Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κ.Υ Ναυπάκτου: Συνέντευξη με την Διευθύντρια Βασιλική Μουσγά – Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί

Published

on

Τα Κέντρα Υγείας αποτελούν τον «κυματοθραύστη» της δημόσιας υγείας, καθώς είναι εκείνες οι μονάδες που παρέχουν Πρώτες Βοήθειες, για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης που αφορά την υγεία. Ταυτόχρονα σε αυτά γίνονται από το εξειδικευμένο προσωπικό τους, όλες εκείνες οι ιατρικές αρχικές ενέργειες που απαιτούνται, για την αντιμετώπιση τραυματισμών και διάφορων άλλων ιατρικών περιστατικών που προκύπτουν είτε από οξείες είτε από χρόνιες ασθένειες. Σε σοβαρά περιστατικά υγείας, προσφέρονται νοσηλευτικές υπηρεσίες προ-νοσοκομειακής φροντίδας, εκτιμάται η κατάσταση του πάσχοντα, τίθενται προτεραιότητες αντιμετώπισης και προσφέρεται επείγουσα βοήθεια μέχρι την διακομιδή του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς αντιμετωπίζει, με την υπερπροσπάθεια του έμψυχου υλικού ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού που διαθέτει και με την καθοδήγηση της ακούραστης Διευθύντριάς του κας Βασιλικής Μουσγά λειτουργεί εξαιρετικά, προσφέροντας τις υπηρεσίες υγείας τόσο στους πολίτες της περιοχής όσο και σε εκείνους που φθάνουν στην Ναύπακτο και στην Ναυπακτία κατά την θερινή περίοδο.

Το σημαντικότερο δε όλων είναι ότι παρέχει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, που γνωρίζουν πλέον πως θα αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα υγείας τους άμεσα και με απόλυτη υπευθυνότητα.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την υγεία, κατά καιρούς το Κ.Υ Ναυπάκτου διοργανώνει ημερίδες ενώ λειτουργεί προγράμματα για εγκύους, Α’ Βοηθειών κλπ. Το τελευταίο διάστημα στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου είχαμε σημαντικές αλλαγές και παρεμβάσεις, που είχαν άμεσες επιπτώσεις στην λειτουργία του. Η διευθύντρια του ΚΥ Ναυπάκτου ιατρός Βασιλική Μουσγά μιλά στο Nafsweek.

«Πράγματι οι αλλαγές στην εικόνα και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας είναι πολλές και αξιόλογες. Είναι  πολύ σημαντικό για όλους εμάς, τους εργαζόμενους εδώ, να πράττουμε κάθε τι δυνατόν, ώστε να απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας ιατρικές και νοσηλευτικές  υπηρεσίες σε χρόνο άμεσο και με αίσθημα ασφαλείας.

Σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την Δημόσια Υγεία, είμαι στην ευχάριστη θέση να διαβεβαιώσω, ότι το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πανδημίας, τόσο από πλευράς υλικοτεχνικής οργάνωσης όσο και έμψυχου δυναμικού.

Ήδη, με άμεσες ενέργειες, σε συντονισμό και με την στήριξη της Διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ, όπου ανήκουμε αλλά και χάριν στην ευγενική προσφορά ιδιώτη συμπολίτη μας, εξασφαλίσαμε την εγκατάσταση ενός ειδικά διαμορφωμένου ISOBOX μεταλλικού προκάτ οικίσκου,        ο οποίος τοποθετήθηκε σε χώρο εντός του Κέντρου  Υγείας, εντελώς ανεξάρτητο από το κεντρικό κτίριο.

Εκεί λειτουργεί η μονάδα διεξαγωγής τεστ – COVID, όπου γίνονται τα rapid tests  καθώς και τα μοριακά test (PCR), σε συνθήκες ασφάλειας για τους εξεταζομένους αλλά και για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι συμπολίτες μας μπορούν να προσέρχονται καθημερινά στο χώρο αυτόν (08:30 – 10:30), όπου θα μπορούν να υποβάλλονται σε τεστ – COVID εντελώς δωρεάν».

Σημαντική αλλαγή ήταν αυτή της απομάκρυνσης του δαπέδου από αμίαντο, που για χρόνια υπήρχε στο Κ.Υ. Τι άλλο άλλαξε;

«Είναι πολύ σημαντικό το έργο αυτό, που υλοποιήθηκε στον χώρο του Κέντρου Υγείας. Το υλικό κατασκευής του δαπέδου του κτιρίου περιείχε ίνες αμιάντου, ενός πολύ επικίνδυνου για την υγεία στοιχείου, αποδεδειγμένου επιστημονικώς ως καρκινογόνο.

Αντικαταστήσαμε ολόκληρο το δάπεδο του κτιρίου με επίστρωση PVC, υλικό φιλικό προς το περιβάλλον, χρησιμοποιούμενο ευρέως σε μονάδες υγείας.

Επίσης προβήκαμε σε επισκευή της στέγης αλλά και σε εργασίες εξωραϊσμού του εσωτερικού χώρου, που ανανέωσαν και βελτίωσαν την όλη αισθητική του κτιρίου.

Θα τονίσω εδώ, ότι οι συγκεκριμένες αυτές εργασίες εξωραϊσμού υλοποιήθηκαν χάριν στην γενναιόδωρη συνεισφορά κάποιων ιδιωτών συμπολιτών μας, οι οποίοι προτιμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και τους οποίους όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας, ευχαριστούμε ιδιαίτερα, καθώς, με την προσφορά τους προς τον τόπο τους, βοηθούν τα μέγιστα και στην δική μας δύσκολη αποστολή.

Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε χαρακτηριστικά γρήγορο χρόνο, μέσα σε είκοσι (20) ημέρες, οι εργασίες δε, έγιναν με απόλυτα ασφαλή τρόπο, καθώς, εκείνο το χρονικό διάστημα, όλες οι υπηρεσίες και λειτουργίες του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου είχαν μεταφερθεί στο Κτίριο «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ» στο λιμάνι».

Υπήρξαν κάποια προβλήματα στην εξυπηρέτηση των Ναυπακτίων κατά το διάστημα των εργασιών;

«Η παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας δεν διακόπηκε ούτε για ένα λεπτό. Η μετακόμιση προς και από το Κτίριο «ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ» έγινε σε χρόνο ρεκόρ και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα παραμονής μας εκεί, η Υπηρεσία λειτούργησε εύρυθμα και κατά τρόπο άρτιο.

Αυτό το εγχείρημα δεν θα είχε υλοποιηθεί χωρίς την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της Διοίκησης της 6ης Υ.ΠΕ καθώς και του Δήμου Ναυπάκτου και προσωπικώς του Δημάρχου κ. Γκίζα, καθώς, αφενός μας παραχωρήθηκε άμεσα ο συγκεκριμένος χώρος για την προσωρινή μας στέγαση αφετέρου μας παρείχαν κάθε δυνατή βοήθεια για την οργάνωση της ασφαλούς και γρήγορης μετακόμισής μας. Από αυτή την θέση τους ευχαριστώ όλους θερμώς».

 Απ’ όσο γνωρίζουμε το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου θα είναι εμβολιαστικό κέντρο. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών;

«Από τις 15 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας από εκπαιδευμένο προσωπικό. Δράττομαι της ευκαιρίας εδώ να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας, να προσέλθουν προς εμβολιασμό, μόνον με τον τρόπο αυτό θα νικήσουμε την πανδημία όλοι μαζί. Έτσι θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Η ιστορία δείχνει, ότι οι πανδημίες, που ταλαιπώρησαν την ανθρωπότητα, νικήθηκαν με τον εμβολιασμό. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, κ. Ιερόθεος, που έσπευσε πρώτος να κάνει το εμβόλιο, δημοσιοποιώντας και την επιχειρηματολογία του γι’ αυτό, μας δίδει το παράδειγμα. Ας το  ακολουθήσουμε».

Κλείνοντας κα Μουσγά, θα ήθελα να μας μεταφέρετε την αίσθηση που καθημερινά έχετε για την αναγνώριση του έργου του Κέντρου Υγείας     Ναυπάκτου από τους πολίτες.

«Να πιστέψουμε όλοι μας στον θεσμό της Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Η στήριξη, που δεχτήκαμε και δεχόμαστε από όλους τους συμπολίτες μας, με κάθε τρόπο, αποδεικνύει, ότι το κοινωνικό σύνολο έχει αγκαλιάσει τον θεσμό αυτό. Σώθηκαν και θα σωθούν πολλές ζωές σε όλη την Ελλάδα, ακριβώς επειδή λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας, σε εικοσιτετράωρη βάση, με όλα τα προβλήματα εξοπλισμού και στελέχωσης, που αντιμετωπίζει.

Τώρα στην πανδημία ίσως το βλέπουμε πιο έντονα, όμως δεν νοείται υψηλή ποιότητα διαβίωσης σε μία κοινωνία χωρίς αξιόλογες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κρούσμα COVID19 στο Δημαρχείο Ναυπακτίας – Κλειστό το κτήριο

Published

on

By

δΗΜΑΡΧΕΙΌ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ-2020

Ο Δήμος Ναυπακτίας ενημερώνει ότι, μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 σε εργαζόμενο Τμήματος που στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτηρίου του Δημαρχείου, τέθηκαν σε εφαρμογή τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ.  Άμεσα εκκενώθηκε το κτήριο και προχωρούν εκτεταμένες απολυμάνσεις.

Παρακαλούνται οι δημότες που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού, να μην προσέρχονται σήμερα και αύριο στο Δημαρχείο, καθώς το κτήριο θα παραμείνει κλειστό έως ότου ολοκληρωθεί η διενέργεια των εξετάσεων ανίχνευσης του ιού στο σύνολο των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι, την τρέχουσα εβδομάδα, οι Κινητές Μονάδες Υγείας Μεσολογγίου-Ναυπακτίας υπό την εποπτεία της Τ.Ο.Μ.Υ. Μεσολογγίου πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests χωρίς ραντεβού (με σειρά προτεραιότητας), ως εξής:

  • Δευτέρα 1.3.2021

Αντίρριο: 10:00-13:00 (Καινούργιο Ιατρείο Αντιρρίου)

  • Τρίτη 2.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Τετάρτη 3.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

  • Πέμπτη 4.3.2021

Ναύπακτος: 11:00-13:00 (Κτήριο Τσώνη, ισόγειο, είσοδος από παραλία Ψανής)

  • Παρασκευή 5.3.2021

Ναύπακτος: 12:00-14:00 (Πλατεία Φαρμάκη)

 

Όσοι επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού για rapid test στο Κτήριο Τσώνη, μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας testing.gov.gr. Για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές άνω των 16 ετών, υπάρχει η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr.

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Των Ελλήνων τις Κοινότητες τις θυμόμαστε στις εκλογές

Published

on

By

Παρόλο που είναι επίκαιρο δεν είναι τωρινό θέμα η μετάθεση ευθυνών μέσω της μετάθεσης και αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων στο νεοελληνικό κράτος. Τις αρμοδιότητες τις εκχωρεί ή τις αφαιρεί η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω των νόμων που ψηφίζονται σχεδόν πάντα με αντιδράσεις από την εκάστοτε αντιπολίτευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφού  παρόλες τις     μεταρρυθμίσεις δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το αυτοδιοίκητο.

Στο βωμό της ανάπτυξης, (που πάντα κάπου σκοντάφτει και ποτέ δεν φτάνει)  η Αυτοδιοίκηση γίνεται πολυδαίδαλη, φορτωμένη με αρμοδιότητες χωρίς το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την απαραίτητη οργάνωση, χωρίς τους αναγκαίους πόρους,  με αρμοδιότητες που περιορίζονται στο ρόλο της γνωμοδότησης και της εισήγησης αφήνοντας σε άλλους να παίρνουν τις αποφάσεις. Και για να γίνουμε πιο πειστικοί ξεκινώντας από τα του οίκου μας, ας δούμε αν όλα αυτά  αποτυπώνονται στο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο και στις ανεμογεννήτριες, ως ενδεικτικά και μόνο παραδείγματα.         Κι όλα αυτά γιατί, η αυτοδιοίκηση ήταν πάντα προσδεμένη στο άρμα της κεντρικής εξουσίας όχι για λόγους αναπτυξιακούς, όπως συνηθίζουν να επικαλούνται οι ασκούντες την κεντρική εξουσία, αλλά για λόγους εκλογικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ο τελευταίος τροχός του άρματος, λειτουργούν οι τοπικές κοινότητες.

Ο μεγάλος αριθμός κοινοτήτων και οι γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες τους συνθέτουν ένα περίπλοκο θέμα που φτάνει να γίνεται γόρδιος δεσμός. Είναι βέβαιο πως ο μεγαλύτερος αριθμός κοινοτήτων σε απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές βρίσκονται σε πληθυσμιακή κατάρρευση παρόλο που αυτό δεν αποτυπώνεται στην απογραφή. Βάσει της απογραφής όμως  καθορίζεται η εκλογική εκπροσώπηση και τα κριτήρια χρηματοδότησης. Τα θέματα αυτά έχουν απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο με αναφορές στην εκπροσώπηση των Δ.Ε Χάλκειας (2 δημοτικοί σύμβουλοι) και Αποδοτίας (3 δημοτικοί σύμβουλοι) και στην πρόσθετη χρηματοδότηση του δήμου λόγω ορεινότητας με  αιχμές ότι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό μπαίνει στο γενικό κορβανά και δεν αποδίδεται με έργα ή υπηρεσίες στις ορεινές κοινότητες του δήμου.

Οι παραπάνω ενδεικτικές στρεβλώσεις του συστήματος δεν επιλύονται από το κράτος με πολιτικές που θα οδηγούσαν στην πραγματική αποκέντρωση πληθυσμού και αρμοδιοτήτων. Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα  έδιναν κίνητρα και απτές δυνατότητες για πραγματική ανάπτυξη και περιορισμό των αδικιών και των ανισοτήτων που τροφοδοτεί το σημερινό σύστημα. Αντί λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις να έχουν διαρθρωτικό και ουσιαστικά αναπτυξιακό προσανατολισμό, σχεδιάζονται και υλοποιούνται με καθαρά εκλογικά κριτήρια και χαρακτηριστικά μεγεθύνοντας τις στρεβλώσεις και    αυτό-αναπαράγοντας το ίδιο το σύστημα.

Έτσι οι κοινότητες εκλέγουν προέδρους και συμβούλια με «διακοσμητικό» χαρακτήρα, αφού στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα αποφασιστικό ρόλο παρά μόνο γνωμοδοτούν. Η Κοινότητα της Ναυπάκτου, παρόλο που είναι η μεγαλύτερη και ως εκ τούτου έχει και τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Όσο για τις κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων οι πιο επικριτικοί του συστήματος θεωρούν πως ούτε υποψήφιος θα βρισκόταν, αν δεν υπήρχε το κίνητρο των μηνιαίων αποδοχών κι αν δεν επιτρεπόταν να μένουν εκτός των ορίων της κοινότητας που εκπροσωπούν. Ο ρόλος κι αυτών περιορίζεται στο να «πιέζουν» τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή και τον ίδιο το δήμαρχο να κάνει μικρο-παρεμβάσεις στην κοινότητα προκειμένου να φανεί έργο τους και να επανεκλεγούν.

Ωστόσο ενόψει του νέου εκλογικού συστήματος πιο ευνοημένοι φαίνονται να είναι οι πρόεδροι και τα συμβούλια των κοινοτήτων άνω των 500 κατοίκων. Ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τώρα έχουν κάθε λόγο να «καλοπιάνουν» αυτή την κατηγορία των προέδρων με συνεχείς παρεμβάσεις και έργα,  γιατί για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στις επόμενες εκλογές χρειάζονται υποψηφίους με «πέρασμα»  σε αυτές τις κοινότητες.

Δυστυχώς η κομματικοποίηση υπήρξε ανέκαθεν ανασταλτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε προσδοκία, πρόθεση ακόμα και απόπειρα ανάπτυξης. Και αυτό σχεδιάζεται από τα ψηλά, το κράτος, που  απλώνει τα πλοκάμια και τα δίχτυα του μέχρι τα πιο χαμηλά, την πρώτη κοιτίδα διοικητικής     οργάνωσης, «των Ελλήνων τις κοινότητες».

 

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράταση του Lockdown – Στις κόκκινες περιοχές και η Αμφιλοχία

Published

on

By

Ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά έως τις 8 Μαρτίου – Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο, ποιες στο βαθύ κόκκινο.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν 

Αττική
Αρκαδία
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.

Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Στο κόκκινο παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία
Θεσσαλονίκης
Χαλκιδικής
Ρέθυμνου
Δήμος Αγιάς
Δήμος Κομνηνού
Δήμος Ζίτσας
Δήμος Ναυπλιέων

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

slider-nafsweek-lucky-charms

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ