Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφορεί το 90ο φύλλο

Published

on

Με άποψη για τα όσα συμβαίνουν, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις  κυκλοφορεί  το 90ο φύλλο της ηλεκτρονικής συνδρομητικής εφημερίδας  Nafsweek.gr, που κάθε Παρασκευή φθάνει στα e- mail των συνδρομητών μας.

 

Διαβάστε σε αυτό το φύλλο:

 

#   Από την αξιοποίηση…  πέσαμε στην εκποίηση! :

Η είδηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει σε διαγωνισμό τους εργοταξιακούς χώρους στο Αντίρριο ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό.  Πολλές οι προσδοκίες για αναβάθμιση της περιοχής μέσω μεγάλης επένδυσης όλα αυτά τα χρόνια, με το ακίνητο ΑΒΚ 314, έκτασης 213.583,51 τ.μ., να παραμένει αναξιοποίητο τελικά…

 

#   Έρχεται η ελεγχόμενη στάθμευση:

Ξεκινά το επόμενο διάστημα η εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στους δρόμους της Ναυπάκτου. Αφού έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις και έχει λάβει και ΦΕΚ  η ελεγχόμενη στάθμευση θα εφαρμοστεί σε όσα σημεία προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη, εκτός από το ιστορικό κέντρο της Ναυπάκτου που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα το έργο της Ανάπλασης…

 

#   Το θέμα των προσφύγων στο δημοτικό συμβούλιο:

Ήταν αναμενόμενη η συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας για το θέμα της πιθανής εγκατάστασης προσφύγων στον Δήμο, στο πλαίσιο της όποιας… εθνικής πολιτικής για το προσφυγικό και την εγκατάσταση τους στην ενδοχώρα…

 

Εξελίξεις για τα Ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων: 

Σημαντικές εξελίξεις στο ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ, καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης  Θεοδωρικάκος, απέστειλε σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, που ουσιαστικά ενεργοποιεί την περιβόητη Υπουργική Απόφαση Χουλιαράκη…

 

#  Η αξιοποίηση που έγινε εκποίηση:

Με την ολοκλήρωση της γέφυρας το δημόσιο κτήμα μαζί με τη δεξαμενή στην οποία κατασκευάσθηκαν τα πέδιλα των πυλώνων της γέφυρας επανήλθαν στο ελληνικό δημόσιο.  Ο τότε δήμος Αντιρρίου διεκδίκησε το δημόσιο κτήμα με στόχο την αξιοποίησή του.  Παράλληλα με τη διεκδίκηση  του ακινήτου προωθούσε και το σχέδιο πόλης του δήμου  Αντιρρίου το γνωστό ΣΧΟΑΠ…

 

 

Γίνε συνδρομητής στο Nafsweek:     (ΕΤΗΣΙΑ Συνδρομή 20 ευρώ)

1)    Επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλ:  6978 500 005

2)    Μέσα από την ιστοσελίδα μας στο πεδίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ, όπου υπάρχουν οδηγίες.

3)   Στο e-mail:    info@nafsweek.gr

ηλεκτρονική-συνδρομητική-εφημερίδα-Nafsweek.gr

ΕΛΛΑΔΑ

Οι θέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την Εκτροπή του Αχελώου

Published

on

By

Με αφορμή την ημερίδα διαβούλευσης µε θέμα:«2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (EL04)», που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 στην Ι.Π Μεσολογγίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επαναδιατυπώνει και δημοσιοποιεί τις απόψεις της όπως αυτές υποβλήθηκαν από 3/11/2023 στην ιστοσελίδα δημόσιας διαβούλευσης  της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παραμένει σταθερά αντίθετη σε οποιοδήποτε σενάριο Εκτροπής του Αχελώου αξιολογώντας το έργο ως περιβαλλοντικά και οικονομικά επιβαρυντικό, τόσο για τη Δυτική Ελλάδα, όσο και για τη Θεσσαλία. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης επίσης,  έχουν επισημανθεί ελλείψεις σε κείμενα τεκμηρίωσης τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των διαχειριστικών σχεδίων, αλλά και αυθαίρετες προσεγγίσεις μεθοδολογίας ως προς τις εκτιμήσεις των αναγκών ύδατος για τον κάμπο της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει τα εξής:

 • Δεν έχουν εκτελεστεί τα απαραίτητα έργα που προβλέπονται για την ελάττωση των απωλειών ύδατος του αρδευτικού δικτύου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να θεωρούνται αξιόπιστοι οι υπολογισμοί του υδατικού ισοζυγίου
 • Το ιδιαίτερα υψηλό περιβαλλοντικό κόστος καθιστά το έργο εξαιρετικά δυσμενές τόσο για την Αιτωλοακαρνανία, όσο και για τη Θεσσαλία, καθώς είναι ανυπολόγιστες οι συνέπειες που θα έχει στη διαταραχή της υπάρχουσας ισορροπίας του οικοσυστήματος.
 • Το κεφαλαιουχικό κόστος κατασκευής των απαιτούμενων υποδομών είναι εξίσου σημαντικά επιβαρυντικό και για τις δύο Περιφέρειες.
 • Τα κόστη αυτά συνδυαστικά θα επιφέρουν υπερβολική επιβάρυνση στο κόστος άρδευσης σε Θεσσαλία και Αιτωλοακαρνανία

Τα στοιχεία προέκυψαν από σχετική μελέτη που ανατέθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε μεγάλη και αξιόπιστη μελετητική εταιρία για την αξιολόγηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Εκτροπή του Αχελώου.

Σημειώνεται τέλος, ότι σε κάθε περίπτωση παραμένουν ενεργά τα ζητήματα που έχει εγείρει το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν στο συγκεκριμένο φαραωνικό έργο, όπως και η παραβίαση των ευρωπαϊκών οδηγιών 200/60/ΕΚ και 92/43/ΕΚ.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή τη διαβούλευση, δήλωσε σχετικά:

«Τόσο προσωπικά, όσο και θεσμικά είναι πάγια, εκφρασμένη δημόσια και στιβαρή η αντίθεση μας σε οποιαδήποτε προσπάθεια νεκρανάστασης της Εκτροπής του Αχελώου. Το φαραωνικό έργο δεν αποτελεί αντικείμενο τοπικιστικού ή ιδεολογικού φανατισμού. Είναι ξεκάθαρα ζήτημα δικαιοσύνης και σεβασμού στους φυσικούς πόρους. Όπως  επίσης ξεκάθαρο είναι ότι τα περιβαλλοντικά και κεφαλαιουχικά κόστη καθιστούν το έργο εντελώς ασύμφορο, τόσο για την Αιτωλοακαρνανία, όσο και για ολόκληρο τον Θεσσαλικό Κάμπο.

 Ως Περιφερειακή Αρχή με επιχειρήματα και με προσήλωση στη διαφύλαξη θεμελιωδών αξιών όπως το Περιβάλλον και η Δικαιοσύνη θα συνεχίσουμε με την ίδια  θέρμη να υποστηρίζουμε αταλάντευτα τις θέσεις μας μέχρις ότου το ζήτημα κλείσει οριστικά, έχοντας πάντα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, η οποία άλλωστε μας έχει δικαιώσει επανειλημμένως».

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας για την ακρίβεια

Published

on

By

Τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα εκτεταμένο κύμα ακρίβειας που όλο μεγαλώνει. Η ακρίβεια ακουμπά όλα τα είδη καθημερινής κατανάλωσης, τα τρόφιμα, την ενέργεια (ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, καύσιμα), τα απλησίαστα ενοίκια, τις δόσεις των δανείων που συνεχώς αυξάνονται, τα υπέρογκα καθημερινά οικογενειακά έξοδα.

Τα διάφορα «pass» και τα «καλάθια της νοικοκυράς» δεν αποτελούν λύση. Στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα το οικογενειακό ταμείο είναι αρνητικό.

Το ελαιόλαδο είναι πλέον «χρυσός», τα λαχανικά αυξήθηκαν κατά 37,8%, τα φρούτα κατά 28,5%, τα τυριά κατά 16% και συνολικά οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν χωρίς φρένο. Οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 30%.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΠΑΙΝΟΥΜΕ ΠΙΑ.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε διαρκή αγώνα για:

 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
 • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη κατανάλωσης
 • Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα
 • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
 • Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των φτωχών νοικοκυριών και της μικρής επαγγελματικής στέγης
 • Επιδότηση ενοικίου για τα νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξησης της επιδότησης
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων
 • Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών για ασφαλή και λειτουργικά σχολεία . Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
 • Έκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών και άλλων κοινωνικών υποδομών
 • Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
 • Καμία χρηματοδότηση και καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΑΟΥΣΑΝΗ ΒΑΣΩ                                ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η τελική παρουσίαση του προγράμματος Interreg COHEN – Coastal Heritage Network την Τρίτη στην Ναύπακτο

Published

on

By

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου,  στο Πνευματικό Κέντρο Ναυπάκτου, στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελική παρουσίαση του προγράμματος Interreg COHEN – Coastal Heritage Network,  που συμμετέχει και  υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

To έργο «Coastal Heritage Network – CoHeN» συγχρηματοδοτείται από το διασυνοριακό στρατηγικό πρόγραμμα Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία 2012-2020, στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 2 – Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση με συνολικό προϋπολογισμό 6.420.600,00€.

Στοχεύει στη δημιουργία μίας πολιτιστικής  διαδρομής με την εμπλοκή σημαντικών μνημείων κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου από τις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος.

Το έργο υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, ενώ το εταιρικό σχήμα συμπληρώνεται από την Ελλάδα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και από την Ιταλία με την Περιφέρεια της Απουλίας.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ