Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Λάστιχο η νομιμότητα

Published

on

Ένα από τα αποφθέγματα του Αγάθωνα (450-400 π.χ) σχετίζεται με τον  τρόπο άσκησης της εξουσίας και αναφέρει. “ Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει”

Με αφορμή τη συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που η λέξη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και από τις δύο πλευρές κρίνουμε σκόπιμο να σχολιάσουμε τόσο τη συζήτηση που έγινε όσο και το σκεπτικό της κάθε πλευράς για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα.

Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε  είναι ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί με βάση τους νόμους. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νόμοι που ψηφίζονται είναι άδικοι ή θεωρούνται άδικοι για κάποιες κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι βέβαια λίγες οι περιπτώσεις που ψηφίζονται νόμοι, συνήθως με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, για να εξυπηρετήσουν υψηλά ιστάμενους του πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά με πιο χαρακτηριστικό τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται σχεδόν πάντα οι μη έχοντες αφού οι έχοντες καταφέρνουν να τα μετακυλούν με διάφορους τρόπους και προσχήματα. Στις περιπτώσεις αυτές αυτοί που υφίστανται την αδικία αγανακτούν.

Είναι όμως υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την νομιμότητα για να αποφύγουν τις συνέπειες που προβλέπονται από  το νομικό μας σύστημα. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης που τους απομένει είναι να αλλάξουν τους νόμους μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Μέχρι τότε η κοινωνία έχει την υποχρέωση να λειτουργεί με το υπάρχον νομικό σύστημα.

Και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  στο προσκήνιο μπήκε η νομιμότητα.  Η τόσο συχνή επίκληση της νομιμότητας ενέχει τον κίνδυνο το δημοτικό συμβούλιο από πολιτικό όργανο  να μετατραπεί σε αίθουσα δικαστηρίου που οι αντίδικοι ξιφουλκούν υπερασπιζόμενος ο καθένας τη δική του θέση και τη δική του οπτική.

Αφορμή για αυτό οι ακολουθούμενες πολιτικές από τους ίδιους ανθρώπους που όταν ασκούν εξουσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «παρακάμπτουν» τη νομιμότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των υποτιθέμενων αδύνατων κοινωνικών ομάδων.  Στην ουσία πρόκειται για ρουσφετολογικές πολιτικές που ασκούνται με τέτοιο  τρόπο τους ώστε να τους εξασφαλίζουν ψήφους και την εκλογή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι  βρίσκονται στην αντιπολίτευση επικαλούνται τη νομιμότητα για να αφαιρέσουν από τους αντιπάλους τους τη δυνατότητα που οι ίδιοι αξιοποίησαν για να διασφαλίσουν  την εκλογική τους πελατεία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που κατά περιόδους έχουν ασκήσει διοίκηση ως αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών κλπ, συστηματικά παρακάμπτουν την υπηρεσία του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων που προϊστανται. Αντί να ασκούν τον πολιτικό τους ρόλο υποκαθιστούν τη διοίκηση με δύο πολύ αρνητικές συνέπειες.

Πρώτον οι υπηρεσίες του δήμου που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των υπηρεσιών με βάση το νόμο, συνειδητά και με ευθύνη των αιρετών απαξιώνονται.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα μας στερείται δημόσιας διοίκησης (ως κράτος και αυτοδιοίκηση) και έχει πολύ αρνητικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην διαμόρφωση της οικονομικής, κοινωνικής  και πολιτιστικής μας συνείδησης.

Δεύτερον οι αιρετοί χρησιμοποιούν τις δημοτικές υπηρεσίες με φόντο τα πολιτικά τους συμφέροντα είτε είναι προσωπικά είτε παραταξιακά.

Στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν το νόμο λάστιχο ώστε να δικαιολογηθούν οι «παρανομίες» και να πετύχουν τους στόχους τους. Προμετωπίδα δε των ενεργειών τους έχουν πάντα τα υποτιθέμενα συμφέροντα των αδύνατων κοινωνικών ομάδων που μόνο αυτοί κατανοούν και μόνο αυτοί εξυπηρετούν.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του δήμου πρέπει να σταματήσει χωρίς καμιά παραπέρα συζήτηση. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτικό όργανα που εκφράζει και υλοποιεί τα συμφέροντα της κοινωνίας που εκπροσωπεί και οι αποφάσεις του πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να εφαρμόζουν τις πολιτικές που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο μα βάση το νόμο και χωρίς καμιά εξαίρεση.

Οι δημότες έχουν ίσα δικαιώματα και θεματοφύλακες αυτής της αρχής είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Ας γίνουν λοιπόν τα πρώτα βήματα για να αποκτήσει ο δήμος μας την διοίκηση που δικαιούται και ας κλείσουμε την πόρτα στο λαϊκισμό.

# Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο καθεστώς για τη Διοικητική Υποστήριξη Δήμων

Published

on

By

Διοικητική-υποστήριξη-δήμων-νέο-θεσμικό-πλαίσιο

Το χρονίζον ζήτημα της Διοικητικής Υποστήριξης Δήμων επιχειρεί να ρυθμίσει το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνεται στα άρθρα 22και 23 του Ν/Σ, με την Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι επιλύει “οριστικώς ένα χρόνιο πρόβλημα κακοδιοίκησης, το οποίο συνιστά καταστρατήγηση των αρχών της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης. Και τούτο διότι οι διαρκείς –επί σχεδόν 9 χρόνια- παρατάσεις δεν θεραπεύουν τις παθογένειες της Διοίκησης, με αποτέλεσμα η οργανωτική δυσλειτουργία που έχει παρατηρηθεί στις Υπηρεσίες Δόμησης να συνιστά παραβίαση των αρ.10 και 24 παρ.2 του Συντάγματος”.

 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το αρ.22“Διοικητική Υποστήριξη Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης των ΟΤΑ” :

Ι]Δήμοι, οι οποίοι ασκούν τις αρμοδιότητες των Τεχνικών τους Υπηρεσιών υπό το καθεστώς της Διοικητικής Υποστήριξης, ορίζονται ως Δήμοι που δεν έχουν τεχνική επάρκεια και μπορούν:

(α)να αναθέτουν τη Διοικητική Υποστήριξη για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων των Υπηρεσιών αυτών στους Φορείς της περ.β’ της παρ.2 του αρ.44 του ν.4412/2016(πρόκειται, βάσει του αρ.21 του Ν/Σ, για την ΕΕΤΑΑ και τις  Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ). Στην περίπτωση αυτή, η αρμοδιότητα έκδοσης της τελικής διοικητικής πράξης ασκείται από το Δήμαρχο.

(β)να αναθέτουν τη διεξαγωγή της διαδικασίας σύναψης, την εποπτεία και την επίβλεψη, όπως ορίζεται στα αρ.136 και 183 του ν.4412/2016, των Δημοσίων Συμβάσεων έργων ή μελετών αρμοδιότητάς τους, στους προαναφερθέντες Φορείς.

ΙΙ]Δήμοι που ασκούν τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Δόμησης υπό το καθεστώς Διοικητικής Υποστήριξης μπορούν να αναθέτουν τη Διοικητική Υποστήριξη για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων των εν λόγω Υπηρεσιών στους ανωτέρω Φορείς. Στην περίπτωση αυτή, η αρμοδιότητα έκδοσης της τελικής διοικητικής πράξης ασκείται από το Δήμαρχο.

 

Περαιτέρω, το αρ.23“Άσκηση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους-Λήξη Διοικητικής Υποστήριξης” ορίζει τα εξής:

Ι] Χρόνος έναρξης άσκησης από τους Δήμους των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν σε αυτούς, στο πλαίσιο των οριζομένων στην περ.α’ της παρ.1 του αρ.95 του Καλλικράτη, για τις οποίες παρέχεται Διοικητική Υποστήριξη, ορίζεται η1η Μαρτίου 2020.

Μέχρι τότε συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις των παρ.2, 3 και 4 του αρ.95 του ν.3852/2010, ενώ συνεχίζει να ισχύει η παρ.1 του αρ.1 της από 31.12.2012 ΠΝΠ ως κυρώθηκε με το αρ.1 του ν.4147/2013.

ΙΙ] Εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διατύπωση από το Δήμο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου αφορά η πολεοδομική πράξη. Δικαστικές αποφάσεις κατά διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν στα πλαίσια της ανωτέρω Διοικητικής Υποστήριξης, εκτελούνται από το Δήμο στα διοικητικά όρια του οποίου αφορά η προσβαλλόμενη πράξη.

ΙΙΙ] Εκκρεμείς υποθέσεις αρμοδιότητας των Υπηρεσιών Δόμησης συνεχίζονται από τον κατά τόπο αρμόδιο Δήμο. Φάκελοι υποθέσεων, εκκρεμείς ή αρχειοθετημένοι, που καταρτίσθηκαν από τις Υπηρεσίες που παρείχαν τη Διοικητική Υποστήριξη παραδίδονται στις Υπηρεσίες των Δήμων που αφορούν, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών από την έναρξη άσκησης της αρμοδιότητας. Για την παράδοση συντάσσεται αναλυτικό πρωτόκολλο παράδοσης.

Πηγή:airetos

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ομαδικό Εργαστήριο Πληροφόρησης για Ανέργους στο ΕΚΝΔ

Published

on

By

Εργατικό-κεντρο-ναυπακτου-ινστιτουτο-ΓΣΕΕ-Ναύπακτος

Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) σε συνεργασία με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ναυπακτίας & Δωρίδας στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων & Ανέργων, θα υλοποιήσει εργαστήριο πληροφόρησης ανέργων με θέμα:

«Τεχνικές Πλοήγησης στην Αγορά Εργασίας: ιογραφικό σημείωμα – συνοδευτική επιστολή»,

 στη Ναύπακτο στο χώρο του ΕΚΝΔ (Αποκαύκου 16, ΤΚ 30300). Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 και ώρες 18:00 – 20:30.

Το ομαδικό εργαστήριο παρέχεται δωρεάν και υλοποιείται μέσω του Εξειδικευμένου Κέντρου Προώθησης στην Απασχόληση (ΕΚΠΑ Πάτρας) και της Δομής Εργαζομένων με στόχο την πληρέστερη υποστήριξη για την ένταξη ή την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση και υποστήριξη των εργαζομένων. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αίτησή σας στην διεύθυνση: https://bit.ly/2Qr4zFt
  • Να επικοινωνήσετε είτε με τη γραμματεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπακτίας & Δωρίδας στο 2634029614, είτε με τους συμβούλους απασχόλησης στα τηλέφωνα 2610624755 και 2610226347 καθημερινά από 10:00 έως 17:00, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου patrainediktio@inegsee.gr.                                                            Εργατικό-κεντρο-ναυπακτου-ινστιτουτο-ΓΣΕΕ-Ναύπακτος

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Δ. Κωνσταντόπουλος: Αγώνας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία η εξέγερση του Πολυτεχνείου

Published

on

By

Δημήτρης-Κωνσταντόπουλος-Πολυτεχνείο-ΚΙΝ.ΑΛ-2019

Σε μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναφέρει:

«Η  Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έρχεται στη μνήμη όλων ως αγώνας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία!

Η λαϊκή εξέγερση εκείνου του Νοέμβρη, 46 χρόνια πριν, αποτελεί άλλον έναν σταθμό ανάμεσα στους αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Οι μικρές επαναστάσεις με το ηρωικό αίμα της νεολαίας συγκλόνισαν την ελληνική και διεθνή γνώμη. Η πλατιά ενότητα που σφυρηλατήθηκε μεταξύ φοιτητικού χώρου και κοινωνίας ήταν ένα ισχυρό πλήγμα κατά της δικτατορίας.

Ο ηρωισμός, η τόλμη, η ομοψυχία, η  αυταπάρνηση και η θυσία έπαψαν να είναι απλές νοητικές κατασκευές…Τις έκαναν πράξεις χιλιάδες Έλληνες, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι με δίψα για τη ζωή και την ελευθερία.

Τιμή και σεβασμός σ’ αυτούς που  αγωνίστηκαν με ανιδιοτέλεια για Ελευθερία και Δημοκρατία!»

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

δερματινεσ-τσαντεσ-musitsa

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ