Με αφορμή τα νέα μέτρα, έναν «δεύτερο γύρο» πρακτικά επιβολής μέτρων κατά της πανδημίας, με βασικό θύμα τον τομέα της εστίασης, μιλάμε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ναυπακτίας και Δωρίδας Θέμη Δαβανέλλο. (* Η συνέντευξη δόθηκε πριν το lockdown)
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η εστίαση είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο. Ποια είναι πρακτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, οι επαγγελματίες της εστίασης;
«Είναι αλήθεια ότι το πρώτο και κύριο πλήγμα είναι στην εστίαση. Μία εστίαση που έρχεται από μία πονεμένη περίοδο του Μαρτίου και πριν προλάβει να ορθοποδήσει λίγο το καλοκαίρι, που πραγματικά υπήρξε μία αυξημένη δουλειά, μήπως και κάλυψη τα κενά τα οποία δεν καλύφθηκαν με τίποτα βέβαια, εξαιτίας και των προβλημάτων που είχε με την ανάπλαση η πόλη της Ναυπάκτου, έρχεται το δεύτερο χτύπημα!
Θεωρούμε ότι αυτό το δεύτερο πλήγμα είναι το μεγαλύτερο και δεν είναι άποψη μόνο της Ομοσπονδίας είναι πανελλήνια άποψη της Γενικής Συνομοσπονδίας.
Σίγουρα σε όλα επαγγέλματα δεν υπάρχουν μόνο νομοταγείς υπάρχουν και παραβάτες. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ξεκινήσουμε να κυνηγήσουμε την παραβατικότητα έναντι του νόμου και των μέτρων και όχι οριζόντια να κλείνει η εστίαση.
Όταν έχουμε αποφάσεις ότι επιτρέπεται η πληρότητα στα αεροπλάνα στο 100%, στα καράβια στο 85%, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, γιατί λοιπόν να κλείνει η εστίαση ή να περιορίζεται ο χρόνος λειτουργίας των καταστημάτων;
Να σημειωθεί ότι η εστίαση είναι ο δεύτερος εργοδότης μετά το κράτος στη Χώρα. Μπορεί να φανταστεί ο καθένας τι θα γίνει σε επίπεδο ανεργίας και πόσα τελικά θα αντέξουμε στο μέλλον να αποφύγουν το λουκέτο».

Θεωρείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν κάποια μαγαζιά και να εκτιναχθεί η ανεργία;
«Το καλοκαίρι ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τον χειμώνα πλέον αλλάζουν τα δεδομένα στους εσωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχει υποχρέωση να υπάρχει κάλυψη στο 50% των καθισμάτων, της απόστασης και του ωραρίου. Οι επαγγελματίες δύσκολα θα καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα τους και θα συντηρήσουν τα μαγαζιά τους.
Φτάνοντας να δουλεύει σε “χαμηλές στροφές’’ η εστίαση ή και καθόλου και να κλείσουν μαγαζιά, αυτό όλο θα παρασύρει και άλλους κλάδους όπως της τροφοδοσίας, κρεοπωλεία, ποτά, αναψυκτικά ακόμα και ειδικότητες επαγγελμάτων όπως οι ηλεκτρολόγοι, καθαρίστριες και άλλα.
Πρόκειται για μία αλυσίδα επαγγελμάτων που σίγουρα θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας».
Σε πανελλήνιο επίπεδο από την Γενική Συνομοσπονδία έχει ζητηθεί συνάντηση για το θέμα της εστίασης με τον Πρωθυπουργό. Τι θεωρείτε πως μπορεί να κερδηθεί από αυτό;
«Μέλημά μας σαν Ομοσπονδία είναι να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους επαγγελματίες αλλά και τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας, όπως επιβάλλουν οι νέοι κανόνες. Τουλάχιστον σαν περιοχή να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο επιτήρησης και να μη δούμε τα χειρότερα.
Όσον αφορά τώρα για τα αιτήματα είναι να παραμείνει στις “κόκκινες περιοχές” αλλά και στη Ναυπακτία ανοικτή η εστίαση, ώστε να μπορούν να συντηρηθούν οι επαγγελματίες γιατί είναι βέβαιο ότι δεν θα τα βγάλουν πέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για ανεργία και όσα προαναφέραμε. Ελπίζουμε να βγει κάτι θετικό από αυτή τη συνάντηση.
Ήδη από το πρώτο κύμα lockdown υπάρχουν μαγαζιά τα οποία δεν άνοιξαν και αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κραυγή αγωνίας από τον κλάδο ότι δεν θα αντέξει και θα φτάσει στο λουκέτο, αφού δεν θα μπορεί να βγάλει τα έξοδα».

Ωστόσο υπάρχουν κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης των επαγγελματιών από το κράτος και από την περιφέρεια. Πόσο μπορεί αυτά να βοηθήσουν;
«Επιχορηγείται ο εργαζόμενος με 584 ευρώ και με το ίδιο ποσό επιχορηγείται και η επιχείρηση, με την προοπτική να υπάρξουν κάποια δάνεια, κάποιες ελαφρύνσεις, κάποια “εργαλεία” τα οποία δυστυχώς δεν λειτούργησαν μέχρι τώρα.
Ερχόμαστε από μία οικονομική ταλαιπωρία δεκαετίας μετά τους περισσότερους επαγγελματίες να βρίσκονται στο “κόκκινο”. Αυτοί οι οποίοι ωφελούνται από τα οποία αυτά “εργαλεία” δεν είναι πάνω από το 5% των επαγγελματιών.
Ακόμα και με αυτό το χρηματοδοτικό “εργαλείο” που ανακοίνωσε η περιφέρεια τελικά δόθηκαν πολλά χρήματα σε λίγους αντί να δοθούν από λίγα χρήματα σε πολλούς για να μπορέσουν να πάρουν oι επαγγελματίες μία ανάσα.
Ενώ ο εργαζόμενος παίρνει αυτή την επιδότηση, και είναι ασφαλιστικά καλυμμένος ,ο επιχειρηματίας είναι αναγκασμένος να πρέπει να βρει τα χρήματα να πληρώσει την ασφάλειά του τα πάγια – ενοίκια, ρεύμα κλπ, για να κρατήσει ζωντανή την επιχείρησή του.
Είναι πολύ δύσκολο».
Για την περιοχή μας, την Ναύπακτο και την Ναυπακτία, ποια είναι η εικόνα και η αίσθηση που έχετε για το αύριο;
«Αναρωτιέμαι το πόσα μαγαζιά θα μπορέσουν να αντέξουν και φοβάμαι ότι θα δούμε στο τέλος αρκετά λουκέτα. Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα όλων είναι τηρώντας κανόνες με τις μάσκες, το συνωστισμό, τις αποστάσεις αυστηρά, μήπως μπορέσουμε και ξεπεράσουμε όλο αυτό.
Σε αντίθετη περίπτωση με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη φοβάμαι πως θα ζήσουμε ένα χάος».



