Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κραυγή αγωνίας από την εστίαση- Συνέντευξη του προέδρου της Ομοσπονδίας Θ. Δαβανέλλου

Published

on

Δαβανέλλος-Θέμης-Ομοσπονδία-Ναύπακτος

Με αφορμή τα νέα μέτρα, έναν «δεύτερο γύρο» πρακτικά επιβολής μέτρων κατά της πανδημίας, με  βασικό θύμα τον τομέα της εστίασης, μιλάμε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας Θέμη Δαβανέλλο.  (* Η συνέντευξη δόθηκε πριν το lockdown)

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Ποια είναι πρακτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, οι επαγγελματίες της εστίασης;

«Είναι αλήθεια ότι το πρώτο και κύριο πλήγμα είναι στην εστίαση. Μία εστίαση που έρχεται από μία πονεμένη περίοδο του Μαρτίου και πριν προλάβει να ορθοποδήσει λίγο το καλοκαίρι, που πραγματικά υπήρξε μία αυξημένη δουλειά, μήπως και κάλυψη τα κενά τα οποία δεν καλύφθηκαν με τίποτα βέβαια,  εξαιτίας και των προβλημάτων που είχε με την ανάπλαση η πόλη της Ναυπάκτου, έρχεται το δεύτερο χτύπημα!

Θεωρούμε ότι αυτό το δεύτερο πλήγμα είναι το μεγαλύτερο και δεν είναι άποψη μόνο της Ομοσπονδίας είναι πανελλήνια άποψη της Γενικής Συνομοσπονδίας.

Σίγουρα σε όλα επαγγέλματα δεν υπάρχουν μόνο νομοταγείς υπάρχουν και παραβάτες. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσουμε να κυνηγήσουμε την παραβατικότητα έναντι του νόμου και των μέτρων και όχι οριζόντια να κλείνει η εστίαση.

Όταν έχουμε αποφάσεις ότι επιτρέπεται η πληρότητα στα αεροπλάνα στο 100%, στα καράβια στο 85%, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, γιατί λοιπόν να κλείνει η εστίαση ή να περιορίζεται ο χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων;

Να σημειωθεί ότι η εστίαση είναι ο δεύτερος εργοδότης μετά το κράτος στη Χώρα. Μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι θα γίνει σε επίπεδο ανεργίας και πόσα τελικά θα αντέξουμε στο μέλλον να αποφύγουν το λουκέτο».

Θεωρείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν κάποια μαγαζιά και να εκτιναχθεί η ανεργία;

«Το καλοκαίρι ήταν διαφορετικά τα πράγματα.  Τον χειμώνα πλέον αλλάζουν τα δεδομένα στους εσωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει υποχρέωση να υπάρχει κάλυψη στο 50% των καθισμάτων, της απόστασης και του ωραρίου. Οι επαγγελματίες δύσκολα θα καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα τους και θα συντηρήσουν τα μαγαζιά τους.

Φτάνοντας να δουλεύει σε  “χαμηλές στροφές’’ η εστίαση ή και καθόλου και να κλείσουν μαγαζιά, αυτό όλο θα παρασύρει και άλλους κλάδους όπως της τροφοδοσίας, κρεοπωλεία, ποτά, αναψυκτικά ακόμα και ειδικότητες επαγγελμάτων όπως οι ηλεκτρολόγοι, καθαρίστριες και άλλα.

Πρόκειται για μία αλυσίδα επαγγελμάτων που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας».

Σε πανελλήνιο επίπεδο από την Γενική Συνομοσπονδία έχει ζητηθεί συνάντηση για το θέμα της εστίασης με τον Πρωθυπουργό. Τι  θεωρείτε πως μπορεί να κερδηθεί από αυτό;

«Μέλημά μας  σαν Ομοσπονδία είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους επαγγελματίες αλλά και τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας, όπως επιβάλλουν οι νέοι κανόνες. Τουλάχιστον σαν περιοχή να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο επιτήρησης και να μη δούμε τα χειρότερα.

Όσον αφορά τώρα για τα αιτήματα είναι να παραμείνει στις “κόκκινες περιοχές” αλλά και στη Ναυπακτία ανοικτή η εστίαση, ώστε να μπορούν να συντηρηθούν οι επαγγελματίες γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για ανεργία και όσα προαναφέραμε. Ελπίζουμε να βγει κάτι θετικό από αυτή τη συνάντηση.

Ήδη από το πρώτο κύμα lockdown υπάρχουν μαγαζιά τα οποία δεν άνοιξαν και αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κραυγή αγωνίας από τον κλάδο ότι δεν θα αντέξει και θα φτάσει στο λουκέτο, αφού δεν θα μπορεί να βγάλει τα έξοδα».

 

Ωστόσο υπάρχουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των επαγγελματιών από το     κράτος και από την περιφέρεια. Πόσο μπορεί αυτά να  βοηθήσουν;

«Επιχορηγείται ο εργαζόμενος με 584 ευρώ και με το ίδιο ποσό επιχορηγείται και η επιχείρηση, με την προοπτική να υπάρξουν κάποια δάνεια, κάποιες ελαφρύνσεις,   κάποια “εργαλεία” τα οποία δυστυχώς δεν λειτούργησαν μέχρι τώρα.

Ερχόμαστε από μία οικονομική ταλαιπωρία δεκαετίας μετά τους περισσότερους επαγγελματίες να βρίσκονται στο “κόκκινο”. Αυτοί οι οποίοι ωφελούνται από τα  οποία αυτά “εργαλεία” δεν είναι πάνω από το 5% των επαγγελματιών.

Ακόμα και με αυτό το χρηματοδοτικό “εργαλείο” που ανακοίνωσε η περιφέρεια τελικά δόθηκαν πολλά χρήματα σε λίγους αντί να δοθούν από λίγα χρήματα σε πολλούς για να μπορέσουν να πάρουν oι επαγγελματίες μία ανάσα.

Ενώ ο εργαζόμενος παίρνει αυτή την επιδότηση, και είναι ασφαλιστικά καλυμμένος ,ο επιχειρηματίας είναι αναγκασμένος να πρέπει να βρει τα χρήματα να πληρώσει την ασφάλειά του τα πάγια – ενοίκια, ρεύμα κλπ, για να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του.

Είναι πολύ δύσκολο».

Για την περιοχή μας, την Ναύπακτο και την Ναυπακτία, ποια είναι η εικόνα και η αίσθηση που έχετε για το αύριο;

«Αναρωτιέμαι το πόσα μαγαζιά θα μπορέσουν να αντέξουν και  φοβάμαι ότι θα δούμε στο τέλος αρκετά    λουκέτα. Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα όλων είναι τηρώντας κανόνες με τις μάσκες, το συνωστισμό, τις αποστάσεις  αυστηρά,  μήπως μπορέσουμε και ξεπεράσουμε όλο αυτό.

Σε αντίθετη περίπτωση με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη φοβάμαι πως θα ζήσουμε ένα χάος».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πρόγραμμα Εορτασμού της 25ης Μαρτίου στην Ναύπακτο και το Αντίρριο

Published

on

By

Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου με εορταστικές εκδηλώσεις στην Ναύπακτο και το Αντίρριο.  Από τις 8:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου και έως τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός στα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα και Καταστήματα ΝΠΔΔ, ενώ θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά Καταστήματα, Καταστήματα ΝΠΔΔ και οι Τράπεζες τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.

 Δήλωση κατάθεσης στεφάνων στο τηλέφωνο του Δήμου 26340 38646 (κ. Παναγιώτης Παπαναστασόπουλος)

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Ναύπακτος

Ώρα 7.30΄

·      Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου  και Αγίου Βλασίου.

Ώρα 9.30΄

·      Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, του Δημάρχου, των Βουλευτών, του Δημοτικού Συμβουλίου,  των Δημοσίων Αρχών και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄ 

·      Τέλεση Δοξολογίας χοροστατούντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ.κ. Ιεροθέου.

Ώρα 10.20΄

·      Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία Φαρμάκη.
Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία   της Πατρίδας.

·      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·      Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από τον κ. Αντώνη Μπέκο, Διευθυντή 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου,

·      Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (πλατεία Φαρμάκη) από τις Πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τοπικών συλλόγων και φορέων.

Ώρα 11.10΄

·      Παρέλαση τμημάτων από την οδό Αθηνών έως την οδό Αγελάου των οποίων θα προηγείται η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική.

Τελετάρχες ορίζουμε τους:

1. κ.Ιωάννα Κωστή, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη.

2. κ.Γρηγόριο Τσιάκα, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, 2ου Γυμνασίου Ναυπάκτου, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα των τμημάτων που θα λάβουν μέρος στην παρέλαση. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6944426981 26340 22230.

Αντίρριο

Ώρα 7.30΄

·       Χαρμόσυνη σήμανση από τις καμπάνες των Ιερών Ναών µε  φροντίδα της Ιεράς  Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου

Ώρα 9.30΄

·       Άφιξη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγίου Νικολάου των τοπικών κ.α Αρχών καθώς και των Σημαιοφόρων των Σχολείων.

Ώρα 10.00΄

·  Τέλεση Δοξολογίας.

Ώρα 10.20΄

·       Πέρας της Δοξολογίας και μετάβαση στην Πλατεία Χορμόβα.

·       Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης για την ανάπαυση των ψυχών εκείνων, που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την Ελευθερία  της Πατρίδας.

·       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στην Μνήμη των αθανάτων νεκρών.

·       Εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας από την κα. Ιωάννα Μαυρίδου, Εκπαιδευτικό στο Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου.

·       Κατάθεση στεφάνων

Ώρα 11.00΄

·       Παρέλαση τμημάτων εντός της πλατείας Χορμόβα, των οποίων θα προηγείται  η Φιλαρμονική Αντιρρίου.

Τελετάρχη ορίζουμε την:

1. κ.Λένα Δημοπούλου, Δημοτική Υπάλληλο, για τον χώρο της Πλατείας Χορμόβα.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην Δάφνη Ναυπάκτου

Published

on

By

Τήν Τρίτη Κυριακή τῶν Νηστειῶν ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος λειτούργησε στόν περικαλή Ἱερό Ναό τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στήν Δάφνη Ναυπακτίας.

Τό χωριό Δάφνη βρίσκεται λίγο ἔξω ἀπό τή Ναύπακτο στά σύνορα τοῦ Νομοῦ Αἰτωλοακαρνανίας καί Φωκίδος. Ὁ Ναός τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς πού ἔκτισαν μέ ξεχωριστό μεράκι οἱ Δαφνιῶτες εἶναι καινούργιος καί ἀπό τούς μεγαλύτερους Ναούς τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου.

Κατά τή διάρκεια τοῦ κοινωνικοῦ ἀναγνώστηκε ἀπό τόν Ἀρχιμανδρίτη π. Εἰρηναῖο Κουτσογιάννη ἱεροκήρυκα τῆς Μητροπόλεως Ναυπάκτου ἡ ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περί τῶν Ἱερατικῶν Κλήσεων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιος θα είναι ο «καθαρός» μισθός από 1η Απριλίου-Αλλάζει το επίδομα ανεργίας

Published

on

By

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης στον κατώτατο μισθό από τον Πρωθυπουργό, το πρωί της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2023, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε τα εξής:

Από την 1η Απριλίου, ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 780 ευρώ (μικτά) από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019.

585.000 εργαζόμενοι θα επωφεληθούν.

Ως σήμερα ο κατώτατος (μικτός) μισθός ήταν στα 713 ευρώ.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας που ανέρχεται πλέον στα 479 ευρώ.

Τι ισχύει με τις τριετίες

Ειδικότερα οι μισθοί με τριετίες – για όσους τις δικαιούνται – αυξάνονται στα 858 ευρώ για όσους έχουν μία τριετία, στα 936 ευρώ για όσους έχουν δύο τριετίες και στα 1.014 ευρώ για όσους έχουν τρείς τριετίες.

Δικαίωμα τριετιών έχουν όσοι εργαζόμενοι διέθεταν την σχετική προϋπηρεσία στις 14.02.2012.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Η άρση του περιορισμού των τριετιών – για τους υπόλοιπους εργαζόμενους – θα αποφασισθεί όταν η ανεργία μειωθεί κάτω από το 10%. Ήδη τον Ιανουάριο η ανεργία παρουσίασε μεγάλη μείωση στο 10,8%. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης στο τέλος του έτους θα εξετασθούν οι δείκτες και θα αποφασισθεί – εφόσον ο στόχος του 10% επιτευχθεί – πότε θα αρθεί το μέτρο του περιορισμού των τριετιών.

Ωστόσο η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, φέρει – προ των πυλών – την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ