δένδρο της διαφθοράς   που άνθησε και σκέπασε τα πάντα . Αλήθεια , πόσοι έντιμοι επιχειρηματίες έχασαν δουλειές, έχασαν κέρδη ή και τις επιχειρήσεις τους, επειδή τις δουλειές τις πήραν αυτοί που βρήκαν τον κατάλληλο τρόπο «συνεννόησης» με το κράτος , ενώ εκείνοι ήξεραν    μόνο να κάνουν καλά τη δουλειά τους;

Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει καθόλου τον ιδιώτη από την ευθύνη του: η διαφθορά θέλει δύο. Όμως ο ιδιώτης δεν έχει ορκιστεί να προάγει το συμφέρον του   Δημοσίου, ενώ ο κρατικός λειτουργός, είτε είναι δημόσιος υπάλληλος είτε στέλεχος της κυβέρνησης σε   οποιαδήποτε βαθμίδα, έχει ορκιστεί ακριβώς επειδή είναι και θεματοφύλακας.

Η σύγκρουση με τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό δεν είναι  εύκολη υπόθεση, ακριβώς  επειδή είναι βαθιά ριζωμένος στην ελληνική πραγματικότητα. Χρειάζεται να γίνει πραγματική επανάσταση για να αλλάξουμε  πορεία και  αυτό επιβάλει πολιτική βούληση του πολιτικού συστήματος  να προχωρήσει στην επαν-ίδρυση ουσιαστικά του κράτους , σε θεσμικό εκ-συγρονισμό , σε νέο παραγωγικό μοντέλο.

Επίσης επιβάλλει από τους πολίτες αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφορών που μπορεί να συμβεί σε τρία βασικά επίπεδα : μέσω της παιδείας ,  μέσω του νομικού πλαισίου και απονομής δικαιοσύνης και μέσω του επαναπροσδιορισμού της σχέσης κράτους – πολίτη.

Δυστυχώς  αυτά απουσιάζουν  και έτσι διαιωνίζεται η στρεβλότητα εμποδίζοντας  την  έξοδο  της χώρας  από τον κλοιό της κρίσης και του πολύπλευρου τέλματος με τα τραγικά αποτελέσματα.

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αύριο Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου η πρώτη συνάντηση για την Δημοτική Παιδική Χορωδία

Published

on

By

Την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 17:00, πραγματοποιείται στο κτήριο Τσώνη (παραλία Ψανής), η πρώτη συνάντηση της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Ναυπακτίας για τη φετινή μουσική χρονιά.

Η συνάντηση είναι ανοικτή για όλους τους γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στη Χορωδία και κατά τη διάρκεια αυτής θα τεθούν τα εξής θέματα:

  1. Μέτρα πρόληψης και προστασίας COVID, σύμφωνα με τις εγκυκλίους.
  2. Ορισμός ημέρας και ώρας μαθήματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα των παιδιών.

Υπεύθυνη είναι η μουσικός Πόλυ Τριανταφύλλου και τα μαθήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ενημερωτική συνάντηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Φετιχιέ Τζαμί

Published

on

By

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση (Info Day)  του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network – CoHeN)  του Προγράμματος INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2014-2020.

Το έργο αφορά σε εργασίες ανάδειξης των Κάστρων Ναυπάκτου, Βόνιτσας και του Φρουρίου Ακτίου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 10:30 π.μ στο Φετιχιέ Τζαμί στην Ναύπακτο.

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν φτάνουν τα 10 εκ. για τα ΚΔΑΠ — Ρεαλιστικές προτάσεις για λύση στο πρόβλημα από την ΚΕΔΕ και τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ

Published

on

By

Η πρωτοφανής και απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος για τα χιλιάδες παιδιά που έμειναν φέτος   εκτός ΚΔΑΠ, για τις μητέρες και τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε απόγνωση και για τους εργαζόμενους που απειλούνται με απολύσεις και μεγάλες μειώσεις ωρών απασχόλησης, προκάλεσαν ένα μεγάλο «κύμα» κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων από 71 Βουλευτές όλων των κομμάτων, για την ανάδειξη του προβλήματος και την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης από την Κυβέρνηση.

Αναφορές στο πρόβλημα έγιναν επίσης κατά τις ομιλίες τους στη Βουλή από τον    Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ  Φώφη Γεννηματά.

Δυστυχώς,  τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση (10.000.000€ επιπλέον χρηματοδότηση από το ΥΠΕΣ στους Δήμους) δεν αρκούν για να καλύψουν τα τεράστια χρηματοδοτικά κενά που προέκυψαν φέτος.

Ωστόσο, η αξιοποίηση των ποσών που αντιστοιχούν σε voucher που δεν ενεργοποιήθηκαν μέχρι τις 09/09, που ήταν η διορία, να αναδιανεμηθούν ως voucher για ΚΔΑΠ, ώστε να χορηγηθούν σε μία Δεύτερη κατανομή από 1η Οκτώβρη στις μητέρες που ενώ είχαν πλήρη φάκελο κριτηρίων και δικαιολογητικών, εν τούτοις δεν έχουν λάβει voucher.

Επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο μπορούν να διατεθούν και τα περίπου 7έως 8.000.000 ευρώ που έμειναν από την πρώτη φάση εντελώς αδιάθετα. Τα ποσά που θα προκύψουν από τα μη ενεργοποιημένα voucher σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα αδιάθετα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 30.000.000 ευρώ, ένα ποσό που σε συνδυασμό με τα 10.000.000 ευρώ που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ή ακόμα και τα πιθανά   αδιάθετα από το παράλληλο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας, θα δώσουν με βεβαιότητα και κυρίως χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, την επίλυση του τεράστιου φετινού προβλήματος.

Για τις παραπάνω προτάσεις του ΠΑΣΕΚΔΑΠ και της ΚΕΔΕ, που θα έδιναν άμεση λύση και χωρίς επιπλέον κόστος στο φετινό χρηματοδοτικό αδιέξοδο,  υπάρχει άρνηση να υιοθετηθούν από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων.

Να σημειωθεί εκτός του  ότι η πρόταση είναι χωρίς επιπλέον κόστος, χωρίς κάποια χρονοβόρα ή δύσκολη διαδικασία, έχει   εφαρμοστεί και τα προηγούμενα χρόνια (2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019), και δίνει τη δυνατότητα να λάβουν voucher πολύ περισσότερες μητέρες από όσες έχουν λάβει μέχρι σήμερα, εντάσσοντας χιλιάδες επιπλέον παιδιά στα ΚΔΑΠ.

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ