Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφορεί το 57ο φύλλο

Published

on

Με ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  και προ πάντων άποψη για τα όσα συμβαίνουν, κυκλοφορεί  το 57ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

#   ”SOS” για τα πλατάνια της Ναυπάκτου

Μπορεί κανείς να φανταστεί την Ναύπακτο χωρίς τα πλατάνια της;  Πιθανόν ένα τέτοιο σενάριο να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα και ίσως χρειαστεί να το βιώσουμε. Η κραυγή αγωνίας του Δημάρχου Ναυπακτίας από το βήμα του συνεδρίου της ΟΣΥΝ…

Φεύγει η Σμπούκη… Ο Κοτσανάς όμως μένει;  :

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, πολλά ψιθυρίζονται, ακούγονται, γράφονται, και εντέχνως διαρρέονται όλο αυτό το διάστημα, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στην δημοτική παράταξη και όχι μόνο…

#  Ανοίξανε  φτερά…!

Με επιστολές τους προς τον Δήμαρχο Ναυπακτίας οι δημοτικοί σύμβουλοι Θωμάς Κοτρωνιάς (πρόεδρος Δημοτικού συμβουλίου) και Χρήστος Σαλαμούρας (πρόεδρος 1ης ΓΕΝ Αιτωλ/νίας – ΧΥΤΑ) ενημερώνουν την ανεξαρτητοποίησή τους από την δημοτική παράταξη «Ενωτική Πρωτοβουλία». Πλέον είναι ανοικτός ο δρόμος και το  μέλλον των δύο δημοτικών συμβούλων…

«Ποσόστωση Φύλων»: Αναβαθμίζει ή υποβαθμίζει το ρόλο της γυναίκας;

Με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, άρθρο της Δημοτικής συμβούλου του Δήμου Ναυπακτίας  και πρώην αντιδημάρχου  Μαρίας Ζιαμπάρα.                                                                               

Η Ναυπακτία ψηλά:  «Μετασυνεδριακές» Επισημάνσεις 

Το Β’ Πανναυπακτιακό Αναπτυξιακό Συνέδριο κατάφερε να είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τους στόχους που είχε θέσει. Να καταγραφούν δηλαδή τα δεδομένα, να επισημανθούν οι δυσκολίες και οι ανασταλτικοί παράγοντες, να αποδοθεί το πλαίσιο των δυνατοτήτων, να κατατεθούν προτάσεις και να τονιστούν οι προοπτικές της περιοχής, ώστε  να φτάσει και να μείνει η Ναυπακτία ψηλά…

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατ’ οίκον φάρμακα υψηλού κόστους από τον ΕΟΠΥΥ

Published

on

By

Με στόχο τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών που λαμβάνουν Φάρμακα Υψηλού Κόστους, (ΦΥΚ) ξεκινάει την Δευτέρα 16 Ιουνίου, η κατ΄ οίκον διανομή τους, με τον ΕΟΠΥΥ να είναι ο πρώτος ασφαλιστικός οργανισμός που προσφέρει την υπηρεσία Αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους «Κατ’ Οίκον» στην Ευρώπη.

Περισσότεροι από 120.000 ασθενείς με σοβαρές παθήσεις επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανά μήνα για να προμηθευτούν φάρμακα υψηλού κόστους. Μερικές φορές περιμένοντας σε ουρές ή διανύοντας μεγάλη απόσταση.

Η νέα υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους έρχεται να διευκολύνει την καθημερινότητα αυτών των ασθενών. Η υπηρεσία «Κατ’ Οίκον» παράδοσης ΦΥΚ τέθηκε σε λειτουργία πιλοτικά πέρυσι την άνοιξη, εξυπηρετώντας ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, και πλέον εισέρχεται στη φάση της καθολικής εφαρμογής, καλύπτοντας όλους τους ασθενείς που εκτελούν τέτοιου είδους συνταγές.

H «Κατ’ Οίκον» αποστολή φαρμάκων αφορά περίπου 139.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση.

«Το 72% των συμπολιτών μας βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και εξ αυτών το 41% έχει χρόνιες παθήσεις, που σημαίνει ότι η καθημερινότητά τους είναι ήδη βεβαρημένη. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο φτάνουν τα φάρμακα στην πόρτα του ασθενή αλλά βελτιώνουμε την καθημερινότητά του, την ποιότητα της ζωής του, μειώνουμε την ταλαιπωρία και τον βοηθούμε να έχει έγκαιρα τη φαρμακευτική αγωγή που είναι σημαντικό για να έχει συμμόρφωση στη λήψη της αγωγής του.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει εξαίρεση για κάποια πάθηση, πλην κάποιων φαρμάκων που είναι εξωτερικού, αυτά που διατίθενται μέσω ΙΦΕΤ και δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, οπότε αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα για “Κατ’ Οίκον” παραδόσεις. Και σ’ αυτήν όμως την περίπτωση υπάρχει πρόβλεψη και θα γίνονται κατόπιν ειδικής παραγγελίας στο όνομα του ασθενούς.

Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής για να λαμβάνει τα φάρμακά του στο σπίτι του

O κάθε ασθενής πλέον μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, να λαμβάνει τα φάρμακά του, είτε είναι ψυχρής αλυσίδας (ψυγείου) είτε όχι, στο σπίτι του, το γραφείο, ή ακόμα και το εξοχικό του τους καλοκαιρινούς μήνες, εντός 24 έως 48 ωρών ανάλογα με την απόσταση.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτει ηλεκτρονική συνταγή, άυλη γνωμάτευση και να έχει ενεργοποιήσει την υπηρεσία αποστολής «Κατ’ Οίκον» ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ (https://www.eopyy.gov.gr/).

Επίσης, τα φάρμακα της «Κατ’ Οίκον» Αποστολής που οι ασθενείς επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να τα λάβουν στο σπίτι τους ή να εξουσιοδοτούν κάποιον άλλο να τα παραλάβει για λογαριασμό τους.

Οι συνταγές ελέγχονται και εκτελούνται από φαρμακοποιούς, ενώ η διακίνηση των φαρμάκων γίνεται από πιστοποιημένη εταιρία.

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Ο πρώτος τρόπος είναι να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ (https://www.eopyy.gov.gr/) όπου εκεί επιλέγουν την παραλαβή φαρμάκων υψηλού κόστους. Αυτό που χρειάζεται είναι να διαθέτουν το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους.

Στη συνέχεια, βήμα-βήμα πιστοποιούν το τηλέφωνό τους, κινητό ή σταθερό, το e-mail τους και κυρίως τη διεύθυνση και πληκτρολογούν τον αριθμό της συνταγής την οποία θέλουν να παραλάβουν «Κατ’ Οίκον».

Αν κάποιος δεν μπορεί να μπει στην πλατφόρμα τότε μπορεί να καλέσει το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΠΥΥ (2108110500) και το νέο τηλεφωνικό κέντρο, Call Center στο 18181 και με τη βοήθεια των ανθρώπων του Οργανισμού να κάνει ηλεκτρονικά την αίτησή του δίνοντας το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ για επιβεβαίωση. Τα στοιχεία επιβεβαιώνονται αυτόματα στο σύστημα και έτσι με τη βοήθεια των υπαλλήλων μπορούν να κάνουν το αίτημά τους χωρίς να χρειάζεται να έχουν πρόσβαση οι ίδιοι.

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας και πρόσβασης σε όλες τις φάσεις που βρίσκεται η συνταγή του και θα του έρχεται μήνυμα. Από τη στιγμή που θα υποβάλει κάποιος αίτηση για «Κατ’ Οίκον» παράδοση, ο συγκεκριμένος αριθμός συνταγής δεν θα εκτελείται στο φαρμακείο γιατί θα έχει δρομολογηθεί η αποστολή της.

Ο χρόνος παράδοσης είναι από 24-48 ώρες, ανάλογα με την απόσταση.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

14 Ιουνίου 1987: Η μέρα που άλλαξαν τα πάντα

Published

on

By

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας φλεγόταν. Ήταν βράδυ Κυριακής, 14 Ιουνίου 1987, με την Εθνική Ελλάδας να αντιμετωπίζει τη Σοβιετική Ένωση στον τελικό του Ευρωμπάσκετ, με φόντο ένα όνειρο που τότε έμοιαζε σχεδόν… ουτοπικό,  να γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Κι όμως, εκείνη τη βραδιά, μια παρέα αποφασισμένων παικτών, υπό τις οδηγίες του Κώστα Πολίτη, έγραψε Ιστορία. Με ψυχή, πάθος και αυταπάρνηση, λύγισαν τους αήττητους Σοβιετικούς με 103-101 στην παράταση και ανέβασαν την ελληνική σημαία στην κορυφή της Ευρώπης!

Οι ήρωες του ’87

Νίκος Γκάλης – Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης. MVP του τουρνουά, με 40 πόντους στον τελικό. Ήταν ο άνθρωπος-ορχήστρα μιας ανεπανάληπτης πορείας.

Παναγιώτης Γιαννάκης – Ο «Δράκος». Η ψυχή της ομάδας. Αμυντικός ηγέτης και πνευματικός καθοδηγητής.

Φάνης Χριστοδούλου, Αργύρης Καμπούρης, Μιχάλης Ρωμανίδης, Λιβέρης Αντωνίου, Νίκος Φιλίππου, Λάσκαρης Τσακαλίδης, Νίκος Σταυρόπουλος, Μίχος, Σταμάτης, Παταβούκας – Όλοι τους άφησαν το αποτύπωμά τους στην πορεία προς την κορυφή.

Ο Αργύρης Καμπούρης ευστόχησε στις δύο πιο ιστορικές βολές του ελληνικού αθλητισμού. Ήταν το τελευταίο καλάθι του τελικού.

Η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 δεν ήταν απλώς ένας θρίαμβος. Ήταν ένα σημείο καμπής για τον ελληνικό αθλητισμό και την κοινωνία. Ακολούθησε μια ολόκληρη μπασκετική άνοιξη: γεμάτα γήπεδα, εκτόξευση των υποδομών, έμπνευση για χιλιάδες παιδιά που ήθελαν να γίνουν «Γκάλης».

Το ’87 δεν ήταν απλά ένα καλοκαίρι. Το ’87 δεν ήταν απλώς παρελθόν. Ήταν όλα αυτά που ζήσαμε τα 38 χρόνια που πέρασαν, με μπασκετικές κατακτήσεις τόσο σε επίπεδο Εθνικής ομάδας όσο και Συλλόγων/ομάδων, όλα αυτά που συνεχίζονται και σήμερα, παρακαταθήκη εκείνης της επιτυχίας, το βράδυ της Κυριακής, 14 Ιουνίου του 1987.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο νέος AI Assistant της Google μπορεί να ελέγξει το Android κινητό μας

Published

on

By

Πρόσφατα η Google παρουσίασε το Project Astra, ένα φιλόδοξο βήμα προς έναν καθολικό ψηφιακό βοηθό που δεν απαντά απλά σε ερωτήσεις, αλλά κατανοεί το περιβάλλον μας, σχεδιάζει λύσεις και αναλαμβάνει δράση. Πρόκειται για μια πολυτροπική AI οντότητα που συνδυάζει εικόνα, ήχο και γλώσσα για να παρέχει βοήθεια σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε το Project Astra της Google: Έναν AI βοηθό που κατανοεί, σχεδιάζει και ενεργεί για εμάς, ελέγχοντας ακόμα και το κινητό μας!

Πέρα από την αναζήτηση: Ένας βοηθός που αντιλαμβάνεται και ενεργεί

Το Project Astra δεν περιορίζεται σε απλές απαντήσεις. Κατανοεί το πλαίσιο, σχεδιάζει ενέργειες και τις εκτελεί. Σε μια επίδειξη, ένας χρήστης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα φρένα του ποδηλάτου του. Το Astra βρίσκει το εγχειρίδιο χρήσης, εντοπίζει τη σχετική σελίδα, προτείνει βίντεο επισκευής και εντοπίζει ανταλλακτικά, σε κοντινά καταστήματα. Όλα αυτά χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να αγγίξει την οθόνη του. Αυτό γίνεται μέσω ενός παράγοντα τεχνητής νοημοσύνης που ελέγχει εφαρμογές Android προσομοιώνοντας το άγγιγμα της οθόνης, υποδεικνύοντας μια προηγμένη αλλά ακόμη αναπτυσσόμενη δυνατότητα.

Το Astra επεξεργάζεται ταυτόχρονα βίντεο και ήχο, δημιουργώντας μια συνεχή ροή δεδομένων που του επιτρέπει να κατανοεί το περιβάλλον μας. Μπορούμε να του δείξουμε ένα αντικείμενο μέσω της κάμερας και να του κάνουμε ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Για παράδειγμα: «Αναγνώρισε ένα tweeter σε ένα ηχείο και εξήγησε τη λειτουργία του».

Μνήμη: Θυμάται, για να μας εξυπηρετεί καλύτερα

Το Astra διατηρεί μνήμη 10 λεπτών από τις αλληλεπιδράσεις, επιτρέποντας πιο φυσικές και συνεκτικές συνομιλίες. Μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενες ερωτήσεις και να προσαρμόσει τις απαντήσεις του ανάλογα.

Ενσωμάτωση με το οικοσύστημα της Google

Χτισμένο πάνω στο μοντέλο Gemini 2.0, το Astra αξιοποιεί εργαλεία όπως τα Google Search, Maps και Lens, για να παρέχει πληροφορίες και να εκτελεί ενέργειες. Μπορεί να αλλάξει ρυθμίσεις στο Android, να εντοπίσει αντικείμενα μέσω της κάμερας και να παρέχει οδηγίες πλοήγησης. Το Astra δεν περιμένει εντολές. Αντιλαμβάνεται το πλαίσιο και προτείνει ενέργειες. Για παράδειγμα, μπορεί να εντοπίσει λάθη σε εργασίες ή να υπενθυμίσει προγραμματισμένες δραστηριότητες.

Project Astra: Προκλήσεις και μέλλον

Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες, το Astra βρίσκεται ακόμα σε φάση δοκιμών. Η ταχύτητα απόκρισης και η ακρίβεια είναι τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Επιπλέον, η ενσωμάτωση σε τρίτες εφαρμογές και η διαχείριση προσωπικών δεδομένων αποτελούν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Το Project Astra αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς έναν πιο έξυπνο και προληπτικό ψηφιακό βοηθό. Αν και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, οι δυνατότητές του υποδεικνύουν ένα μέλλον όπου η τεχνολογία κατανοεί και ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας με φυσικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Βασίλης Μαθιουδάκης

bill.mathioudakis@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ