Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

«Λάστιχο η νομιμότητα

Published

on

Ένα από τα αποφθέγματα του Αγάθωνα (450-400 π.χ) σχετίζεται με τον  τρόπο άσκησης της εξουσίας και αναφέρει. “ Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει”

Με αφορμή τη συζήτηση στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο που η λέξη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και από τις δύο πλευρές κρίνουμε σκόπιμο να σχολιάσουμε τόσο τη συζήτηση που έγινε όσο και το σκεπτικό της κάθε πλευράς για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα.

Το πρώτο που πρέπει να υπογραμμίσουμε  είναι ότι η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί με βάση τους νόμους. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι νόμοι που ψηφίζονται είναι άδικοι ή θεωρούνται άδικοι για κάποιες κοινωνικές ομάδες. Δεν είναι βέβαια λίγες οι περιπτώσεις που ψηφίζονται νόμοι, συνήθως με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, για να εξυπηρετήσουν υψηλά ιστάμενους του πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου.

Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά με πιο χαρακτηριστικό τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται σχεδόν πάντα οι μη έχοντες αφού οι έχοντες καταφέρνουν να τα μετακυλούν με διάφορους τρόπους και προσχήματα. Στις περιπτώσεις αυτές αυτοί που υφίστανται την αδικία αγανακτούν.

Είναι όμως υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν την νομιμότητα για να αποφύγουν τις συνέπειες που προβλέπονται από  το νομικό μας σύστημα. Ο μόνος τρόπος αντίδρασης που τους απομένει είναι να αλλάξουν τους νόμους μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικές διαδικασίες. Μέχρι τότε η κοινωνία έχει την υποχρέωση να λειτουργεί με το υπάρχον νομικό σύστημα.

Και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  στο προσκήνιο μπήκε η νομιμότητα.  Η τόσο συχνή επίκληση της νομιμότητας ενέχει τον κίνδυνο το δημοτικό συμβούλιο από πολιτικό όργανο  να μετατραπεί σε αίθουσα δικαστηρίου που οι αντίδικοι ξιφουλκούν υπερασπιζόμενος ο καθένας τη δική του θέση και τη δική του οπτική.

Αφορμή για αυτό οι ακολουθούμενες πολιτικές από τους ίδιους ανθρώπους που όταν ασκούν εξουσία, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «παρακάμπτουν» τη νομιμότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των υποτιθέμενων αδύνατων κοινωνικών ομάδων.  Στην ουσία πρόκειται για ρουσφετολογικές πολιτικές που ασκούνται με τέτοιο  τρόπο τους ώστε να τους εξασφαλίζουν ψήφους και την εκλογή τους στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν οι ίδιοι άνθρωποι  βρίσκονται στην αντιπολίτευση επικαλούνται τη νομιμότητα για να αφαιρέσουν από τους αντιπάλους τους τη δυνατότητα που οι ίδιοι αξιοποίησαν για να διασφαλίσουν  την εκλογική τους πελατεία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που κατά περιόδους έχουν ασκήσει διοίκηση ως αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών κλπ, συστηματικά παρακάμπτουν την υπηρεσία του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων που προϊστανται. Αντί να ασκούν τον πολιτικό τους ρόλο υποκαθιστούν τη διοίκηση με δύο πολύ αρνητικές συνέπειες.

Πρώτον οι υπηρεσίες του δήμου που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας των υπηρεσιών με βάση το νόμο, συνειδητά και με ευθύνη των αιρετών απαξιώνονται.

Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα μας στερείται δημόσιας διοίκησης (ως κράτος και αυτοδιοίκηση) και έχει πολύ αρνητικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην διαμόρφωση της οικονομικής, κοινωνικής  και πολιτιστικής μας συνείδησης.

Δεύτερον οι αιρετοί χρησιμοποιούν τις δημοτικές υπηρεσίες με φόντο τα πολιτικά τους συμφέροντα είτε είναι προσωπικά είτε παραταξιακά.

Στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν το νόμο λάστιχο ώστε να δικαιολογηθούν οι «παρανομίες» και να πετύχουν τους στόχους τους. Προμετωπίδα δε των ενεργειών τους έχουν πάντα τα υποτιθέμενα συμφέροντα των αδύνατων κοινωνικών ομάδων που μόνο αυτοί κατανοούν και μόνο αυτοί εξυπηρετούν.

Αυτός ο τρόπος λειτουργίας του δήμου πρέπει να σταματήσει χωρίς καμιά παραπέρα συζήτηση. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει ως πολιτικό όργανα που εκφράζει και υλοποιεί τα συμφέροντα της κοινωνίας που εκπροσωπεί και οι αποφάσεις του πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας.

Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να εφαρμόζουν τις πολιτικές που αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο μα βάση το νόμο και χωρίς καμιά εξαίρεση.

Οι δημότες έχουν ίσα δικαιώματα και θεματοφύλακες αυτής της αρχής είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Ας γίνουν λοιπόν τα πρώτα βήματα για να αποκτήσει ο δήμος μας την διοίκηση που δικαιούται και ας κλείσουμε την πόρτα στο λαϊκισμό.

# Δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία ηλεκτρονική συνδρομητική εφημερίδα Nafsweek που κάθε Παρασκευή φτάνει στα email των συνδρομητών μας

ΕΛΛΑΔΑ

«Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας»

Published

on

By

Eγκαινιάστηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού και θα παραμείνει ανοικτή έως το βράδυ της Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2022, η  «Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας» έκθεση διοργανώνεται από τον  Αγροτικό Σύλλογο Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ.

Στην Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας συμμετέχουν επιχειρήσεις Αγροτικών Προϊόντων και Μηχανημάτων. Προσελκύσει πλήθος ενδιαφερομένων καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης για αγρότες, κτηνοτρόφους, εξειδικευμένο εμπορικό κοινό,  καταναλωτές και φίλους της γεύσης από τη Δυτική Ελλάδα και ευρύτερα.

 

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης επικέντρωσε μεταξύ άλλων και σε ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν την πρωτογενή παραγωγής της Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είπε μέσα από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 2,8 εκ. ευρώ περίπου, ενώ 552 παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και άλλοι 330 στα Σχέδια Βελτίωσης. Οι συνολικές ενισχύσεις που έχουν διατεθεί μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, ξεπερνούν τα 22 εκ. ευρώ.

«Δεν είναι όμως μόνο οι ενισχύσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δρομολογήσει και υλοποιούμε ένα μεγάλο σύνολο έργων στα αρδευτικά δίκτυα της Αιτωλοακαρνανίας, που όλοι ξέρουμε πόσα προβλήματα αντιμετώπιζαν και πόσα χρόνια είχαν να συντηρηθούν ή να εκσυγχρονιστούν. Έτσι, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιούμε 23 έργα, συνολικού προϋπολογισμού, σχεδόν 40 εκ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε ότι ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια χαρακτηρισμού τοπικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικοί φάκελοι για το ελαιόλαδο Αιτωλοακαρνανίας, τη χονδροελιά Αγρινίου και το μέλι Ξηρομέρου. Ενώ σε διαδικασία διερεύνησης και συμπλήρωσης του φακέλου είναι η παστή λίγδα Μεσολογγίου, η γραβιέρα Αμφιλοχίας, το αρνάκι Ξηρομέρου και το τυρί Τσαλαφούτη.

«Όραμά μας, και δεν το κρύβω, είναι με σταθερά βήματα να δομήσουμε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο brandname για τα προϊόντα της Δυτικής Ελλάδας, δημιουργώντας ένα μεγάλο και ποιοτικό «καλάθι», που θα έχει πρόσβαση στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν  ποιοτικά αγροδιατροφικά προϊόντα όπως: Γαλακτοκομικά, εξαιρετικά Παρθένα Ελαιόλαδα, Μελισσοκομικά, Ζυμαρικά, Κρασιά, Ποτά, Γλυκίσματα και Σοκολάτα, Βιολογικά Προϊόντα, Αρωματικά Φυτά, Ελληνικούς Ξηρούς Καρπούς, Καλλωπιστικά Φυτά, Παστέλια και πολλά ακόμα! Ενώ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά αγροτικά μηχανήματα και εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου -σε συνεργασία με καταξιωμένους Chefs- δημιουργεί και  προσφέρει παραδοσιακά πιάτα για όλους τους επισκέπτες.

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ζωντανά (09:00) το H’ Θεολογικό Συνέδριο Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου

Published

on

By

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 «Ἐκκλησιαστικὴ Παράδοση καὶ Πολιτισμὸς τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τό Σάββατο 1 Ὀκτωβρίου 2022, στό Πνευματικό της Κέντρο ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου διοργανώνει τό Η΄ Θεολογικό Συνέδριο, μέ τήν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ ἁγίου Ἱεροθέου Α΄ Ἐπισκόπου Ἀθηνῶν μέ γενικό θέμα: «Ἐκκλησιαστική παράδοση καί πολιτισμός τῆς Μικρᾶς Ἀσίας»

Τήν Κυριακή 2 Ὀκτωβρίου 2022 θά τελεσθῆ θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

09.00 Χαιρετισμοί
09.30 Χρῆστος Τερέζης, Ὁμότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας Παν. Πατρῶν: «Ἡ ἀναζήτηση τοῦ Θεοῦ στούς Ἴωνες φιλοσόφους»
09:50 Κωνσταντῖνος Μπελέζος, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α.:  «Οἱ Ἐκκλησίες τῆς Ἀποκαλύψεως»
10:10 Ἐμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής Θεολογικῆς Σχ. Ε.Κ.Π.Α: « Προδρομικά στοιχεῖα τῶν ἡσυχαστῶν στήν διδασκαλία τῶν Ἀποστολικῶν Πατέρων»
10.30 – 11.30 Συζήτηση – Διάλειμμα.
11.30 Μητρ. Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱερόθεος: «Οἱ Καππαδόκες Πατέρες κατά τόν Καππαδόκη π. Ἰωάννη Ρωμανίδη»
11:50 Σωτήριος Ἰ. Μπαλατσούκας, Δρ. Καθηγητής Ἁγιολογίας: « Σύγχρονοι Μικρασιᾶτες Ἅγιοι»
12:10 Renée Hirschon, Καθηγήτρια Κοινωνικῆς Ἀνθρωπολογίας, St. Peter’s College, Oxford Univ.: «Κληρονόμοι τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς»
12.30 – 01.30 Συζήτηση – Λήξη.

 

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

Θεολογικό-συνεδριο-2022-μητροπολη-ναυπακτου

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΑΛ Ναυπάκτου:  Σχολείο -Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Published

on

By

Το 1ο ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου βρίσκεται ανάμεσα στα 100 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (European Parliament Ambassador School Programme-EPAS), με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων που ενισχύουν το ενδιαφέρον και ενθαρρύνουν την ενεργό εμπλοκή των νέων στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή του σχολείου μας έγινε μετά από ένα αριθμό ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής που ξεπέρασαν τις 240.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με επιτυχία σε εθελοντική βάση σε Λύκεια Γενικής και  Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών σχολείων, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016. Το Πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, αλλά ιδιαίτερα σε μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, έχει ως πρωταρχικούς στόχους την προβολή των αξιών του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, τη βασική εκμάθηση θεμάτων που αφορούν στη δομή, στη λειτουργία και στο ρόλο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα δε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και της κατανόησης του πολιτικού και νομοθετικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η βασική ανταμοιβή του Προγράμματος είναι η απόκτηση γνώσεων και η καλλιέργεια δεξιοτήτων μέσω των διαφόρων δράσεων που οι μαθητές, μαζί με τους καθηγητές τους, υλοποιούν.

Μέσω των διαφόρων δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι μαθητές  μαθαίνουν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, με απώτερο στόχο την ενεργότερη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό γίγνεσθαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ομάδα του προγράμματος θα πλαισιώσουν 6 εκπαιδευτικοί, γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων καθώς και 12 μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου μας.

Στην Ελλάδα το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Παιδείας και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών.

Για το σύλλογο εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑ.Λ Ναυπάκτου

Η Διευθύντρια

Πατσιού Ιωάννα

 

 

 

 

 

 

 

Continue Reading

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ