Connect with us

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λίγο πριν την παράδοση στη νέα δημοτική αρχή

Published

on

«Είμαστε δημοτική αρχή περιορισμένων δυνατοτήτων. Είμαστε στα αποχωρητήρια μας» Με αυτό, το δικό του ιδιαίτερο, όπως συνηθίζει, αλλά με  εύστοχο θα λέγαμε τρόπο ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών αποτύπωσε τις δυσλειτουργίες που προστίθενται στη διοίκηση του δήμου σε αυτή τη μεταβατική περίοδο,  από το αποτέλεσμα δηλαδή των εκλογών μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Πρόκειται για ένα διάστημα τριών μηνών στο οποίο η απερχόμενη δημοτική αρχή και οι απερχόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους , παρά την ήττα των εκλογών.

Και το θέμα δεν είναι ψυχολογικό, αν ήταν μόνο αυτό, θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Το πρόβλημα έγκειται στους περιορισμούς που βάζει η ίδια η νομοθεσία και αφορά όχι μόνο αυτό το διάστημα μετά τις εκλογές αλλά και ένα διάστημα πριν τις εκλογές , που το δημοτικό συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις μόνο για επείγοντα και εξαιρετικής σημασίας θέματα.

Ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο διάστημα που αγγίζει το μισό περίπου χρόνο που δημιουργούνται προβλήματα δυσχεραίνοντας έτσι τη λειτουργία του δήμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κίνδυνος αναβολής του δημοτικού συμβουλίου λόγω έλλειψης απαρτίας. Το πρόβλημα των απουσιών στο δημοτικό συμβούλιο δεν παρατηρείται βέβαια κατά την προεκλογική και πολύ περισσότερο κατά τη μετεκλογική περίοδο.

Αρκετές οι απουσίες δημοτικών συμβούλων σε      σημείο μάλιστα που ο δημοτικός σύμβουλος κ.    Γούλας είχε ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία όχι μόνο με τις παρουσίες αλλά και με το χρόνο παρακολούθησης και συμμετοχής στο δημοτικό συμβούλιο των συμβούλων. Τα στοιχεία δεν ήρθαν στη δημοσιότητα και ούτε το πρόβλημα λύθηκε με αποτέλεσμα τα τελευταία δημοτικά συμβούλια να γίνονται με οριακή απαρτία, η οποία επιτυγχάνεται μετά από αρκετή καθυστέρηση και αφού πέφτουν αρκετά τηλέφωνα προς τους απόντες με την παράκληση να έρθουν για να γίνει δημοτικό συμβούλιο.

Πέρα όμως από τη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων στο συμβούλιο μια ακόμη δυσλειτουργία είναι η διαχείριση όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και κρίσεων.  Αιρετοί που έχουν χάσει τις εκλογές καλούνται να διαχειριστούν θέματα και προβλήματα  σε μια καθαρά μεταβατική περίοδο.

Γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχει πάντοτε συνέχεια καθώς με την αλλαγή των φορέων εξουσίας επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση και σε σημαντικά θέματα. Δυστυχώς η δημόσια διοίκηση δεν λειτουργεί ανεξάρτητα από το πολιτικό προσωπικό και ως εκ τούτου κάθε εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί έντονες αναταράξεις .

Εύλογα λοιπόν προκύπτει ο προβληματισμός γιατί να μην γίνεται άμεσα η παράδοση στη νέα δημοτική αρχή όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη συγκρότηση της κυβέρνησης.

Γιατί αυτή η δίμηνη ή και τρίμηνη καθυστέρηση ανάληψης των δημοτικών και περιφερειακών αρχών;

Τι εξυπηρετεί;

Ας ελπίσουμε ότι δεν έχει προβλεφθεί αυτό το μεσοδιάστημα, για να καλύπτονται εκκρεμότητες, όπως ακούστηκε από δημοτικό σύμβουλο σε προηγούμενο  δημοτικό συμβούλιο.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ισορροπιστές… !

Published

on

By

Η πρόσβαση στο ρολόι της Ναυπάκτου, τον γνωστό Σεραφείμ, από την ανατολική πλευρά προσφέρει εξαιρετικό θέαμα, με την πόλη να απλώνεται στα πόδια του επισκέπτη.

Αν τυχόν ο επισκέπτης όμως είναι και κάποιας ηλικίας, η πρόσβαση είναι δύσκολη και εξαιρετικά επικίνδυνη.

Το πάλαι ποτέ προστατευτικό κάγκελο είναι σε άθλια κατάσταση, με το κενό  να  χάσκει  έτσι και δεν έχεις ισορροπία…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Για μια τρύπα !!!

Published

on

By

Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί! Με το που πεζοδρομούνται οι παραλίες της Ψανής και του Γριμπόβου, πολλοί αφήνουν τα αυτοκίνητά τους πάνω στις μπάρες και καμαρώνουν μάλιστα, ως οι μοναδικοί ξύπνιοι που βρήκαν θέση.

Αν χρειαστεί να περάσει κάποιο ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα στον παραλιακό δρόμο, θα ψάχνει τα στενά να βρει που υπάρχει τρύπα…

Τις προάλλες το φαινόμενο επαναλήφθηκε στην παραλία στο Γρίμποβο καθώς ασθενοφόρο έψαχνε την… τρύπα για να παραλάβει ασθενή!

Από την άλλη, σε τρύπα έπεσε το πόδι παραθεριστή, που αμέριμνος περπατούσε στο ξύλινο πάτωμα – παγίδα στο Γρίμποβο. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός.

Ως πότε όμως θα έχουμε την τύχη με το μέρος μας…

Continue Reading

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Προσλαμβάνονται 13 Περιφερειακοί Συντονιστές για την Πολιτική Προστασία

Published

on

By

Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (ν.4623/2019) επήλθαν σημειακές τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατ’ αρχάς, συστήνεται “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”.  Πρόκειται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση, για διεύρυνση των συντονιστικών μηχανισμών του Κράτους και έργο του θα είναι ο συντονισμός των ενεργειών για την άμεση αντιμετώπιση επικίνδυνων καταστάσεων, μέσω της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού για την άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων αποτροπής επέλευσης της επικίνδυνης καταστάσεως ή αποκατάστασης της δημιουργηθείσας ζημίας.

Για το Συντονιστικό Όργανο, δημιουργείται μία θέση Διοικητή, για την οποία θα επιλέγεται “πρόσωπο εγνωσμένου κύρους”, με διορισμό (σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) ή ανάθεση καθηκόντων. Η δαπάνη για τη μισθοδοσία του Διοικητή εκτιμάται στις 39.000 ευρώ περίπου (Έκθεση ΓΛΚ).

Ταυτοχρόνως, σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται μία θέση “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ”, για την υποβοήθηση του Περιφερειάρχη σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Οι νέες θέσεις ΔΕΝ προσμετρώνται στον αριθμό των Συμβούλων και Συνεργατών που ήδη προβλέπονται για τους Περιφερειάρχες στο αρ.243 του ν.3852/2010.

Οι Περιφερειακοί Συντονιστές θα επιλέγονται και διορίζονται με Απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία θα εκδίδεται κατόπιν ΣΥΜΦΩΝΗΣ γνώμης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (β’ εδάφιο παρ.4 αρ.93).

Η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων θα ξεκινά με δημόσια γνωστοποίηση διά του τύπου, από τον Περιφερειάρχη. Θα προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), η διάρκεια της οποίας δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τη θητεία της περιφερειακής περιόδου εντός της οποίας προσλήφθηκαν.  Θα παύουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και θα απολύονται, αυτοδικαίως, αμέσως μόλις ο Περιφερειάρχης που τους προσέλαβε, παύσει να ασκεί, για οποιονδήποτε λόγο, τα καθήκοντά του.

Οι 13 Περιφερειακοί Συντονιστές θα έχουν ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ χαρακτήρα αρμοδιότητες, οι οποίες θα τους μεταβιβάζονται από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.

Continue Reading

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ