Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Λάστιχο η νομιμότητα

Published

on

Ένα από τα αποφθέγματα του Αγάθωνα (450-400 π.χ) σχετίζεται με τον  τρόπο άσκησης της εξουσίας και αναφέρει. “ Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει”

Με αφορμή τη συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που η λέξη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και από τις δύο πλευρές κρίνουμε σκόπιμο να σχολιάσουμε τόσο τη συζήτηση που έγινε όσο και το σκεπτικό της κάθε πλευράς για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα.

Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε  είναι ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί με βάση τους νόμους. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νόμοι που ψηφίζονται είναι άδικοι ή θεωρούνται άδικοι για κάποιες κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι βέβαια λίγες οι περιπτώσεις που ψηφίζονται νόμοι, συνήθως με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, για να εξυπηρετήσουν υψηλά ιστάμενους του πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά με πιο χαρακτηριστικό τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται σχεδόν πάντα οι μη έχοντες αφού οι έχοντες καταφέρνουν να τα μετακυλούν με διάφορους τρόπους και προσχήματα. Στις περιπτώσεις αυτές αυτοί που υφίστανται την αδικία αγανακτούν.

Είναι όμως υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την νομιμότητα για να αποφύγουν τις συνέπειες που προβλέπονται από  το νομικό μας σύστημα. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης που τους απομένει είναι να αλλάξουν τους νόμους μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Μέχρι τότε η κοινωνία έχει την υποχρέωση να λειτουργεί με το υπάρχον νομικό σύστημα.

Και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  στο προσκήνιο μπήκε η νομιμότητα.  Η τόσο συχνή επίκληση της νομιμότητας ενέχει τον κίνδυνο το δημοτικό συμβούλιο από πολιτικό όργανο  να μετατραπεί σε αίθουσα δικαστηρίου που οι αντίδικοι ξιφουλκούν υπερασπιζόμενος ο καθένας τη δική του θέση και τη δική του οπτική.

Αφορμή για αυτό οι ακολουθούμενες πολιτικές από τους ίδιους ανθρώπους που όταν ασκούν εξουσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «παρακάμπτουν» τη νομιμότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των υποτιθέμενων αδύνατων κοινωνικών ομάδων.  Στην ουσία πρόκειται για ρουσφετολογικές πολιτικές που ασκούνται με τέτοιο  τρόπο τους ώστε να τους εξασφαλίζουν ψήφους και την εκλογή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι  βρίσκονται στην αντιπολίτευση επικαλούνται τη νομιμότητα για να αφαιρέσουν από τους αντιπάλους τους τη δυνατότητα που οι ίδιοι αξιοποίησαν για να διασφαλίσουν  την εκλογική τους πελατεία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που κατά περιόδους έχουν ασκήσει διοίκηση ως αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών κλπ, συστηματικά παρακάμπτουν την υπηρεσία του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων που προϊστανται. Αντί να ασκούν τον πολιτικό τους ρόλο υποκαθιστούν τη διοίκηση με δύο πολύ αρνητικές συνέπειες.

Πρώτον οι υπηρεσίες του δήμου που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των υπηρεσιών με βάση το νόμο, συνειδητά και με ευθύνη των αιρετών απαξιώνονται.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα μας στερείται δημόσιας διοίκησης (ως κράτος και αυτοδιοίκηση) και έχει πολύ αρνητικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην διαμόρφωση της οικονομικής, κοινωνικής  και πολιτιστικής μας συνείδησης.

Δεύτερον οι αιρετοί χρησιμοποιούν τις δημοτικές υπηρεσίες με φόντο τα πολιτικά τους συμφέροντα είτε είναι προσωπικά είτε παραταξιακά.

Στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν το νόμο λάστιχο ώστε να δικαιολογηθούν οι «παρανομίες» και να πετύχουν τους στόχους τους. Προμετωπίδα δε των ενεργειών τους έχουν πάντα τα υποτιθέμενα συμφέροντα των αδύνατων κοινωνικών ομάδων που μόνο αυτοί κατανοούν και μόνο αυτοί εξυπηρετούν.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του δήμου πρέπει να σταματήσει χωρίς καμιά παραπέρα συζήτηση. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτικό όργανα που εκφράζει και υλοποιεί τα συμφέροντα της κοινωνίας που εκπροσωπεί και οι αποφάσεις του πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να εφαρμόζουν τις πολιτικές που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο μα βάση το νόμο και χωρίς καμιά εξαίρεση.

Οι δημότες έχουν ίσα δικαιώματα και θεματοφύλακες αυτής της αρχής είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Ας γίνουν λοιπόν τα πρώτα βήματα για να αποκτήσει ο δήμος μας την διοίκηση που δικαιούται και ας κλείσουμε την πόρτα στο λαϊκισμό.

# Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

Ρεσιτάλ με έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο Κάστρο Αντιρρίου

Published

on

By

Τραγούδι Μπέττυ Χαρλαύτη, πιάνο Γιάννης Μπελώνης, κρουστά Στέφανος Θεοδωράκης 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάζοντας την συμπλήρωση 95 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη (1925), διοργανώνει σειρά συναυλιών προς τιμήν του. Θα παρουσιαστούν εμβληματικά τραγούδια του που «σημάδεψαν» τον ελληνισμό για περισσότερο από μισό αιώνα, λυρικές και επικές αναφορές από τους κύκλους τραγουδιών του σε συνεργασία με τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, «ψηφίδες» από τις παγκοσμίου φήμης κινηματογραφικές επιτυχίες αλλά και τα μεγαλειώδη λαϊκά του έργα. Έργα που άφησαν ανεξίτηλα τα «δακτυλικά» τους αποτυπώματα τόσο στην διεθνή μουσική δημιουργία, όσο και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Οι τέσσερις χαρισματικοί, καταξιωμένοι και αναγνωρισμένοι για την καλλιτεχνική τους προσφορά, ερμηνευτές, Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη (συναυλίες Κάστρου Αντιρρίου) , επικυρώνουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα των μηνυμάτων της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, μεταλαμπαδεύοντας το βαθύτερο νόημά τους στις νεότερες γενιές.

Η ερμηνεύτρια Μπέττυ Χαρλαύτη, χαρακτηρισμένη και ως “η φωνή του Μίκη Θεοδωράκη από τη νέα γενιά ερμηνευτών”, πρόκειται να δώσει δύο ρεσιτάλ με τραγούδια του μεγάλου συνθέτη στις 18 και 19 Αυγούστου στο κάστρο Αντιρρίου.

Μαζί τους στο πιάνο, ο ενορχηστρωτής και Υπεύθυνος της Μουσικής Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιάννης Μπελώνης, στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη   –   Ώρα έναρξης 21:00

Απαραίτητη η κράτηση θέσης μέσα από την παρακάτω πλατφόρμα:

(Σημείωση: Οι πλατφόρμες διαθέτουν επιλογή ακύρωσης ώστε να διατεθεί η θέση ξανά στο κοινό)

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Εγκώμια της Παναγίας σήμερα Πέμπτη στον Ι.Ν Αγ. Νικολάου στο Αντίρριο

Published

on

By

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σπύρος Σούλης: «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση »

Published

on

By

Ναυπακτία: Βαράσοβα
Γνωρίστε έναν ορεινό τόπο μοναδικού φυσικού κάλλους. Αποδράστε σε μαγευτικά
ορεινά τοπία, περπατήστε σε πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές, δοκιμάστε μία
ανεπανάληπτη εμπειρία αναρρίχησης και λάβετε μέρος σε εξωτερικές
αθλητικές δραστηριότητες μέσα στην φύση.
Δείτε το video «Ο δικός μου τόπος είναι …η φύση » με τον διακεκριμένο ορειβάτη και
αναρριχητή, Σπύρο Σούλη

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

www.musitsa.com

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ