Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και προ πάντων άποψη για τα όσα συμβαίνουν,
κυκλοφορεί το 54ο φύλλο της ηλεκτρονικής
συνδρομητικής εφημερίδας Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.
Διαβάστε σε αυτό το
φύλλο:
# Μπορεί
να αντιστραφεί το ήδη βαρύ κλίμα; :
Λόγω των εξελίξεων
τα φώτα όλων είναι στραμμένα στη δημοτική αρχή. Το ενδιαφέρον την προηγούμενη
εβδομάδα μονοπώλησαν οι έντονες
εσωτερικές συγκρούσεις, που οδήγησαν σε βροντερές μεν, στην ουσία τους
όμως άτυπες διαγραφές αποχωρησάντων
δημοτικών συμβούλων και στελεχών της
δημοτικής αρχής. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας…
# Υπογράφτηκε
η σύμβαση για το ΞΕΝΙΑ:
Για περισσότερα από
είκοσι χρόνια η Ναύπακτος ακούει για την αξιοποίηση του Ξενία. Με τον Δήμαρχο
Ναυπακτίας Τάκη Λουκόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κατασκευαστικής
εταιρείας να υπογράφουν την σύμβαση την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο της
Ναυπάκτου, πλέον είναι θέμα ημερών…
# Τέλος στο «πανωπροίκι» της αποχέτευσης:
Με θετικά νέα
επέστρεψε το κλιμάκιο του Δήμου Ναυπακτίας υπό τον Δήμαρχο Τάκη
Λουκόπουλο
από Αθήνα και μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου
στις 15:00 το μεσημέρι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, και αφορούσε το
γνωστό «πανωπροίκι» του έργου της Αποχέτευσης Ναυπάκτου…
# Βαρόμετρο των εξελίξεων η ομάδα των «ορεινών»;
:
Οι δημοτικοί
σύμβουλοι Θωμάς Κοτρωνιάς, και Θανάσης Κούκουναςείναι πλέον και επίσημα εκτός της
ομάδας του Τάκη Λουκόπουλου. Απομένει η έξοδος και του Πολύκαρπου
Σωτηρόπουλου,
του τρίτου από τη γνωστή πλέον ως ομάδα των ορεινών, ο οποίος…
# Προεκλογικές
ή μετεκλογικές Κλεισθένειες συνεργασίες; :
Οι
πίτες και οι χοροί το τελευταίο διάστημα έχουν την τιμητική τους και ως ένα
βαθμό συμβάλλουν και αυτές στη σκιαγράφηση του πολιτικού σκηνικού.
Σφυγμομετρείται
ο προεκλογικός παλμός καθώς η συμμετοχή των υποψηφίων είναι μεγάλη…
Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek: (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)
1) Επικοινωνώντας
μαζί μας στο τηλ: 6978 500 005
2) Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ, όπου υπάρχουν οδηγίες.
Σειρά παραιτήσεων αντιδημάρχων σε όλη τη χώρα, έχει προκαλέσει η πρόσφατη ψήφιση και εφαρμογή του Νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ν. 5314/2026), καθώς οι νέες διατάξεις στερούν από δεκάδες αιρετούς τη δυνατότητα να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς να θυσιάζουν την επαγγελματική τους υπόσταση.
Ποιους αντιδημάρχους αφορά
Δυο κυρίως είναι οι κατηγορίες αιρετών στελεχών:
Άμισθοι Αντιδήμαρχοι – Δημόσιοι Υπάλληλοι: Με βάση τη νέα ερμηνεία, στερούνται το δικαίωμα της ειδικής διοικητικής άδειας με πλήρεις αποδοχές από την οργανική τους θέση. Αυτό τους αναγκάζει να επιλέξουν ανάμεσα στην εργασία τους και την προσφορά στον Δήμο.
Έμμισθοι Αντιδήμαρχοι – Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Διατηρείται το ασυμβίβαστο που απαγορεύει σε ενεργούς υπαλλήλους νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (Α.Ε., Ε. Π.Ε., Ι.Κ.Ε.) να αναλάβουν έμμισθη θέση, δημιουργώντας ανισότητες σε σχέση με τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Κατάργηση Εντεταλμένων Συμβούλων: Η πλήρης κατάργηση του θεσμού οδήγησε στην αιφνίδια μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων στους ήδη επιβαρυμένους αντιδημάρχους, διογκώνοντας τον όγκο εργασίας τους.
Οι συνέπειες στους Δήμους
Κρίσιμοι τομείς, όπως η Κοινωνική Μέριμνα, η Καθαριότητα και τα Τεχνικά Έργα, μένουν χωρίς πολιτικό προϊστάμενο.
Έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη αρνούνται να αναλάβουν θέσεις ευθύνης υπό τον φόβο της οικονομικής ή επαγγελματικής τους εξόντωσης.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και περιφερειακοί δήμαρχοι ζητούν άμεσες νομοθετικές τροποποιήσεις για να μην παγώσει η καθημερινότητα των πολιτών.
Ο Δήμος Ναυπακτίας παρουσιάζει το Πολιτιστικό Πρόγραμμα για το Καλοκαίρι του 2026, με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, φεστιβάλ, χορευτικά δρώμενα και μουσικές βραδιές.
Από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, η Ναύπακτος, το Αντίρριο, η Χάλκεια, η Αποδοτία, ο Πλάτανος και η Πυλήνη αποτελούν σημεία συνάντησης της μουσικής, του θεάτρου, σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας και της ζωντανής παράδοσης του τόπου.
Στο φετινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η μεγάλη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στην πλαζ Ναυπάκτου, η συναυλία της Ηρώς Σαΐα στο Φρούριο Αντιρρίου, το ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Σουκαρά, το πάντα αγαπημένο Lepanto Rock Festival 2026 με τον Papazό και την μπάντα του, τον Δημήτρη Κοργιαλά και την μπάντα του, την «Γκρίζα Πόλη band», τη “The Bad Habits band» και τις «Ρωγμές», η συναυλία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής Ναυπάκτου, η Γιορτή των Ξενιτεμένων, θεατρικές παραστάσεις, ρεσιτάλ κλασικού πιάνου, καθώς και οι εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν και φέτος οι δράσεις των πολιτιστικών και μορφωτικών συλλόγων, μέσα από τις οποίες αναβιώνουν τοπικά έθιμα, παραδοσιακά ανταμώματα, μουσικές, χοροί και γεύσεις της Ναυπακτίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις διοργανώσεις.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα για το Καλοκαίρι του 2026:
ΔΕ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
17 Ιουλίου 2026
«Το Ναυπακτιακό βιβλίο», Δήµος Ναυπακτίας σε συνεργασία µε την Εταιρεία Ναυπακτιακών Μελετών. Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
28 Ιουλίου 2026
«Γιορτή Ξενιτεµένων», σε συνεργασία µε την Ι. Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Συµµετέχουν: Η χορωδία παραδοσιακής µουσικής της Ι.Μ Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου υπό τη διεύθυνση του Π. Αναστασόπουλου & οι χορευτικοί όµιλοι των Συλλόγων: Λ.Π.Χ.Ο.Ν «ΑΝΕΜΟΓΙΑΝΝΗΣ» & ΝΑ.Χ.Ο.Φ.Ε.Π. «ΝΑΥΣ».
Ενετικό Λιµάνι Ναυπάκτου. Ώρα: 20.00
31 Ιουλίου 2026
«Μουσική βραδιά µε την Παπαχαραλάµπειο Δηµοτική Φιλαρµονική», υπό τη διεύθυνση του αρχιµουσικού Λεωνίδα Δανιά. Αύλειος χώρος ιδρύµατος ΤΣΩΝΗ, (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
LEPANTO ROCK FESTIVAL 2026
1 Αυγούστου 2026 «Papazό µε τη µπάντα του», «Δηµήτρης Κοργιαλάς µε την µπάντα του»
Πλαζ Ναυπάκτου (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
2 Αυγούστου 2026 «Γκρίζα Πόλη band», «The Bad Habits band» και «ΡΩΓΜΕΣ».
Πλαζ Ναυπάκτου (παραλία Ψανής). Ώρα: 21.00
3 Αυγούστου 2026
Θεατρικό δρώµενο «Η ευτυχία βρίσκεται µέσα µας». Στωικοί Φιλόσοφοι µε την ερασιτεχνική οµάδα στο «Σπίτι του Θαλή». Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
5 Αυγούστου 2026
«ΙΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ», µε την Ειρήνη Ευαγγελάτου και το θεατρικό εργαστήρι «Δρώντων Κάθαρσις».
Κάστρο Ναυπάκτου. Ώρα: 21.00
10 Αυγούστου 2026
Ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας µε τον Δηµήτρη Σουκαρά.
Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
11 Αυγούστου 2026
Πιάνο για τέσσερα χέρια µε τη Μαρία – Νεφέλη Κολοβού & την Κούλη Τσολοδήµου σε έργα A. Diabelli, W.A Motzart, L.V. Beethoven.
Κήπος Αρχοντικού Μπότσαρη. Ώρα: 21.00
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη
«Συναυλία µε την Ηρώ Σαΐα». «ΡΕΜΠΕΤΙΣΣΕΣ – Φωνές που δε λύγισαν». Μια «µουσική κατάδυση» στον θησαυρό του ρεµπέτικου, µέσα από τις γυναίκες που το σηµάδεψαν.
Το Αντίρριο υποδέχεται και φέτος το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το θεσμό που αναδεικνύει την παράδοση, τη μουσική και τους χορούς του τόπου μας, φέρνοντας κοντά συλλόγους και χορευτικές ομάδες από διαφορετικές περιοχές.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιρρίου «Το Καστέλι» διοργανώνει το 9ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουλίου 2026, στις 21:00, στο Αμφιθέατρο Αντιρρίου (πλατεία Χορμόβα). Χορηγός του Φεστιβάλ είναι ο Δήμος Ναυπακτίας.